Forum konie »

Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka

Dobra, to ja dzis byłam pomierzyć kamizelki.
Level 3 odpada, to tak gruba kamizelka,że na wojnę chyba.
Zmierzyłam dwie L2 ,no i to jakaś masakra.
Jedną jakąś nową , ulepszoną w rozmiarze xxs i tą z błękitnym środkiem rozmiar s . W zasadzie żadna nie leżała, jo ta xxs lepiej, ale odstawały na plecach. Ogólnie lipa.
A i pani mi powiedziała,że błękitna ma gorsze parametry przodu niż czarna, co mnie zdziwiło.
Dobra już wiem, bo na stronie producenta to widać najlepiej. Mierzyłam najnowszy model, czyli ten:
https://www.komperdell.com/en/Ballistic-Flex-Fit-Slim-22/K6447-212-XXS

Prócz niebieskiej, która jest starszym modelem, dlatego mniej chroni,bo w nowym są ulepszenia.
Co ciekawe rozmiar xxs był na mnie ok, ale oczywiście dla porownania nie było size xs, więc dupa, bo skąd mam wiedzieć , która lepsza jak nie ma jak przymierzyć😱

Perlica, ja jutro jadę mierzyć...
Perlica, czyli mierzyłaś tę co ja wrzuciłam na zdjęciach z tym, że w rozmiarze xxs. Wcale nie jestem zdziwiona, że wiedząc jakie masz wymiary jednak weszłaś w xxs skoro ja wchodzę w xs.
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to i ja domierzę jutro s, bo xs mam w domu cały czas.
Wróciłam dzisiaj z Konika z kamizelka. Wzięłam Mke z komperdell 2 slim flex. Jest cudowna i mowie to ja, totalny przeciwnik kamizelek. Forumowa kotbury super doradziła a to jak mam teraz wyczszczone siodlo i oglowie produktami CDM to w ogóle szok. Jednak trzeba wiedzieć co i jak używać. Oczywiście z produktami CDM tez wyszlam ze sklepu. Super akcją i jeszcze raz dzięki za pomoc kotbury
xxagaxx, ale zazdro!
A poka link, która to jest ? Poka foto ?
Ja też pięknie dziękuję kotbury za ratowanie ogłowia 😍
Zgodnie z zaleceniami zabiegi zostały powtórzone w domu, skóra już jest pięknie mięciutka...
I będę kolejne rzeczy z CDM zamawiać, bo "kcem mieć" nawet jak się teraz-zaraz nie przyda 😅

Kaskowo też wiem już czego szukać 😎

Dobrze, że kamizelkowo nie mam problemu z moją "zbroją", jak się raz na ruski rok to-to zakłada, ale w kwestii doradztwa mogę kotbury polecić w ciemno.
Perlica, zdjęcia mam mało wyjściowe bo z bagażnika 😅
20230728_071143.jpg 20230728_071143.jpg
20230728_071148.jpg 20230728_071148.jpg
20230728_071210.jpg 20230728_071210.jpg
20230728_071205.jpg 20230728_071205.jpg
xxagaxx, czyli Ty masz ten starszy model ?
Foto na Tobie mi chodziło, jak leży 😜
Perlica, z tego co mówiła Kotbury to ten nowszy. Starszą Mkę mierzyłam i wypadała za duża...
Chce ubrac kamizelkę na zawody, więc powinnam w kolejny weekend jakieś fotki mieć 😀
xxagaxx, to jest ten w takim razie, co ja mierzyłam xxs:
https://www.komperdell.com/en/Ballistic-Flex-Fit-Slim-22/K6447-212-XXS

A skąd mogę poznać,że xxs jest za ciasna a xs np za duża?
xxagaxx, a i masz dobrane pod frak czy na frak?
Perlica, nie wiem czy mój frak się zmiesci na, wytestuje przed zawodami 😅
xxagaxx, możesz zmierzyć całkowitą długość tej kamizelki po plecach ?

Nie dotarłam do konika, a dziś przyszła moja XS (dokładnie taka, ten sam model jak kupiłaś) i ..... jest w biuście luźniejsza niż XS, którą miałam pożyczoną, ale kurna krótsza po plecach od niej około 2cm.

