Forum konie »

Pensjonaty we Wrocławiu

Zairka to normalne wierzę 😉, że u Was również fajnie heh , ja się wyniosłam za poprzednich "właścicieli"- więc znam tamtejsze warunki + wyobrażam sobie standard podniesiony przez aktualnych dzierżawców, oczywiście na plus. Jesteśmy zadowoleni a tu nagle info o podwyżce, , ale nic nie zrobimy...  można tylko się posmucić albo wynieść 😉 Jak mówię, każdy ma inne priorytety i zasobność portfela

edit:
wg mnie nie ma sensu patrzeć na  wyższość  jednej stajni nad drugą,  każda ma swoje  plusy i minusy i wybieramy dla siebie tą, w której jest dla nas więcej plusów, niestety cena do tego również wchodzi
wg mnie nie ma sensu patrzeć na  wyższość  jednej stajni nad drugą,  każda ma swoje  plusy i minusy i wybieramy dla siebie tą, w której jest dla nas więcej plusów, niestety cena do tego również wchodzi

DOKŁADNIE 🙂
Na strachowicach tez podwyzka o 50zl , ale coz ,musze to przełknąć , bo mi tam dobrze...Więc co zrobic  👀
gutekwbt - powiem tak do Wojnarowic mam 30km z domu i jadę godzinę czasami nawet mniej i to autobusem ,który jeździ bardzo często,a ja pisałam wcześniej koszt to 28zł miesięcznie,a jak ktoś chce autem to co innego koszt na pewno będzie większy 🙂 Mi osobiście bardziej odpowiadają nowe Wojnarowice w porównaniu do Magnic ,ale to kwestia gustu 🙂 Życzę powodzenia dalszego w prowadzeniu stajni  :kwiatek: 

escada - w nowych Wojnarowicach opiekę masz 24h ,bo właściciele maja dom obok stajni i wszystko widzą.Byłam tam parę razy poznałam Panią Anię i kobieta zna się na koniach i pozostawienie tam konia to nie jest żaden test 🙂 Moja koleżanka trzyma tam konia już ponad rok i jest w siódmym niebie i koń również.Jak by mnie było stać to od kupienia młodej chciałabym tam być.I na prawdę konie tam mają dobrą paszę jakościowo,są codziennie padokowane 🙂 Ja też jestem panikarą,bo to ogromna odpowiedzialność mieć własnego konia.Żeby mu było dobrze zależny od nas jakie zapewnimy mu warunki.Masz fajne towarzystwo na Magnicach znam to ,bo ja będąc kiedyś w Szukalicach towarzystwo było zajebiste mimo iż stajnia nie była rewelacyjna,ale ogólnie ok.Niestety Szulakice zamknięte 🙁(

Oby już pensjonaty nie drożały ,a wróciły do ceny dawnej z 400zł heheh 🙂🙂🙂 pięknie jest marzyc :p

Zairka mówiła mi wiele razy,że ubóstwia stajnie Magnice ,ale niestety jak pisałam dla niektórych 100zł miesięcznie więcej to jest zaa dużo i nawet jak chcieliby zostać to nie da rady aż smutno 🙁 Może Zairko Twoje koleżance jakoś się uda coś wykombinować 🙂 życzę udanego rozwiązania sprawy.

epk
- fajnie wszystko ujęłaś... !! 🙂   :kwiatek: zgadzam się
Ale w Ramiszowie z białym piaskiem jest teraz 500zł. Mają własne siano i owies przez co nigdy nie brakuje i jest fajnej jakości. Opieka 24h bo stajnia przydomowa. A jak ktoś chce halę to może się umowić z Platanem i tam jeździć 😉

A z kobyłą stoję teraz w Wielkiej Lipie - wcale nie jest tak daleko, mieszkam przy moście milenijnym, mam 30km, jest szybko droga przez co jadę 35minut 😉. Jest bardzo fajnie
no tak ...  - tylko strona nie ta  🙂
epk: Z nowymi Wojnarowicami to wiem że moja hala nie może konkurować 🙂 Chodziło mi o stare. 2) Od różnicy kosztów to się płaci podatek dochodowy. VAT niestety jest naliczany do każdej transakcji np. chów konia 8%, jazda konna 23% czyli jeżeli dzisiaj ktoś płaci w Magnicach 750 to przychód stajni = 750/1,08= 694,44. 🙁
Pozdrawiam...
Wyjaśniam: de facto potaniało bo p. Ania prowadziła stajnię nielegalnie (na czarno) nie płaciła czegoś takiego jak VAT, od kwietnia wszystko jest prowadzone legalnie czyli od każdej kwoty 750 odlicz VAT i to jest realna cena...

