ja nie wiem o co chodzi, bo tam nie byłam nigdy... Ale co jest takiego na tych filmikach takiego strasznego? pierwsze dwa-jakieś młodziaki opędzane na lonży, a na 3 hubertus co tam takiego?
Perlica, to popatrz na pierwszym filmie jak potem jest jeżdżony ten koń. To raz. A dwa - to nie jest opędzanie - ten Trener tak lonżuje konie - on uważa, że to jest lonżowanie konia. A 3 film - cóż - jak dla mnie to co się tam dzieje to jakaś masakra - po pierwsze podłoże - na czymś takim nie urządza się gonitw, na dodatek między drzewkami i z ludźmi, którzy ledwo siedzą. Sorki, dla tak jeżdżących ludzi to się robi gry i zabawy. A nie gonitwy w śliskim błocie.
Do tego byś musiała widzieć opisy tych koni, które zniknęły niestety, ale brzmiały mniej więcej:
"Koń z predyspozycjami do sportu, rewelacyjne chody, jeżdżony przez juniora młodszego" (w domyśle dziecko z rekreacji co z lonży nie zeszło i na niej odbywa nauki)
Lonżowanie to to nie jest, ale szczerze to 90% osób w PL w ten sposób lonżuje konie i jeszcze uważa że to normalne. Ja przyznam się szczerze do nie dawno też myślałam ze to ok 😂 teraz już wiem że lonżuje się żeby pracować z koniem a nie żeby polatał w kółku jak głupek 💃
Sposób jazdy- na 1 filmiku wygląda jak na młodziaku co ma kilka razy siodło na sobie, nic się tam nie dopatrzyłam strasznego po za tym że klacz trochę nie regularna.
Co do Hubertusa - zazwyczaj tak to wygląda wszędzie, w większości szkółek...podłoże błotniste-zdarza się jak popada deszcz 😉 Wiadomo że nikt kto ma 1 swojego konia sportowca nie bawi się w takie imprezy, bo to ryzyko kontuzji,ale żadnych prędkości tam nikt nie rozwijał. Ja ze "starej" szkoły, mnie takie podłoże nie razi - nikt 130cm tam nie skacze.
dziękuje za rady! i za ochronę mojej osoby i mojego portfela😉 komentarze wyborne!!! 🏇odnośnie Hucula- tak wiem, ze byla możliwość treningów indywidualnych( w sumie w wielu miejscach jest taka opcja), ale na sport jestem za stara, swojego konia ( jeszcze! 😉) nie mam więc tak sobie jeżdżę rekreacyjnie, jednak już uprzedzając złośliwe komentarze, zależy mi na nauczeniu się " czegos". Moj budzet -tzw " na konie" jest dosyc ograniczony ze wzgledu na inne wydatki- hipoteka, kredyty, dojazdy do pracy itd itp😉 Obecnie z racji pogody, chciałam się rozejrzeń za szkółka z hala, a poza tym że kończę pracę dosyć późno prace wiec tylko wieczorne godziny mi odpowiadają😉
Perlica, nieprawda, nie lonżuje tak 90% ludzi. Poza ty to jest TRENER SPORTU, z papierem. Tak se może lonżować ktoś z rekreacji. Właśnie to jest problemem - on tego uczy tych ludzi, oni potem myślą, że tak jest bo to osoba z wynikami, z papierami. A potem to umieją. Na dodatek bulą za to ogromne pieniądze. Na dodatek jazdy mają na nieujeżdżonych koniach, bo pan trener albo nie wsiada a jak już wsiada to i tak nie umie z tym nic zrobić. A jak na serio nie widzisz, że ten wałach z pierwszego filmiku to w tym dzikim pędzie i mega genialnym dosiadzie jeźdźca to jeszcze prezentuje na filmiku genialną lotną i na dodatek co trochę jest nieregularny to proszę Cię. No nie wierzę, że nie widzisz.
A co do Hubertusa - w większości miejsc już się Hubertusów gonionych nie robi. Nie w szkółkach - ze względu na bezpieczeństwo. Robi się szukane, jakieś konkursy itp. Gonione to zazwyczaj domena stajni rekreacyjnych, gdzie po prostu ludzie na co dzień w tereny jeżdżą, nie szkółek. W szkółkach to się ma jakieś pojęcie co jest bezpieczne a co nie.
A podsumowaniem wszystkiego jest jak pan Trener (to na serio jest trener z papierami, do tego jeździec, który ze swoim najlepszym koniem jeździł ME juniorów) jedzie na zawody - i koniem wielkości 170cm + (niegłupio skaczącym), jedzie parkur LL 3 razy (no wyżej mogłaby kobyła coś przypadkiem zrzucić i przegrałby 😲), wygrywa z dzieciakami, a nawet jak czasowo jest gorszy to i tak wyjeżdża na czoło zastępu i prowadzi rundę. ŻENADA.
ententa, no jeździł, jeździł - był zatrudniony dokładnie po to, żeby tego konia robić. I robił. Jak zresztą wszystkie swoje konie - skutecznie na wysokie konkursy. A potem jeździec wsiadał i jechał. Takich trenerów zresztą Wikuś miał dwóch - swego czasu najlepszych w Polsce.
Heh, ciekawie się to czyta, nie powiem 🙂 A filmiki jak dla mnie masakra... Ten koń na pierwszym nawet na lonży jak dla mnie jest nieregularny momentami na prawy przód. O galopie nie wspomnę. W drugim urzekło mnie rzucanie lonżą w konia na filmiku sprzedażowym, a trzeci cóż... No siupa niewątpliwie, ale zgodzę się z Perlicą, że do pewnego czasu jednak dość to popularna forma Hubertusa była.
Swoją drogą ktoś kupił te konie po takich filmikach?? Jego dzieci z rekreacji?