Dobra, to ja dzis byłam pomierzyć kamizelki.
Level 3 odpada, to tak gruba kamizelka,że na wojnę chyba.
Zmierzyłam dwie L2 ,no i to jakaś masakra.
Jedną jakąś nową , ulepszoną w rozmiarze xxs i tą z błękitnym środkiem rozmiar s . W zasadzie żadna nie leżała, jo ta xxs lepiej, ale odstawały na plecach. Ogólnie lipa.
Prócz niebieskiej, która jest starszym modelem, dlatego mniej chroni,bo w nowym są ulepszenia.
Co ciekawe rozmiar xxs był na mnie ok, ale oczywiście dla porownania nie było size xs, więc dupa, bo skąd mam wiedzieć , która lepsza jak nie ma jak przymierzyć😱
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 26 lipca 2023 22:18
Perlica, czyli mierzyłaś tę co ja wrzuciłam na zdjęciach z tym, że w rozmiarze xxs. Wcale nie jestem zdziwiona, że wiedząc jakie masz wymiary jednak weszłaś w xxs skoro ja wchodzę w xs.
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to i ja domierzę jutro s, bo xs mam w domu cały czas.
Wróciłam dzisiaj z Konika z kamizelka. Wzięłam Mke z komperdell 2 slim flex. Jest cudowna i mowie to ja, totalny przeciwnik kamizelek. Forumowa kotbury super doradziła a to jak mam teraz wyczszczone siodlo i oglowie produktami CDM to w ogóle szok. Jednak trzeba wiedzieć co i jak używać. Oczywiście z produktami CDM tez wyszlam ze sklepu. Super akcją i jeszcze raz dzięki za pomoc kotbury
Ja też pięknie dziękuję kotbury za ratowanie ogłowia 😍
Zgodnie z zaleceniami zabiegi zostały powtórzone w domu, skóra już jest pięknie mięciutka...
I będę kolejne rzeczy z CDM zamawiać, bo "kcem mieć" nawet jak się teraz-zaraz nie przyda 😅
Kaskowo też wiem już czego szukać 😎
Dobrze, że kamizelkowo nie mam problemu z moją "zbroją", jak się raz na ruski rok to-to zakłada, ale w kwestii doradztwa mogę kotbury polecić w ciemno.
Perlica, z tego co mówiła Kotbury to ten nowszy. Starszą Mkę mierzyłam i wypadała za duża...
Chce ubrac kamizelkę na zawody, więc powinnam w kolejny weekend jakieś fotki mieć 😀
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 31 lipca 2023 12:54
xxagaxx, możesz zmierzyć całkowitą długość tej kamizelki po plecach ?
Nie dotarłam do konika, a dziś przyszła moja XS (dokładnie taka, ten sam model jak kupiłaś) i ..... jest w biuście luźniejsza niż XS, którą miałam pożyczoną, ale kurna krótsza po plecach od niej około 2cm.
Ponadto drogą dedukcji doszłam dlaczego. A no dlatego, ze ta pożyczona, mierzona przeze mnie i fotografowana na poprzedniej stronie to jest REGULAR, a ja zamówiłam SLIM. Tak więc będę bardzo wdzięczna jak zmierzysz mi długość tej M, bo być może z tego modelu Slim, powinnam kupić S .
Oczywiście, wszystko byłoby prostsze gdybym dotarła i pomierzyła w sklepie na miejscu, ale no nie może być za łatwo bo po co 🙄.
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 31 lipca 2023 13:49
Dorzucam fotki kamizelki Slim w rozmiarze XS, tej która wydaje mi sie być na mnie jednak za krótka. Ostatnie zdjęcie to XS Regular ( na to wszystko wskazuje ), i ona według kotbury bo zakładam, że się zna dużo bardziej niż ja (ja się nie znam) wyglądała na ciut,ciut za długo, ale w siodle wydawała się być ok. Nie dotykała siodła, w żadnej pozycji, nie podnosiła się do góry.
W biuście XS Slim jest wygodniejsza dla mnie, no ale chyba za krótka z tyłu ? Będę wdzięczna za komentarz 🙏🌷 .
Aleks, Aleks wydaje mi sie że moja lezy podobnie na mnie jeśli chodzi o długość, ale nie mam dobrej foty do pokazania bo robiłam je sama, więc mam tylko z boku
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 31 lipca 2023 16:06
xxagaxx, kurcze, to teraz mam zagwozdkę, bo nie wiem co robić. Czy zwracać/wymieniać na S czy jednak nie. Jeszcze postaram się wsiąść w niej i jeszcze raz w tej dłuższej. Jutro będę mogła ją pożyczyć znowu.
Jak patrzę na tę skromną ilość filmów z tymi kamizelkami to też mam wrażenie, że one leżą podobnie do tej kupionej, krótszej Slim. Jednak w tej dłuższej miałam odczucie, że jak pierdzielnę na tyłek to jednak mi da radę osłonic kość ogonową. Może to złudzenie, nie wiem w sumie.
Jakbyś miała okazję cyknąć taką fotkę z tyłu to wrzuć. Bez względu kiedy, po prostu dla poglądu. Ja mam 14 dni na zwrot/wymianę, już pewnie nie zdążę przed wyjazdem mieć ewentualnie eSki, ale trudno.
