Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Może ktoś mi wytłumaczyć lub przekierować na jakąś stronę, co robimy, gdy koń zdechnie. Bo słyszałam, że trzeba zawiadomić PZJ i nie wolno zatrzymywać ciała zwierzęcia.. usłyszane od znajomej  😡
należy zawiadomić zakład utylizacji - np. saria, farmutil - oni odbierają ciało konia i wystawiają na to papier. z tym papierkiem i paszportem udajemy się do pzhk, żeby wyrejestrować konia (można to wysłać pocztą)
Mam trochę dziwne pytanie, czy część nachrapnika meksykańskiego co zaznaczyłam strzałką,  (ta część jak pasek krzyżowy). Ma jakąś nazwę?

Nagminnie walczę z tym żeby osoby jeżdżące na moim koniu nie odpinały tej części, a jedynie tą co leży pod ganaszami (tę jakby górną cześć) bo później zapinają cały nachrapnik tak ze rozeta leży na chrapach, a paski wchodzą do oczu. Chciałam napisać kartkę ale kompletnie nie wiem jak mam "opisać" czego ludzie mają nie odpinać :P
Przyłączam się do pytania...
Skośnik to chyba nie jest, co?
Przepraszam, nie mam zbyt wiele czasu na wertowanie wątków , ale czy mogłabym poprosić o odesłanie/wyjaśnienie problemu?
Otóż, w pewnej stajni galopowałam na ledwo zajeżdżonych koniach (bez lonży, instruktor nie uznawał istnienia tej pomocy dydaktycznej). Łapałam jednak równowagę i było OK.
Teraz, w mojej prawdziwej stajni (w poprzednich nikt mi nie pozwolił czyścić kopyt!) Gdy galopuję na lonży nie mogę... złapać rytmu, równowagi. Przesuwam się ciągle w stronę lonżującego.  😤.
No to próbuj ciałem 'oddalać się' od lonżującego, depnij na zewnętrzne strzemię. Skoro masz kogoś z ziemi, jego pytaj na bieżąco o takie sprawy.
Piaffeczka, a jak prowadzona jest ta lonża? czy lonża jest długa czy krótka (tzn koń porusza się po dużym czy małym kole)? czy koń ma dobrą równowagę w galopie na lonży i czy idzie równym tempem? bo jeśli koń lata po małym kole i spieszy to ja się nie dziwię, że nie możesz usiąść, siła odśrodkowa próbuje Cię wyrzucić na zewnątrz a Ty broniac się przed tym przechylasz się do środka. (Instruktorzy są różni i nie każdy potrafi uczyć, ostatnio widziałam naukę galopu na koniu który galopował na złą nogę na lonży - "instruktor" nie widział, że coś nie gra 🙂 )

Jeśli jednak instruktor daje Ci dobre warunki do galopu a Ty nie możesz i tak złapać o co chodzi to:
- zrób długą rozgrzewkę, wymachy nóg na wszystkie strony, rozluźnij się, pojeździj bez strzemion na luzie wsiądź w siodło i poczuj konia
- rotacja uda
- ja lubię używać paska przy siodle którego można się przytrzymać i wsiąść w siodło i uruchomić, nauczyć biodra galopu ( ale nie chodzi tu o kurczowe/ siłowe trzymanie się)
- jak mam wygodnego konia do dyspozycji to pierwsze galopy robię na oklep w pasie do hipoterapii ( suuper działa, o wiele łatwiej jest poczuć galop)
Czy P. Katarzyna Milczarek trenuje z kimś na co dzień ?
Nie wiem, czy tutaj czy w wątku o wędzidłach, ale zaczęłam go wertować i nie znalazłam za bardzo wyjaśnień ( jestem na str. 12), a pytanie może wydać się bardzo żółtodziobowe. Czym się różni działanie pelhamu i wielokrążka? I co to do diabła "cyganka"? ( wpisywałam w wyszukiwarkę, ale mało wyników się pojawiło)
safie cyganka to wędzidło przelotowe- w kółkach wędzidłowych są otwory przez które przekłada się pasek policzkowy- działa mocniej na kąciki pyska i potylicę  😉
szlachta, dzięki, ja właśnie jeżdżę na oklep, ostatnio zaczęłam leżeć, w galopie łatwiej mi złapać rytm bez strzemion (lata to i majda się, tyle z tego pożytku.)
Postaram się o pasek do hipoterapii, tylko jak wygląda?
[url=http://www.google.pl/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1441&bih=622&q=pas+do+hipoterapii&oq=pas+do+hip&gs_l=img.3.0.0j0i24.681.2569.0.3787.10.7.0.3.3.0.114.639.6j1.7.0...0.0...1ac.1.17.img.5J03_oy3Y9I]KLIK[/url]
wujek google nie gryzie 🙂
skracanie linkow tez nie :/
karolina212, skróć nieco link, bo forum rozjeżdża 😉