2) Nie jestem przekonany czy nowe Wojnarowice oferują więcej niż Magnice obecnie- przyjedź zobacz, tu się wiele zmieniło. Ponadto Wojnarowice to ok 16 km dalej w jedną stronę od Wrocławia, doliczcie sobie paliwo, które też zbyt tanie nie jest.

A wystawiasz każdemu pensjonariuszowi fv? Czy tylko jak ktoś potrzebuje?

I jakie składki płacisz do NFZ????

Umowa o dzieło dla pracownika stajni nie do końca jest legalna 😉

No i nieważne czy ktoś płaci podatki czy nie, bo to pensjonariusz płaci określoną kwotę. Czyli nic nie potaniało.
Repka:

Faktury FV wystawiam jak ktoś potrzebuje, ale wszystko nabijam na kasę fiskalną- każdy pensjonariusz ma wystawiony paragon. Składki do NFZ = ZUS ubezpieczenie zdrowotne. Umowa o dzieło jest do końca legalna- jeśli dotyczy dzieła które ktoś wykona np wymiana ściółki w boksie, tak poza tym to zatrudniam na umowę zlecenie. No i trochę szkoda, że nie robi Ci różnicy czy nabywasz "towar" częściowo lewy czy nie. Wybacz ale dla mnie nie płacenie podatków to zwykła kradzież. Pozdrawiam.
gutekwbt,  ja wiem o czym mówię - może ni do końca jasno to napisałam 😉 - jak kupujesz paszę na fakturę, rozliczasz prąd na fakturę itp to masz tam też vat który odliczasz od tego vatu, który naliczasz pensjonariuszowi. Chyba, że na nic faktur nie bierzesz, ale to już inna brocha...
gutekwbt, no z tą umową o dzieło to się dowiedz dokładnie, bo inspekcja pracy może ci takią umowę spokojnie zakwestionować, bo każda praca wykonywana regularnie nie może  być dziełem. Dzieło to jest np,. napisanie książki, może by się dało podciągnąć budowę np. domu, bo raz go budujesz i kończysz dzieło. W stajni wykonujesz coś regularnie niestety. I jak chcesz być taki w porządku wobec prawa i ludzi, to oszukujesz teraz pracownika, łamiąc jego prawa.
I tak jak epk napisała, VAT od kosztów sobie odliczasz więc masz też taniej nabyte towary.
I nie jest tak, że mi nie robi różnicy, czy coś jest legalne czy nie, tylko że dla kogoś kto płaci za pensjonat, to czy on jest zgodny z prawem czy nie, to mało istotne, bo kasę i tak trzeba wyłozyć. a co własciciel pensjonatu z nią zrobi, to inna sprawa. Ważne żeby koniom było dobrze.
epk rozumiem🙂 Niestety jak kupujesz u rolnika to wystawia Ci on tylko rachunek rolniczy- oni nie są vatowcami🙁 wobec tego pasze mogę wrzucić tylko w koszty 🙁

gutekwbt, no z tą umową o dzieło to się dowiedz dokładnie, bo inspekcja pracy może ci takią umowę spokojnie zakwestionować, bo każda praca wykonywana regularnie nie może  być dziełem. Dzieło to jest np,. napisanie książki, może by się dało podciągnąć budowę np. domu, bo raz go budujesz i kończysz dzieło. W stajni wykonujesz coś regularnie niestety. I jak chcesz być taki w porządku wobec prawa i ludzi, to oszukujesz teraz pracownika, łamiąc jego prawa.
I tak jak epk napisała, VAT od kosztów sobie odliczasz więc masz też taniej nabyte towary.
I nie jest tak, że mi nie robi różnicy, czy coś jest legalne czy nie, tylko że dla kogoś kto płaci za pensjonat, to czy on jest zgodny z prawem czy nie, to mało istotne, bo kasę i tak trzeba wyłozyć. a co własciciel pensjonatu z nią zrobi, to inna sprawa. Ważne żeby koniom było dobrze.

