Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. III (rok 2010)

Fantazja Dużo by gadać... Jak zawsze po pobycie tam- wrażenia niesamowite. Kaprikorn został uznany odgórnie za rozpieszczonego cwaniaka i niestety, ale trzeciego dnia trzeba było użyć metody- 'przez nogi do głowy'. Na szczęście jednorazowa sesja uświadamiania Kapriego zakończyła się pełnym sukcesem i do końca, czyli do dzisiaj ani razu więcej nie próbował ani mnie wozić, ani podniecać się na widok przechodzącego obok konia 😎
Na treningach dla mnie same nowości, ponieważ nigdy tego z Kaprim nie robiłam, mianowicie przejścia kłus-stój-kłus, dodania i skrócenia w kłusie, nauczyliśmy się robić ustępowania  😅 (wiem, że to wstyd, ale wcześniej Kaprikorn kompletnie nie reagował na łydki przesuwające... a teraz robimy ustępowania w kłusie 🙂😉 no a przede wszystkim treningi opierały się na ciągłym ustawieniu i zgięciu, co pewnie też uznacie za podstawy podstaw, ale fakt jest taki, że wcześniej turlaliśmy się po hali 20x25 i dopiero po pół roku koń nauczył się chodzić w dole i robić żucia...  😡 więc szczerze mówiąc zupełnie nie zwracałam uwagi na ustawienie... Fakt że ja też musiałam się ogarnąć, więc wspólnie dochodziliśmy do tego wszystkiego właśnie prawie pół roku...  🤔wirek:
Tak czy inaczej jestem w pozytywnej myśli, zostaliśmy pochwaleni za całokształt, czyli nie jest źle  😁 Pewnie pod koniec maja pojedziemy jakąś L-kę jeśli Kaprikorna nie zeżrą hormony od środka  🙄  Ostatnio niestety buzują w nim jak durne i koń jest pewien, że powinien pokryć każdego kopytnego jakiego widzi...  🤔wirek:
szam  :kwiatek: 😡
wątek zamknięty
Okwiat, tak zapytam trochę offtopowo: Kaprikorn jest ogierem?
wątek zamknięty
okwiat, no to super i gratuluje postępów, no i zazdroszczę  😀
wątek zamknięty
Tristia, jak ty to robisz ze masz codziennie nowe zdjecia???? zazdraszczam! 🙂
wątek zamknięty
Magda-Nie codziennie 🙂 Te ostatnie są z niedzieli :P
wątek zamknięty
magda, Tristia ma dwóch nadwornych fotografów  🤣  😉
wątek zamknięty
okwiat - jestem w szoku. Tyle powiem. No offence, ale zawsze wydawał mi się no... po prostu brzydki, a na tych zdjęciach wygląda bosko! Gratulacje i oby tak dalej 🙂

A ja jutro odwołałam pracę po południu i lecę do konia - jak będzie kulał to poczekam na weta i diagnozujemy. Trzymajcie kciuki!! A dzisiaj biedny Dzioneczek dostał igłą w szyję 🙁 Dobrze, że jest lekomanem, pewnie się ucieszył na widok weta 😀
wątek zamknięty
no tak, a dzis 'juz' sroda 🙂 fajnie ze masz tak duzo zdjec co chwile.. ja to mam raz na pol roku a i tak jak mam to sie zwykle zalamuje i wstyd pokazac

fantazja, no tak, to duzo wyjasnia. u mnie to ja jesterm nadworny fotograf, a moim aparatem jak osoby fotografowane chca sie odwdzieczyc (albo jak je zmusze raczej) to i tak nie za wiele potrafia zdzialac :/
wątek zamknięty
Nasturcja-Renata :kwiatek:
Dynamo oj będzie, będzie 😁
Klami powoli ale zawsze to trochę do przodu 🙂 grzeczny na chwilę do zdjęć przed stajnią, normalnie prowadzam go na łańcuszku bo ciora, dzisiaj papierek był tak straszny, że trzeba było pokazać pańci kopytka nad głową, gdzie on NIGDY czegoś takiego by nie zrobił 😵 no i chodzimy slalomem, bo prosto nie można - tyyyyyyle ciekawych rzeczy w koło 😁
okwiat - ale Kaprikorn się pakeros zrobił! szok! 😲 😜

w porównaniu do tego jak Qslawowy wyglądał rok-dwa temu to teraz jest spasiony 👀 pamiętam jak mi wmawiali, że ten koń 'tak ma', nigdy nie będzie wyglądał normalnie, później było wymyślanie różnych chorób i schorzeń...

dla przypomnienia - sucharek:

i z 'ostatniej' jazdy:

już drugi raz jak zaczęliśmy wychodzić na prostą musiało się spieprzyć 🙁

wątek zamknięty
Dzionka, trzymam kciuki.

