Forum konie »

Stajnie na Śląsku

Natka-pee, z którą konkretnie? Bo jest Szwadron i od Wieśka Piechy
Hej! Szukam pensjonatu dla 15-letniej miłej klaczy. Jak najbliżej Zabrza, Chudowa, Mikołowa od strony Rudy Śląskiej. Może być malutka przydomowa. Byleby było dużo sianka, jakieś miejsce żeby cokolwiek z koniem zrobić i boks na noc. Czy ktoś wie o takim miejscu?
patkahm,
Dołączam się do pytania, chodzi mi o stajnie Szwadron. Jak tam aktualnie wygląda?
kivik, z moich codziennych obserwacji - konie od świtu do zmierzchu na padokach. Jest 30 boksów, chyba wszystkie na tę chwilę zajęte. Konie na padokach mają stały dostęp do siana. W trakcie tworzenia jest plac zewnętrzny - są już ogrodzenia z trzech stron. Na hali świeci się do 20😲0. Pytałam o możliwość wejścia na halę konia z zewnątrz to dostałam informację, że rano do 12 są treningi, później dwie/trzy godziny w miarę luz i później od 17 do wieczora znów są treningi pensjonariuszy.
Mam takie same obserwacje jak Patkahm.
kivik, Forumowa Adriena tam stała, więc może podbijesz do niej?
Ja bym się przy oglądaniu spytała o ewentualne dopłaty np. do zakładania ochraniaczy, bo tam chyba jest taki system, że właśnie jeśli chcesz dodatkowe usługi, to trzeba dopłacić. Ale jak się tam stoi, to nie wiem, nie stałam.
Sankaritarina, tak, za ochraniacze i derki trzeba dopłacić. Jak tam byłam w środku w stajni to było ładnie, bo stajenni dbali o wygląd miejsca. Mówiłam ze stajennymi to tez hala jest co drugi dzień równana, ale ogólnie podłoże tam jest dosyć kopne - przydałoby się więcej nawadniania
patkahm,

Sankaritarina

Dziękuję Wam!
Pojawiła się jeszcze jedna opcja ale nikogo znajomego tam nie mam. Stajnia Frania w Trachach. Jakieś opinie?
Czy stajnia Leśne Ranczo w Przegędzy dalej funkcjonuje?
patkahm, jak pytałam o pensjonat, to dostałam info, że nie funkcjonuje
Orientuje się ktoś może, jakie obecnie są ceny w poniższych pensjonatach?
Preria
Vanto
Z góry dziękuję!
Cześć, powoli rozglądam się za stajnią w której mogłabym odbyć praktyki w przyszłym roku w maju. Jestem na techniku hodowli koni, dlatego miłoby było gdyby była to jakaś stajnia z hodowlą, by nauczyć się czegoś z tego zawodu, ale rozważam również stajnie sportowe/rekreacyjnie gdzie mogłabym się nauczyć prowadzenia treningów itp.
Fajnie gdyby za pomoc w czasie praktyk była opcja pojeżdżenia koni lub jakiejś niewielkiej wypłaty, lecz jest to mniej ważne niż zdobycie faktycznego doświadczenia, dlatego proszę o godne polecenia stajnie 😀
Siema, Czy jest tutaj ktoś kto stoi w Equice ? Chce podpytać o to jak tam jest na priv.
Czy słyszał ktoś coś o pensjonacie Oxer w Tychach (Szkolna 63)?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się