Forum konie »

Owijki a ich użytkowanie

Już! Tajemnica owijek wyjaśniona! Byłam w sklepie. Zachowam dla siebie, w którym
Ja mam uczulenie na wełnę - zatem, macam, dotykam i ...nic. A już powinnam kichać i pokrywać się liszajem.
Na metce sklepowej: 100% wełna jak wół.
Na owijkach za to 100% ....akryl.  👀
Może było ale wyszukiwarka odmawia posłuszeństwa - więc miał ktoś może do czynienia z podkładkami Fair-Playa? Dokładnie takimi http://www.kegle.pl/kegle/bandaze-i-podkladki/1545-podkadki-fair-play-pod-bandae-4-szt.html . Chciałabym wiedzieć, jakiej są jakości, no i czy nie są za grube - opancerzona jak czołg końska noga średnio mi się podoba 😉

podbijam ;p
kurcze, galeria, w podpisie masz, ze prawie Warszawa... to nie łatwiej odwiedzic jeden z wielu sklepów jezdzieckich i samodzielnie obmacac?  🙄

widziałam te podkładki raz - dla mnie podkładki jak podkładki.

a co do grubości - nie chcesz grubych to weź filcowe, są cieniutkie. ale jeśli na nie zawiniesz grubo owijke, albo bez naciągania, albo za długie owijki, i tak dalej, to tez to będzie grubo wygladalo i pancernie.

ja uzywałam podkładek kavalkade, dość grubych, i w zalezności od owijek bywało, ze wygladało to bardzo zgrabnie.

więc najlpesza odpowiedź jaką mozesz dostać to: to zależy.
na dniach jadę do kariny, zobaczę, obmacam, pomyślę czy warte zakupu 😎
zastanawiam się nad nim właśnie z powodu tego rzepa, bo nie powiem, raz zawijałam na takich (tyle że nie fair-play) i było to bardzo pomocne 😉
galeria, ja mam takie podkładki, tylko całe białe. Cieńsze, rzep pomaga, ja tam byłam zadowolona.
Używałyście może owijek amigo? http://www.amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=13_78&products_id=3944 Te chyba pasują do Eskadrona fuchsii i mam ochotę je kupić, ale nie wiem jak z jakością, macie jakieś doświadczenia z nimi? 
Tak, używam od 2 lat, wprawdzie rzadko, bo białe, ale wciąż wyglądają bardzo dobrze, rzepy bez zarzutu.
Dzięki za opinię. Chyba się na nie skuszę... 🙂
a o tym już było? 😉

Acavallo Gel Leg Bandages

bylo. strone wczesniej szukalam opinii na ten temat.

EDIT : moja pomylka! myslalam, ze Caroline chodzi o te zelowe podkladki pod owijki, a nie kombinacje owijek z podkladkami.
caroline, pomysł bardzo fajny, ale miałam podkładki acavallo - moim zdaniem są za ciężkie na końskie nóżki i się zsuwały. Wtych owijkach "ilość" żelu jest trochę ograniczona, co sprawi, że pewnie będą lżejsze i może mniej będą się zsuwać, ale ja jednak zaufałam zwykłym (twoim😉) podkładkom i kropka. 🙂
A ktoś ma może instrukcję, jak samemu zrobić podkładki pod owijki? Wiadomo, nic nie zastąpi tych kupnych, jednak gdy raz na ruski rok się owijki zakłada, to chyba bez sensu przepłacać..?  👀
a ja sie nie zgadzam z ta teoria. przetestowalam w koncu sama te podkladki acavallo. nie ciaza koniowi na nogach ani nie zjezdzaja. bardzo fajnie sie je zaklada i ogolnie jestem nimi zachwycona. tez kiedys takie zakupie.
jedyne co mnie z nimi zastanawia to ich uzytkowanie latem. czy aby nie odparzaja na pewno, ale juz o to pytalam w tym watku i odpowiedzi niestety brak.

