Donia, nie mówię, że każdy koń za kilka tys. mi C pójdzie 🙂. Ale wiem o co ci chodzi 😉. Jestem ciekawa po prostu jak oceniacie predyspozycje tej kobyłki.
Bez przesady, ludzie kupują przecież młodziaki do sportu. Zwłaszcza, że ja nie mam zamiaru zajeżdżać, układać konia sama tylko pod okiem trenerki.
Założenie: 4 treningi w tygodniu od zajazdki do startów. 2 Lata treningu + pierwsze starty. Koszt sumaryczny ok 24 - 30 000 zł (bez kosztu utrzymania konia , sprzętu itp). Zakup tego konia ok 8 000 zł (np) czyli suma kosztów konia na L klasę: to minimum 32 000 zł.... za tyle kupisz konia już chodzącego, sprawdzonego Młodziki do sportu kupują laicy , oraz zawodnicy handlujący końmi... Pierwsi mają szczęście, lub użerają się z nietrafionym zakupem. Ci drudzy mają pojęcie, wiedzą czego szukać, mają kontakty aby sprzedać (czasami szybko i daleko)
Co do tej konkretnej kobyłki - ma predyspozycje do wystaw z tego, co opisuje sprzedający Jest ruda To wszystko co można o niej powiedzieć. Nie znamy jej charakteru. W skoku mi się nie podoba, ale nie wiem czy jest rozgrzana, czy wcześniej skakała, etc..
Poza tym, jak widzę że ktoś skacze 2 latkę (tyle max ma na zdjęciu) to mi się nóż w kieszeni otwiera i to bez ochraniaczy
_Gaga, dzięki za ocenę. :kwiatek: Będą mi pomagać bardzo doświadczone instruktorki (jedna z nich startuje), bez ich pomocy nie zamierzam kupować konia. Znając życie to kupię któregoś konia, jeżdżonego przez zawodniczkę. Ale poszukać czegoś fajnego, poorientować się nie zaszkodzi 😉.
To typowy przykład , przyszłego sportowca . Kupię konia , najlepiej 3 latka i do 2 tyś zł , z predyspozycjami ( nie mam bladego pojęcia co to oznacza u 3 -latka ) i pod okiem trenerki pojadę na Olimpiadę 😁 😁 😁
P.S Kobyłka super. 😲 była 6-ta na wystawie i dostała dobre oceny za pokrój i pielęgnację , do tego powala wzrostem . 😁 A w korytarzu masakra, łapy wsuwa pod siebie , a wacha się przed każdym skokiem. Oddaje płaskie skoki przodem ( nie podnosi się do góry i nie ciągnie szyją ) 😉
P.P.S P klasę to na treningu przeciętna dobrze przestraszona mućka skacze. 😁
Smok, czy ty musisz z wszystkiego kpić? Czy gdzieś pisałam, że chcę nie wiadomo jak super sportowego konia za 2 tys? I co jest złego w jeździe pod okiem trenerki? 😲 Co do wzrostu to specjalnie szukam konia maks 170, bo sama jestem niska, a poza tym mam uraz do dużych-że-dużych koni.
Dramuta po prostu wszyscy chcą Co dać do zrozumienia, że nie mając żadnego doświadczenia w startach nie zrobisz surowego 3 latka do poziomu C. Nawet z pomocą instruktorki która "nawet startuje" 🤔 Nie zdajesz sobie sprawy jak łatwo zniszczyć młodego konia nie mając pojęcia o treningu.
somebody, ale ja wiem o tym. Dlatego się sama za nic nie zabieram. 😉 A jakieś maciupieńkie pojęcie mam, bo jeżdżę młodą kobyłkę teraz i jednak jakoś ona progresuje. Smok, ty musisz pałać do innych złośliwością? Tak trudno napisać np. "no ten koń jest taki i taki, ale coś tam"? Czy z wszystkiego trzeba się nabijać?
Ten koń ma bardzo płaskie chody i słaby zad.Konie z płaskim jak naleśnik galopem i szurającym zadem nie skaczą dobrze. Koń z potencjałem na C-myślę że około 10 tysięcy,ale euro.
Akurat smok napisał prawdę. Ten koń ani ruchu ani techniki nie ma. Szkoda zachodu na zabawę z 3 latkiem jesli chcesz jechać klasę C, a to już stoi trochę.
Dressagelife, zdziwiłabyś się, mam klacz, w bardzo podobną do tej z linku dramuty, ale moja skacze. No, może nie na C klasę, ale P w porywach N na pewno.
korysidnex, nie chodzi o to co Smok napisał, tylko JAK to napisał. Jakby był mistrzem świata i znawcą wszystkieg, więc może się nabijać z wszystkich, którzy wiedzą mniej od niego.
