Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

to ironia czy naprawde tak mozna?
naprawde 🙂
Ale chyba zostane przy takim bez skorupki 😉
A w jakim celu daje się koniowi jajka do paszy? Na co pomaga? Czy może zaszkodzić?
Wydaje mi się że jajka są dobre na sierść.
I przy nadkwasocie.
Dzięki : ) Czy są przeciwskazania do podawania jajek?
Chyba nie ma przeciwwskazań. Ale należy pamiętać, żeby sparzyć jajo, albo na chwilę wrzucić je do gotującej się wody przed podaniem.
Jajka dobrze wpływają na sierść, są źródłem wapnia, zawierają dużo białka, aminokwasów i witamin.
to jajko jak czesto mozna podawac?kiedys podawalam raz w tygodniu-tak powiedzial mi znajomy koniarz,ale nigdy nigdzie tej informacji nie weryfikowalam
Sparzyć zawsze czy tylko jak się daje ze skorupką?
Zawsze, robi się to w celu zabicia ewentualnych bakterii salmonelli, które w jajku mogą się znajdować.
Dzięki laski :kwiatek:
A, jeszcze jedno - nie musi być bezpośrednio przed podaniem sparzone, prawda? ; )
Nie, a przynajmniej nie słyszałam, żeby salmonella potrafiła zmartwychwstawać 😉
Haha, dzięki! ; ) No i - obiecuję - ostatnie ; ) Jak często i ile podawać? Bo mi sie - nie wiem czemu - wbiło głowę, że dwa/dzień 🤔
Mysmy dawali  jedno dziennie.
Nasz wet twierdzi, ze konie sie nie zarazaja salmonella.
Zreszta sparzenie skorupki nic nie da, bo salmonella sie wycwanila i kury maja zarazone jajniki  - cale jajko ma salmonelle, w srodku, nie tylko z wierzchu na skorupce
Aczkolwiek na pocieszenie powiem, ze cos mi sie kojarzy, jakoby jajka przy pakowaniu byly traktowane UV i salmonella zdychala
Jak działa wielokrążek z wodzami zapiętymi do tych najwyższych kółek?

zdjęcie zapożyczone ze strony amigo-konie.pl
Wielokrążek zapina się tymi kółeczkami u góry do pasków policzkowych, a wodze do dużych, lub do dolnych, małych kółek, innego rozwiązania nie spotkałam, chyba, że ktoś, kogo widziałaś miał źle zapięte 😉
o matko, no przecież  :emot4:
jednak czasem trzeba pomyśleć zanim się spyta 😉

dziękuje.

podpisano - Mistrz Głupich Pytań.
obcego?
a serio, to moze tak sie "rozlalo" ugryzienie gza?
może to sarkoid?
mi to wyglada na napuchniete slinianki...
ja też bym obstawiała na spuchnięte ślinianki
U siwych koni często tak nowotworzą komórki w okolicach węzłów chłonnych. Z reguły niezłośliwie.
moja druga wersja to wlsnie wezly. jedno z dwoch jak dla mnie.
w jakim wieku  koń może zacząć treningi skokowe pod jeźdżcem,  chodzi mi o taki minimalny wiek?
Odpowiem jak było kiedyś. Konie do rocznego ZT przychodziły we wrześniu (większość urodzona wiosną, niektóre z jesieni poprzedniego roku), mając ok. 2,5 roku. Skoki zaczynały się w styczniu - lutym, z wolna i z ostrożna. W maju już były krosóweczki i pierwsze mini-parkury. W sierpniu - pełny test: ujeżdżenie, parkur, kros (takie LL). Wniosek: skoki zaczynały się z początkiem 3 (kalendarzowo) roku.
Pytanie: czy to było dobre?
Można chyba założyć, że w.wym. terminy + 1/2 roku (przy obecnym stanie wiedzy) - będą minimalne.
czyli 3,5 latek może sobie raz w tygodniu kilka razy cos niskiego (50cm -100cm)skoczyć? Nie będzie to wielkim zagrożeniem dla zdrowia?
A ja przeglądając temat rollkur zorientowałam się , że jestem coś nie doinformowana . Gdy pracujemy z koniem pracujemy na kontakcie (oczywiście są momenty odpoczynku) dążymy do tego by koń zszedł głową w dół okrągło uruchamiając mieśnie grzbietu bez złamania w potylicy tylko ustawiony w którymś tam kręgu , tak ? to ocb z jazdą na niskim i wysokim ustawieniu ? i jak robimy żucie do koń schodzi  w dół i do przodu a nie , żę nosem szura po ziemi ?😀
Trolinka, zależy co chcemy osiągnąć i na jakim etapie pracy jesteśmy. Warto przybliżyć sobie piramidę ujeżdżeniową.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się