Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Avantia Do instruktora może niedługo bo znalazłam stajnię. Ale dziękuję i przepraszam za to nieporozumienie, bo było niepotrzebne  😎
kodusiowata, czambon sluzy do lonzowania, i nie powinno sie na nim jezdzic. stac to sie moze nic nie stanie, ale czambon zbyt ingeruje w pozycje glowy konia. na gogu mozna jezdzic, ale ruchomym, czyli takim, ktory ma przedluzenie do reki jezdzca w postaci dodatkowej wodzy. na zwyklym gogu mnie uczono, ze sie nie jezdzi.
Czym różni sie traken od wielkopolaka?

rasa wielkopolska powstała od uszlachetnienia konia trakeńskiego, także jako takich bardzo dużych różnic nie ma
chociaż konie trakeńskie są niższe, ponieważ ich wzrost[ takich rodowitych] wynosi 160-162cm
a wielkopolaki mierzą od 150-180 cm
no i wśród wielkopolaków można zobaczyć maści takie jak: kasztanowate (40%) oraz gniade (35%), spotyka się także siwe (12%) oraz kare (10%)
natomiast u koni trakeńskich umaszczenie jest w większości tylko gniade [ wiadomo, jak wszędzie istnieję nietypowe wyjątki ]
więcej nie umiem powiedzieć na ten temat 😕
flicka1995, troche bzdurzysz...
traken:
   Minimalne wymiary koni hodowlanych po ukończeniu 3 lat, przy wpisie do ksiąg.
               Ogiery: 160 cm; 182 cm; 19,0 cm
               Klacze: 156 cm; 178 cm; 18,0 cm

i dopuszczalne sa wszystkie masci jednolite zdaje sie.
o rodowaodach itp tutaj:
http://www.trakeny.eu/index.php?page=128
z reszta polecam te strone- duzo informacji na ten temat.

wielkopolaki:
optymalne standardy pokrojowe:
-ogiery 163-166, 20,5-21,0
-klacze 158-161, 20,o-20,5

http://www.pzhk.pl/docs/pr_hodow_wlkp.pdf
remendada na tych stronach masz tez podane warunki wpisu do ksiag.
katija? Masz moze link do takiej tabeli z malopolakami? I co to sa za wymiary? Wzrost? I jak sie mierzy naprzyklad obwod klatki? Sorki za ilosc pytan ale zawsze jak widze wymiary koni nie wiem co to za pomiary, jak sie je robi.  👿  :kwiatek:
adrianna32,  wejdz sobie na strone pzhk i znajdz wzorzec rasy malopolskiej. mozesz ogolnie sobie troche o tej rasie poczytac- warto. a wymiary to wysokosc w klebie i obwod nadpecia. co do pomiarow- twoj przyjaciel google napewno cos ci pokaze po wpisaniu hasla pomiary zoometryczne/ zootechniczne.
o rasie malopolskiej czytalam duuuzo.  😀 Wlasnie bo jak wpisywalam pomiary konskie to rozne rzeczy tam wyskakiwaly.  😁 Calkiem nie na temat. Zoometryczne ok dzieki.  😀 Czy to wlasciwa strona? Na kazdej mozna znalesc wzorzec rasy? Bo szczere mowiac to tu mozna znalesc jedynie osiagniecia wybtranej rasy i konia?  🤔
adrianna32,  wejdz sobie na strone pzhk i znajdz wzorzec rasy malopolskiej.

Nie da rady, bo program hodowlany jest wciąż aktualizowany  😵
Ale trochę informacji można znaleźć tutaj:

http://pzhkm.pl/

i tutaj
http://kresowastajnia.pl/konie-4.html

Objętość klatki piersiowej mierzy się w najwęższym miejscu za kłębem
O dziekuje bardzo.  😀  Juz myslalam ze calkiem zglupialam.  🤔wirek:
Aaa to ten stary program, myślę, że częściwo neiaktualny już.
natomiast u koni trakeńskich umaszczenie jest w większości tylko gniade [ wiadomo, jak wszędzie istnieję nietypowe wyjątki ]
więcej nie umiem powiedzieć na ten temat smutny

My mamy kilka trakenek i mamy całą gamę maści, więc, przepraszam, ale nie wierzę w tą teorię.
Atea
Zgadzam się.

flicka1995
cały ten opis jakiś taki dziwny, skąd go wytrzasnęłaś ?