Umowy o dzieło mam tylko dla osób pracujących z doskoku przy konkretnej pracy, nie jest to praca wykonywana regularnie a jedynie wykonanie konkretnego dzieła. Na co dzień mam pracownika na umowie- zleceniu. Nikogo nie oszukuję i niczyich praw nie łamię.
aaaaa udało sie i zostajemy z Grociszem w swoich ukochanych magnicach 😍

gutekwbt edytuj posty, a nie pisz jednego pod drugim bo modki będą krzyczec 🤬
Zairka- wiesz przecież dobrze, że w internecie nie jestem najlepszy, przepraszam ale raczej za prędko na forum nic nie napiszę bo wracam do tego co lubię- pracy naukowej i koni, internet jest be😉
gutekwbt, z tą umową o dzieło ja piszę z dobrej woli. Robisz jak chcesz, ale takie są niestety przepisy i ich interpretacja.

A są też rolnica vatowcy i możesz dostać normalną fv.
Zairka - no i gratulacje,że wam się udało i zostajecie 🙂
Zairka- wiesz przecież dobrze, że w internecie nie jestem najlepszy, przepraszam ale raczej za prędko na forum nic nie napiszę bo wracam do tego co lubię- pracy naukowej i koni, internet jest be😉

ja kochany wiem, ale regulamin to regulamin 😉
no to wychodzi na to ,że tylko ja płacę 550zł za konia w stajni w środku miasta ,z" halą", pastwiskami, terenami, dobrym jedzeniem i opieką  🤔 no to fest gdzie te czasy kiedy super pensjonat z ekstra halą kosztował 350 czy 400 zł  😁 
MATRIX69 - płacisz 550zł to gdzie stoisz z kobyłkami ??? Myślałam,że na Grobli,ale tam to 650zł za konia z tego co wiem 🙂 Chyba,że masz upust na dwa koniorki 🙂😉
stoję na grobli a cena to 600zł ja mam upust o 100zł bo 2 sztuki czyli płacę 1100zł miesięcznie i na razie nie wyobrażam sobie płacenia np 2000zł chyba trzeba się na wioskę wyprowadzać i mieć swoje.
MATRIX69 - dobrze,że masz upust i tak Cię podziwiam,że utrzymujesz dwa konie 🙂 No może jak bym pracowała to bym dała radę,ale z moich zarobków dorywczych to tylko jeden koń i tak to dużooo bardzo ,ale mam pomoc na razie 🙂
w zasadzie to kwestia wyborów albo wydam na głupoty fajki alko tipsy solarkę drogie ciuchy albo na konie
      i dlatego uwielbiam lumpeksy, bary mleczne i mało popularne knajpy lub piwo w parku  😁
a rozpatrując bardziej pozytywnie to: dwa konie to podwójna radość  😀
MATRIX69 - oj to źle Ci się kojarzę :P nie jestem tym typem blondi...chyba,że taką mnie kiedyś poznałaś w szkole ;p Od kiedy ma konia każda suma idzie na niego i nie żałuję dla mnie to radość jak mogę jej zapewnić szczęście i dobro.Ja nawet zrezygnowałam z wypadów na miasto (np.balety chyba że jakaś domówka). wszystko na rzecz Łaciatej :*:*
Witam
Od roku ( luty 2010) moja klacz stoi w stajni na Mokrej (kierunek Leśnica) i koszt pensjonatu nie zmienił się i na razie nie są planowane żadne podwyżki, a cena pensjonatu to 600 zł/mc. W tym roku zostały pomalowane boksy w stajni i właśnie montowane są automatyczne poidła w każdym boksie. Mieszkam na Stabłowicach, więc do stajni mam 20 minut drogi (komunikacją miejską), co na pewno jest dla mnie wielką zaletą, bo staram się być tam codziennie. Do dyspozycji są duże pastwiska, padoki (konie są wypuszczane codziennie od rana do wieczora), ujeżdżalnia i sporo miejsc wokół do jazd w tereny. Nie mamy karuzeli ani hali, ale wiem, że hala jest w planach i zostało wyznaczone niedawno miejsce na jej postawienie. Po wybudowaniu hali koszt pensjonatu z pewnością wzrośnie 😉