Mam głupie pytanie, ale się znowu poplątałam.. co to znaczy, że koń jest "przejachany przez wędzidło/kontakt" - spotkałam się z dwoma formami, ale nie bardzo rozumiem o co chodzi (coś mi się nasuwa, że taki koń opiera się lepiej na wędzidle, ale to tylko takie skojarzenie w sumie :icon_redface🙂.
Jaki to jest art. 238 w zawodach towarzyskich ❓ O czym on jest ❓ Czy zawiera info o ilości startów jednego konia w tej samej konkurencji ❓  🤔
A co powiecie o anglezowaniu ? Cały czas byłam pewna, i stosowałam metodę anglezowania na zewnętrzną, ale ostatnio byłam u takiej Pani, która ma swoje konie, której zdaniem powinno anglezować sie na wewnętrzna.. ?
zawsze uśmiechałam się jak instruktorzy mówili małym dzieciom "anglezuj na zewnętrzną" tylko te dzieci kompletnie bez wytłumaczenia nie wiedziały o co caman-tak jak my wszyscy póki nam się nie wytłumaczy 🙂 może lepiej będzie gdy powiemy: zewnętrzna przednia jest z przodu- stoisz, idzie do tyłu-siadasz lub wewnętrzna przednia z przodu-siedzisz, idzie do tyłu- wstajesz🙂
Tajfunowaa, problem w tym że ja też się kiedyś spotkałam z "drugą szkołą anglezowania" gdzie siadałaś gdy zewnętrzna przednia była z przodu 😉 I w sumie nie umiałam wytłumaczyć dlaczego dokładnie anglezuje się na zewnętrzną przednią (cofa się- siedzę)
diołem, artykuł 238 to konkurs dokładności (tak pamiętam, nr artykułu jest z przepisów dyscypliny skoki). W jednym konkursie (do L) pod tym samym jeźdźcem koń może startować 2 razy, drugi start traktuje się jako szkoleniowy (zazwyczaj). Konie od 7 lat mogą (do L) startować 3 razy. Ilość startów można znaleźć w Regulaminie skoków. Przepisy i Regulamin są na str. PZJ.
Misskiedis No więc właśnie.. Pani na udowodnienie tego, ze powinno siedzieć się gdy zewnętrzna się wysuwa, dała mi takie ćwiczenie na oklep: przylegam scisle kolanami , ale tyłek totalnie luźno wtedy kiedy wewnętrzna idzie do przodu to czujemy jak biodro sie wysuwa nam a jak zewnetrzna idzie do przodu to spowrotem wraca namiejsce.. i tak jest faktycznie :P
Bo są dwie wersje. Wstajesz albo kiedy zewnętrzna PRZEDNIA jest z przodu, albo kiedy wewnętrzna TYLNA jest z przodu. Na to samo wychodzi.
mnie tez kiedys uczono anglezowac na wewnetrzna. jednak, na logike, skoro wewnetrzna jest obciazona bardziej w jezdzie po luku, to po co ja jeszcze dociazac?
Kurka ja siadam kiedy wew jest z przodu, czyli siadam na zewnetrzna na ziemi. To jak jest w koncu dobrze??
zawsze siada się na wewnętrzną, kwestia przednią czy tylną 😉
ogurek, sesese :-P . O przednich godom  🤣
Mi kilku mądrych powtarzało, że zawsze na wewnętrzną tylną, a żeby łatwiej było kontrolować to paczamy  😜 na zewnętrzną przednią. A dlatego tak, że jak siadamy z wewnętrzną tylną, to koń mocniej podchodzi pod ciężar, łatwiej mu angażować zad.
Ja zawsze patrzę na wewnętrzną przednią, tzn wstaję, kiedy ona idzie do tyłu. Myślałam, że wszyscy stosują tą samą metodę a okazuje się, że nie  🙂
vanille, mnie powtarzali, żeby patrzeć na zewnętrzną, bo patrząc na wewnętrzną, przenosimy środek ciężkości do środka, co może być uciążliwe dla konia na mniejszych woltach/lonży 😉
czy jeśli koń stoi kilka lat w stadzie 24/7, następnie wyjeżdża na wakacje w inne miejsce i po 2, 3 miesiącach wraca to jak odbywa się ponowne "przyjęcie" do stada tego konia? tak jakby nie wyjechał- wraca na swoją pozycję, czy od nowa budowanie hierarchii ?
meithner, zależy od koni. mam takie, które mogę łączyć/rozłączać wedle woli. ale mam też takie, dla których każda zmiana to kilka tygodni wyjętych z życiorysu. nie ma reguły
Kopyciak, Twoje tlumaczenie do mnie przemawia 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się