Forum konie »

Sianokiszonka - wady i zalety?

Odkopuje, mam pytanie.
Czy komuś zdarzyło się, że koń po rozpoczęciu karmienia sianokiszonką dostał wody kałowej. Zaznaczam, że koń starszy lat 24 w marcu tego roku, z tendencją do wody kałowej, ale no nie w takim stopniu jak po sianokiszonce. Przestawiłam na chwilę go znowu na siano i kupy niemal od razu lepsze. Problem taki, że to koń z alergią i na sianokiszonce oddechowo jest super. Także bądź tu mądry 🤦 . Może ktoś miał podobnie, przejmować się ?

Aleks,

u nas jednemu na sianokiszonce woda kałowa minęłą... także bądź madry. Też seniorka mocne 20+, wrzody copd. Na kiszonce jest cacy
Epikea, Rety, no nic, to będę obserwować i latać z wiadrem myć tyłek póki co.
Sieczka z esparcety dobrze działa w przypadku wody kałowej
A jakiego rodzaju to jest sieczka, w sensie czy miękka czy badyle ? Wiesz może ? Sprawdziłam na szybko w necie i wydaje mi się badylasta.
Dość twarda jest.
Puma, oj to on może tego po prostu nie zjeść. Już zęby nie takie, będzie zostawiał. Dzięki Puma za info.
Aleks, i niestety też, ale większość koni, które miały ją jeść to kręciły nosem 🙈
Ja sieczkę z esparcety dawałam, mój wciągał bez problemu, chociaż faktycznie ona jest dość twarda. Efektów "wow" od podawania, nie zauważyłam 😉
No więc ostatecznie nie kupiłam z w/w względów tej sieczki z espercety. Dokończyłam podawanie probiotyku senior, jak zwykle to robię jeśli się woda kałowa pojawia. Trwało to może dłużej niż bym się spodziewała i życzyła natomiast ustało koniec końców. Także obserwuję póki co i liczę, że nie wróci na razie.
Mi się jeszcze przypomniało, że u nas na wodę kałową super działał Medigest z Hippolyta/Brandona. Tylko efekt znikał po jakimś czasie od odstawienia. To tak dla potomności jakby ktoś chciał spróbować 😉
Odkopuję, czy ktoś karmi tylko sianokiszonką? Chodzi mi o dawanie siana na padoku. Jak 4 konie odstaną kiszonkę na padoku w całym balocie to nie umrą z przejedzenia? :P Można kiszonką sensownie dawkować?
xxagaxx, Ja daję. Stawiam balota zimą całego, nikt nie umarł od tego 😉 Nawet nikt nie utył jakoś bardziej. Zauważyłam, że zjadają nieco mniej niż siana więc jest bardziej sycąca. Teraz jak jest ciepło to w siatkach daję, bo całego balota mi nie zjedzą zanim się nie zepsuje więc go częściowo suszę, ale nadal maja stały dostęp do tego (plus pastwiska).
xxagaxx, Problem jest tylko z stopniem podsuszenia. Żeby sianokiszonka mogła stać na wybiegu 4-5 dni to powinna być bardziej podsuszona niż robi się to zazwyczaj dla bydła. Miałem taki czas, chyba 2 lub trzy lata że karmiłem wyłącznie sianokiszonką. Na wybiegi pakowałem w kosze po mauzerach , a na noc gdy konie sprowadzałem do boksów dostawały sianokiszonkę do boksu = balot stał w stajni. .obecnie nie używam sianokiszonki ze względu na logistykę - za ciężkie baloty na mój sprzęt. Fatygowanie sąsiada było przegięciem.
zembria, a na ile koni ?

