Forum konie »

jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

Czy ktoś się orientuje gdzie mogę dostać wędzidło zwykłe pełne podwójnie łamane rozmiar 13cm?

z ogłoszeń  😉

junona 13,5  😀 to tylko 0,5cm różnicy  😉
fioukova wybacz ;p już znalazłam - http://www.gnl.pl/wedzidlo-podwojnie-lamane-pfiff-p-9768.html
To jedyna 13 jaka znalazłam ;p
może jednak skłonisz się ku 13,5 w sumie różnica minimalna w mm, a w cenie gigantyczna ^^
też tak myślałam, że trzeba wziąć 13,5 i ślinianki.. i nie jest to jakaś czarna magia założyć je na pelham?
zazwyczaj najlepiej wsadzić je do gorącej wody na trochę. Będą bardziej rozciągliwe i łatwiej wejdą. Bez tego zabiegu mogą Ci pęknąć.
dzięki dziewczyny :kwiatek: zastosuję się 🙂
ja zakladam na pelham smoczki i nic sie nie dzieje. nie mocze w goracej wodzie 😉 ale rozwiazaniem najprostszym sa te neoprenowe na rzep 😉
nic im się nie stanie jak trochę poleżą ;p mówię tylko z doświadczenia, że dziewczyny u mnie jak wciskały na siłę,a nie zamoczyły ich wcześniej to pękły, nie całkowicie, tak na 2 cm.
A z kraemera faith robi teraz zamówienie 😉
ja akurat z Niemiec nie mam problemów z zamawianiem. Ale na razie mi się nie spieszy 😉 Może w PL jeszcze coś znajdę.
Byłby ktoś chętny, aby pożyczyć mi na tydzień wędzidło pessoa magic system? Najchętniej pożyczyłabym od kogoś z Warszawy, ale może być z całej Polski - oczywiście pokryję koszty przesyłki w obie strony  :kwiatek:

Mogę zrewanżować się siatką marchewek 🙂 Chciałabym sprawdzić, czy mój koń je przyjmie i jak będzie na nim chodził, cena niestety jak dla mnie zbyt niska nie jest i nie chciałabym kupować tak w ciemno.
Jeśli mówimy o tym samym wędzidle to chyba to jest bardzo podobne a cena bardzo niska:
http://www.gnl.pl/wedzidlo-podwojnie-lamane-feeling-quarter-p-1838.html

ale to pessoa się blokuje, o ile dobrze kojarzę. To feeling się nie blokuje w ogóle.
Możliwe, w sumie jak się teraz przyjrzałam, to kształt łącznika może jest podobny ale inaczej ustawiony.
Nie blokuje się na 100%, bo miałam to wędzidło 🙂 ale też myślałyśmy z koleżanką, że to jakaś tańsza wersja pessoa magic system, bo ten łącznik jest podobny, ale niestety.
A jak ogólnie się sprawuje? Bo zaintrygował mnie ten łącznik, a planuje zakup wędzidła i właśnie się nad nim zastanawiałam. W sumie nawet nie wiem czy można na takim startować w ujeżdżeniówkach.

Trish1 o ile ci teraz nie nakłamię to nie wolno jeździć na dwu kolorowych wędzidłach.

LatentPony ja się ostatnio bawiłam w wysyłanie, jak chcesz to uderzaj na pw.
xxagaxx, nakłamiesz 🙂
No właśnie ,szukałam w przepisach takiej informacji ale jakoś mi nie wyszło. Bardzo prawdopodobne, że ją pominęłam.
xxagaxx, nakłamiesz 🙂

serio? To dobrze wiedzieć 😀 Kiedś pamiętam się pytałam czy mogę jechać na dwukolorowym i usłyszałam że nie. I tak mi to jako w głowie zostało.
xxagaxx, jak w przeciągu tego miesiąca nie znajdę kogoś z Warszawy, kto mógłby mi je pożyczyć, to napiszę  :kwiatek: dziękuję za propozycję 🙂

A co do podlinkowanego wędzidła to odpada, potrzebuję właśnie takiego, które się blokuje. Chciałabym sprawdzić, jak mój koń zareaguje na to pessoa. Ale z racji tego, że ma skłonności do wybrzydzania i pasują mu tylko mega cienkie wędzidła - to nie chcę kupować w ciemno, ponieważ może okazać się za grube dla niego...
Jakie wędzidło polecacie dla konia w tereny, który lubi ponosic i nie bardzo chce się zatrzymać,a przy normalnej jeździe przy próbach ściągnięcia mocniej wodzy próbuje stanąć dęba? Koń obecnie chodzi na wędzidle podwójnie łamanym, ciężkim z argentanem czy czyms takim....
hmmm łańcuch od rowera?
przypadek jest bardzo ciekawy.... a pomysłów juz brak
lancuch od rowera naoliwiony, zeby sie slinic w lesie zaczal
przypadek jest bardzo ciekawy.... a pomysłów juz brak

no na pewno...jak przy normalnej jeździe ciągnie się mocno za wodze  😵
Dramka- jak jestes taka specjalistka to proszę o poradę a nie o przedżeźnianie .... nie ciągnie się przy normalnej jezdzie za wodze, tylko problem występuje jak się sciąga mocniej wodze ( z wodzy luźnej na kontakt)
xxagaxx, bo kiedyś tak było 🙂
koniareczka22 na niektóre konie faktycznie "magicznie" działa wielokrążek (obiektywnie rzecz ujmując, bo sama takowego nie lubię), szczególnie, jeśli koń już się był z działaniem wielokrążka zapoznał.
Natomiast podejrzewam taki problem, że... wędzidło, które opisałaś dobrze się sprawdza jeśli jeździec ma niestabilną rękę. Wielokrążek w żadnym razie ręki nie stabilizuje (nie minimalizuje efektów chaotycznych ruchów) i jeśli łapka trochę lata to może być problem.
Dziękuję za poardę 🙂
Hm, dobrze rozumuje, ze Pessoa Magic jest dla koni wieszających się? Problem jest taki - koń się wiesza i biegnie jak chce, any ideas?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się