Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Obejrzałam kilka filmików z tym furminatorem na YT i jestem pod wrażeniem !
Misskiedis, jakbyś mogła napisać czy znalazłaś w jakimś stacjonarnym to będę bardzo wdzięczna  :kwiatek:

edit: przepraszam 👀
Huzarova, jak znajdę to się na pewno pochwalę 😀

ps. popraw pisownię mojego nicka :kwiatek:
Misskiedis,  (zawsze jak widzę Twoj nick to go w myslach czytam "miśkiedyś":P)

huzarova,  w wielu zoologicznych jest, najlepiej wpisz furminator na allegro i na swoje województwo 🙂

czytałam o tym dużo na kocich forach, i dziewczyny mówią, ze pomiedzy takim za 100 zł a takim za 15 nie ma zadnej róznicy 🙂

Halo, przemyślę kwestię wszytych kieszeni, choć to mało możliwe, gdyż gumka musialaby isc duzo niżej, zeby objeło strzemię, chyba, ze gumka do wysokosci tybinki, a niżej od dołu takie kieszenie na wsadzenie... super by wyszlo 🙂

Dakota, są strzemiona ujeżdzeniowe, takie pałąkowate, ale teraz mam zwykłe najzwyklejsze z prostą wkładką, bo pałąkowate pozyczyłam, i nie widzę wielkiej róznicy 😉
Isabelle
aha a jeździła pani w takich ze skośną stopka wogóle ma to jakąś różnicę jak ma skośną czy normalną? Mi źle się jeździ w płaskiej,chcę zacząc ostro pracować nad soba i lepiej uczyć się normalnie siedzieć (rotacja biodra) w płaskich czy skośnych. Wiem że to takie pieru pieru ale wolę się upewnić bo może mieć minimalną różnice 😉
Skośna stopka będzie tylko i wyłącznie wykręcała nogę w kostce - kiedyś noga musiała być w siodle ustawiona tak, że palce do konia, a stopa lekko na zewnątrz wykrecona. Teoretycznie dawało to lepsze przyłożenie całej nogi, ale praktycznie powoduje usztywnienie nogi, bo jest to., ustawienie nieanatomiczne.
Prawidłowe ustawienie nogi to odpowiednie ustawienie jej od samego biodra, a nie od stopy. Stopy się już same ułożą
repka
czyli żeby był pełny efekt mojej postawy i pracy nad rotacją biodra lepiej z normalną stopką?
A wiesz, że możliwe, że tak, bo jednak ta stopa twoja pozostanie w naturalnej pozycji. Aczkolwiek skośna stopka nie powinna jakoś bardzo ci to utrudnić, bo to głównie kwestia biodra i kości udowej.
aha rozumiem bo skończona podwyższa jednak jak byśmy sobie  1 dziurkę podciągnęli w puślisku.Pani jeździ z jaką wkładką w strzemieniu?

Edit:
mi w normalnej się trochę źle jeździ i totalnie wypada mi noga ze strzemienia
Jak ja jeździłam w strzemionach ze skośną stópką po kilku minutach bolała mnie noga. Potem się niby przyzwyczaiłam , ale jak się znów przerzuciłam na normalną wkładkę od razu poczułam ulgę , noga mnie nie bolała i jeździło się dużo lepiej.
Dakota96, ja jeżdżę w płaskiej wkładce. Dawno, dawno temu też jeździłam w skośnych, ale wtedy to we wszystkich siodłach takie były 🙂
Skoro w płaskiej ci wypada strzemię, to powinnas popracować nad oparciem nogi w strzemieniu.
repka

generalnie rotacja biodra u mnie musi zaistnieć 😉) nie da sie po prostu ćwiczyc oparcia na strzemieniu jak ja się usztywniam jestem spięta kolana podciągam  nie ma o tym mowy 😉)
Nie wiedziałam gdzie pytać, więc pytam tu:

Czy wie ktoś, ile kosztuje jednodniowy rajd konny po dolinie Baryczy ( chodzi o koszt przewodnika i jego konia, ja chcę przywieźć ze sobą swoje konie )?
Czy mnie się dobrze wydaje, że konie na wyścigach biegają tylko w jedną - lewą - stronę? Jeżeli tak, to dlaczego tak jest? :kwiatek:
Orzeszkowa, zle Ci sie wydaje 😉. Na Sluzewcu w lewo, ale np na Partynicach w prawo 🙂. Ale ogolnie najczesciej w lewo. A nie jest tak, ze to z reguly " lepsza" strona u konia? A.-gdzie jestes kobieto 😉?
BASZNIA, o widzisz, nie wiedziałam o tych Partynicach. Akurat tak mi się trafiło, że oglądałam dzisiaj kilkanaście gonitw - filmowych i prawdziwych - no i akurat wszystkie były w lewo, stąd moje pytanie 😉

A co do stron to może miałam szczęście, ale większość koni które spotkałam były lepsze na prawo 😀
To zapewne wynika z projektu położenia danego toru. Meta jest w stałym miejscu, a przed nią musi być długa prosta (przy niej - trybuny). Czyli na torze zbudowanym w prawo nie da się biegać w lewo, bo meta byłaby po wirażu (i odwrotnie). Meta jest constans. Dystans wyścigu zmienia się miejscem startu.
Orzeszkowa, ha, ciekawe z ta strona.

Wiec: ktora strona znanych Wam koni jest " lepsza" ?
mi się wydaje, że konie z reguły lepsze są na prawo ( moze to jak u człowieka, że lateralizacja jest z reguły prawostronna)
Hm, to poczekam jeszcze na jakies odpowiedzi i stwierdze oficjalnie, ze jestem niedoukiem 🙂.
halo, dzięki za wyjaśnienie. Ja naiwnie myślałam, że meta wypada akurat w połowie długiej prostej, stąd można biegać w dwie strony.

BASZNIA, jeśli jeszcze nie mam demencji, to był już taki temat 😉
ja słyszałam, że konie mają lepszą lewą stronę. u mnie w stajni zawsze kłusy i galopy zaczynamy na lewo 🙂
mój jest w takim razie lewo-kopytowy  👀
Większość koni lepiej chodzi w lewo. Czy wtedy lewa jest słabsza czy prawa? To problematyczne. Do zaprzęgów dobrze jest składać prawego z lewym 🙂
Orzeszkowa, nie moge znalezc... Jak na rzie zdania podzielone. Musze popytac, zabilo mi to cwieka.
halo, zazwyczaj stęp i kłus są lepsze na 'lepszą' stronę a galop na drugą. Chyba że koń jest wyraźnie krzywy, wtedy galop też będzie do bani.
mnie uczono, ze konie sa lepsze w wiekszosci w lewo, stad pierwsze zagalopowania robilo sie na lewo. ale moj byl zdecydowanie prawonozny 😉
BASZNIA, bo to jednak na starej volcie było klik
a u nas klik
Orzeszkowa, bardzo dziekuje 🙂. Chetnie poczytam, teraz mi jeszcze namieszlas, ze w galopie odwrotnie 😉.
A to nie jest tak, że o "stronności" konia decyduje etap życia płodowego, czyli w którą stronę był zgięty w brzuchu matki? I że przeważna większość źrebiąt w tę samą stronę jest zgięta?
dempsey, też się spotkałam w kilku miejscach z takim stwierdzeniem i nie widzę powodów, żeby mu nie wierzyć, jeśli chodzi o tę pierwotną stronność. Bo potem to jeszcze może krzywy jeździec się trafić, albo jakaś kontuzja, które stronność mogą albo zmienić, albo utrwalić 😉

BASZNIA, podpowiedź: od której nogi koń zaczyna galop? 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się