Ponadto drogą dedukcji doszłam dlaczego. A no dlatego, ze ta pożyczona, mierzona przeze mnie i fotografowana na poprzedniej stronie to jest REGULAR, a ja zamówiłam SLIM. Tak więc będę bardzo wdzięczna jak zmierzysz mi długość tej M, bo być może z tego modelu Slim, powinnam kupić S .

Oczywiście, wszystko byłoby prostsze gdybym dotarła i pomierzyła w sklepie na miejscu, ale no nie może być za łatwo bo po co 🙄.
Dorzucam fotki kamizelki Slim w rozmiarze XS, tej która wydaje mi sie być na mnie jednak za krótka. Ostatnie zdjęcie to XS Regular ( na to wszystko wskazuje ), i ona według kotbury bo zakładam, że się zna dużo bardziej niż ja (ja się nie znam) wyglądała na ciut,ciut za długo, ale w siodle wydawała się być ok. Nie dotykała siodła, w żadnej pozycji, nie podnosiła się do góry.
W biuście XS Slim jest wygodniejsza dla mnie, no ale chyba za krótka z tyłu ? Będę wdzięczna za komentarz 🙏🌷 .

Sorki za krzywo nałożone bryczki 🙈 .
IMG_20230731_132354_8-m.jpg IMG_20230731_132354_8-m.jpg
IMG_20230731_132411_3-m.jpg IMG_20230731_132411_3-m.jpg
IMG_20230731_132417_0-m.jpg IMG_20230731_132417_0-m.jpg
IMG_20230731_132424_4-m.jpg IMG_20230731_132424_4-m.jpg
Ostatnie zdjęcie tutaj:
IMG_20230717_163041_9-900.jpg IMG_20230717_163041_9-900.jpg
Aleks, 56cm
xxagaxx, 🌷 Dzięki serdeczne. Znaczy będzie dla mnie M za długa. Ta XS ma 51cm, ta pożyczona XS miała 53cm, ale jeszcze jutro to sprawdzę kolejny raz.
Aleks, Aleks wydaje mi sie że moja lezy podobnie na mnie jeśli chodzi o długość, ale nie mam dobrej foty do pokazania bo robiłam je sama, więc mam tylko z boku
xxagaxx, kurcze, to teraz mam zagwozdkę, bo nie wiem co robić. Czy zwracać/wymieniać na S czy jednak nie. Jeszcze postaram się wsiąść w niej i jeszcze raz w tej dłuższej. Jutro będę mogła ją pożyczyć znowu.

Jak patrzę na tę skromną ilość filmów z tymi kamizelkami to też mam wrażenie, że one leżą podobnie do tej kupionej, krótszej Slim. Jednak w tej dłuższej miałam odczucie, że jak pierdzielnę na tyłek to jednak mi da radę osłonic kość ogonową. Może to złudzenie, nie wiem w sumie.

Jakbyś miała okazję cyknąć taką fotkę z tyłu to wrzuć. Bez względu kiedy, po prostu dla poglądu. Ja mam 14 dni na zwrot/wymianę, już pewnie nie zdążę przed wyjazdem mieć ewentualnie eSki, ale trudno.
Aleks, to mi spadłaś z nieba z tą kamizelką w sumie, bo ja rozpatruje zakup slim xs, ale wiadomo nie ma jak zmierzyć, bo mierzyłam xxs nowy model , ale regular i s slim , ale model starszy czyli kolor niebieski.
No i nie chcę robić zamieszania, ale xs slim z Twojej fotki to nie jest nowy model, bo nowy jest tylko czarny albo czarno burgundowy, wg tego co widzę na stronie producenta:
https://www.komperdell.com/en/Protectors/Horse-riding-protectors/Back-Protector-1621-2/

Znalazłam za 600 pln nowe wersje na ebay w niemieckim sklepie, ale bez zwrotu i chyba zaryzykuję xs.
Perlica, nie osłabiaj mnie 😅. To w takim razie, ta niebieska z linku z konika to jaka jest ? Nowsza czy starsza ? Bo ja już mam mętlik w głowie 🙈 i skoro nowszych nie ma niebieskich, to srebrnych też nie ma ? Więc xxagaxx jaką kupiła ? Bo po jej zdjęciach widzę, że moja jest identyczna. Rety, ale zagwozdka 😅 . Nie dość, że nie jestem pewna rozmiaru to jeszcze nie jestem pewna czy nie przepłaciłam 🙈 .

https://konik.com.pl/Kamizelka-ochronna-BALLISTIC-FLEX-FIT-SLIM-Cross-6-0-Komperdell-czarny-niebieski

Starsze modele, niebieskie/turkusowe to te:
https://konik.com.pl/Kamizelka-ochronna-BALLISTIC-Flex-Fit-damska-Komperdell-lyons-blue

i one się różnią z tyłu także od tych nowszych w widoczny sposób. Chyba, ze są jeszcze jakieś inne ?

