kotbury: A czy gdzieś oprócz facebooka można o tym poczytać? Bo ja nie mam i nie chcę mieć, a chętnie bym poczytała 😀
Jeśli wyszperasz z netu bloga Jane i zapiszesz się na newslleter to wiele maili, które przychodą dotyczy tej akcji (idei). A w ogóle musze przyznać, że maile od Jane choć głównie motywacyjne (są też takie odnośnie techniki jazdy, dosiadu, półparad itd) są niby takie "amerykańsko nahalne w przekazie" ale jednak dobre. więc polecam subskrybcję wszystkim, nie tylko tym, którzy mają komplesky z powodu nadproramowych kilogramów (a może własnie programowych tylko świat jest głupi😉
Mam prośbę, czy moglibyście ocenić moje skoki? 😉 Mam nadzieje, ze z filmiku da sie cokolwiek zobaczyć, chyba nie jest az tak marnej jakości 😡 Niesety na tym koniu nie bede miała okazji już jezdzić, ale nie mniej jednak, wasze uwagi mi się przydadzą, w dalszych skokach , na tym koniu, na którym teraz jeżdżę.
Martita: A ja jeszcze obejrzałam drugi film z tej jazdy na youtube i jedna rzecz mnie zastaniawia: Dlaczego wszystko robisz tylko w prawo? 🙂 Zginasz konia wyłącznie w prawo, wolta tylko w prawo, zwrot na przodzie tylko w jedną stronę... Why? Wydaje mi się, że koń by to zrobił chętnie, nawet jeśli gorzej, ale Ty tego po prostu nie wykonujesz. Czy tylko na filmie chciałaś pokazać lepszą stronę? Bo zgięcia w lewo na filmie - zero. Wiadomo, każdy (i koń i jeździec) ma swoją ulubioną, czy lepszą stronę, no ale to nie powód żeby ćwiczyć tylko lepszą stronę, zamiast równo. Poza tym wszystkie zatrzymania i zwroty na przodzie robisz za szybko, chaotycznie. Nie spiesz się, skup się na każdej nodze, na każdym kroczku. Przede wszystkim poczekaj aż koń się porządnie, prawidłowo zatrzyma i dopiero wtedy zaczynaj zwrot, po-wo-li. (Ale to dotyczy tylko zatrzymań i zwrotów, bo z całą resztą jechałabym żywiej). Skąd masz takiego fajnego konia? Powiedz coś o nim. Macie trenera? Bo tak ogólnie, mam wrażenie, że dużo więcej można by z was wydusić 🙂 Na pewno w sensie o wiele lepszej jakości tego co robisz. Wydaje mi się, że Tobie trochę brak pewności, czy pomysłu na to co ma się dziać. Ktoś fachowy na ziemi na pewno by spowodował, żeby ta jazda nabrała dynamiki. O właśnie, tego słowa szukałam! Dynamiki mi tu brak.
po pierwsze mocniej na strzemie, ramionami do gory i nie kladz sie tak okrutnie na szyje w dystansie/najezdzie. masz siedziec lekko, nad siodlem a nie takim "perfidnym" polsiadem. u konia mocniejszy galop nie tylko bardziej zadem, ale tez aktywniej
swoja droga moneta jak chcesz po skoku wsiasc porzadnie w siodlo i sie odchylic bez szuczerbku dla skoku wejsciowego ( mozna konia dupa przysiasc szczegolnie na okserze ) jak i wyjsciowego (ryzyko zbyt mocnego uzycia pomocy- ergo rzut koniem w drugi czlon ). gdyby nie lezenie na szyi i male oparcie na strzemieniu szereg bylby ok. w szeregu schemat zachowania ciala powinien byc mniej wiecej tak: najazd z ramionami wysoko i jezeli to nie jest konieczne bez dawania zbyt agresywnych pomocy z zachowaniem oparcia mocnego na strzemionach - zlozenia sie w skoku bez rzutu wodzami/cialem, ladowanie na strzemiona ze szczegolnym pilnowaniem rownowagi- miedzy przeszkodami pozycja z najazdu dzialania pomocami zgodnie z dystansem/sytuacja- skok wyjsciowy jak wejsciowy
dla przykladu taki tam "podworkowy" jezdziec co to nie siada dupa w siodlo miedzy przeszkodami szeregu 😉
