Skoro podkładki/ owijki bez podkładek dość mocno grzeją, to jak jest z silikonowymi podkładkami? Dla mnie to już jest przegięcie. Silikon raczej kisi pot i moim zdaniem łatwiej o kłopot niż pożytek.
ja też teraz zawijam na każdą lonże/jazde, przez śnieg 🤔 a właściwie lód, bo jest: śnieg-warstwa lodu-śnieg (teraz już nie ma dużo bo jest już wydeptane) i nie chcę żeby się pokaleczyly 🙄
Ja po części z tych samych powodów, ale i dlatego że w owijkach nie ma dla konia tego dyskomfortu że śnieg wejdzie pod skorupe ochraniacza, rozpusci sie a potem bedzie mroził noge ;/
Ja po części z tych samych powodów, ale i dlatego że w owijkach nie ma dla konia tego dyskomfortu że śnieg wejdzie pod skorupe ochraniacza, rozpusci sie a potem bedzie mroził noge ;/
mi moknie tylko troszkę wierzchnia warstwa, reszta jest sucha 😉
ok 🙂 dobrze wiedziec bo nigdy nie próbowałam. W najbliższym czasie (jak T wzrosnie chociaż do -8) chcę jechać na plażę na spacer to wtedy zwierzątko moje może owinę lepiej 🙂
Które jakościowo i ogólnie owijki najlepiej sie waszym zdaniem sprawują z takich firm: Euro Star, ANKY, Eskadron???
Chyba, że jeszcze jakieś firmy możecie polecić.
Nie chodzi mi o takie, które po 2 czy 3 praniach będą wyglądać jak szmatki 😉
Dzięki za pomoc :kwiatek:
za eskadronami nie przepadam, za to jak kiedyś nienawidziłam anek tak terez je kocham, rewelacyjnie się zawija! ale jeszcze ich nie pralam, ES nie miałam
Hehe, dokładnie - na podkładki rzepy w eskadronach są ok 😉, szczególnie, że twoja kobyłka to o ile pamiętam drobniutkie nóżki ma 😉 (ale może mnie pamięć myli..) Ja ostatnio testuję neoprenowe podkładki pod owijki i jak na razie bardzo pozytywne wrażenia - tylko przycięłam je lekko, żeby nie wystawały ponad owijkę.
Ja osobiście uwielbiam Anky- są szerokie przez co dobrze się je zawija. W Eskadronach mnie zawsze wkurzało to, że są wąskie. ES są w porządku, chociaż w moim odczuciu trochę za "szmaciane" - są bardzo miękkie i trzeba uważać przy zawijaniu, żeby się nie marszczyły i nie zwijały.
Aaa, ja ostatnio przez przypadek odkryłam, że są dwie szerokości eskadronów pony i full (to sie chyba inaczej nazywa, ale sens jest), jedne 10 cm, drugie 12. I ja mam jedne właśnie 10 cm, a pozostałe 3 pary 12 cm.
Przy euro-starach jest jeszcze gorzej, ja zawsze przeszywam te rzepy. Dlaczego takie owijki Anky pasują na grube i chude nogi, a inne firmy, jakoś tego nie mogą pojąć...
Eskadron ma jak dla mnie za długie rzepy. Na 3 różnych koniach końcówki odstają :/
Mi też zawsze odstają, ale moja kobyłka ma ledwie 19,0 obwód, wszytsko z niej zjeżdża 😵
Ja tam lubie eskadrony, bardzo mi pasuje ich polar i świetnie się piorą - nie mechacą się. W Anky odstrasza mnie to, że polar jest taki "sfilcowany"/zmechacony od samego początku, ale to taka wada "pięknosci" chyba tylko?
epk masz racje, moja ma bardzo deliaktne nóżki, ale jak zawinę jeszcze z podkładkami to bedzie wyglądać strasznie bufiasto 🙂. Muszę spróbować i obczaić jak to bedzie wyglądało.
Najśmiejsze jest to, że najlepiej zawija mi się owijki HKM (te które maja w sklepach internetowych zdjęcie z duuuużą ilością kolorów). Były bardzo tanie a są idealne jak dla mnie🙂
Chciałam kupić podkładki profilowane, ale nie wiem czy te białe (zdjęcie poniżej) nadawały by się do jazdy ? - ew. może ktoś może polecić inne profilowane 😀?