te kombinacje co Caroline wstawila bardzo mi sie spodobaly, trzeba takie w PL poszukac 🙂
Mary Army, zerknij do wątku DIY 😉

Dziękuję i przepraszam, ja się tutaj jeszcze nie potrafię odnaleźć  😁

Ostatnio zaopatrzyłam się w polarowe owijki HKM Pro Team, turkusowe w serca. Znalazłam całkiem niezłą przecenę na okser.pl Polar porządny, nie mechaci się, ogólnie jak na razie nie mam do nich zastrzeżeń.
Ja jeszcze mam pytanie takie. 😉
Czy do owijek futerkowych trzeba podkładki??? 🏇 🏇 🏇
Oto one ; http://amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=13_264_260&products_id=4934

nie wiem czy te czy polarowe kupić  😀 😀 😀
Marta. - ale te owijki "futerkowe" są do stajni, a nie do jazdy.
jak sie zapatrujecie na neoprenowe podkladki pod owijki?
Wiem, że już było to pytanie, ale odpowiedź mało satysfakcjonująca :emot4: , więc pozwolę sobie go odnowić.

Chciałabym sobie kupić owijki, ale gdy oglądałam zdjęcia zauważyłam, że jedni mieli strasznie ciasno zawinięte te owijki. Noga strasznie chuda tam gdzie koń miał zawiniętą tą owijką, a poza nią taka gruba nóżka. No w każdym razie okropnie to wyglądało. I co mnie strasznie raziło w oczy to, to że zdjęcie należało do sklepu jeździeckiego sprzedawanego dane owijki. Więc osoby, które specjalizują się w tym sprzęcie tak zawijają te owijki to boję się co ja zrobię!

Oczywiści przy chociaż pierwszym zakładaniu ich chciałabym by ktoś mi towarzyszył i jak coś pomógł i doradził. Ale chciałabym mieć wiedzę teoretyczną, oraz może macie jakieś filmiki jak zakładacie?

Proszę o pomoc,
pozdrawiam,
Anetkis.
z ciekawości:
ludu, jak zawijacie? wszędzie po równo, czy na dole nieco więcej warstw (tak na chłopski rozum - dla zwiększonej ochrony(?)).
Owijek nie można używać na zawodach??NAwet towarzyskich?
sakura, Z tego co wiem - nie można.  Na towarzyskich nie wiem czy można, ale skoro na regionalnych nie można, to po co na towarzyskich? 😉
ankers, jeśli już zawijam [ostatnio bardzo bardzo rzadko], to zawijam trochę więcej na dole, ale nie jakoś przesadnie. Ciężko wytłumaczyć 🙂 Ogólnie to staram się robić tak, żeby noga była owinięta równo, a nie tak, że wygląda jak serdel 🙂
ankers, ja zaczynam od środka, w dół, a później do samej góry. W ten sposób na dole jest troszkę więcej, ale za to na górze mocniej dociągam 🙂
A czmu nie można owijek?? Sory,że pytam ale ciekawi mnie to.... wiem,że odznaki nie można było w owijkach jechać.
bo ludzie rozne ciekawe rzeczy pod nie wkladali.
A ok dziękuję za wyjaśnienie tak właśnie sądziłam.  :kwiatek: ja lubię owijki dobrze,że na trening można .  😁
dzięki, dziewczyny. u mnie też generalnie chodzi o to, żeby było równo i robię tak samo jak croopie. chociaż i tak od kilku lat jeżdżę tylko w ochraniaczach, a zawijam jedynie na transport. jednak ciekawość została zaspokojona 😎.
Może tu uzyskam szybszą odpowiedź.
Jakiej długości owijki kupić dla konika polskiego? Ochraniacze nosi M/COB, poniakowe są na niego za małe.

Mam na oku te, ale nie wiem czy nie będą nie niego za długie.
http://allegro.pl/biale-owijki-polarowe-nowe-firmy-amigo-i1858550388.html
Mam takie tylko zielone na krótko nożnego hucuła i są okej.
Polarowe owijki możesz sobie obciąć i się nie posnują.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się