Forum konie »

jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

Mam pytanie: czy wędzidła od MG występują tylko do rozmiaru 13,5? Takie rozmiary znalazłam na allegro ... czy gdzieś jeszcze można je kupić?  👀
Mia, ja zamawialam ze sklepu podkowa
Są MG od 10,5cm
Zobacz na horseequipment, oni nawet jak nie maja modeli na sklepie to Ci wystawią,wystarczy napisac
kujka, Waniutek, Dzięki 🙂 Chyba zdecyduję się na stalowo mosiężne z łącznikiem mosięznym kulowym bo szukam jakieś alternatywy dla zwykłego, pojedynczo łamanego. Zobaczymy jak na nim będzie nam się pracowało.
Burza, ale to chyba nie chodzi o ostre krawędzie które powstały w wyniku pracy.  Sporo (większość?) plastików ma dość ostre zakończenia  plastiku - niby są płynnie wyszlifowane brzegi by nie kaleczyły - ale rzeźba w tych miejscach jest dość kostropata a i wielkie kółeczka przy łączeniu wędzidła, niefajne łączenia ogniw z kółkami wędzidłowymi. Ogólnie też doszłam do wniosków jak katija.
I teoretycznie plastik może być super miły dla konia, o ile  jest świetnie wyprofilowany.

dokladnie o to mi chodzi. tam gdzie laczy sie odlew, albo laczenie sciegierza z kolkami wedzidlowymi sa po prostu ostre, moj kon ich nie gryzie. dodatkowo dziurki w sciegierzu, sa bardzo duze, i kolka wdzidlowe latwo przyszczypuja wargi. a mam markowe, niby dobre wedzidlo.

Mam pytanie: czy wędzidła od MG występują tylko do rozmiaru 13,5? Takie rozmiary znalazłam na allegro ... czy gdzieś jeszcze można je kupić?  👀

moge ci podac namiar na pana marka gajewskiego, na zamowienie zrobi ci w rozmiarze dowolnym, a i cena nie bedzie wygorowana.
katija, Bardzo chętnie! Bo w sklepie nie ma rozmiaru 15 cm 🙂
juz PW  😉
Wypowiem się bardziej szczegółowo kiedy mojemu wsadzę plastik w dziób lada dzień 🙂
Ja mam plastika oliwkę, jest bomba ; ) 😅
najulubieńsiejsze wędzidło mojego kobyła : )
Też myślałam o plastiku, ale... nie umiałam znaleźć nic cieńszego niż 18mm. Wszystkie w granicach 20-18mm, zbój ma mało miejsca w pysiu i pewnie byłaby obrona Częstochowy w postaci wywalania jęzora nad wędzidło. Tera znów o plastiku zaczynam myśleć. Widział ktoś plastiki 14-16mm ?
Słuchajcie, do tej pory byłam przeciwniczką kombinowania z "cudownymi" wędzidłami, jednak któregoś dnia użyłam tego cudeńka i się zakochałam:

http://www.frogpool.com/product-6171.htm

Na codzień "poprawiam" konie jeżdżące pod ludźmi z "niewprawnymi" rękami - pozaciągane, nieufne, sztywne. Używając tego wędzidła pracuje mi się z nimi o nieeeebo lepiej 🙂 U konia, który napierał na wędzidło czuję większy luz, a kobyłka, która zawsze się buntowała, bardzo złagodniała.
Co to za wędzidło? z czego jest zrobione? u nas w sklepach nie widziałam...
Jest to wędzidło wykonane ze "słodkiego" metalu ze wstawkami wykonanymi z miedzi. Produkuje je firma Shires i jeśli ich jeszcze nie ma w Polsce, to podejrzewam, że będą prędzej, czy później 😉
Ja dziś kupiłam młodemu:

http://www.galopada.pl/sklep/product_info.php?cPath=215_311_324_320&products_id=4716

Mam nadzieję, że będzie lepsze od klasycznego pojedynczo łamanego i młodzian zorientuje się, że wędzidło należy żuć 😉
Ja się przerzuciłam ostatnio na RS Dynamic z wielokrążka... ale za dużo nie powiem bo nas podbicie dopadło i za długo na nim nie pojeździłam heh
A propos postu Ikariny, otóż wiele dobrego słyszałam o wędzidłach z czarnej stali z miedzianym łącznikiem, czyli o tkz wędzidłach sweet iron, więc jak trafiła się okazja kupić takie (i to w rozmiarze 14,5!) postanowiłam spróbować i wypróbować. Pech chciał, że je zgubiłam  😡 więc tak czy inaczej, nim nawet zdążyłam je przymierzyć, odkupiłam je.

Znalazło się w przedziwnych okolicznościach po niemal roku. Akurat miałam z koniem jakieś mniejsze perturbacje kontaktowe. Podpięłam, wypróbowałam i alleluja! Koń zaślinił się jak dziki, zaczął żuć (co wtedy mu się nawet na Sprengerach nie zdarzało) a przez to, że jest to jednak cienkie wędzidło, to skończyły się zbędne dyskusje. Dwa tygodnie terapii na sweet iron i ja i koń odzyskaliśmy wiarę "w to całe jeździectwo". W dobrych humorach wróciliśmy na grubego, oliwkowego Sprengerka a efekt żucia został do dziś!  😍 Tak sie jakoś udało jego rozruszać, a mnie na nowo z nim dograć 😍

Strasznie polecam!  😜
Za to mój koń się na dokładnie to samo wędzidło wypiął 😉
A Cross Szafirowej chodzi na nim po dziś dzień i je - so far - kochał miłością wielką 😉
Sierra gdzie moge kupić takie wędzidełko 😀 ?
Fatamorgana,

KLIK

wujek google nie gryzie😉

O i jest nawet nasz rozmiar  🤣 (11,5).

A fajniejsze takie coś jest od wędzideł z auriganu, kauganu itp? Ktoś może porównywał?
Czy to "smakuje "koniom w miarę podobnie, czy dużo lepiej, czy zwyczajnie kwestia preferencji danego zwierza ?
Wiem kiepawe pytanie- ale może ktoś ma jakieś wnioski, odczucia na ten temat  😀
mojemu też przypasowało to wędzidło, miałam jako przejściowe przed grubszym, ten czarny lakier (chyba) się ściera i wędzidło rdzewieje, ale to dobrze 🙂

dorotheah ja po tym wędzidle miałam plastik podwójnie łamany i potem sprengera KK ultra, wszystko w przestrzeni 2 lat, ostatnie mi najbardziej podpasowało, ale wiele rzeczy się na to złożyło: brak trenera -> trener, moja wiedza, częstotliwośc i intensywnośc jazd...

Ogólnie polecam, koszt całkiem nieduży więc nie będzie żal jak koń nie zrobi "łaał"  😀

tu też jest to wędzidło
KLIK

http://mylerbitsusa.com/bitshanks.shtml
na tej stronie poogladajcie sobie wynalazki  😉 combination bit, tandem przy tym to luzik  😉
Czy ktoś się orientuje czy gdzieś można dostać wędzidło oliwkowe-wielokrążek z 4 kółkami podwójnie łamane?
W Amigo jest ale pojedynczo łamane... i najchętniej ze słodkiego metalu lub z łącznikiem "miedzianym"...

Myślałam, żeby napisać do pana Marka Gajewskiego ale namiarów nie mogę znaleźć - nie wiem czy sklep podkowa to jego? tam najwięcej jest jego produktów...
Cobrinha, Wysyłam Ci namiary na MG od katiji 🙂
Odebrałam, dziękuję😉
Mogę też prosić o namiary do pana Marka Gajewskiego?

a Ja napisze tak: plastik, to jest największe cudo dla mojego konia!
Dzisiaj robił takie dodania,że byłam w ciężkim szoku, był cały elastyczny zaczynająć od ucha kończąc na końcówce ogona 😍
Jestem po dwóch dniach na plastiku- pierwszy bez szału, drugiego dnia koń zachwycony 🙂 na razie fajnie. Bardzo chętnie żuje i się nim bawi.
hahaha
zakładamy fan club plastikowych wędzideł?  😅

Burza

U mnie jeden koń reakcja momentalna , rewelacja.
Drugi gorzej , musiał skapnąć się o co chodzi (po kilku dniach zauważyłam jakaś reakcje) , ale powoli dochodzę do wniosku ze mu z tym wedzidlem tez lepiej jest. 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się