Jessy, jak lancuszek wystarcza to i tak grzeczny. Mojego na urlopie to bez kolca w pysku ze stajni nie wyprowadzam.
Glowa do gory ! Juz niedlugo bedzie dobrze i po klopotach zostanie tylko wspomnienie !
wątek zamknięty
Fatalnej jakości fotka ale jest- Piorson wczoraj, zdjęcie dzięki pomocy Nasturcji Renaty 🙂
wątek zamknięty
magda, jednym jestem ja  🤣 ,
lubię zdjęcia robić, jak komus daje aparat to nastawiam na auto albo na sport,
przeważnie z Tristią jeździmy razem i fotki strzelamy sobie nawzajem  😀
Jessy nie wstawiaj nam tu dwóch różnych koni, dawaj Qsława prawdziwego  😁
a tak serio to WOW  😲 i  👍 świetnie teraz wygląda
Burza Piorek  😍  😍  😍
wątek zamknięty
Fantazja, jeszcze taki rozkraczony czekający aż pobiegam z drągami 😉 ale wstyd takie zdjęcia, zacznę brać aparat 😉

Chociaż nie wiem kiedy teraz wsiąde jeśli nie wykombinuję nic z siodłem.
wątek zamknięty
Burza, Piorek to Piorek i zawsze będzie  😍
też mam problem z siodłem  🙄
wątek zamknięty
wendetta- właśnie o to chodzi że nie jest...  🤔 Był wnętrem, ale obecnie jest wałachem i ma spore problemy z hormonami. Nigdy się w to nie wgłębiałam, bo to nie mój koń, ale razem z wiosną obudził się w nim jakiś ogierzy instynkt. Staje dęba, z sekundy na sekundę ma beton w pysku, leci do konia, rży jak opętany...  😵 Przez pierwsze dni na wyjeździe też się zachowywał jak głupek. Na szczęście ujeżdżalnia jest ogrodzona, więc krzywdy nie mógł mi zrobić, nie mniej kontroli mi brakowało gdy na horyzoncie pojawiał się inny koń...  🤔 Ale jak już pisałam- trzeciego dnia gdy sytuacja się powtórzyła, trenerka kazała zsiąść, zapiąć wypinacze i Kaprikorn pobiegał sobie galopem kilkanaście minut. Do dziś pod siodłem był grzeczny (nawet w obecności innego konia!). Niestety jak już wróciliśmy do Lublina to przygniótł mnie w boksie do ściany i kwiczał do kolegi po sąsiedzku...  🤦 Właścicielka twierdzi, że od czerwca do marca zachowuje się w miarę normalnie, a w okresie kwiecień-maj odbija mu.
Fantazja- dzięki  :kwiatek:
Dzionka- mam nadzieję, że Kaprioleczka nie dobije się do tego postu, ale moim zdaniem Kaprikorn był bardzo brzydki... Wciąż zbyt piękny nie jest, ale ja tam go lubię  😁 Nawet bardzo  😁
Jessy- dzięki  😡 Kaprikorn podobno też "tak miał"

co w ogóle jest Qslawowi?

EDIT: Tak dla porównania...

wątek zamknięty
okwiat- niech to tylko Kaprioleczka przeczyta  😂 Zazdroszczę wypadu 🙄 i fajnie się Was ogląda  😉
wątek zamknięty
Fantazja, no ja tez ustawiam na auto, ale albo wychodza zdjecia w stylu tło tło tło i kawałek konia... albo tak nieostre i jakieś dziwne szare ze masakra  😵 no a jak mam kogos kto moze mi dobre zdjecia zrobic to zwykle konie akurat na zawody wyjezdzaja  🙄

okwiat, prostuj horyzont bo ciezko zdjecia ogladac :P ladny konio na tym ostatnim! fajno ze mialas takie szkolenie!

a ja przejrzalam swojego bucketa... i chcecie czy nie pokaze wam mala historyjke 😉
oto ja 😉 na poczatku przygody z jezdziectwem, dawno dawno temu - jakies 10-11 lat temu. moj trzeci w zyciu ulubiony kon, walaszek imieniem binter. nieduzy, malo umiejacy, ale grzeczny, choc jak pies mu w terenie zaszczekla- bryknal, spadlam.. niekoniecznie sie dogadywalismy, choc coraz lepiej szlo 🙂 wazne, ze to na nim pierwszy raz skoczylam metr, pojechalam super hubertusa............... bryczesy ze zdjecia mam nadal, frak - meski, wiszacy okropnie, gumiaki, toczek ktory nadal lezy na szafie...