Julie: Z tą jedną stroną wyszło całkiem przypadkowo. Staramy się jak najbardziej pracować na obie strony choć nie ukrywam że strona lewa jest dla mnie właśnie tą gorszą. Co do przejść i zwrotów wiem, że mnie jeszcze wiele brakuje i ja za bardzo się w tym wszystkim "nakręcam". Zwroty staram się robić tylko jak mamy kogoś z ziemi bo szczerze się przyznam, że dopiero się tego uczę a nie chciałabym aby było źle. Tutaj zrobiliśmy go jakkolwiek, na ta lepszą stronę bez nikogo z ziemi gdyż chciałam zobaczyć jak to mniej więcej wygląda z boku. Druga rzecz, że mnie bardzo stresują, zdjęcia, nagrywanie fimów etc. 😡 Jest to koń mojej przyjaciółki, którego od sierpnia dzierżawię. Jest u nas mniej więcej dwa razy w tygodniu i wtedy mnie ukierunkowuje na najbliższe jazdy, poprawia, współpracujemy etc. Resztę jazd ( jakieś 4 dni w tyg.) jeżdżę niestety sama i nie mam możliwości tego zmienić z różnych powodów i czynników. Koń to 10 letni wałach młp Orestes. Przewspaniały zwierz 🙂 Znamy się już długo, ale dopiero teraz mamy taką konkretną możliwość wspólnej współpracy. Kolejna sprawa, że wcześniej było u nas "za bardzo dynamicznie" ale długo by tu rozpisywać a nie chcę zaśmiecać forum opowieściami. 😉 Powoli będziemy dążyć do tego aby było dynamicznie tak jak potrzeba. Stawiam na teorię małych kroczków ale do przodu 🙂 Co do braku pewności siebie to jest sama prawda i nie wiedziałam, że aż tak to widać ale staram się z tym walczyć 😉 Jeśli byłabyś ciekawa dokładnego wytłumaczenia zapraszam na PW. Dziękuję za opinię i miłe słowa :kwiatek: Niedługo postaram się wrzucić jeszcze jakieś zdjęcia do interpretacji 🙂
Martita - nie przesadzaj 😉 I tak to, co zrobiłaś z Orkiem przez te 5 lat jest naprawdę wielkim osiągnięciem i sukcesem. Kiedy sobie przypominam, jak zaliczaliście kąty ostre przy pełnym galopie na zakrętach, to mi się słabo robi... 😁 A teraz? Koń- oaza spokoju 😎
christine trochę przesadziłam, ale patrząc jak cały filmik leży na szyi konia napisałam po prostu, żeby mocniej siadła, a efekt pewnie będzie tego minimalny jeśli ktoś się już przyzwyczaił i cały czas najeżdża tak na przeszkody 🙂
na początku chciałabym umieścić krótką adnotacje dla wtajemniczonych 🙂 Otóż Jasny był dziś zdecydowanie w formie i bardzo miło nam się obojgu skakało i pracowało. Wykorzystałam to i przejechałam dwa razy parkur odznakowy. A przed jazdą sobie pogadaliśmy, może to na niego wpłynęło, hehe 🙂
Dobra, a teraz do wszystkich komentujących 🙂 Przygotowuję się do srebrnej odznaki. Na co dzień nie skaczę i skakać nie zamierzam. Chcę tylko ZDAĆ i mieć z głowy 🙂 W niedzielę jedziemy, więc jeszcze z raz zrobimy jazdę skokową. Na co zwracać uwagę? Co źle? Za co nas mogą oblać? Co ja mogę powiedzieć? A raczej chciałabym. nie oddaję ręki z tego względu, że Jasny nie wyciąga wodzy, ma kiepską technikę i już. Jak mu próbuję czasami oddawać (czyt. wysuwam ręce do przodu), to i tak nie wychodzi z głową, więc tego nie robię, bo wolę mieć kontakt. Chłopak nakręca się na przeszkody i zazwyczaj wtedy źle wypada mu odskok 😉 Wiem, że muszę poćwiczyć półsiad w kłusie 🙂 Kompletnie nie mam równowagi. Szereg, to nasza zmora. Jednak na odznace szereg jest i musimy przez to jakoś przebrnąć. Jak to zrobić "bezboleśnie"? 🙂 Będę wdzięczna za wszystkie rady. przygotowuję się sama samiuteńka.
Jasnowata powiem tak, ze wyglada to naprawde bezbolesnie 😉 oprocz tego, ze na drazki w klusie nie dawaj mu tak przyspieszac bo mu sie potem nogi placza. zdecydowanie tempo jest dobre i nigdzie go nie trzeba zwalniac, a niestety to ze odskok nie pasuje to akurat wina Twojego oka a nie nakrecania 😉 a wrecz to, ze chetnie wciaga w przeszkody daje wiecej mozliwosci.
tak czy owak ja bym Cie osobiscie nie uwalila 😉 nawet jak do szeregu wyszlo blisko nie polozylas sie na szyi, dobrze zachowalas sie cialem. jak na pingwina nielota naprawde milo 🙂
rada na odznake od skoczka dla nielota? rowno sobie galopuj, dobrze wygalopowuj zakrety i przeszkody same przyjda i beda pasowac. a zachowanie cialem w skoku zostaw jakie jest. powodzenia 😉
Jasnowata ujezdzenowo bardzo mi sie podoba ten kon ale skokowo bardzo nie. To są jego początki skakania??? Strasznie zganaszowany skacze i wisi mu podwozie.
