Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Chcę zmienić imię mojego konia. Czy nowe imię musi zaczynać się na taką samą literę jak poprzednie,czyli pierwszą literę imienia matki?

chyba w większości ras musi, gdyż wskazuje to na rodzinę żeńską konia.
zoriczkowa dziękuję Ci bardzo :kwiatek: zadziałało :kwiatek:

Bardzo mnie to cieszy  😅
Pozwolę sobie podbić :kwiatek:

Bardziej z ciekawości niż z potrzeby - choć może kiedyś... 🙂 Jak można nauczyć skakać konia, który z natury bierze wszystko na klatę (albo na nogi 🙂😉? Nie mówię tu o jakichś niebotycznych wysokościach, wystarczyłoby 50 cm. Drągi potrafi przejść całkiem nieźle, ale co próbowałam coś ustawić wyżej - np. kawaletki na ok. 25 cm - to już przewracał albo strącał. 🙂
co trzeba zrobić, żeby wystartować na CSIO? jaką klasę/licencję? każdy zawodnik może się zapisać?
nie planuję, tak tylko pytam bom ciekawa 🙂
Livia, jeśli koń zwala bo leń, to pomogą przeszkody bardziej stabilne i nie tak łatwe do zrzucenia. A jeżeli jest kompletnym antytalentem/nie potrafi złożyć nóg/ma niebezpieczny styl skoku to bym sobie odpuściła, zwłaszcza że to fryz jeśli dobrze kojarzę?
Orzeszkowa, dziękuję 🙂 Tak, to fryz, dlatego nie mam dużych oczekiwań, sama też nie skaczę za bardzo - stąd pytanie bardziej z ciekawości 😉 Nie potrafię powiedzieć, czy to antytalent, czy po prostu nie wie, jak się do tego zabrać - jeśli kiedyś nadarzy się okazja z kimś kompetentnym z ziemi, to spróbujemy i zobaczymy co wyjdzie, na siłę na pewno nie będę konia zmuszała.
Livia, a puszczałaś go w korytarz czy próbowałaś tylko z siodła?
abre, próbowaliśmy na lonży przechodzić kawaletki, i z siodła - nic wyżej nigdy nie próbowałam. Do pewnej wysokości fajnie je przechodzi, potem już niestety strąca, a ja też nie mam na tyle umiejętności, żeby go uczyć w tym temacie. W korytarzu nigdy go nie puszczałam, nie pomyślałam o tym :kwiatek:
Livia, cavaletti w kłusie czy w galopie?
Cześć,

Mam pytanie o halter (o halterach jest sporo informacji ale rozsypane po całym forum, więc może kącik żótodziobów nie będzie właściwym miejscem na moje pytanie) otóż w jednej ze szkółek jeździeckich preferowana jest jazda naturalna (chyba tak się to nazywa). Koniki chodzą wyłącznie na halterach. W pierwszej chwili pomyślałam ale fajnie, tak łagodnie i delikatnie, tak dbają o konie, ale potem gdzieś błysnęła wyczytana kiedyś informacja o węzełkach, nerwach itd.
Jak to jest, halter dla każdego, dla dzieci do nauki jazdy konnej, dla zupełnie początkujących jeźdźców czy jednak nie? 
Cześć,

Mam pytanie o halter (o halterach jest sporo informacji ale rozsypane po całym forum, więc może kącik żótodziobów nie będzie właściwym miejscem na moje pytanie) otóż w jednej ze szkółek jeździeckich preferowana jest jazda naturalna (chyba tak się to nazywa). Koniki chodzą wyłącznie na halterach. W pierwszej chwili pomyślałam ale fajnie, tak łagodnie i delikatnie, tak dbają o konie, ale potem gdzieś błysnęła wyczytana kiedyś informacja o węzełkach, nerwach itd.
Jak to jest, halter dla każdego, dla dzieci do nauki jazdy konnej, dla zupełnie początkujących jeźdźców czy jednak nie? 

