halo, niestety, .słowo "gay" było tutaj określeniem negatywnym - dla męża piosenki Queenów może wykonywać tylko i wyłącznie Freddie A o podgłośnienie prosił, bo robiliśmy na złość sąsiadom (dzień wcześniej postanowili wrzucić radosne disco na cały regulator, kiedy próbowałam odespać nockę)
Kiedyś mnie to strasznie interesowało i dowiedziałam się tak : Kiedyś łosie były zwierzetami jucznymi, ale także wierzchowymi. Z racji swojej budowy przewyższały możliwościami konie. A dwór króla miał tylko konie jako zwierzeta czystej krwi. Z tego powodu wszelkiego rodzaju złodzieje i bandyci jeździli na łosiach i pościg zawsze urywał się na bagnach, gdzie łosie bez problemu sobie radziły, a konie nie dawały rady. Dlatego król (bodajże Kazimierz Wielki) by zaradzić tej sytuacji wydał rozporządzenie, że każdy kto jeździ na łosiach tudzież hoduje je w celach użytkowych, a nie mięsnych był skazywany na śmierć poprzez publiczne ścięcie. W ten sposób szybko wytępił jazde na łosiach. Czy to jest sama prawda nie wiem, ale nawet były jakieś szkice jeźdzców na łosiach w tym artykule.
Ja słyszałam dokładnie taką samą wersję, więc coś musiało w tym być. Mnie też to zaciekawiło i w sumie chętnie bym spróbowała na łosiu 😀 (w końcu mam już doświadczenie, moja mała zachowuje się czasem jak łoś 😁 )
zawsze uważałam, że ten wers można interpretować: wybranko moja, pasztetem jesteś 😁
Rozwaliłaś mi system 😵 😂
strzemionko Dla mnie ten tekst choć dziwaczny (jak zresztą większość twórczości Grabaża) jest romantyczny, autor nie używa wielkich słów, żeby opisać coś pięknego. Sam Grabaż tłumaczy to w ten sposób, że posmarowana kromka chleba jest czymś codziennym, bez czego większości ludzi trudno się obejść, co w sposób przyjemny zaczyna dzień. Kobieta do której kierowane są słowa jest czymś (nie brzmi to najlepiej w odniesieniu do człowieka), bez czego dzień nie zacznie się dobrze.
Co do łosi wierzchowych- okazuje się, ze były wykorzystywane również później. Znalazłam taką ciekawostkę: https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=19074 Ile w tym prawdy? Historycznie jestem ograniczona, więc nie umiem zweryfikować, z góry przepraszam za ewentualne herezje :kwiatek: