Forum konie »

jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

Czy ktoś chciałby mi wypożyczyć hackamore na próbę ?
Kombinuję z wędzidłami u mojego wałacha, u którego problem polega na tym, że kręci głową, podrzuca, gryzie wędzdło i jak na razie zmiana wędzideł (wypróbowałam juz różne) niewiele to pomaga (zęby sprawdzone).
Wpinał ktoś tego typu kiełzno poprzez sznurek jak tradycyjną cygankę ?? To będzie ruchome, czy sie przyblokuje?
http://arcus-konie.pl/stubben-wedzidlo-2260-p-4879.html?manufacturers_id=31
A czy w moim przypadku ( opis na poprzedniej stronie) wedzidlo z wasami by cos pomoglo?
Żaden ze mnie spec, ale na dużej silnej babie, która próbowała mi się wpierać i/lub wyciągać przy tym paszczę w różnych kierunkach pomogło (pojedynczo łamana oliwka z wąsami).
Jezdze od 2 dni na oliwce, wspomaganej czarna, i jak przepracowalam, przewalczylam jakby cierpliwie , ze nie musi mnie ponosic to bylo niezle... ale tak naprawde na kazdym jak juz przepracuje, (czytaj 🙂 ja juz padam a on dopiero jest rozgrzany) jest niezle, wiec nie jest to chyba takie rozwiazanie cudo.

Najgorzej ze pozyczyc plastik z wasami... to jak wygrac 6tke w totka.
Klami, a jak to dopniesz na normalne paski to nie będzie działało na zasadzie cyganki? Bo jakaś dzwignia się wtedy pojawi.
Zuzu., pojawi się dźwignia, ale zwykła jak przy małym wielokrążku. Takiej nie chcę. Ja potrzebuje typowej dźwigni cyganki, bo mogę sobie jeździć na stosunkowo delikatnym wędzidle bez żadnej dźwigni itp. i tylko w razie "w" posłużyc sie drugą wodzą podpiętą do sznurka. Mojemu łośkowi też taka wersja o wiele lepiej pasuje niż wszelkie pelhamy, kimblewicki ze stałą dźwignią, łańcuszkami itp.
Pytałam o podpięcie takiego wędzidła, ponieważ mam takie pod ręką i nie musiałabym kupowac. Chyba po prostu podepnę i w praktyce sprawdzę czy nie będzie sie blokować.
Na sznurkach nie powinno, chyba że masz skórzane.
Sznurki sznurki. Nie lubię skórzanych, bo blokują sie i w normalnej cygance. No nic, podepne i zobaczę w praktyce czy taki system działa.
Używał ktoś takiego wędzidła? Co o nim sądzicie? (pytam z ciekawości)
http://www.sklepgidran.pl/SS_Turbo_Lifter_Correction-603.html
O rzesz w mordę- rzeczywiście TURBO- Lifter  🤣  A to nie do westu?
edit: właśnie doczytałam, że jest w kategorii 'west' 😉
Klami, i jak efekty?
Wpinał ktoś tego typu kiełzno poprzez sznurek jak tradycyjną cygankę ?? To będzie ruchome, czy sie przyblokuje?
http://arcus-konie.pl/stubben-wedzidlo-2260-p-4879.html?manufacturers_id=31

najlepiej wypróbować ale według mnie będzie działało jak normalna cyganka
Przepraszam za być może bardzo laickie pytanie, ale... Jaką rolę mają pełnić tak duże kółka wędzidłowe? Mają jakąś inną funkcję niż wąsy?

Witam ma pytanie jakiego wędzidła użyć do jazdy w stylu western mocnego ale łagodniejszego niż hackamore czy inne czanki? Koń mochodzi w klasyku na zwykłym prostym wędzidle ( pożyczonym i muszę je zwrócić) i nie wiem jakie dobrać do westu?
Zuzu., jeszcze nie miałam okazji sprawdzić. Jak podepnę i zobaczę czy działa, to się tu odezwię. O ile nie zapomnę.
Amalltea, jeśli west sportowy to zgodnie z przepisami dyscypliny
Jeśli rekreacyjny, to kiełzno takie, jakie pasuje koniowi
Jeśli "dla lansu" to lansiarskie 😉
_Gaga dzięki 🙂 a ktoś używał takiego wędzidła? jakieś wskazówki co do niego?
wskazówki?
eee... to pomiędzy pierścieniami wkłada się do końckiego pyska  😉
pisząc wskazówki miałam na myśli jak się sprawuje czy jest mocne czy słabsze od zwykłej oliwki? 👀
Amalltea, "mocniejsze" bo ma dźwignię. Martwią mnie takie pytania...
ej_anka bez obaw ja pytałam z ciekawości bo nigdy się z tym wędzidłem nie spotkałam  👀
Nigdy się z takim nie spotkałaś i dlatego chcesz takie kupić? 🤔wirek:
Lepiej zainwestować w trenera albo jeżdżenie w jakimś sensowniejszym miejscu, niż eksperymentować na własną rękę z kiełznami, o których się nie ma pojęcia.
Nigdy się z takim nie spotkałaś i dlatego chcesz takie kupić? 🤔wirek:
Lepiej zainwestować w trenera albo jeżdżenie w jakimś sensowniejszym miejscu, niż eksperymentować na własną rękę z kiełznami, o których się nie ma pojęcia.

Ale Amalltea nie pisała nigdzie, że chce je kupić
Jasmine, owszem, napisała w ogłoszeniu wystawionym nawet zanim napisała post tutaj 😉
[quote author=ej_anka link=topic=1598.msg2058924#msg2058924 date=1396643428]
Amalltea, "mocniejsze" bo ma dźwignię. Martwią mnie takie pytania...
[/quote]

w tym wędzidle nie ma dźwigni. polecam lekturę: klik
Jasmine, owszem, napisała w ogłoszeniu wystawionym nawet zanim napisała post tutaj 😉

A to przepraszam  :kwiatek: mój błąd
Orzeszkowa tak wędzidło kupuję nie tyle ja co  koleżanka( nie ma ona konta na rv) bo ja nawet nie mam konia a tym szkółkowym jedynie co funduję to kantary 😁 🙂  A ja się nie znam na tego typu wędzidłach, dała zdjęcie i poprosiła bym wystawiła ogłoszenie że takiego poszukuje, to tyle a dowiedzieć się więcej chciałam właśnie od Was, tak z czystej ciekawości, a to że ona zrobi koniowi bubu czy nie jej koń jej problem, ja jestem tylko pośrednikiem 😎. To w końcu jak to jest z tym wędzidłem? 🤔 Bo staram się zrozumieć dlaczego akurat takie ją interesuje 🤔
Ja zaryzykuję tłumaczenie, licząc po cichu, że jednak ktoś jeszcze zabierze głos.
Zaznaczam od razu, że nigdy nie używałam tego typu wędzidła, a to co piszę opieram na podlinkowanym wyżej artykule, bo uważam, że jest bardzo sensowny.

Wędzidło typu Baucher, wędzidło Bauchera, wędzidło podwieszane - najważniejszą cechą tego kiełzna jest pewne, stabilne położenie w pysku dzięki nieruchomemu połączeniu ścięgierza z kółkami (jak w oliwce) i przedłużonej części policzkowej (jak w wędzidle z wąsami) i dodatkowemu "podwieszeniu" go na paskach policzkowych.

Z jednej strony, to wędzidło powinno przypasować koniom, które lubią pewne, stabilne działanie w pysku.
Z drugiej strony kiełzno raczej nie nadaje się dla koni, które lubią uwalić się na ręku - przy tak nieruchomym wędzidle będzie im zwyczajnie łatwiej. Na tej stabilności kiełzna mogą skorzystać mniej doświadczeni jeźdźcy z jeszcze niestabilną ręką, ponieważ to wędzidło niweluje w pewnym stopniu niekontrolowane ruchy.

W prawidłowo założonym wędzidle Bauchera nie występuje efekt dźwigni!
Pamiętam jednak głosy w tym wątku, że dźwignia występuje nawet w zwykłym, oliwkowym wędzidle (o wędzidle z wąsami nie wspominając), więc ustosunkuję się do tej części tylko tak, że JA uważam tą rzekomą dźwignię za bzdurę 😉 Chętnie wysłucham polemiki.

Teoretycznie w Baucherze może występować bardzo subtelne działanie na potylicę – to jest kwestia o tyle dyskusyjna, że przy działaniu wodzami (polecam zwizualizowanie sobie kierunku działania siły) prędzej dojdzie do naciągnięcia kącików pyska, niż do naciągnięcia paska policzkowego w ogłowiu.

To tyle ode mnie - jakieś przemyślenia?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się