Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Jak mogę pomóc koniowi (czy jak tam) który ma rozciętą nogę ?  🙄 Chodzi mi o maści, okłady, i takie tam) ?  🙄
najlepsza pomoc to weterynarz. tylko odpowiedni! mi jeden zawalil sprawe i teraz mam problem;/ takze trzeba uwazac. zalezy tez jakie rozciecie, w ktorym miejscu, jak gleboko itd itp. 
ogolnie jak juz wet bedzie to powie ci co o ijak. napewno rana musi byc czysta,  w zaleznosci od miejsca moze byc potrzebny opatrunek, niewykluczone, ze potrzebne beda antybiotyki, bardzo fajnie dziala vagothyl, super wysusza, zasypki tez sa bardzo dobre, takie antybakteryjne np. codziennie kilka razy sprawdzac i kontorlowac rane.
wiecej mozna napisac, jak dokladniej opiszesz co to sie stalo.
klacz rozcięła się o linę na 20 cm, dość głęboko, był weterynarz. mam jakieś lekarstwo typu alu-spray i rivanol.
dal alu spray i rivanol?! na glebokie rozciecie?? uwierz mi, ze mam teraz niezly cyrk, bo mi wlasnie jeden wet zle leczenie podal i jutro przez to moja mloda musi miec kawalek tkanki odcinany. osobiscie nie uwazam, zeby alu spray byl dobrym rozwiazaniem na glebokie rozciecia! ja bym radzila przemywac woda utleniona, smarowac tym srodkiem co pisalam powyzej, sprawdzac temp czy nie robi sie goraczka, ogolnie to wezwac drugiego weta. a w jakim miejscu to ciachniecie?
nie 🙂 tylko piszę co mam. rana jest zszyta. w sobotę muszę zrobić okłady z wody utlenionej i kupić maść chłodzącą.
no to skoro dostalas zalecenia to wszystko jasne, wiec...
pozatym dalej nie napisalas gdzie to rozciecie jest, a miejsce ma bardzo duze znaczenie.
przepraszam nie zobaczyłam  😡 na nodze przedniej. ma nogę taką zieloną czyli coś już wet dał. rana zespolią się z lekka więc przemywałam rivanolem, aby zasuszyć ją.
spokojnie  😉 chodzilo mi o miejsce, a nie , ktora noge  😉 ale jak juz wet obadal to powinno byc ok  😉
powoli zaczynamy już psikać antybiotykami, muszę iść kupić wodę utlenioną, a na uspokojenie melisę.
konisiee, jesli ta melise na uspokojenie to chcesz dla konia nie dla siebie, to nie jest to dobry pomysl. melisa na konie dziala POBUDZAJACO.
i dalej nie wiemy w jakim miejscu to rozciecie  😎 
AAAa  👍 nie powiem teraz, ale nisko.  🤦
konisiee- rób wg zaleceń lekarza i obserwuj- nie bedzie bardziej puchło, nie bedzie się sączyło- znaczy goi się. Koniowi znacznie ograniczcie owies, bo pewnie ma mieć ruch ograniczony to i meliska nie bedzie potrzebna.
Jak sobie poradzić z wielką lordozą i jazdą konną?
Niestety, mam piękny "kaczy kuper", na koniu wygląda to masakrycznie, a próba zaokrąglenia pleców kończy się garbieniem 🙁
odpowiednie cwiczenia
melisa na konie dziala POBUDZAJACO.

od kiedy?
pierwszy raz spotykam się z takim twierdzeniem. dotychczas konsekwentnie wszystkie źródła mówiły o odprężającym działaniu melisy.
dawałam ją nawet mojemu koniowi, kiedy był odstawiony od pracy - trudno powiedzieć czy rzeczywiście był efekt uspokajający (ale nieco bardziej wyluzowany się zrobił), ale z całą pewnością nie było efektu pobudzenia.

pierwszy lepszy link dot. melisy i koni: http://www.equiversum.pl/makana-makana-melisa-p-455.html

co do jednego sie zgodzę - żadne zioła w opisywanym przypadku nie pomogą, bo ich działanie uspokajające obserwuje się dopiero po dłuższym czasie podawania. szybki efekt mogłyby dać tylko mocne suplementy uspokajające lub lekki głupi jasio.
caroline, byc moze moj wiedza jest niepelna. jednak to wet odradzil mi podawanie melisy nerwowej kobyle, twierdzac wlasnie to co napisalam, a przynajmniej to, ze nic to nie daje. zamiast tego zalecil mi podawanie rumianku.
Mam pytanie, kolezanka chce kupic konia. W ogloszeniu jest napisane ze konie musza miec dostep do padokow.... itp. No i koral i rzecz w tym co to jest ten koral?  👿  :kwiatek:
wybieg, padok? Tak mi się wydaje
hannoverka ok dzieki bardzo...  :kwiatek:
koral to nie jest roundpen?
mi tez sie wydaje, ze corral to innymi slowy roundpen.
Witam 🙂 co jest wymagane do hodowli konia😉 chodzi mi np. o padok, boks itd... 🙂
Do hodowli konia potrzebna jest WIEDZA. Jeżeli nie ma wiedzy, nie ma możliwości posiadania zdrowego, szczęśliwego zwierzęcia czterokopytnego.
ale tu jest mowa raczej o chowie nie hodowli 😉
Do chowu koni też potrzebna jest wiedza. 😉 Tym bardziej jeżeli ktoś zadaje takie pytanie jak poprostukobieta89, z którego wynika że jest totalnym laikiem, a więc potrzebuje nawet bardzo bardzo dużej ilości wiedzy 😉
Każdy chyba kiedyś nie wiedział za dużo o koniach, z czasem wszystkiego się człowiek dowiaduje i doświadcza...
Doświadczenie oraz wiedza najlepiej zdobywane są w praktyce prawda? a jak ktoś kocha zwierzęta i nie chce dla nich źle tylko chce dla nich jak najlepiej  to czyni wszystko by miały jak najlepiej i były kochane, szczęśliwe oraz posiadały dobrą opiekę . Nie tylko opiekę właściciela ale również weterynarza, kowala . Zgodzisz się ze mną Poncioch?
Zgodzę się, ale przyznasz, że ta wiedza musi być zdobywana pod okiem kogoś doświadczonego. Tu nie wystarczy teoria przekazana przez forum internetowe 😉
Zadałam tylko poprostu pytanie. Chyba po to jest ten dział prawda?
A wiesz jak długa jest lista tego co jest potrzebne, jak napisałaś, do hodowli konia?  Witam 🙂 co jest wymagane do hodowli konia😉 chodzi mi np. o padok, boks itd... 🙂

Chyba że chodzi Ci o chów, jak to już katija napisała 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się