flygirl, popatrzylam sobie na zdjecia - ladnie tam, ale ja bardziej szukam czegos, gdzie moglabym wrzucic plecak na plecy, zalozyc buty trekkingowe i pochodzic przez dzien, czy dwa po gorach 😉
my sie wybieramy w tym roku na Slowenie - przejezdzalismy przez nia jadac do Chorwacji i totalnie sie zakochalismy - absolutnie sie nie spodziewalam ze to tak piekny kraj! No i przede wszystkim chodzi nam o gory, a Alpy Julijskie sa po prostu niepowtarzalne 🙂
wendetta, Sardynii absolutnie zazdroszczę 🙂 Ja widziałam ostatnio bilety z Berlina do Olbii easyjetem za 950zł na dwie osoby tam i z powrotem 😉 Podobnie wychodzi Kraków - Cagliari (z tydzień temu widziałam)
Musze leciec do Olbii (z Cagliari musialabym dojezdzac przez cala wyspe, bo i tak moja destynacja jest Olbia wlasnie) i najlepiej gdybym leciala z Wiednia oczywiscie. Wiec chyba tylko Meridiana wchodzi w gre. W tej chwili widze bilety po ok 200 euro round trip. Mam nadzieje, ze sie to drastycznie nie zmieni w ciagu kilku dni. Epk, dziekuje 😉 Sama sobie juz zazdroszcze 😜 10 dni w raju!! Oni juz w tej chwili maja tam 29 stopni, jak ogladam zdjecia to mnie skreca 😜
Mi się właśnie sypnęły całkowicie wakacyjne plany. Miałam nadzieję albo na Hiszpanię albo na Chorwację. Niestety zostaje mi w najlepszym przypadku polskie morze, które uwielbiam ale mam ostatnio taki pęd do oglądania świata, że bardzo mnie to przybiło. 🙁
Mam pomysł jeszcze na jakąś objazdówkę niedaleko, ale hmm... ale niedoprecyzowany 😉 - jeśli chodzi o miejsce.
A więc wyjeżdżam jutro na mój 16dniowy bałkańskim trip 😅 Jakieś wskazówki co zobaczyć po drodze? Jedziemy przez Rumunię i Bułgarię do Istambułu. Potem przez Grecję (Kavala, Saloniki, Kastoria) do jezior ochrydzkich, Albania do Durres, potem na Kosovo, Góry Przeklęte, Czarnogóra, Chorwacja, Triest, Wenecja i przez Wiedeń do domu. Jakieś punkty zaczepienia których nie ma w przewodnikach? Czasu mało, plan napięty ale chcemy go wykorzystać na maxa.
Piszecie tak o tej Słowenii, a nam już czasu nie starczy żeby wjechać w głąb 🙁
Dzionka jeśli chodzi o centrum to bardzo fajny jest Mercure i Qubus cranberry ceny podobne do nowych chorwackich, czyli raczej ciężko znaleźć coś poniżej 300 zł za pokój/dobę. My byliśmy trzy dni w Kranskiej Górze, całkiem fajna baza na wycieczki w Alpy. Bardzo ładnie jest w miejscowości Bled ale to już kurort więc ceny sporo wyższe. Warto też na jeden dzień wpaść do Lublany 🙂
Zaczynamy zastawiać się nad tegorocznymi wakacjami, w planach Toskania, kilka dni we Florencji i kilka na wsi. Na wsi znalazłem coś takiego http://www.winoispiew.com/WinoiSpiew/fattoria.html, ktoś może był, słyszał? Czy jadąc do Florencji samochodem jest sens szukania apartamentu w centrum i parkowania na ulicy, czy bez szans na miejsce?
Zaczynamy zastawiać się nad tegorocznymi wakacjami, w planach Toskania, kilka dni we Florencji i kilka na wsi. Na wsi znalazłem coś takiego http://www.winoispiew.com/WinoiSpiew/fattoria.html, ktoś może był, słyszał? Czy jadąc do Florencji samochodem jest sens szukania apartamentu w centrum i parkowania na ulicy, czy bez szans na miejsce?
Ja po Florencji piechotą biegałam, ale z obserwacji to w centrum ciężko z parkowaniem było, jak już, to skutery/rowery stały w dużych ilościach. W tego typu miastach, jeśli ktoś nie ma potrzeb samochodowych ze względu np. na małe dzieci, zdecydowanie transport publiczny polecam.
Cenciakos niedaleko Ohridu w Macedonii jest klasztor Starowierców. Jest przeuroczy, pełno róż i.. pawi. Na prawdę robi wrażenie, zwłaszcza w połączeniu z przezroczystym jeziorem. Niesamowicie tam jest. I zapach ziół w górach 😍 Klasztor z tego co pamiętam tuż przy granicą z Albanią.
nie chodzi o jeżdżenie po Florencji samochodem, tylko o to, że chcemy z Polski jechać samochodem i jak dużym problemem będzie pozbycie się go na te kilka dni
ikarina jeżeli jeszcze nie zdecydowałaś się gdzie jechać, to myślę, że warto, żebyś zwróciła uwagę na Albanię. Kraj zdecydowanie wart zobaczenia. Jeszcze nie zamienił się w kurort dla turystów, więc nie jest bardzo drogo. Oczywiście jest daleko, osobiście polecam podróż samochodem (+namiot) i zwiedzanie po drodze jeszcze innych państw, nawet po to żeby zatrzymać się na jeden dzień i odpocząć od podróży w samochodzie. A co ciekawego w samej Albanii? Przepiękne, dzikie góry, dwa morza oraz wiele zabytków. Myślę, że warto pojechać i zobaczyć zanim się zmieni w kolejne "centrum turystyczne". Naprawdę bardzo polecam, bo można zobaczyć, często szokujące rzeczy, których nigdzie indziej nie ma.
[quote author=Thymos link=topic=163.msg2044078#msg2044078 date=1395216529] Zamiast Hiszpanii planuję Bałkany. (Trzeba ciąć koszty). Macie jakieś ciekawe doświadczenia z Albanią, Macedonią, Czarnogóra...? wyjazd planuję pod koniec sierpnia🙂
Przyłaczam sie do pytania o Albanie. Mam zamiar poleciec w maju. Jakies wskazówki? Kulinarne np 😉 mam zamiar trzymac sie wybrzeza, wiec glownie owoce morza. Co jeszcze? Co warto zobaczyc oprocz typowych turystycznych miejsc, ktore mam juz jakos ogarniete. Czego sie wystrzegac?
[/quote]
I jak, wybierasz się, byłaś? My się zdecydowaliśmy na Albanię na koniec sierpnia. Teraz jeszcze myślę, czy da się tam wytrzymać, skoro mi w połowie września w Rzymie nie dało się oddychać :/
Czy też nie lepiej na pierwsze dwa tygodnie września. Znajomi jada kamperem w 3, my w 2 chyba autkiem kombi, no chyba, że jeszcze ktoś dołączy 🙂