nie wiem czemu cały czas jedziesz jak byś anglezowała w galopie? powinnaś bardziej siąść w siodło. tak ustawiony parkur jak na pierwszym filmiku będziesz miała na srebnej odznace? z tego co kojarzę to drążki i krzyżak był na brązowej, chyba, że to tak tylko treningowo ustawiłaś 😉 Powinnaś go przytrzymać bardziej do końca żeby się nie wybijał za daleko, a jadąc tak jak teraz nie masz zbytnio możliwości.
Dzięki Christine 🙂 Tylko moze jeszcze napiszę, że za radą trenera skokowego, z którym miałam przyjemność przez miesiąc współpracować, patrzę się na drzewa, nic nie odmierzam, nie skracam, nie dodaję. Wychodzi jak wychodzi 🤣 Srebrna, czytaj dokładnie 🙂 Napisałam, że na co dzień nie skaczę, więc skąd koń ma mieć dobrą technikę? 😉
edit. Moneta, tak, krzyżak jest też na srebrnej, przynajmniej tak w przepisach jest. Parkur ustawiłam identycznie jak w przepisach, tylko 60cm zamiast 70, bo klocki są za niskie, a przepraszam, szereg, to 80, bo dziurki nie pasowały 😁 Dzięki Katija 🙂
i bardzo dobrze, ze jeszcze bardziej kombinowac nie probujesz lepiej tak niz dziubac i przekombinowac w druga strone jesli to wasz "one night stand" ze skokami. dlatego jeszcze raz powtorze pamietaj o dobrym galopie i dobrych zakretach (zeby dac mu jak najwiecej miejsca na wprost szczegolnie do szeregu), a wszystko pojdzie dobrze 🙂 a super polsiad w dystansie- wysoko ramionami juz masz izachowanie w skoku takze gra gitara.
moneta kurczaki co Ty masz do takiego wczepiania sie w siodlo ? zapomniany wczesniej link- On tez "anglezuje w galopie" caly pic polega na tym, zeby wlasnie nie siedziec dupa w siodle, a siedzie lekko nad koniem. siada sie w ramach korekty, ciasnego zakretu, potrzeby wyjechania konia, duzo sie siedzi w konkursach halowych bo jest ciasniej i bardziej kreto a nie na tak malej wysokosci i tak duzej przestrzeni i takim wymaganiu jazdy wg pzj.
christine bo mi się to najbardziej rzuca w oczy, kiedy ktoś cały parkur uwala się na przód konia przez co efektem potem są zrzutki, szczególnie przed przeszkodą powinna bardziej się odchylić, gdyby tak robiła kilka fuli przed przeszkodą to ok, a jedzie cały czas parkur tak jakby anglezując i wisząc na przodzie. gorzej gdyby koń stopkę walnął lub by wyłamał...
moneta, o czym ty mowisz? bo ja nie widze, zeby jasnowata sie uwalala na przod konia 🤔 a biorac pod uwage jej inne filmiki z zawodow, uwazam, ze bardzo fajnie i swobodnie siedzi, czepic sie mozna innych szczegolow. szczegolow, bo nie duzych rzeczy.
trenuję z zawodnikiem jeżdżącym gp, sama jeżdżę małą rundę i zawsze mi tłumaczono że w półsiadzie skokowym w momentach siadania w siodło łatwiej nam zmagazynować energie przed skokiem, a to nic innego jak pół parada która nie ogranicza się tylko do tego by podstawić zad..lol.
myslalam, ze polsiad to polsiad, a moze byc wyzszy i nizszy, zaleznie od potrzeby, ale raczej to nizszy jest poprawny. myslalam, ze francuska szkola jazdy to francuska szkola jazdy i tez nie koniecznie ma cos wspolnego z anglezowaniem w galopie. myslalam, ze anglezuje sie w klusie. myslalam ze dosiad odciazajacy to szkola caprilliego. myslalam, ze polparada to tak ogolnie zamkniecie konia w pomocach w celu skupienia jego uwagi i rozpoczecia zadania- jakie by ono nie bylo. a to tak bardzo oglolnie, bo polparada to temat na ksiazke. ajj co ja sie tak rozpisuje. polparada to polsiad francuski czyli anglezowanie w galopie. co ja tam wiem...
wiesz co no, współczuje twojemu trenerowi... jak ty się tak czepiasz słówek, ktoś na forum to nazwał "anglezowanie w galopie" i luz, jakoś inni użytkownicy nie mają problemu z interpretacją tego co ma na myśli.