Już! Tajemnica owijek wyjaśniona! Byłam w sklepie. Zachowam dla siebie, w którym Ja mam uczulenie na wełnę - zatem, macam, dotykam i ...nic. A już powinnam kichać i pokrywać się liszajem. Na metce sklepowej: 100% wełna jak wół. Na owijkach za to 100% ....akryl. 👀
kurcze, galeria, w podpisie masz, ze prawie Warszawa... to nie łatwiej odwiedzic jeden z wielu sklepów jezdzieckich i samodzielnie obmacac? 🙄
widziałam te podkładki raz - dla mnie podkładki jak podkładki.
a co do grubości - nie chcesz grubych to weź filcowe, są cieniutkie. ale jeśli na nie zawiniesz grubo owijke, albo bez naciągania, albo za długie owijki, i tak dalej, to tez to będzie grubo wygladalo i pancernie.
ja uzywałam podkładek kavalkade, dość grubych, i w zalezności od owijek bywało, ze wygladało to bardzo zgrabnie.
więc najlpesza odpowiedź jaką mozesz dostać to: to zależy.
na dniach jadę do kariny, zobaczę, obmacam, pomyślę czy warte zakupu 😎 zastanawiam się nad nim właśnie z powodu tego rzepa, bo nie powiem, raz zawijałam na takich (tyle że nie fair-play) i było to bardzo pomocne 😉
caroline, pomysł bardzo fajny, ale miałam podkładki acavallo - moim zdaniem są za ciężkie na końskie nóżki i się zsuwały. Wtych owijkach "ilość" żelu jest trochę ograniczona, co sprawi, że pewnie będą lżejsze i może mniej będą się zsuwać, ale ja jednak zaufałam zwykłym (twoim😉) podkładkom i kropka. 🙂
A ktoś ma może instrukcję, jak samemu zrobić podkładki pod owijki? Wiadomo, nic nie zastąpi tych kupnych, jednak gdy raz na ruski rok się owijki zakłada, to chyba bez sensu przepłacać..? 👀
a ja sie nie zgadzam z ta teoria. przetestowalam w koncu sama te podkladki acavallo. nie ciaza koniowi na nogach ani nie zjezdzaja. bardzo fajnie sie je zaklada i ogolnie jestem nimi zachwycona. tez kiedys takie zakupie. jedyne co mnie z nimi zastanawia to ich uzytkowanie latem. czy aby nie odparzaja na pewno, ale juz o to pytalam w tym watku i odpowiedzi niestety brak.
te kombinacje co Caroline wstawila bardzo mi sie spodobaly, trzeba takie w PL poszukac 🙂
Dziękuję i przepraszam, ja się tutaj jeszcze nie potrafię odnaleźć 😁
Ostatnio zaopatrzyłam się w polarowe owijki HKM Pro Team, turkusowe w serca. Znalazłam całkiem niezłą przecenę na okser.pl Polar porządny, nie mechaci się, ogólnie jak na razie nie mam do nich zastrzeżeń.
Wiem, że już było to pytanie, ale odpowiedź mało satysfakcjonująca :emot4: , więc pozwolę sobie go odnowić.
Chciałabym sobie kupić owijki, ale gdy oglądałam zdjęcia zauważyłam, że jedni mieli strasznie ciasno zawinięte te owijki. Noga strasznie chuda tam gdzie koń miał zawiniętą tą owijką, a poza nią taka gruba nóżka. No w każdym razie okropnie to wyglądało. I co mnie strasznie raziło w oczy to, to że zdjęcie należało do sklepu jeździeckiego sprzedawanego dane owijki. Więc osoby, które specjalizują się w tym sprzęcie tak zawijają te owijki to boję się co ja zrobię!
Oczywiści przy chociaż pierwszym zakładaniu ich chciałabym by ktoś mi towarzyszył i jak coś pomógł i doradził. Ale chciałabym mieć wiedzę teoretyczną, oraz może macie jakieś filmiki jak zakładacie?
sakura, Z tego co wiem - nie można. Na towarzyskich nie wiem czy można, ale skoro na regionalnych nie można, to po co na towarzyskich? 😉 ankers, jeśli już zawijam [ostatnio bardzo bardzo rzadko], to zawijam trochę więcej na dole, ale nie jakoś przesadnie. Ciężko wytłumaczyć 🙂 Ogólnie to staram się robić tak, żeby noga była owinięta równo, a nie tak, że wygląda jak serdel 🙂
dzięki, dziewczyny. u mnie też generalnie chodzi o to, żeby było równo i robię tak samo jak croopie. chociaż i tak od kilku lat jeżdżę tylko w ochraniaczach, a zawijam jedynie na transport. jednak ciekawość została zaspokojona 😎.