Może Madzia lubi coś odstawić po prostu przez nudę, albo ma za dużo energii. Jakby nasze klacze stały tyle czasu w boksie, bez widoku na cokolwiek poza nim też by się zrobiły straszne 🤔
Mnie to i tak dziwi, że te konie takie spokojne... Gdyby u mnie konie stały cały dzień w boksie to chyba by świra dostały. Nie ma dnia kiedy by nie wychodziły czy nieodpowiedniej pogody... u nich widzę że to troche inaczej wygląda.. 🤔wirek:
Niestety maluch najprawdopodobniej ma syndrom białego żrebięcia. Szkoda bo bardzo liczyłam na Pocket, jest to moja ulubiona klacz ( i kury) na marestare. Poród Pocket zniosła dobrze, cieszę się że nie wyrywali z niej źrebaka. Ogierek jest śliczny i wygląda jak kózka 😜 Mam nadzieję że przeżyje Druga klacz w kamerce to Ms. Cheers For You, ma termin około 2 marca
"OLWS (overo lethal white syndrome), czyli „zespół białego źrebięcia“ jest letalną wadą dziedziczoną w trybie autosomalnie recesywnym występującą głównie w wyniku skojarzenia koni rasy Paint Horse o umaszczeniu typu „overo”. Nosicielem mutacji genu receptora endoteliny B mogą być jednak również konie miniaturowe, krzyżówki arabów, konie czystej krwi, konie Quarter House, mustangi oraz nietypowo umaszczono konie Tobiano Paint Horse. Dotknięte chorobą źrebięta rodzą się zupełnie białe i wykazują jelitową aganglionozę prowadzącą do funkcjonalnej niedrożności jelit oraz kolek. Zgon następuje z reguły w ciągu 24-48 godzin.
Należy zaznaczyć, że nie każde źrebię którejś z wymienionych ras, które urodzi się białe, jest (homozygotycznie) obciążone wadliwym genem."