Cieszę się, że mogłam Ci pomóc jakoś 😁 zdjęciami tej xs, kurczaki tylko sama mam już totalny zamęt w głowie i chyba ją zwrócę i zacznę jeszcze raz 🙈 .

Znalazłam taki ogólny film instruktażowy jak dobierać rozmiar kamizelek ochronnych. Na co zwracać uwagę. Może się przyda:

Wedle tych wytycznych, ogólnych punktów to hmmm chyba jednak ta xs, która wydaje mi się za krótka z tyłu jest za krótka, ale uwaga tylko z tyłu 🤦 .... z przodu jeśli chodzi o ochronę żeber jest ok. Znaczy, wiem, że nie nie wiem ....

ps. jak Ci coś domierzyć z tej xs niebieskiej to napisz mi. Póki ją mam mogę ile się da informacji z niej wycisnąć 😉 .
Aleks, masz rację, z linku od konika wygląda na new model, mnie zmyliła strona producenta, która pokazuje tylko burgund lub czarny….
No i co do długości z tyłu to xxs i xs ma tą samą długość czyli 53cm, wg mnie za krótką chyba na mnie też, dopiero s jest dłuższa z tyłu , ale będzie za szeroka w ciele,że tak powiem.
Perlica, Uff, to jeden problem mniej 😉 .
Teraz długości ... no właśnie mnie zmyliły te tabele z wymiarami, w których jest napisane, że xxs i xs mają długość 53cm. Jak się okazało dziś w realu (zmierzyłam) ta niebieska (xs) ma długość 51cm 🙄 i mam problem ...
Teraz nie wiem czy jak wymienię na S to właśnie nie okaże się za szeroka w korpusie, albo gorzej, za długa z przodu ....
Niebieska wypada wieksza 😅 przynajmniej według mnie. Mierzyłam w końskim Niebieska (stara) I nowa Silver jak ma na metce, i nowa mniejsza i lepiej dopasowana. Ale już na długość nie patrzyłam na te Niebieska bo już w cyckach była luźna.
xxagaxx, nie ułatwiasz, bo ja starą niebieską S mierzyłam i jednak była za luźna trochę.
A xxs nowa wcale bardzo ciasna nie była, umrę🙊
xxagaxx, produkty CDM są wszystkie po kolei zajebiste. Lata temu, tuż po wejściu Polski do EU pojechałam do Anglii do pracy przy koniach i się w nich zakochałam. Miałam wtedy legalny wiek do pracy tam, ale nie tu (16 lat) a szkoda, bo byłam mocno napalona na sprowadzanie ich do PL - byłby to totalny hit, pojawiły się wiele lat pozniej. Mydełko potem smar belvoir robią robotę nawet z zasyfionym błotem i potem sprzętem. Chociaż kiedyś mieli lepsze opakowania (np na mydło była tacka która łatwo się suszyło, butelki nie były szklane - to jest niebezpieczne, kiedyś mi obcy źrebak na premiowaniu wpadł w butelkę stojąca pod boksem, poszła w drzazgi, dobrze że się nie pokaleczył). Jest też parę trików, odżywka do ogona jest genialna, ale trzeba jej dać wyschnąć, inaczej się strasznie ciągnie włosy.
karolina_, chyba każda odżywka powinna wyschnąć przed czesaniem 😃
xxagaxx, Perlica, rety, dziewczyny, umrę również 🙈 . Ta moja nowa niebieska xs, w moim odczuciu jest luźniejsza niż ta regular, którą mierzyłam jako pierwszą (pożyczoną) a też xs ;P . Choć nowa niebieska równocześnie jest faktycznie lepiej dopasowana, no ale to może kwestia kroju bo jedna slim, a druga regular w moim wypadku 🙊 .
Ja chyba zaryzykuję, odeślę xs, wymienię na s ...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się