Muffinka, to jest duża, problem w tym że pijemy wspolnie kawę rano ale w dwóch kubkach, jak się dobrze ubije wychodzi po 3/4 kubasa a ja bym chciała cały;]
ja mam taką do postawienia na płytkę, elektryczna na pewno jest bardziej zawodna niz mechaniczna
no i możesz w niej też robić latte
mukka miewa czasem fochy;] co kilka uzyc myję dyszę spieniającą w zmywarce, no i lubi tłuste mleko;] poniżej 2 procent ubija się byle jak
Hmmm, pytam o te elektryczne ponieważ mam indukcję i szczerze mówiąć nie wiem czy mi ta płyta takie coś "odczyta" 😉 Ale jeśli trzeba używać tłustego melka to muszę przemyśleć sprawę - ja pijam tylko 1,5%.No ewentualnie 2%. Nie kupuję tłustego.
Kawa to moj eliksir zycia chyba. Bez kawy jestem nie do zniesienia. 😁 W domu pije rozpuszczalna Nescafe, w pracy sypana z ekspresu (zlozylysmy sie z dziewczynami) a czasem na stacji benzynowej kupie sobie latte macchiatto. Ogolnie rzecz biorac kawa to podstawa. 😍
Miloska "spieniaczki" do mleka można dostać w Ikeii Co do przepisu na latte - spieniasz mleko, i wlewasz mniej więcej do 3/4 wysokości szklanki, zostawiając najlepiej spienioną warstwę mleka z góry (taką samą piankę) na później. Wlewasz kawę - powoli, równym strumieniem - ale nie po łyżce albo po boku szklanki, bo zostanie ślad, tylko samym środkiem 😉 potem na samą górę nakładasz jeszcze piankę z mleka, żeby zatuszować ślad po wlewanej kawie i udekorować 😉
mnie kiedyś barman pokazał jak się robi wzorki. Oczywiście nie mam szans na powtórzenie tego ale wszystko co robił robił właśnie mlekiem i patyczkiem (coś jak bardzo długa wykałaczka). Te najprostsze wzorki (serce, listek itp.) można zrobić samym mlekiem lanym z dzbaneczka 😉
Szepcik- coś mi się jednak wydaje, że kawa hmm 😉 Bo popatrz... Kawę robisz do smaku nie? Taką jak lubisz. Są różne sposoby przyrządzania wedle 'widzi mi się' swojego 'ja'. Są herbaciarze, ale przeciętny zjadacz chleba zna czarną i zieloną a kawa.... A to mleczka ma być akurat. Cukru też odpowiednio. Rozpuszczalna lub mielona. Marka też ma znaczenie... Siła, moc, gorycz, mocno palona lub słabo.. Można by pisać i pisać 😀 Myślę ,że mogą być jakieś związki między gustem a charakterem.
Ja lubię mieloną z ekspresu o dobrym ciśnieniu. Melka wedle uznania - raz mniej raz więcej. Ma być słodko i gorąco! Ice koffe latem - PYCHA!
Daniel jeszcze trzeba mieć ekspres 😎 oj wtedy to bym szalała 😎 dla mnie koniecznie z mleczkiem, niezbyt mocna, ale aromatyczna - no z przyprawami 😜 z jakimś alkoholem... nie słodzę, ale carmel macchiato to co innego 🤣
Notarialna ładna, tylko na górze powinno być więcej pianki - mniej więcej tyle, co kawy 😉
szepcik, Pierwsze podejscie to było, ale z czasem do wprawy się dojdzie 🙂 Jutro z rana na śniadanie sobie zrobię. Czy wersa z kakao może się nadać? Bo cappucino to na pewno, ale nie wiem jjak z kakao 🙂
ja teraz mieszam mleko 0% ze śmietanką do kawy, jest słodsze i lepiej się ubija. Kawę wlewam na koniec ze specjalnego dzbaneczka z dziubkiem, bardzo wolno, jednostajnym ruchem 🙂