escada, ależ oczywiście, przecież nie piszę tego złośliwie, po prostu jak ktoś ma takie wyznaczniki, to powinien o tym napisać. Dla mnie to był szok, ale ja przez 16 lat, stałam tylko w trzech stajniach, to może nie mam rozeznania.
W białym piasku tylko 2 mają mniej niż 20 😉 dlatego te 2 chodzą osobno aby staruszki miały spokój 🤣 Wartusia rozwiązaniem mogłoby być postawienie jej na padoku bez trawy tylko z dostępem do siana aby nie musiała chodzić w kagańcu. Łatwiej znaleźć stajnie bez trawy niż taką gdzie będą zakładać kaganiec.
Frans, zakładanie kagańca , to najmniejszy problem, bo ona jest niska, przyzwyczajona, to tak jak zakłada się kantar. Myślałam o takim padoku beztrawiastym , tylko z sianem, ale z tym jest więcej problemu, bo to siano trzeba donieść, z resztą z takich padoków jak pada robi się błocko po pachy, ona jest z tych tarzających się namiętnie, wiec już sobie wyobrażam zimowego mamuta w panierce. Najlepszy wariant, to po prostu założenie kagańca jak się wypuszcza konie i po krzyku. Z resztą ja tak paradoksalnie nie bardzo chcę żeby ona była całkowicie bez tego zielonego, bo nie nudzi się, wciąga trawkę przez ta dziurkę w denku, ale nie zje jej tyle żebym miała potem problemy, a na późniejszą jesień, mogę ją normalnie puścić, bez obawy na kolki.
Może nie do końca ten temat, ale czy orientujecie sie gdzie w okolicach Wrocławia jest prowadzona hipoterapia. Znajome dzieciątko dostało skierowanie i szukamy profesjonalnego ośrodka
Są jakieś łąki z prawdziwego zdarzenia nawet w dalszych okolicach Wrocławia? Tak zeby można było jakimś pociągiem raz na te dwa tygodnie dojechać? Kon ma biegać, jeść i mieć dobrą opiekę. Wiecej wymagań brak.
Fajna stajnia powstała w okolicach Białego Kościoła (kierunek Trzebnica), byłam tam ostatnio strugać ale za chiny nie pamiętam nazwy miejscowości, wiem tylko jak się tam dojeżdża 😁 ale z tego co widziałam to dużo terenu do biegania mają konie, w tym i trawa i ochrona drzew, także fajnie. I czysto w boksach było, trochę mały korytarz ale do przeżycia. Jest plac, robią też karuzelę. Zdaje się, że konie chodzą po dworze od rana do wieczora, ale nie jestem pewna. Ktoś wie o jakiej ja stajni w ogóle piszę? (niestety nigdy nie miałam pamięci do nazw 😁 ). W każdym razie miejsce urokliwe i podobały mi się warunki.
Witajcie,mam pytanko,planuje przeniesc sie do Klodzka,zna moze ktos w tych okolicach jakis fajny pensjonat?w promieniu 25km moze byclub od str Klodzko Walbrzych,dziekuje
dzieki Fusco,po dl week bede jechac obadac,bo z babeczka juz rozmawialam,moze do tego czasu znajde cos jeszcze i zrobie sobie dzien wycieczek po stajniach;-))
Dziewczyny ratunku, do czasu az bede gotowa ze swoja stajnia musze zabrac gdzies kobyle z kliniki, wymagania:czysto w boksie, kompetentna obsluga, siano do oporu. Bardzo mile widziana karuzela. Moze byc dalej o ile jest opcja ze za.doplata ktos sie koniem zajmie. Jakies pomysly?