Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Mogę się trochę mylić w szczegółach ale chodzi o otwarcie "drogi" dla zapachów do narządu Jacobsona (n. nosowo-lemieszowy/przylemieszowy - coś w ten deseń), u wszystkich ssaków obecne (wetki, poprawcie mnie bo wiem że dzwoni ale nie do końca wiem gdzie :P ) Często obserwuję to u moich kotów - wygląda jak charakterystyczne "aa" ze zmarszczeniem nosa.
oj,oj czuję się posiekana,zmieszana,i wypluta...wiecie może dlaczego.
voltopiry Cię zjadły, no cóż 😉
poczytaj trochę, choćby ten wątek, sprawdź czym na prawdę jest zebranie i wróć z problemem później 🙂 dobrze Ci radzę  😉
dla mnie wypowiedzi Anutek77 swiadczą o prowokacji. i fajnie, bo dostarczyła nam wczoraj masę radochy  😁  👍
założę się, że wie czym jest zebranie, uczyć od podstaw pewno też nie musi. ale to takie moje domysły  😎
a ja się nie poznałam na prowokacji... buuu, muszę się ostro doszkolić w voltopiryźmie  😡 😉
moje drogie, przeczytalam ostatnie 4 strony i JESTEM Z WAS DUMNA :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
wyrosl naprawde godny kadry narodowej zespol szybkiego raagowania.

zamiescilyscie moje ulubione wedzidelko z ciezarkami, jako przyklad elementarnego zebrania, nie zabraklo moczu, sterydow, walenia i szczypiorkowego serka.

rewelacja. 😍 skarbeczki, Wy moje kochane 😜

jedno zastrzezenie, jak juz cos jest pikus, to musi byc Pan! pikus.  jako mama pikusia, pana pikusia, musze dbac o czystosc formy przekazu 😎
Co to dokładnie znaczy, że koń daje żrebaki o dużej jezdności???  🏇
To znaczy ze na koniach po nim sie łatwo jeździ - dokłądnie się nie da, bo pojecie "jezdność" jest dość subiektywne
Co to dokładnie znaczy, że koń daje żrebaki o dużej jezdności???  🏇

jak urodzi i jest duzo śluzu to mozna sobie przez godzinke fajnie pojezdzic.

kiepska prowokacja, musisz sie bardziej postarac. next time
lostak
O co Ci chodzi?  🤔
I w taki oto sposób adrianna32 poznała Ciocię Lostak...
Hola, lostak nie rozpędzaj się...  😁
Albo to nie jest prowokacja i dobrze myślę albo lostak jesteś na wyższym poziomie abstrakcji który mnie na tą chwilę przerósł 😵

Ale ostatnie strony są boskie... tudzież doskie, jak kto wooli.
Ramires, zawsze można z tego zrobić prowokację. Voltopir nie potrafi, voltopir nie potrafi?!
Dosko się czujesz?  😀iabeł:
Czy damy rade?! Tak damy rade!  🍴

Dosko sie czuje... i wszystko kapuje....

edit: czas iść spać bo mam w głowie budyń
lostak, WIEDZIAŁAM, wiedziałam!! że po coś ten śluz jest w takiej ilości 😁 akurat mi się będą dwie kobyły wyźrebiać 😁
lostak, WIEDZIAŁAM, wiedziałam!! że po coś ten śluz jest w takiej ilości 😁 akurat mi się będą dwie kobyły wyźrebiać 😁

no to sie kurde wpraszam na pojeżdżawke!
Ależżż będą źrebaki jezdne 😜 ale chyba zdradziłaś jedną z największych tajemnic imprintingu 😁
[quote author=Edytka link=topic=1412.msg442266#msg442266 date=1263591246]
[quote author=caroline link=topic=1412.msg442230#msg442230 date=1263590205]
tutaj masz opis: http://sklep.horses.pl/product-pol-4363-Equilibrium-pad-do-masazu.html

są jakieś przeciwwskazania do używania tego padu?

[/quote]

up! może ktoś wie? zastanawiam się czy mogę go bez obaw zakładać seniorce 🙂
[/quote]
a jakie przeciwwskazania mogłyby wchodzić w grę? bo nic mi za bardzo nie przychodzi do głowy... w kazdym razie - ja takowych nie znam/nie pamiętam. na stronie producenta jeszcze może poszukaj, może coś napisali.
No i jeszcze jedno.
Ile tak naprawde może koń jabłek dziennie zjeść?
Bo raz Edyta powiedziała że skrzynkę, (10kg) a jak przyniosłam 5 kg to powiedziała że za dużo, może dostać sraki.  😁
Tak że teraz już nie wiem sama. Raz tak a raz tak.
adrianna32, do 3kg, ja się tak stosuje. Zjeść zje więcej ale jabłka zakwaszają żołądek i nie są dobre w większych ilościach. Generalnie dalej się waham czy mogę je dawać codziennie, na wszelki wypadek daję mniej. I te 3kg rozłożone przez cały dzień.
gdybym nawet wyslilila moje wszystkie dwa zwoje mozgowe, to nie wpadlabym na taka kombinacje pytan.  o jezdnosc i skrzynke jablek.

powiem tylko tyle.  jakblka doskonale wplywaja na jezdnosc u nie-klaczy, bo jak wiadomo poslizg przy narodzinach zrebaka, ktory daje chwilowa przyjemnosc jezdności nie dotyczy ogierow i walachow.  jak i damy duzo jablek to mamy taka sama jezdnosc a) jak sie zesraczkuja, b) jak dostana kolki to wleway i wylewany rura do brzucha oleisty plyn da podobny efekt z przodu.

to jedyne polaczenie tematu, ktore przychodzi mi do glowy.
lostak, 😁 świrko 😁
powiem tylko tyle.  jakblka doskonale wplywaja na jezdnosc u nie-klaczy, bo jak wiadomo poslizg przy narodzinach zrebaka, ktory daje chwilowa przyjemnosc jezdności nie dotyczy ogierow i walachow.  jak i damy duzo jablek to mamy taka sama jezdnosc a) jak sie zesraczkuja, b) jak dostana kolki to wleway i wylewany rura do brzucha oleisty plyn da podobny efekt z przodu.

[/quote]
A ja powiem tyle że nie wiedziałam że po kropce piszę się z małej litery.  😁
taki lajf. 😅

a tak na powaznie, 3 kg to duzo.  poprzestaje na 2-3 sztukach dziennie, ale ja cykor jestem.
lostak, całą zime aż do teraz wspomagałam się dopalaczem na trawienie 😉 więc uspokajałam wyrzuty sumienia, a co do jabłek to co osoba to opinia.
poza tym jak kon zre jablka to sie slini i daje to dodatkowy poslizg - +20 do jezdnosci

A ja powiem tyle że nie wiedziałam że po kropce piszę się z małej litery.  😁
[/quote]

ja jestem nieukiem, stajennym widlowym wybrykiem natury.  dla mnie mala czy duza litera bez znaczenia. tak to juz jest, na tym milym forum ludzie sie juz przyzwyczaili.
kujka, no patrz, a ja dawałam pół kilo cukru żeby mi się ślinił, jabłka tańsze! Dobry wieczór lala 😁
elosz elosz 😀
cukru to mu mozesz nawpychac do ryja jak bedzie mial wedzidlo, bedzie bardziej "kiełzny", znaczy zul bedzie. i nie bedzie sladu po tym ze cos zre  😎 a to bardzo wazne, bo utrzymasz swoj status profi
kujka, o rrany, dziekidzięki bez Ciebie to bym sobie niezłej wiochy narobiła 😎
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się