ssstokroteczkaa jak klacz siedzi non stop w boksie nie dziwię się że jej odwala po wyjściu z niego , energia ją rozpiera Serenity może jakiś grzybek sie przyplątał obserwuj , tak jak pisze Vampiria umyj to, jak nie będzie poprawy to zeskrobinę do laboratorium .
wiem jestem Świeżak w temacie koni fryzyjskich ale zastanawiam się nad kupnem takowego tylko zastanawia mnie jedna rzecz czy te konie naprawdę są tak nieczułe na łydkę ? Jeździłam ostatnio na dwóch i oba były takie same wyciągnąć coś więcej poza tupu tup bez ostróg nie szło ( o ustępowaniach czy łopatkach nie wspominam) . Jak jest z waszymi?
lenka1z do mnie trafiły ostatnio dwa Czarne Wielbłądy i tutaj to się sprawdza. Obydwie kobyły hodowlane, sprowadzone ponoć z Holandii. Podczas gdy jedną da się łydką ruszyć, tak druga nic sobie z niej nie robiła. Ale to raczej nie kwestia koni, tylko poziomu wyszkolenia. 😉
lenka1z Potwierdzam, że zależy od wyszkolenia :P U mnie w stajni klacz mimo, że wiele lat chodzi w zaprzęgu, to w siodle rusza od najmniejszego impulsu łydką, choć z pracą na dosiad już trochę gorzej.
no właśnie bo u znajomej kobyłka chodzi niby elementy ale to wszystko jest takie ciężkie no nic .... pojeżdżę przetestuje 😉 i zobaczymy co z tego wyjdzie co myślicie? tu miał trzy lata teraz ma 4 ale nie jest wysoki 160 cm
w środę jadę oglądać bo wiem o nim od znajomego znajomego i nie miałam żadnych fotek pełen rodowód holenderki go też obfoce. nie wiem czy miał na tym zdjeciu trzy czy niecałe trzy , krótki jak krótki trochę przeszkadza mi to ze niski
Koniecznie zrób zdjęcie i wstaw , bo nie ma takiego czegoś jak pełny rodowód holenderski , owszem jest Pełny Rodowód ale to oznacza w przypadku koni fryzyjskich, iż w linii żeńskiej klacze do 4 pokolenia wstecz mają co najmniej tytuł Ster. Taki papier wskazuje na naprawdę dobre pochodzenie , a wszystkie rodowody fryzów są holenderskie .
Albo ja źle zrozumiałam to co napisałaś, albo czegoś zabrakło w Twoim zdaniu (broń Boże nie czepiam się!) 😉 Ktoś kto się nie zna pomyśli po przeczytaniu tego, że fryzy z paszportem PZHK są również uznane przez KFPS 🙂
lenka1z: ja aż takim znawcą strasznym to nie jestem więc zapraszam na forum Związkowe tam na pewno ktoś doradzi. Z tego co ja widzę po tym zdjęciu to dość mocno ścięty zad (chyba, że zdjęcie jest pod skosem, albo tak ma być), jest dość krótki i może być problem z dopasowaniem siodła, wąskie kopyta (ale dla mnie większość fryzów ma takie, bo mój to ma jak talerze 😉). Jak już wspomniałam znawcą nie jestem więc wolałabym abyś jeszcze to z kimś skonsultowała, który mnie poprawi! 🙂
vampiria mówimy o Rodowodzie ! Paszport to zupełnie inny dokument i nie ma nic wspólnego z rodowodem konia . No chyba tylko to, ze oba dokumenty wydaje Holandia i oba są jednego konia . Od czasu zrobienia zdjęcia ten młokos na pewno zupełnie inaczej wygląda , a po tym zdjęciu widać ze będzie grzywiasty
beraiter skąd takie padło , okropne te kopyta 😲, a pytanie chyba do tego co takie konie przywozi .
Widek, klacz jest po ochwacie- rotacja kości kopytowej 20 %, a facet - pan pośrednik z Pyrzyc stwierdził, że koń jest okazem zdrowia.... Klacz przywiózł Pan z Pyrzyc, pewnie znasz, pośredniczy z Holendrami. Dla niego kacz jest okazem zdrowia, a kopyta miała robione 8 tyg. temu, padłam.........
Niestety na takich pośredników trzeba uważać to raczej handlarze , którzy sprowadzają to co najtańsze a co za tym idzie wiadomo . Z Pyrzyc widziałam ogłoszenia , znam tylko Pana z pod Pyrzyc też "pośredniczy z Holendrami " i to co przywozi do Pl jest bardzo , bardzo niskiej jakości , choć sam twierdzi że najlepszy materiał do hodowli , jazdy i.t.,p , zresztą tam młode ogiery kryją matki , ciotki "hodowla"pełną parą , ale za to w dobrej cenie tzn. niskiej można kupić fryza 😵
Bardzo mi się podobają fryzy i obecnie szukam fryzów do bryczki może być to para klaczy lub wałachów, jeśli ktoś miałby taką parę na sprzedaż to będe wdzięczna za info.Jeśli chodzi o cenę to nie może być wysoka.
Tak, właśnie o pana spod Pyrzyc chodzi... Piersza zakupiona klacz za jego pośrednictwem u Holendra niestety padła zaledwie po 4 miesiącach od zakupu, druga- posiadam diagnostykę i opinię lakarską z kliniki - ma rotacje kości kopytowej 20 st.... Odradzam stanowczo zakupy u tego pana!