Forum konie »

Pensjonaty we Wrocławiu

rosek, może nie pośrodkować. Po prostu każdy ma inne potrzeby, jedna osoba przejdzie obok czegoś obojętnie, a dla drugiej to czynnik dyskwalifikujący stajnie 😉

dokładnie.
Branka owszem , ja mowię z własnego punktu widzenia, ja na Redzinie sie nie stresowalam o konia, wtedy byl zdrowy , nie musialam byc codziennie, ba! nawet pojechalam na dwa tyg na wakacje i relaksowalam sie , nie bojac sie o nia. Prosiłam tylko,zeby nie dostawala tyle owsa i zeby nie chodzila z agresywna kobyla kuta na 4 i wsio.
I uwierz mi,ze korzystałabym z usług kameralnej stajni przydomowej gdyby tylko była po mojej czesci Wro, bo niestety pracuje po 10h i wiecej dziennie a u konia musze byc prawie codziennie ale dojazdy zjadłyby mnie i czasowo i finansowo.
Więc jestem gdzie jestem , negocjuje i jestem w 90% zadowolona.
No niestety czasem trzeba iść na lekki kompromis. Akurat ciebie poznałam i wiem, że nie trzymała byś konia w stajni gdzie mu źle 😉 Niemniej mnie po prostu boli, że u nas tak mało ośrodków z profesjonalnym podejściem do klienta, widzą właścicieli i jeszcze dobrą  infrastrukturą. Może za 20 lat będzie lepiej... bo taka sytuacja jak jest teraz w wielu stajniach, nawet jeśli są przyzwoite nie jest normalna dla mnie.
Wszystko jest ok. jak koń jest zdrowy i nie ma z nim problemów. Jeżeli jednak są problemy zdrowotne np: moja jest alergiczką, cierpi na lipcówke i na szczęście rany letnie już za nami tfu, tfu i do tego już leciwa pani, wiec jak wsadzam konia do nowego pensjonatu to informuję o tym i albo przyjmują do wiadomości i przyjmują konia z całym jego inwentarzem i zaleceniami albo nie. Gorzej jak przyjmuje sie konia z problemami a potem ma się gdzieś zalecenia właścicieli. Tak samo jak koń zdrowy a pewnego dnia bęc i mamy konia chorego, wiec zalecenia właścicieli i wetów powinny być respektowane. Ja dalej polecam Ramiszów, stajni kilka przydomowych i świetna opieka.
A wiecie coś może o stajni w Wiszni Małej? Zbudowało się coś dużego, ładnego... ale jeszcze się nie ogłasza. Wiecie może kto to postawił i z jakim nastawieniem? Jakieś ceny, warunki itd.?

Pozdrawiam
W Wiszni? Gdzie? Tam jest stajnia Krzyżosiaków (bez regularnego pensjonatu) i kawałek za Wisznią stajnia p. Ptaka (także bez pensjonatu za to z ogromną wypaśną halą 😉 )
^^ Dziewczyny, dajcie spokój 🙂

Ja mam pytanie o jedną stajnie - byłem niecały rok temu w Sadkowie. Mała, kameralna stajenka. Nie wzbudziła mojej sympatii, ale to mogły być pozory. Stało tam kilka koni i było miejsce na kilka dalszych. Z ciekawostek to mieli halę zrobioną ze... szklarni (dziwne uczucie, powiem Wam). I cena to było chyba jakieś 350-400 zł.
Coś o tym wiecie? Może być fajne dla tych, co szukają ranich miejsc.

Pozdrawiam

Stajnia bez komfortu. Boksy nie za duże, ale źle nie jest. Czysto, obornik chyba co drugi dzień wyrzucany. Karmienie w porządku i tak jak sobie własciciel zażyczy. Padok piaszczysty, ale konie codziennie wypuszczane. Raczej brak możliwości wypuszczania osobno. Ale na życzenie właściciela konia nie wypuszczą np. Brak zewnętrznej ujeżdżalni, można pojeździć na padoku. Hala wąska ale da się nawet poskakać, podłoże na ujeżdżalni kiepskie. Z racji, że to szklarnia to brak kilku szyb  dachu powoduje, że do środka pada i jazda jest praktycznie niemożliwa. Za to jak jest słoneczny dzień to można i w krótkim rękawku w siarczysty mróz jeździć 😀 Minusem jest stosunkowo mała wiedza odnośnie koni, więc w razie problemów niekoniecznie zauważą, że coś z koniem nie tak.
Właściciele i obsługa sympatyczna. Stajnia dla osób niewymagających luksusów.
W Wiszni jeszcze chyba nowa stajnia P. Fiałkowskiego...
ooo, słyszałam, że miała powstać... No to przyłączam się do pytania - ktoś coś wie? Pensjonat czy tylko hodowlana? Hala?
Na stronach bginvesto są fotki z realizacji tej inwestycji - ale nic więcej nie wiem niż napisane wyżej i jest na fotkach 🙂
(http://www.bginvesto.pl/realizacje/18,Stajnia-i-ujezdzalnia-w-Wiszni-Malej)