melehowicz, moja alergiczka, od kiedy zre głównie sianokiszonke zapomniałam że ma alergie. Ale boję się że jak skończy się trawa i dostaną balot siana na padok to może to niestety wrócić. I tak kombinuje czy może dam radę przekonać właściciela żeby kupił tez kiszonke, ale nie wiem czy damy radę, na padoku są 4 konie które by to jadły. Na razie kupuje gotowca w paczce 18kg
xxagaxx, 3, z czego Gówniarzyk 2 tygodnie temu dopiero 2 lata skończył więc jak zaczynałam karmić to było "2,5" konia do zjadania tego. W 4 konie to spokojnie zjedzą balot na czas.
xxagaxx, Mam też takie obserwacje kaszlaków i sianokiszonki. 4 konie na balot - to spoko na 5-7 dni wystarczy - kwestia jak bardzo będzie podsuszone i w jaki sposób będzie podawane (ewentualne straty)
dzięki za informacje. Myślę że jedyna opcja to balot w stajni z niego do pasnika z mauzera, ale z tego co wiem w tym sezonie mamy dostać już duży na calego balota. Ale moze i tak się uda coś ogarnąć 🙂
xxagaxx, Co za gotowca kupujesz? :>
Sankaritarina, jopack, bo tylko ten księżniczka zre ze smakiem 🤣
melehowicz, Jakiej wielkości masz te baloty? 150? Moje "2,5" konia zjadało balot 130 (ubity) w 5-7 dni, nie wiem jak na 4 konie miałoby to wystarczyć.
Dodam, że konie mam nieduże raczej.
zembria, Korzystałem z balotów 120 - u mnie konie wracają na noc do stajni i dostają na noc (oprócz zboża) też siano lub kiedyś sianokiszonkę - liczyłem oddzielnie
- jeszcze mi animalsów naślą - dostają też mieszankę mineralno-witaminową .🤣🤣🤣🤣
melehowicz, Aaa, ok, to teraz jasne. Moje mają tylko ten balot do dyspozycji, nie dostają objętościówki dodatkowej wtedy.
Zastanawiam się nad przestawieniem swojego konia na sianokiszonke. W tej chwili pół doby są na łące, drugie pół na sianie, ale pod względem alergicznym to obecnie mu to nie służy. I tak myślałam czy na noc testowo przez jakiś czas nie dawać mu sianokiszonki. Czy przy takim trybie przestawialibyście jakoś mieszając z sianem? Czy może od razu na całą noc dostać sianokiszonki?
I jaka polecacie z takich gotowych worków? 🙂
Pati2012, sianokiszonkę wdrażałam powoli. Polecam jopack, początkowo może 0,5 kg dziennie więc pierwsze 2-3 paczki idą trochę na zmarnowanie bo stać otwarta może około 4-5 dni. Po 2 tyg już na pełnej dawce. Polecam bo u mnie wszystkie objawy minęły
Pati2012, Ja przestawiałam mega szybko, ale no tu nie było wyjścia, koń mi się dusił, leki nie działały już. W 4 dni wyeliminowałam siano. Nie że polecam, ale widać wiele od przypadku zależy. Nikt się u mnie nie posrał, nikogo nie wzdęło. Bezpieczniej byłoby takie 10 dni na przejście. Małych paczek nie polecę, bo nie kupuję, ale podpowiem, że tam się nic zmarnować nie musi. Trzeba po tych 2-3 dniach to co nie zjedzone jeszcze rozrzucić luźno i wysuszyć, przetrzepać ze 2x dziennie i tyle. Ja tak po pół balota dużego latem suszę no bo mi nie zjadają na czas. To nadal jest bezpieczne dla alergika, a się nie zepsuje wtedy. Aktualnie mam pod wiatą wysuszoną kiszonkę od 2 tygodni, bo nie chcą żreć, wolą trawę. Nie marnuje się w ten sposób, tylko trzeba mieć gdzie to roztrzepać i wysuszyć. Przy małej kostce nie powonno być problemu.
ja mojego konia przestawiłam w 4 dni, bez najmniejszych problemów. Ostatecznie je teraz poł na pół, siano ciągle dostaje.
Polecam z całego serca sianokiszonkę. Na mojego Siwka już pomału przestawały działać sterydy, zdecydowałam się na wolny wybieg i tylko sianokiszonkę jako objętościową. Od lipca 2024 nie podałam sterydu! Jakby mi ktoś to wcześniej powiedział to bym nie uwierzyła 😀
Mój też je gotowca - Leader's Spirit Universal ale był okres, że jadł Special - zamawiam na GallopZone
theklaudia, na ile wystarcza ci jeden worek?
Zamówiłam ostatnio na próbę sianokiszonkę Jopack i Leader's Spirit i Jopack był ok, a jak otworzyłam worek Leader - mimo że był nie uszkodzony to połowa kiszonki była ok a połowa była zepsuta niestety - całość do wyrzucenia. Nawet nie przetestowałam czy koniowi by smakowała.
ewelin_n, a zamawiałaś gdzie? Raz koleżanka mówiła, że zamówiła niby Leader’s (tak było w opisie) ale to była sianokiszonka niemiecka Stoch taka biało zielona i właśnie kiepska…

@pati2012 na 3/4 dni i nic się nie dzieje
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się