Dziewczyny w jakiej ilości dajecie ROWEN Mash ; d ? :kwiatek: Tzn jakie proporcje dla jednego konia... bo ten 1 kg + kilka litrów wody to chyba będzie lekka przesada ; d
katka no niestety w cukrowni legalną drogą nie załatwisz - ja mam w rodzinie osoby tam pracujące wiec nie było problemu natomiast można jeszcze próbować w gorzelniach bo oni używają melasy w produkcji A moje dziecko testuje mesz Eggersmana - wcina aż się uszy trzęsą i tak pieknie pachnie 😎
Nigna, ja daję na oko. Wody faktycznie dużo chłonie. Wczoraj się rozpędziłam i nasypałam suchego trochę za dużo, zalałam, przykryłam - wracam po 15 minutach a tu mesz wyłazi z wiaderka 😁
Ja mam bardzo dobre zdanie o meszu Sukces, koń go uwielbiał. Teraz robię sama, tylko siemię lniane mielę w młynku elektrycznym, dodaję otręby pszenne i gnieciony jęczmień. Bez porównania takie rozwiązanie wychodzi taniej 😉
Ja miałam tego EquiFirsta - jest całkiem ok, ładnie pachnie i wygląda, konie wcinają, ale Hippolyta nic nie pobije 😍 tylko karmienie jest niebezpieczne, bo konie się doczekać nie mogą 😉
mój koń codziennie jadł mesz przez ponad 8 mcy, co prawda z niedużą ilością otrąb, ale i z wysłodkami (one fajnie równoważą otręby) i wyniki Ca/P miała idealne.
właśnie stosunek Ca/P fajnie się wyrównuje, bo sie uzupełniają
w mojej poprzedniej stajni kupowaliśmy na palety te wysłodki, już nie pamiętam skąd, chyba stefanidis miał je w miarę w dobrej cenie (sprawdziłam - nie - my mieliśmy niemelasowane i tańsze chyba niż u nich na stronie).
potem jak dawałam mesz, to dawałam drugi posiłek z wysłodkami i dawałam D&H, worek wystarczał mi na 1,5 mca
Mam pytanie, czy można dodawać do meszu zioła prowansalskie? (Skład : rozmaryn, bazylia, tymianek, lebiodka, mięta pieprzowa, cząber, szałwia i majeranek)
Ja podawałam Scottisch Mash& Krauter Muehldorfera - ależ on pięknie pachnie, zapach ziołowy 🙂 sama natura 🙂 Konik wcina jak szalony max 2 razy w tygodniu 🙂 a Otręby to można kupić w każdym młynie 🙂
Witam 😉 Kupiłam dzisiaj zmielone siemię lniane i kukurydzę (mieloną? gniecioną?). Chcę przytyć konia. Co mam robić? Jak przygotować mesz? Czy wgl moge mu go dawać? Jeżeli tak to kiedy, co ile?