Ogar, Cedrus w PL, a w Niemczech Mahardscha, Abdullah siwe
Radiator, Makart kasztany
To pierwsze przykłady które wpaly mi do głowy, nie rozumiem skąd ta teza ?
Konisiee dzięki : ) pytaj się jak czegoś nie wiesz.
katija w takim razie dzięki za pouczenie , bo ja jestem na etapie starych książek, prac magisterskich i starych wersów encyklopedii,a dużo rzeczy teraz jest nowo poznanych , z każdym dniem znamy więcej informacji o danej rasie i dużo się przecież zmienia na przełomie dni/ miesięcy/lat; ]]
katija, dzieki wielkie  :kwiatek:
tu są programy naszych rodzimych ras http://www.bioroznorodnosc.izoo.krakow.pl/konie
wie ktoś Czy rozmiar P2 to pony? 🙂 🙂 🙂
kahaihaha (jeśli się myle to mnie poprawcie, bo pewna nie jestem :kwiatek: ) Pony to PONY, ew. "1", ale z jakiej racji P2? P-2 to chociażby z ujeżdżenia. Ale że P2 na pony to jeszcze nie słyszałam  🙂
A mi się kojarzy, że rozmiar P2  to jakby 2 (cob) tylko z krótszymi paskami policzkowymi- na większego kuca.
Słyszałam gdzieś że z wymiarówką derek w Eskadronie jest jakaś pomyłka, że niby o rozmiar większe, albo mniejsze...  🤔
oświecicie mnie?
Czym sie roni tak naprawde angloarab od konia malopolskiego?
U nas w stajni jest angloarab, ja mam malopolaka stajenny mowi ze to to samo, jednak ktos mi kiedys tu pisal ze zalezy to od ilosci dolewu krwi. Moj jednak zaliczal sie do malopolskich. Teraz pytanie czy sa jakies znaczne roznice w tych rasach? Charakter wyglad? Czym sie roznia?  :kwiatek:
Czy ktoś wie jak mierzy się rozstawienie przedniego łęku w siodle?
Czy jakaś dobra duszyczka mogłaby mi wyjaśnić, w wypracowaniu czego może pomóc wielokrążek i kiedy powinno się/można go używać? Z góry dziękuję :kwiatek:
Mam pytanie.
Na moja prosbe armara ocenila kilka zdjec mojego mlodego, widziala zdjecie jak mial rok i jak wyglada teraz. Przez ten czas duzo sie zmienil i te wady sie jak by rozmyly, uksztaltowaly. Jednak nadal jest kilka rzeczy, ktore mnie niepokoja. Jedna z tych rzeczy jest krowia postawa. Czytalam troche na ten temat z reszta wlasnei forumowiczki sie wypowiadaly, wlasnie ze taka postawa nie ma znaczacego wplywu. Jednak zastanawiam sie czy moze miec jakikolwiek? Jakie sa tego przyczyny czy tylko dziedziczne czy jak?

Czy mozna to jakos skorygowac? Pisalyscie ze dobry kowal moze to zrobic ale nie u starego knia moj ma 1, 10 miesiecy czy jest jakas szansa? Czy to jest tylko defekt wizualny? Jest jakies zwiekszone ryzyko kontuzji? http://re-volta.pl/forum/index.php?action=printpage;topic=10903.0 Czy ta krzywizna jest bardzo razaca?

Prosze na mnie nie patrzec ja tylko probowalam zrobic w miare przyzwoite zdjecie, a zeby kon stal musialam pstrykac...
Czy jest mozliwosc ze kon ustawil sie tak tylko do zdjecia? Bo patrzac na zdjecie wsystkie konie tak stoja?
(jednak koń ma słabiutkie nogi - tylne krzywe z tzw. krową i zbyt rozwartym stawem skokowym, przednie z zeszlifiowanymi, małymi nadgarstkami) Mozna cos zrobic z tymi slabymi nogami? O co chodzi z zeszlifowanymi nadgarstkami?

lopatka zbyt stroma, szyja z długosci ok, ale kształt troszkę jeleni. Czy to sa razace wady? Majace wplyw na zdrowie? Nie chcialam juz wiecej armary meczyc wiec pytam tu.  :kwiatek:
adrianna32, nie sa to wady wykluczajace z uzytkowania rekreacyjnego. jelenia szyja jest dosc upierdliwa, takie konie czesto chodza w trybie <lamalama>, ale da sie to przepracowac. stroma lopatka powoduje, ze kon ma gorszy wykrok. natomiast postawa krowia to najczesciej wada urody, z reszta juz byt pozno, zeby drastycznie to korygowac. jesli kon sie nie strychuje to ok, nie bedzie raczej chodzil wysokich parkoro czy czworobokow.
Katija na wysokie to ja mam za male ambicje, ale nad malym sportem sobie mysle. Nie chce jezdzic rekreacyjnie, chce zebysmy wlasnie cos osiagneli. Kurna ta jelenia szyja nie wiem jak to wyglada, tzn wiem ale jak to przeszkadza.  😁

Cytat: halo  29-10-2009, 17:34:40
Ascaia Mam wrażenie, że to takie zjawisko: "Ojej, kupiłam kieckę, a ta chyba ładniejsza  🤔 Spróbuję oddać tamtą - pretekst nieważny." Pełno kucorów ma krowią postawę.  Skakać rozsądnych wysokości im to nie przeszkadza. A skoczyć wyżej wzrostu to i ten jak z obrazka - rzadko da radę  smutny Krowia postawa sprzyja za to zwrotności (i szybkości w parkurze).
A "120 - każda krowa skoczy"  duży uśmiech

Halo mnie zawsze rozbawia  hihi A z ta zwrotnoscia to prawda?
Mam pytanie, dosyć banalne, ale kto pyta ...
Czy koniom można podawać "ludzką" witaminę C  w tabletkach, oczywiście rozkruszoną czy coś, ale czy można?  👀
Można.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się