Od kilku dni jestem szczęśliwą właścicielką drugiego konia i dlatego brałam pod uwagę ewentualne podwyżki cen, mając dwa szczęścia, liczę się też z podwójnymi wydatkami, niestety🙂 Karmienie koni 2 x dziennie owies, siano bez ograniczeń (zawsze w boksie lub na padoku)
Konie są derkowane, karmione wg zaleceń dodatkowymi paszami, podawanie witamin, suplementów bez dodatkowych opłat. 
Mam 100% zaufanie, że moje konie są pod dobrą opieką, chociaż nie twierdzę, że nie mogłoby być jeszcze lepiej 😉
Trafinie wiele osób napisało, że każda stajnia ma swoje plusy i minusy i wybieramy to co nam odpowiada i na co nas stać.

Pozdrawiam wszystkich, szczególnie Maksową, Zairkę i Repkę :kwiatek:

ewamloda za te szczegolne podziekowania to ..... :kwiatek: 😡
mozna tez nadmienic ze od kilku dni stoi tam tez Minerwa 😉
Zairka faktycznie pominęłam nieświadomie Minerwę, ale to dlatego, że mamy na razie tylko kontakt wirtualny i osobiście jeszcze jej nie poznałam.

Jeśli chodzi o ceny pensjonatów to podwyżki są głównie spowodowane wzrostem VAT i pasz jak wynika z powyższych postów.
Mam tylko nadzieję, że nie odbywa się to reakcją łańcuszka na zasadzie... acha sąsiad podniósł ceny pensjonatu, to trzeba wykorzystać sytuację i zrobić to samo...usprawiedliwając się przy tym, że przecież wszędzie podrożało..., bo tym sposobem szybko dogodnimy ceny pensjonatów w stolicy.

ewamloda, no niestety czasami podwyżki lecą lawinowo, bo ktoś zacznie pierwszy. Z drugiej strony pasze i VAT drożeją jednakowo dla wszystkich niestety.
[quote author=Łaciata link=topic=170.msg910579#msg910579 date=1298418154]
MATRIX69 - oj to źle Ci się kojarzę :P nie jestem tym typem blondi...chyba,że taką mnie kiedyś poznałaś w szkole ;p
[/quote]
na szczęście dorosłam do tego , że staram się nie oceniać ludzi po wyglądzie  😀
            tak ogólnie to właśnie robię przymiarki do konia nr 3, konia mi szkoda bo go znam od dawna i wiem,że został porzucony i niestety nie trafił w zbyt dobre ręce . Posiedzimy pomyślimy może coś da się zrobić.
będę wdzięczna za każde info o jak najtańszym pensjonacie  lub po prostu miejscu w stajni, chodzi mi o to żeby koń miał jeść, pić, wychodził na dwór z innymi końmi, może być boks, biegalnia w ostateczności stanowisko tylko żeby na głowę nie kapało i w gnoju nie stał. jedyne ograniczenie co do lokalizacji to wolała bym żeby pensjonaty były z woj. dolnośląskiego.
MATRIX69 polecam stajnie na redzinie ul . wedkarzy 25, 450zl lecz przy takiej ilosci koni napewno sie dogadasz a warunki sa nienajgorsze, badż stajnie na ul.Gałowskiej "Parys"(?) tez 450 zl tylko nie wiem czy az 3 miesjca beda wolne. Ale na rędzinie napewno są.
Edit; zrozumiałam,ze z 3 ma końmi chcesz sie przenieść.
MARTIX gałowski pgr 350/miesięcznie, biorę od nich paszę, warunki mają całkiem przyzwoite-cały dzień z kumplami na dworze, żywienie super, opieka 24/dobę 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się