[quote author=_kate link=topic=18.msg228959#msg228959 date=1239653806]
"lepiej zostać z tyłu niż wyjść do przodu."
dlaczego?
jakoś mi się bardziej podoba pierwsze zdjęcie, na drugim Deb wygląda jakby się zakleszczyła nogami. Kompletnie się na tym nie znam i szczerze pytam.
[/quote]
Więc szczerze odpowiadam.
Chodzi o to,że jeżeli przed skokiem,co później też skutkuje dosiadem na skoku wyjdzie sie "przed" konia to zaburza mu się równowagę, czasem kończy się to zrzutką, a są konie wrażliwe na to bardzo np. mój Robin i wtedy stają, a wtedy bum na ziemię.Jeśli wyjdzie się przed konia obiciąża mu się przód , i wtedy ciężej mu się odbić.Na małych wysokościach to jeszcze aż tak nie przeszkadza ale wyżej zaczynają się schody.
Kate dla przykładu:
To zdjęcie( sorki za jakość z filmiku wyciełam) z wjazdu w linię na 5 foule,widziałam że będzie daleko więc postanowiłam rozjechać do przodu(gdybym zaczeła dziubać to mogło by się skończyć stopą.) widać,że zostałam trochę za ruchem konia ale gdybym przed odskokiem wyszła do przodu to pewnie całowałabym matkę ziemię, bo Złoty woli się zatrzymac niż skoczyć i zrzucić.
Deb rozumiem, sama długo z tym walczyłam, czasem nawet teraz w syt. podbramkowych stary nawyk wraca zupełnie niezaleznie odemnie.