chcialabym sie wybrac w daleka podroz, wiec samolotem. termin mega mega odlegly, bo trzeba najpierw zarobic na bilety 😉 ale. czy macie jakies rady jak wyszukac optymalne polaczenie? bezposrednio na bank sie nie da, wiec chcialabym cos w jak najnizszej cenie, ale liniami oferujacymi minimum bezpieczenstwa 😉 jakie dni, miesiace sa drozsze, gdzie tego szukac?
latac - latalam, nawet sporo, ale nigdy sama nie wyszukiwalam polaczen i nie placilam 😀
magda, weekendy sa drozsze na pewno. najlepiej latac w ciagu tygodnia. co do miesiecy - zalezy gdzie jedziesz 😉 np jak jest siarczysta zima albo okres huraganow to pewnie bilety tansze 😉
najlepiej unikać okresów wakacyjnych i przed świątecznych. Czasem opłaca się kupić bilet w ostatniej chwili już na lotnisku ale nie każdy ma ochotę czekać na okazję nie wiadomo ile. Z moich doświadczeń im więcej przesiadek tym taniej 🙂
Tańsze są też połączenia mniejszych lokalnych linii, czasami mają promocje np. przy uruchomieniu nowego połączenia można kupić bilet za 30 zł.
magda, jeżeli słuchasz czasem radiowej trójki, to może Tomek Michniewicz obił ci się o uszy? Ja wszelkie inspiracje do backpacku jemu zawdzieczam i szczerze polecam: http://www.koniecswiata.net/poradnik/tanie-loty/
Zawsze mozna to zlecic w biurze ;odrozy, zeby Ci cos wyszukali. Mowisz co i za ile mniej wiecej Cie interesuje i juz. A jak nie wiesz, to prosisz o kilka alternatyw.
Najdroższe są święta i weekendy. Warto sprawdzać ceny codziennie, bo czasem można trafić na fajną okazję. Mój najtańszy bilet kupiłam za 1centa/4gr 😉
Zawsze mozna to zlecic w biurze ;odrozy, zeby Ci cos wyszukali. Mowisz co i za ile mniej wiecej Cie interesuje i juz. A jak nie wiesz, to prosisz o kilka alternatyw. W biurze się płaci extra za to, że Ci poszukają i zabookują bilet.
no ja to czasowo ograniczona pewnie bede, wiec mimo wielkich checi raczej samolot - ponoc za 600eurasow w 2 strony da sie cos kupic, a przynajmniej dodatkowych kosztow w postaci jedzenia itp nie ma. pozatym czy te 425 to nie w jedna strone tylko??
zaczynam zbierac info tak wczesnie by sie zmobilizowac i zaczac zbierac kase odpowiednio wczesnie 😉 poki co mam 0,5 euro 😁
Ja tak wyszukuję tanich linii. Nie dostosowuję lotu do mojego terminu, tylko termin do lotu. Teraz np w marcu lecę do Alicante za 70 zł w dwie strony. Kupując dzisiaj bilety na ten sam termin musiałabym zapłacić 1000 zł!!!! Różnica jest kolosalna. WArto siedzieć na tych wszystkich stronach i sprawdzać i sprawdzać, aż się tak ustrzeli.
Mój kolega leciał ostatnio do Chin do ojca, ale nie pamiętam jaki kierunek, w sensie przesiadki. Za to mojego kuzyna kolega ze studiów urodził się w Kazachstanie ;D 2 tygodnie pociągiem do Polski jechał 🙂
Zależy gdzie chcesz lecieć. Linie lotnicze często mają promocje, czasami np. na takiej zasadzie, że dajmy na to lot na Malediwy każdego 1 dnia miesiąca w godz. od 21.30 do 22.00 możesz kupić za 800zł. Także zorientuj się jaki kierunek Cię interesuje, a następnie poszukaj info nt. biletów, promocji itd. Jeżeli chodzi o przesiadki.. Zawsze możesz kupić bilet łączony i wtedy o nic nie musisz się martwić, bo jeżeli jeden samolot ma np. opóźnienie to linie są zobowiązane o zorganizowanie dla Ciebie innego lotu. Natomiast jeżeli kupisz bilety oddzielnie i lot będzie opóźniony to tracisz pieniądze i musisz sama się martwić o połączenia.
czy można gdzieś sprawdzić ile np zostało miejsc w samolocie na określony przelot? może w biurach podróży powiedzą i wtedy można wiedziec czy można zaczekac na sam koniec z kupieniem biletu albo skoro mało miejsc to żeby sie z tym spieszyć? 👀
jeśli chodzi o biura które organizują podróże to często jest tak, że oni mogą kupić bilet taniej. I nawet z prowizją wychodzi korzystnie. Ostatnio moja znajoma w ten sposób kupowała bilet bodajże do Bangkoku - próbowała rezerwować sama wyszukany lot o optymalnej dla niej cenie - w momencie kończenia rezerwacji podskakiwał jej koszt o 200 pln. Przez Panią z biura pośredniczego zaoszczędziła ok 150 pln 😉
Anaa ale biuro potrafi też nieźle namieszać.... czasem kończy się tak, że na lotnisku musisz zapłacić jeszcze raz.
