Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Kopyta w dobrym stanie. Kowal był dwa razy i mówił że wszystko ok. A kowala mamy dobrego.
WIesz...ona jest w połowie folblutem i dośc chuda po poprzednim właścicielu, dostaje 2-3 miarki owsa rano i wieczorem - więc chyba dobrze karmiona jest jak ja jej typ i stan. tak myślę !

hehe już nie bede więc mnie nie ochrzaniajcie xD

oto zdjęcie.
jak coś mam jeszcze inne.
No na tym zdjęciu w żadnej mierze koń nie ma miękkiej pęciny!
I jest w dość dobrej kondycji, może troszkę trzeba by ten owies zabrać?
Okreslenie 2-3 miarki to niezbyt wiele wyjasnia.
Jaka duża ta miarka? Ile to będzie w litrach albo najlepiej w kilogramach?
Zwłaaszcza jeśli koń przyszedł trochę chudy i teraz się poprawił to już by można troszkę paszy zabrać, i zobaczyć czy to puchnięcie nóg się zmniejszy.
to jest jej zdjęcie sprzed roku od poprzedniego właściciela,
a tu kolejne zdjęcie jak wyglada teraz...

kurcze te miarki mają...sama nie wiem...to gdzieś wychodzi razem że rano ponad pół litra dostaje i popołudniu też. Ale nie jestem pewna musze dopytać !!

za duze zdjecie
No to koń sie dość wyraźnie "poprawił" czyli się odpasł!
Na tym zdjęciu od poprzedniego właściciela jest dość chuda (bez katastrofy jeszcze ale żebra widać) a na tym obecnym jest dość okraglutka 🙂
To może tłumaczyć lekkie nabieranie stawów albo pochewek ścięgnowych (z twojego opisu ciężko wywnioskować co dokładnie puchnie)
Można na wszelki wypadek poprosić jakiegoś weta, żeby rzucił okiem "przy okazji" paniki nie ma. Ja bym zmniejszyła trochę owies (np o jedną trzecią dawki) żeby zobaczyć co wtedy będzie się działo.

No troche sie poprawiła, ale-  ja to nazywam kością biodrową-  jest jeszcze wcięcie dośc spore 😉

Wiesz weterynarz patrzył na te nogi i stwierdził, że ona ma taką miękką pęcinę i nogi do końca życia będa jej puchły i ma nie skakać, bo to moze od skoków sobie obija i puchną.

Ale namówiła go na sterydy. i o dziwo od 2 tygodni (tfu tfu żeby nie zapeszać ) ani razu nie spuchły - są normalne.

Czasem oglądam inne konie znajomych w 100% zdrowe i one też siadają na pęcinach na skoku czy galopie i nic im się nie dzieje...
wiec moze karmienie rzeczywiście...
a jak nie karmienie to już nie wiemy ;/
jak dla mnie, to na tym ostatnim zdjęciu kobyła nie wygląda najlepiej

ma zimową sierść a i tak wszystkie żebra można jej policzyć, sierść zmierzwiona i bez połysku, na kłębie widać jej kręgi, szyja (w połowie szyi, przy grzywie) trochę wyleniała
Ala - czytaj uważnie, ona tak wygladała po poprzednim właścicielu. juz tak nie wyglada.
TEN KOŃ NIE MA MIĘKKIEJ PĘCINY!
Zmień weterynarza, bo ten albo sie nie zna albo naciąga was na kasę!
Sterydy to nie cukierki i daje się je w sytuacjach poważnych kontuzji, kulawizny wynikającej ze stanu zapalnego itp a nie przy puchnięciu nóg.
Sterydy pogarszają pracę jelit, mogą (na dłuższą metę) pogarszac pracę watroby, słowem są nieobojętne dla zdrowia, mają skutki uboczne i to poważne!
Wet który daje je przy puchnących nogach jest jak dla mnie niepoważny.
Gdzie ten koń miał sobie niby coś poobijać?
Gdyby było poobijane to jakies otarcia by były, coś na skórze było by widać. Zresztą po to wymyślono ochraniacze/owijki, żeby się konie nie obijały!!!
Zwłaszcza jesli koń nie kulał! Żadne sterydy!!!
Takie lekki opuchlizny są z reguły (nie zawsze) świadectwem jakiś problemów metabolicznych, albo przeciążenia treningiem (ogólnie). A stępujecie solidnie przed jazdą i po?
a masz aktualne zdjęcie?
Bo wychodzi na to że obydwa zdjęcia nie są aktualne, pierwsze (na trawie) - nie wygląda źle, drugie z października (czyli późniejsze zdjęcie)  - wygląda gorzej.
Ankuu czytając uwaznie to można własnie tak zrozumieć, ze drugie zdjęcie jest aktualne. Czytałam dwa razy dla pewności. Sterydy to bardzo agresywne leki, jak się na nich można przejechać to parę osób wie. Szczególnie uwaga na kopyta. ZAWSZE pójdzie w jakimś stopniu w stronę zmian ochwatowych, czasem jest stan ostry i bywa ciężko a czasem się "zwyczajnie rozłażą", ale zawsze to oznacza około rok kopyta gorszego niż by być mogło. Takie mam obserwacje. Sterydy do ratowania życia, a nie do "spróbujmy czy pomoże"... :/ Pęciny w zadach często puchną przy postawie podsiebnej, a ta znowu wynika z próby odciążenia przednich nóg lub złego ustawienia zadnich kopyt...
Kiedy była odrobaczana?
Co dostaje oprócz owsa? Ile siana, jakieś witaminy?