http://quantanamera.com/kantarek-sznurkowy-samo-dobro-dla-konika/ - tu znajdziesz fajnie napisaną odpowiedź
Livia, miałam przez krótki czas okazję jeździć na bardzo sympatycznej kobyłce po torach, która zupełnie nie ogarniała idei skakania. Przechodziła kawaletki we wszystkich chodach i tyle. Bardzo pomogły właśnie skoki w korytarzu a już później, pod siodłem, skakanie na początku tylko z równego, zdecydowanego galopu. Z kłusa jakoś nie potrafiła zrozumieć jak ona ma się wybić i dalej zachowywała się jak czołg - parła naprzód nie zwracając uwagi na drągi obijające jej nogi 🤣 , ale po jakimś czasie jak było trzeba w terenie pokonać małą kłodę albo jakiegoś krzyżaczka na placu to sobie radziła.
Chciałam zapytać... Jaka jest NAJPROSTSZA figura ujeżdżeniowa?  😉
Zielona Herbatka, zwykła zmiana kierunku (po przekątnej).
pynchon, A z ciekawości: Co to za szkółka?
halo, rozumiem, że po przekątnej ujeżdżalni w dowolnym chodzie? Koń powinien iść prosto przed siebie od rogu ujeżdżalni do rogu ujeżdżalni (przepraszam za niefachowe słownictwo) czy "półbokiem"?  😉
Za narożnikiem po krótkiej ścianie wyjeżdżasz na przekątną i wjeżdżasz na ścianę przed narożnikiem na przeciwległej krótkiej. W stępie pośrednim, kłusie roboczym (bo galop to już nie hop-siup - zmiana nogi). Koń idzie prosty za nosem. Zmiana przez ujeżdżalnię (w poprzek) jest już trudniejsza, koło 20 m też, przejścia między podstawowymi chodami - też.
halo, rozumiem, dziękuję.  😉
Livia, moja kobyła w ogóle nie chciała skakać na początku, ani w korytarzu (brała na klatę albo zawracała) ani pod siodłem. Lekarstwem okazały się kłody w lesie które gdzieniegdzie leżały na ścieżkach i to tego jeszcze mini "crossówki" 😉. I po tym coś zaskoczyło i koń skacze normalne przeszkody bardzo chętnie 😉
Czego oznaką jest parskanie? 😉Niektóre konie nhie parskają wcale albo bardzorzadko, a spotkałm się z takimi które parskają nawet co krok galopu.
julka177, koń parska w róznych sytuacjach. Parska, gdy się rozluźni, parska, gdy ma pył w nozdrzach i musi je oczyścić, parska po zmroku posługując się swoją końską echolokacją
Aha, czylitakjak myślałam 😀 😉
Orzeszkowa, tylko w stępie i w kłusie jak dotąd 🙂

leleiria, o, dziękuję za podzielenie się historią 🙂

Póki co mnie nie ciśnie do skakania, zresztą najpierw musiałabym sama się w tym podszkolić, ale w razie czego warto znać sposoby 🙂
Livia, miałam do czynienia z paroma fryzami i wiem, o co ci chodzi z tym "parciem do przodu" 😁 Trochę ciężka to będzie robota, bo fryzy idą do przodu całą klatą, to są konie hodowane z myślą głównie o powożeniu, przecież 😉
Ja bym zaczęła od zwykłej jazdy po płaskim, podniesieniem konia nieco "do góry", aby go nie korciło do napierania na wędzidło, do napierania do przodu. Dużo przejśc, pracy nad "idealnym kołem", pilnowanie, aby koń zmieniał chody od zadu, a nie od przodu. Trochę ustępowania od łydki by pomogło, ewentualniej bardziej zaawansowane chody boczne, jeżeli jesteście obcykani w dresażu 😉 No i później, jak się uporacie z tym, to zaczęłabym od drążków - najpierw jeden i najazd na niego po kole, aby koń nad drągiem był zrównoważony, zad i przód nie tańczyły mu na boki i cały czas pilnowanie rytmu, aby nie przyspieszał i aby nie napierał. To chyba tyle "pracy domowej" na początek, zanim zaczniecie skakac
ikarina, dziękuję 🙂

Rozejrzę się też za książką "100 ćwiczeń dla skoczka" - teraz mi przyszła na myśl, tam chyba sporo fajnej pracy na drągach było (ktoś korzystał z tych ćwiczeń i może potwierdzić? :kwiatek🙂.
Julie Kolibki Adventure park. Tam z tego co widziałam wszystkie konie zawsze chodzą na halterach, do tego organizowane są szkolenia z jeździectwa naturalnego.

Czyli słowem halter i nauka jazdy to masakra i nieporozumienie, wnioskuję z artykułu, czemu więc nie dostosowuje się kiełzna do umiejetności jeźdźca? Raczej zawsze widuję na odwrót - koń ma swoje kiełzno używane niezależnie od poziomu jeźdźca. 

Rozejrzę się też za książką "100 ćwiczeń dla skoczka" - teraz mi przyszła na myśl, tam chyba sporo fajnej pracy na drągach było (ktoś korzystał z tych ćwiczeń i może potwierdzić? :kwiatek🙂.

potwierdzam. 😉
Livia, Jak dla mnie rewelacja! Bardzo dużo obie z moją nielotną klaczą się nauczyłyśmy, zaczynając od pierwszych ćwiczeń, po kolei przechodząc do następnych.
No ale niestety moja klacz była i będzie nielotem. Przeszkody w terenie pokonujemy, na padoku i w korytarzach też już nieźle fika, ale żadnych sukcesów skokowych nam nie wróżę 😀 Niektóre konie nie są stworzone do skakania 😀
Znajomy fryz uczył się zwyczajnie w korytarzu, teraz nawet pod siodłem jakąś kopertę hopsnie - i właśnie hopsnie, a nie przejdzie czy staranuje 🙂
Kahlan, unawen, dzięki za odpowiedzi 🙂

budyń, mój też tak hopsa właśnie 🙂 Rzadko się to zdarza, ale się zdarza - kilka razy w terenie, raz go też widziałam na pastwisku jak rów przeskakuje 🙂 Generalnie cudów od niego nie będę wymagała, jeśli w ogóle się zaczniemy uczyć 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się