Aleks, to mi spadłaś z nieba z tą kamizelką w sumie, bo ja rozpatruje zakup slim xs, ale wiadomo nie ma jak zmierzyć, bo mierzyłam xxs nowy model , ale regular i s slim , ale model starszy czyli kolor niebieski.
No i nie chcę robić zamieszania, ale xs slim z Twojej fotki to nie jest nowy model, bo nowy jest tylko czarny albo czarno burgundowy, wg tego co widzę na stronie producenta: https://www.komperdell.com/en/Protectors/Horse-riding-protectors/Back-Protector-1621-2/
Znalazłam za 600 pln nowe wersje na ebay w niemieckim sklepie, ale bez zwrotu i chyba zaryzykuję xs.
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 31 lipca 2023 18:51
Perlica, nie osłabiaj mnie 😅. To w takim razie, ta niebieska z linku z konika to jaka jest ? Nowsza czy starsza ? Bo ja już mam mętlik w głowie 🙈 i skoro nowszych nie ma niebieskich, to srebrnych też nie ma ? Więc xxagaxx jaką kupiła ? Bo po jej zdjęciach widzę, że moja jest identyczna. Rety, ale zagwozdka 😅 . Nie dość, że nie jestem pewna rozmiaru to jeszcze nie jestem pewna czy nie przepłaciłam 🙈 .
i one się różnią z tyłu także od tych nowszych w widoczny sposób. Chyba, ze są jeszcze jakieś inne ?
Cieszę się, że mogłam Ci pomóc jakoś 😁 zdjęciami tej xs, kurczaki tylko sama mam już totalny zamęt w głowie i chyba ją zwrócę i zacznę jeszcze raz 🙈 .
Znalazłam taki ogólny film instruktażowy jak dobierać rozmiar kamizelek ochronnych. Na co zwracać uwagę. Może się przyda:
Wedle tych wytycznych, ogólnych punktów to hmmm chyba jednak ta xs, która wydaje mi się za krótka z tyłu jest za krótka, ale uwaga tylko z tyłu 🤦 .... z przodu jeśli chodzi o ochronę żeber jest ok. Znaczy, wiem, że nie nie wiem ....
ps. jak Ci coś domierzyć z tej xs niebieskiej to napisz mi. Póki ją mam mogę ile się da informacji z niej wycisnąć 😉 .
Aleks, masz rację, z linku od konika wygląda na new model, mnie zmyliła strona producenta, która pokazuje tylko burgund lub czarny….
No i co do długości z tyłu to xxs i xs ma tą samą długość czyli 53cm, wg mnie za krótką chyba na mnie też, dopiero s jest dłuższa z tyłu , ale będzie za szeroka w ciele,że tak powiem.
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 31 lipca 2023 19:54
Perlica, Uff, to jeden problem mniej 😉 .
Teraz długości ... no właśnie mnie zmyliły te tabele z wymiarami, w których jest napisane, że xxs i xs mają długość 53cm. Jak się okazało dziś w realu (zmierzyłam) ta niebieska (xs) ma długość 51cm 🙄 i mam problem ...
Teraz nie wiem czy jak wymienię na S to właśnie nie okaże się za szeroka w korpusie, albo gorzej, za długa z przodu ....
Niebieska wypada wieksza 😅 przynajmniej według mnie. Mierzyłam w końskim Niebieska (stara) I nowa Silver jak ma na metce, i nowa mniejsza i lepiej dopasowana. Ale już na długość nie patrzyłam na te Niebieska bo już w cyckach była luźna.
xxagaxx, produkty CDM są wszystkie po kolei zajebiste. Lata temu, tuż po wejściu Polski do EU pojechałam do Anglii do pracy przy koniach i się w nich zakochałam. Miałam wtedy legalny wiek do pracy tam, ale nie tu (16 lat) a szkoda, bo byłam mocno napalona na sprowadzanie ich do PL - byłby to totalny hit, pojawiły się wiele lat pozniej. Mydełko potem smar belvoir robią robotę nawet z zasyfionym błotem i potem sprzętem. Chociaż kiedyś mieli lepsze opakowania (np na mydło była tacka która łatwo się suszyło, butelki nie były szklane - to jest niebezpieczne, kiedyś mi obcy źrebak na premiowaniu wpadł w butelkę stojąca pod boksem, poszła w drzazgi, dobrze że się nie pokaleczył). Jest też parę trików, odżywka do ogona jest genialna, ale trzeba jej dać wyschnąć, inaczej się strasznie ciągnie włosy.
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 01 sierpnia 2023 08:09
xxagaxx,Perlica, rety, dziewczyny, umrę również 🙈 . Ta moja nowa niebieska xs, w moim odczuciu jest luźniejsza niż ta regular, którą mierzyłam jako pierwszą (pożyczoną) a też xs ;P . Choć nowa niebieska równocześnie jest faktycznie lepiej dopasowana, no ale to może kwestia kroju bo jedna slim, a druga regular w moim wypadku 🙊 .
Ja chyba zaryzykuję, odeślę xs, wymienię na s ...