Pozdrawiam
Stajnia wstawiona przez Bodiniusza w linku to stajnia Krzyżosiaków.
maciek, stajnia fialkowskich jest budowana w pierwoszowie. w wiszni jest stajnia krzyzosiakow, a pana ptaka w machnicach. tylko, ze to tak dziwnie, wlasciwie calkiem prywatne. hala przepiekna, z pieknym widokiem...
epk, z tego co mi wiadomo ma byc pensjonat i sa plany hali.
Plany hali jak są to chyba bardzo bardzo odległe 🙂
[quote author=Łaciata link=topic=170.msg894064#msg894064 date=1297434049]
www.wietrznastajnia.cba.pl  -  ogłosili się niedawno na internecie 30km od Wrocławia,nie wiem czy była mowa tu o tym,ale wstawiam.
[/quote]

Byłam w sobotę.
Jeżeli ktoś szuka miarkę świętego spokoju i wiadro dobrej energii to bardzo polecam  🙂
Bardzo czysto, zwierzaki zadbane, właścicielka przemiła.
Gdybym miała ciut bliżej, to bym się nie zastanawiała, ale do roboty robię dziennie ok 90 km, więc dodatkowy dojazd do konia byłby uciążliwy,
ale jeszcze rozważam ...
Jak tam pięęęęęęęęęęęęęęęęęęknie!  😍
Padoooooki! I w ogóle!
edyta - już pisałam o tym na 112-113 stronie 🙂 Ale dobrze,że powtórzyłaś może komuś się rzuci w oczy i podpasuje ta stajnia 🙂
Mam pytanie:
Są jakieś wolne boksy w którejś stajni w Ramiszowie ? Jeśli tak to jaka jest cena ? Orientuje się ktoś ?
Będę wdzięczna za wszelakie informacje 🙂
chyba jest jeszcze parę boksów w Ramiszowie. np u państwa Marców, cena 500zł.
Ok dzięki bardzo 🙂
w stajni z białym piaskiem też jest
W Ramiszowie są 2 wolne boksy w stajni na 4 konie u Jarzyny 😉 cena 500zł,
Ok dzięki 🙂
No to jak widać cały Ramiszów się dogadał i wszędzie jset 500zł 😉
Załóżcie Centrum Hippiki Ramiszów  😁  😎 😎
No to ładna cena. I boksy wolne. U nas jest aż o połowę drożej i wolnych boksów nie ma... paranoja.
bodiniusz, a ja napiszę, że po ucieczce ze Smolca bardzo odetchnęłam. Jednak przepaść między Smolcem, a większością stajni we Wrocławiu jest niesamowita. Nie rozumiem fenomenu tej stajni, dlaczego tam jest komplet przy takich warunkach?
Bo ja wiem - warunki są jakie są - w sensie niezbyt trafione boksy, błoto na padokach, ale jest czysto w boksach i sporo słomy!! (w dużej większości stajni to jest już luksus), jedzenia ile chcesz, konie z padoków nie zwiewają, hala jest, blisko miasta. Uwierz mi, że mało stajni widziałaś 😉 - w sensie w nich byłaś. Jakbym miała do wyboru Smolec a np. Krzyżanowice, Kuczerawego, Partynice, Victora czy Borową to uwierz, że Smolec wygrywa i to z dużą przewagą.
rtk - bo nie dla każdego ważne są ładna infrastruktura itd, koń ma to gdzieś to już odczucia wlaściciela
wg mnie ?;
- blisko Wrocławia
- duża hala
- codziennie sprzątane
- dobrze karmione
- padokowane
- w porządku właściciel
- koń wygląda i się ma bdb
- no i SPOKÓJ
- stałam w wielu stajniach, w Smolcu  stoję długo i nie martwię sie o konia jak mnie nie ma ani nikt mi nie zawraca głowy w ciągu dnia a po koniu widzę, że jest ok
Każdy szuka coś odpowiedniego dla siebie, bo każdy jest inny i ma inne priorytety 😉

oj chyba w mało stajniach stałaś  hehe
Stałam na Partynicach, w Magnicach, Absolucie, Hannie, Smolcu, Ramiszowie i Wielkiej Lipie 😉 Ale i tak mój dorobek przy niektórych stad jest skromniutki🙂
Smolec jaki jest ... każdy widzi 😉 Znam kilka osób, które trzymają tam konia dłuższy czas i są zadowolone, a oto chyba chodzi

Osobiście ta stajnia do mnie nie przemawia, bardziej zależy mi na fajnych padokach niż na dużej hali.

rtk długo jesteś w Lipie ? Ostatnią opinię na temat warunków typowo końskich słyszałam bardzo niefajną i zastanawia mnie czy jest się teraz do czego przyczepić jeżeli chodzi o czystość i karmienie ?
Jestem od miesiąca.
Zmieniła się osoba prowadząca stajnie. Myślę, że to już dużo mówi 🙂.
Jestem bardzo zadowolona, w boksie jest czyściutko, koń dostaje dużo siana, dają owies gnieciony.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się