Ok, z danych zdjęcia wychodzi że:
zdjęcie na stronie wstecz (to w skoku) jest z listopada 2011, kolejne zdjęcie (na trawie) - jest z lipca 2011, ostatnie zdjęcie z października 2011.

Jak dla mnie to stan konia bardzo się pogorszył.
W porządku, po co nerwy,. Magda zrozumiała o co chodzi więc nie wiem dlaczego wy nie zrozumiałyście 🙂
Tak kon wygląda teraz.

Kurcze z tymi sterydami to mnie wystraszyłyście !!!!!!!!!!!!!!!!!
jezu......

Czyli co radzicie gdyby znów zaczeły puchnąć ?!
wcierki ?
dostaje 4 kg owsa całego, teraz śrut robi właściciel.
siana ok 1 snopek na dzień.
witaminy dostawała ale nie pamietam firmy...takie ochronne dla koni sportowych,m zeby wrócila do siebie.

kurcze nie iwem czy to nie od tych witamin nie puchly...możliwe to ?
bo jak je odstawiła i dostała sterydy jest dobrze...

odrobaczona byla miesiac temu.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] ciagle dodawanie za duzych zdjec i brak edycji postow
nie sądzę aby to było od witamin, chyba że dostawała kilkukrotnie więcej niż zalecane dawki
Prawdopodobnie nogi przestały puchnąć po podaniu sterydów ale to tak jakby muchę sobie młotkiem na czole zabijać!
Mucha może od tego padnie...

Czyli chodzi o to, że negatywny wpływ sterydów może być znacznie większy niż pozytywny...

4 kg owsa to niby nie jest BARDZO dużo ale koń przybrał sporo masy w porównaniu z tym jak wyglądał przedtem, czyli jak na tego konia dawka jest wystarczająca na jego potrzeby i jeszcze zostaje zapas. Jeśli koń już się poprawił (teraz wygląda w miarę ok jak dla mnie) to bym zabrała trochę tego owsa. Choćby na pewien czas, żeby zobaczyć czy wpłynie to na te nogi. Sterydy absolutnie bym odstawiła. Ewentualnie można by wcierać jakąś wcierką rozgrzewającą na noc (i zakładać ocieplacze stajenne albo owijki)
Tak, od witamin MOŻE byc puchnięcie nóg. Lepiej nie dawać nic, tylko dobre siano, owies niż "jakies" witaminy!!! Szczególnie "dla koni sportowych", z wysoką zawartością żelaza.
dziekuje za rady 🙂

oby już nie puchły !!!
A przekaże żeby trochę odstawić owsa, a jak beda puchły to wcierki na noc.

