Mam takie pytanie ( w tym wątku, bo w tej dziedzinie jestem kompletnie żółtodziobem)- jeżeli ktoś chciałby mi pomóc, zapraszam na PW. Ogólnie chodzi o rozluźnienie konia i zejście z głową.
Czy kurs instruktora szkolenia podstawowego pzj to to samo co kurs Instruktora Rekreacji Ruchowej ze specjalnością jazda konna ❓ Czym się to różni ❓ Czy muszę mieć jedno by przystąpić do drugiego ❓ Zaczynam się w tym gubić 😜
diołem to zupełnie inne rzeczy. Instruktora PZJ nadaje PZJ po skończonym kursie i egzaminie. Daje to uprawnienia... PZJ, ponieważ po deregulacji zawodów do prowadzenia treningów nie trzeba mieć żadnych uprawnień. Instruktor rekreacji kiedyś był tytułem zawodowym nadawanym przez Ministra Sportu, od kilku lat po zmianie Ustawy o sporcie - jest to tytuł nadawany przez lokalne TKKFy i niestety wart tyle samo, co certyfikat ukończenia kursu robienia na drutach 🙁 Przy czym nadal wielu pracodawców w rekreacji wymaga posiadania uprawnień instruktora rekreacji Dodam ponadto, że ośrodek / klub który chce posiadać certyfikat PZJ musi zatrudniać instruktora PZJ / trenera PZJ
any - teraz piszesz ze WW z najszerszym lekiem, a wczesniej nie bylo ze uwazasz ze jest za szerokie?
Pamirowa - do miejsca gdzie chcesz przywiazac uwiaz przywiazujesz sznurek, robisz z niego takie "oczko" - kółeczko I do tego sznurkowego kółeczka dopiero przywiązujesz uwiąz W razie mocnego szarpania sie konia (atak paniki, wypadek itp) peknie sznurek i kon nie bedzie uwieszony na uwiazie w przypadku zwyklego ruchu konia sznurek trzyma - no chyba ze masz chamidło które napiera na uwiaz do skutku 😉
ja zwykle wiaze na dwa uwiazy jezeli jada konie obok siebie - zeby sie nie zaczepialy jezeli jeden i naumiany jazdy to tylko jeden tyle ze przewaznie jezdze z konmi nienaumianymi wiec ida dwa sznurki zeby sie nie probowaly obracac w przyczepie 🙂
[quote author=ushia link=topic=1412.msg2013660#msg2013660 date=1392541232] any - teraz piszesz ze WW z najszerszym lekiem, a wczesniej nie bylo ze uwazasz ze jest za szerokie?
Ale any pisała też, że węższy łęk jest za wąski. [/quote] tak i tak 😉 ushia - nie uważasz, że lepszy odrobinę za szeroki łęk, który można skorygować podkładką niż za wąski? co ja poradzę, że mój koń jest 'spomiędzy' standardowej rozmiarówki proponowanej przez producenta siodła...?
Powiedzcie mi czy do zwykłej jeździe po lesie i na ujeżdżalni bez wielkich skoków, czasem jakieś górki lepszy bedzie napierśnik skórzany, elastyczny czy mieszany? 😀
TheWunia, skórzane napierśniki i wytoki mają to do siebie, że nie są elastyczne - potrafią nieźle konia tam z przodu ścisnąc, nawet jeśli się dobrze je dopasuje. Jeszcze do tego, jeżeli jeździec dużo skacze, siodło bardzo się zsuwa - może to grozic usztywnieniem i posiniaczeniem niektórych partii mięśni.
Tez mialam zamiar kryc ze wzglegu na masc :emot4: Tym bardziej wiem ze u tej kobyly wyglad od ogiera idzie. Ogiera mam pod nosem a daleko konia bez masci szukalam xD 😵 Nie zmienie zdania do kwietnia mam ndzieje :p
edit: wybaczcie jeszcze sie nie obudzilam 🙇 To nie to forum lola boga 😵
Tez mialam zamiar kryc ze wzglegu na masc :emot4: Tym bardziej wiem ze u tej kobyly wyglad od ogiera idzie. Ogiera mam pod nosem a daleko konia bez masci szukalam xD 😵 Nie zmienie zdania do kwietnia mam ndzieje :p
edit: wybaczcie jeszcze sie nie obudzilam 🙇 To nie to forum lola boga 😵