pozniej przeniioslam sie nad morze, a los sprawil ze spotkalam aszke 🙂 jezdzilo sie na grubaskach, znow moja ulubienica miala imie na B... znow niewiele umiala, a ja polubilam ja za nic... grzecznosc co najwyzej..

tam tez spedzalam wolne od uczelni dni, beztroskie, radosne...

ale propozycje bywaja kuszace i z luznego wiejskiego zycia trafilam w wir zawodow, treningow i sportu. oczywiscie nie jako zawodnik, a luzak i to na probe, z mala wiara w powodzenie...
trzeba bylo nauczyc sie szybkiego siodlania, czyszczenia, obslugi sportowcow. ale dostalam tez szanse nauczenia sie o co w tym wszystkim naprawde chodzi i jak to wyglada w wyzszym sporcie.
jezdzilam tu i tam, wygladalo to roznie, ale zawsze radosnie

do tego pokonalam troche strachow, jak tu:

(ze juz o skokach przez krzeslo nieomal krzyczac 'w imie ojca i syna AAAAAAAAA' nie wspomne, bo nie udokumentowane..)
ale tez i sukcesy:

Dziekuje, ze mialam szanse i dziekuje za kazdy dzien nauki jaki dane jest mi przezyc. nie bede niegdy w tym 'dobra', ale zawsze bede wdzieczna za szanse.
wątek zamknięty
okwiat kapri teraz wyglada super 👍 😜 😜
wątek zamknięty
fantazja, no tak, to duzo wyjasnia. u mnie to ja jesterm nadworny fotograf, a moim aparatem jak osoby fotografowane chca sie odwdzieczyc (albo jak je zmusze raczej) to i tak nie za wiele potrafia zdzialac :/

Ja ponoć potrafię 😀 Niedługo chyba odwiedzę hipo to możemy się umówić😉
wątek zamknięty
Burza a co się dzieje z siodłem? Nie pasuje już? Mnie czeka zmiana, ale narazie jestem pod kreską, a poza tym żeby kupić to muszę w nie tyłek posadzić a teraz ciężko.
wątek zamknięty
okwiat, jestem pod wielkim wrażeniem zmiany!

Forta, cieszę się, ze pomysł się podoba 🙂
zainteresowanie do tej pory nie jest porażające, więc każdy ma szanse...

a nagrody są naprawdę ciekawe..
wątek zamknięty
Okwiat
jestem pod wrażeniem! rewelacja! Zupełnie inaczej wyglądacie  👍
wątek zamknięty
Okwiat fajnie teraz qń wygląda 🙂
[b]Burza[/b], czy mi się zdaje, czy polożył wam się irokez? Piorek się teraz taki mniejszy wydaje 😉
Jessy trzymaj się ciepło.

A my się stepujemy. Tęsknie za trenowaniem... Miały być jakieś zawody, ale ruda się kuruje. Wątpię, żebyśmy wróciły do formy jeszcze przed wakacjami. Noga ciągle, ją boli. Jutro wet, ruda dostanie zastrzyki i przez tydzień będzie stała w boksie. Śmiertelnie się na mnie obrazi ten koń  🤔wirek:
Trzymajcie kciuki!
wątek zamknięty
Muffinka, nie nie pasuje leci mi prawie, że przez konia 🙁 Tobie się nie pali ta ujeżdżeniówka jest nieśmiertelna 😉

arivle, tak położył, i nie wydaje się tylko jest 😉 ale dzięki 🙂
wątek zamknięty
No nie wiem, nie jestem w 100% przekonana czy pasuje idealnie a poza tym sypie się już porządnie. Ale jakoś po wrześniu się zaczne rozgladac.
wątek zamknięty
Burza koniecznie aparat bierz!!! A jaki masz pomysł na siodło??

Ehh a kto kiedyś słyszał o dopasowywaniu siodła?? Na mnie wciąż się w stajni dziwnie patrzą, jak z podkładką szaleje, do poszerzenia wysyłam...
wątek zamknięty
Nosz.....
oddam w dobre rece glupiego tlustego walacha !!!
K.....
wątek zamknięty
Klami, a co się stałó?
wątek zamknięty
okwiat co za poprawa u kaprikorna🙂😉
Burza tluscioszek😀d
Saliny kilka zdjęc z wypoczynku po pracy🙂😉 Dzisiaj na niej jeździlam i naprawde widac poprawe na wielki plusss 😅
wątek zamknięty
Muffinkamożesz wstawic jakieś fotki swojego konisko,bo w ogóle go nie kojarze 😉?
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.