🙂
dea ale to irionia czy poważnie pisałas, bo nie rozumiem ?

znow brak edycji
dea pisała na poważnie, i po raz kolejny- edytuj posty 😉
już się spytałam w wątku ciążowym ale spytam i tu.

co oznacza zabarwiony krwią(ciemną) śluz z dróg rodnych?

kobył może w ciąży może nie, jeśli tak to okolice 9, 10 miesiąca.  śluz zauważyłam w sobotę, w niedzielę też zwisały, hmmm przezroczyste czerwonawe nitki.
dziś podobno nic nie ma, kobyła zachowuje się jak co dzień.

wiem, wiem, weterynarz by powiedział uspokoił, ale to nie moje konisko...niestety
znaczy to nawet nie wiadomo czu kobył w ciąży???? W 9-10 miesiacu???
szlachta , ze dwa podobne przypadki miałam i skończyło się ronieniem (ciąża blizniacza), ale wyciek z dróg rodnych pojawił się na dość krótko przed samym ronieniem (ok. godziny ??).
Przy okazji jako ciekawostkę powiem , że kucyk urodził w ten sposób , oprócz martwego żrebaczka ( jeszcze ogonkiem wychodził ) , taki worek ( tzn. łożysko) wypełnione płynem ,nic w środku nie było  🤔wirek:
tak, poprzedni właściciel próbował ją zaźrebić wiele razy, tylko raz zaskoczyła i w 7 miesiącu poroniła.  Obecny właściciel puścił ją na padok z ogierem (kwiecień, maj). Weta nie było więc nie wiadomo czy jest "coś w środku czy nie. 
czy farbowanie koniom grzywy jest dla nich szkodliwe? 🤣
Chyba per analogia jak dla ludzi-przy zachowaniu srodkow ostroznosci typu-nie zezryj farby-podejrzewam, ze moze szkodzic tylko na jakosc wlosow, niszczac je po wielokrotnym farbowaniu.
cieciorka, zależy czym - chemikalia itd. niszczą włos, ale natura np. sok z buraków czy innych warzyw nawet pomogą 😉
Zastanawiałam się gdzie o to zapytać i stwierdziłam, że to będzie najlepszy wątek 😉
Chodzi o jeżdżenie w teren. Podobno osoby do (chyba) 16-stego roku życia nie mogą same jeździć w teren tzn. bez osoby, która juz te 16 lat ma. Czy rzeczywiście jest taki przepis i czy od 16-stu lat? 👀
I ja powracam znowu z pytaniem o podstawę...

Na jakiej wysokości najlepiej zawiesić siatkę z sianem? Tak, aby móc ją bezpiecznie zostawić koniowi na noc?
Na tyle wysoko, żeby w żaden sposób nie mógł do niej nogi wsadzić!
Nasz Nugat wtyka noge do siatki nawet już fest wysoko-jedyne rozwiązanie to siatka nad żłobem. I tez musi byc wysoko (dolny brzeg siatki gdzieś tak  na wysokości kłębu). Kiedyś zrobił tak: wlazł obiema przednimi nogami do żłobu i jedną z nich wsadził do siatki! Najlepiej się sprawdza siatka o bardzo małych oczkach, tak żeby noga nie weszła 🤣
Zastanawiałam się gdzie o to zapytać i stwierdziłam, że to będzie najlepszy wątek 😉
Chodzi o jeżdżenie w teren. Podobno osoby do (chyba) 16-stego roku życia nie mogą same jeździć w teren tzn. bez osoby, która juz te 16 lat ma. Czy rzeczywiście jest taki przepis i czy od 16-stu lat? 👀

Wklejam fragment z kodeksu( kiedyś rzeczywiście podane było, że od 16- lat)
    Rozdział 4 Ruch zwierząt

Art. 36. 1. Zabrania się jazdy wierzchem:

1) bez uzdy;

2) obok innego uczestnika ruchu na jezdni;

3) po drodze oznaczonej znakami z numerem drogi międzynarodowej oraz po drodze, na której obowiązuje zakaz ruchu pojazdów zaprzęgowych;

4) po drodze twardej w okresie niedostatecznej widoczności;

5) po drodze twardej osobie w wieku poniżej 17 lat.

2. Jeździec może prowadzić luzem tylko jedno zwierzę po swojej prawej stronie.

źródło: http://prawo.money.pl/kodeks/drogowy/dzial-ii-ruch-drogowy/rozdzial-4-ruch-zwierzat/art-36

aneta drogę twardą mam rozumieć jako asfalt? A las, pola itd? 👀
basia16816, Las to drogi lesne, nie publiczne. O ile masz pozwolenie z nadlesnictwa w ogole sie po nich konno poruszac, nie obowiazuja przepisy kodeksu ruchu drogowego.
Polne drogi moga byc publiczne albo nie, tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To nie musi byc wcale asfalt.
Wg koderksu droga twarda "droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są drogami gruntowymi"
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się