New.day w biurze raczej Ci nie powiedzą, bo nie mają dostępu do takiej informacji, no chyba, że chodzi o czarter, wtedy pewnie mają konkretną pulę do wykorzystania. O dostępność miejsc najlepiej spytać w kasie biletowej danej linii lotniczej, na lotnisku przy odprawie, czy przez jakieś call centre, ale bezpośrednio do linii lotniczej. Ale w przypadku przewoźników tradycyjnych, bilet zostanie Ci sprzedany nawet wtedy, gdy samolot jest zapełniony.
Polecam stronke fly4free.pl , a szczególnie forum, tam właśnie zapalency wyszukują jak najtanszych połączen (oczywiscie bardzo duzo jest lotów łączonych, z przesiadkami)
w biurze raczej Ci nie powiedzą, bo nie mają dostępu do takiej informacji,
w przypadku przewoźników tradycyjnych, bilet zostanie Ci sprzedany nawet wtedy, gdy samolot jest zapełniony.
myślałam właśnie że gdzieś cos mają takie coś w jakimś systemie
a jeśli chodzi o większą sprzedaż biletów niz miejsc to jest to dużo na niekorzyść pasażera, przychodzi sie do odprawy a tu co? przykro mi nie ma miejsc 🤬
a jeśli chodzi o kupowani biletów w biurach podróży to są różne prowizje jakie sobie naliczają? trzeba pochodzić i wybrac najkorzystniejszą (tańszą) opcję, czy to biura wszystkie mają takie same kwoty prowizji?
Naprawdę wątpię, żeby biura/agencje miały dostęp do bookingu. I osobiście to wolałabym sama sobie poszukać połączenia, kupić przez neta albo w stacjonarnej kasie lotniczej.
Przeważnie też loty z przesiadką są tańsze - np. taniej może wyjść lot za ocean z Rzeszowa przez Warszawę, niż kupienie biletu bezpośrednio z Warszawy i dojazd do niej np. pociągiem.
Kiedyś pasażer mi tłumaczył, że taniej wyszedł bilet, zakupiony na tydzień przez odlotem, do Paryża przez Warszawę i Frankfurt, niż bezpośrednio z Krakowa tanią linią 😀
new.day my tu z Szepcikiem lotniskowe dziewczyny jestesmy 🙂
jesli chodzi o bookingi to wydaje mi sie, ze dowiesz sie tylko w kasie danego przewoznika, ale to tez nie znaczy ze Ci powiedza! po drugie (jesli chodzi o LOT)- zdarza się czasami, że w ostatnim momencie zmieniana jest maszyna, np z embraera(ok 70/80/100 miejsc) na boeinga(ok 130/140 miejsc) czy z embraera na atr-a(miejsc ok 60)- wiec automatycznie ilosc miejsc sie zmienia...
jesli chodzi o ta wieksza ilosc miejsc sprzedanych niz miejsc w samolocie to w takim wypadku pasazer zazwyczaj dostaje tzw odszkodowanie. w zaleznosci od trasy wynagrodzenie jest rozne.
jesli chodzi o biura podrozy to nie mam absolutnie zadnej wiedzy na ten temat, bo nigdy w zyciu nigdzie z biurem nie wyjezdzalam 🙂
plan wyprawy jeszcze w toku także być może będziemy zbierać dodatkowych chętnych 🙂 [/quote]
Ciekawe, czy podróż doszła do skutku - w końcu wiadomość z 2010, więc chyba to na ten rok była zaplanowana? Po "Lodzie" Dukaja poczułam w transsibie coś niesamowicie kuszącego, to musi być dopiero przygoda 😉
Ja dumam od kilku lat nad taką wycieczką, ale zanim będę miała na to wolne fundusze, to się chyba zestarzeję 😁 Za to raz-dwa razy w roku profilaktycznie odwiedzam stronę, bo a nuż będzie tam darmowe zaproszenie z moim nazwiskiem? 😉
Mieszkańcom Krakowa i okolic: - połączenie PKP z Balic już nie jest fajne i wygodne!! Pociągi są co godzinę, lub rzadziej. Przed podróżą sprawdźcie rozkład.