Dziewczyno , bo logika i ekonomia są nieubłagane . Napisała ci halo o kosztach . One są !!! i w każdym przypadku podobne . Zakupo konia ( do jakiegokolwiek sportu ) to fundament . Kupjesz takiego konia za np. 6000 zł , pracujesz z nim 2 lata , wydajesz dodoatkowo 30 - 40 tyś zł i po wszystkich tych zabiegach jesteś sfrustrowana bo założonego celu nie osiągnęłaś , wręsz przeciwnie a dalej maszx konia za 6 tyś i to przy dobrych wiatrach bo może się okazać jeszcze gorszy niż był jak go kupowałaś. Takich straconych nadziei w ogłoszeniach są tysiące. Jak będziesz budować dom to nie zaczniesz od dachu i komina tylko fundamentów. 😉 Czasem warto kimś wstrząsnąc żeby zaczął racionalnie rozumowac . Ta dyskusja jest po to żebyś się obudziła ,wzięła kartkę papieru i policzyła sobie jakie koszta poniesiesz chcąc osiągnąć zamierzony cel. 😉Kupisz konia za 30 - 40 tyś bo tyle kosztuje dobry materiał i jak go nie zepsujesz to będziesz miała to co potrzebujesz o podobnej wartości ( możliwe że więcej ) do poniesionych nakładów. W przeciwną stronę to katastrofa finansowa. Nawet podając za przykład konie zakupione przez amatora za 2000 zł które po 2 latach chodzą P klasę to ich wartość wzrosła o 5- 10 000 zł a koszty poniesione na to by doprowadzić go cudem do tej P klasy wyniosły 30 000 zł . I w dodatku o ile to się uda , bo w większości przypadków nie ma takich możliwości . Pokazujesz filmik konia który ma stracha przed oddaniem skoku , łapy zabiera pod siebie ,skacze płasko przodem i tyłem troszkę zamiata ale nie ma siły żeby poodnieść przodu i co ty byś chciała z takiego konia uzyskać ???? Jakim nakładem sił i środków i po co ???? Bo jest tani ???? Jak coś jest tanie a wygląda ładnie to jaki jest tego pozwód ???? Z regóły taki że to g..o w złotym papierku z kokardką . 😁
Smok10, na filmikach klacz TAK źle nie skacze (niejeden 3-latek zupełnie inaczej ogarnia się pod siodłem), ale wygląda na... zgodną z treścią ogłoszenia 😁 Gdzie nie ma słowa o tym, że "skacze chętnie" 🤣 A tym razem to _Gaga uruchomiła kalkulator 🙂 Reszta racja.
W sumie nie ważne kto ważne że prawidłowo , czyż nie tak ??? 🤣 Zamysł był kupna konia do skoków , a ten koń się nadaje do skoków jak wół do karety ( choć może nawet wół bardziej ) 🤣. Ale może się mylę , w końcu specjalistą nie jestem . . 🙄
E tam. Kto ma oczy ten ma. Też bym tak określiła jej przydatność do skoków 🙂. Gdy ktoś o sokach myśli poważniej. Dzisiejszy skoczek musi pożerać przeszkody. Inaczej utrąci się już przed L.
A mnie się kobyła podoba. Ładna (eh, jakby miała 4 skarpetki, to cena o 50% wzwyż 😂 ), zgrabna (chociaż trochę grzbiet niepokoi), zadbana, prawdopodobnie miła, najwyraźniej przemęczać się nie lubi (co oceniam na podstawie i skoków i ruchu)- jeżeli tylko ma właściwy charakter, to i C by poszła przy odrobinie pracy (tak tak, dobry charakter to często 80% sukcesu, chyba wszyscy znamy konie o niepowalających predyspozycjach ale szczerym sercu, które zachodzą wyżej, niż konie o doskonałych predyspozycjach i wadach charakteru). Chciałabym, żeby tak wyglądały typowe produkty Polskiej hodowli (a wyglądają znacznie gorzej...). Oczywiście, na poważne konkursy i prawdziwy sport szans nie ma, ale jako koń do tzw. ambitnej rekreacji na podstawie ogłoszenia nadaje się całkiem nieźle.
Wygląda ładnie i to podkreśliłem . A do skoków się nie nadaje i próba przygotowania takiego konia do C jak ktoś napisał to mordęga dla konia , dla tego co by to robił , efekt mało realny do osiągnięcia i bez żadnego uzasadnie nia , czy to ekonomicznego czy to dla dobra konia . Koń skoczek oprócz wielu innych porządanych cech powinien przejawiać się chęcią do skoków. Ten koń nie tylko że nie ma chęcia ale żywi wyraźną niechęć . on przyhamowuje przed oddaniem każdego skoku jakby się wachał , czy musi to robić . ( pomijam jego wszystkie inne cechy które go ze skoków skreślają a które już 3 razy opisałem ) . Jest takie przysłowie ,z niewolnika nie masz pracownika , więc po co !!!! zmuszać na siłę kogoś kto się do tego nie nadaje i nie ma do tego serca ??? Jak dla mnie , robienie takiego konia do skoków to męczenie zwierzaka i nonsens ekonomiczny. 🙄
AleksandraAlicja, jak się nie lubi przemęczać (a jest to ewidentne) to nijak "właściwy charakter" do skoków. Bez drivu się nie pojeździ, reszta - rzecz poboczna. Coś jak napoleońskie: "Dlaczego nie było salwy? Po pierwsze nie mamy armat".
Ona jest młoda, nie licz że ona będzie ci aktywnie pracowała zadem, mięśnie musiałabyś jej najpierw wyrobić, jak wcześniej pisałam, młody 5 letni duży wałach, traken potykał się o własne nogi... Teraz jeździ C i skacze jak wystrzelony z armaty 🏇 Ale lepiej jej nie kupuj, sądzę tak samo jak poprzednicy, tu, przy młodym koniu trzeba mieć duże doświadczenie, żeby ją dojechać do C to trzeba najpierw na profesorze C jeździć... Bardzo łatwo zepsuć konia, ale trudno się konie naprawia, a jest to praktycznie nie możliwe gdy chce to zrobić ktoś wiele lat później 😉