cieciorka, pelne badania przed kupnem uwzgledniaja sprawdzenie wszystkich najwazniejszych "elementow". Proby, zdjecia RTG. Kontrola ukladu pokarmowego, oddechowego, oczu..... itp. itd. Z tym, ze taki pakiet kosztuje nawet do 2 tys (zalezy od rejonu). - ogólne badanie kliniczne (tożsamość z opisu, wiek, postawa konia), - badanie ortopedyczne (ocena ruchu przed i po próbach zgięciowych, Rtg) - badanie okulistyczne, - badanie stomatologiczne - badanie endoskopowe górnych dróg oddechowych. No, ale wszystko zalezy od tego ile chcesz na te badania wydac. Dokladnych badan, czyli wlasnie rowniez ukladu oddechowego czy zdjec RTG wiem, ze wiele osob nie robi, bo mocno podnosza cene badania.
Czy ja wiem, czy wypada? Jak się komuś podobają to niech ma, a jak nie to niech obetnie. Mi osobiście nie zbyt do gustu przypadają, więc zawsze sierściuchowi obcinam. Ale u niektórych koni fajnie wyglądają.
nie ma zasady dokąd ma sięgac. tzn sa takie zasady, ale raczej chodzi o to jak sie w nim czujesz niz co mówi zasada, bo najwazniejsza zasada to oparcie na strzemieniu, luźna noga, ale bez majtania 😉
i w sumie to lepiej żebyś miała strzemiona krótsze niż za długie (bo to takie proooofi 😉)
IloveMosiek, dokładnie,nie ma zasady,bo nawet jeśli na jednym koniu masz już po wielu dupogodzinach dopasowane i myslisz "hura nareszcie moja długość" a przesiądziesz się na innego konia okaże się ze trzeba zmieniać długośc bo koń inaczej nosi, bo inaczaj zbudowany i w inny sposob troszke trzeba noga zadziałać 😵
nie ma sztywnych reguł, trzeba sobie indywidualnie dopasować, ważne żeby mieć na nich swobodne oparcie i metodą prob i bledów poprawiać
no oczywistą oczywistością jest, że trzeba brac pod uwagę również konia, zdaję sobie z tego sprawę.
całe życie jeździłam w takim skokowo - wszechstronnym i wydaje mi się, że sobie walęte strzemiona w uj. za krótkie i przez łapanie oparcia w takich źle w nim siedzę. a może jestem przewrażliwona? cóż, naturalnie kombinowac będę wdalszym ciągu. może wreszcie dojdę z samą sobą i nieszczęscnym pingwinem do porozumiena...
moim zdaniem - jak juz pisalam - gorsze jest jezdzenie w pseudo-profi za dlugich strzemionach niż za krótkie i przez łapanie oparcia w takich
bo cała sztuka w ujezdzeniowce to równoczesnie opierac sie na strzemionach, siedziec na tyłku, miec luzne uda, nie lapac sie kolanami i nie majtac łydkami 😵
TEORETYCZNIE ujezdzeniowe strzemiona powinny siegac do podeszwy stopy (mniej wiecej 2 dziurki nizej od kostki), ale trzeba kombinowac, bo np u mnie to zalezy nawet od dnia czy mi pasuja czy nie 😁
czy ktoś wie, jakiej rasy są konie występujące w zingaro?
nikt sie nie orientuje co to może być za rasa?
na czym polegają klasy sportowe i licencje? w sensie co trzeba zrobic zeby jest miec, co one daja jak sie je ma i na ile casu one sa? jesli jest to na stonie pzj i wiecie gdzie, to podajcie linka, bo mnie sie to ładuje 15min i w bładzę na dodatek :kwiatek:
Zlituje się. Krótko: III licencja w uj. daje prawo do startów powyżej P, III licencja w skokach - powyżej L. Są dożywotnie. II licencja w skokach - prawo startu w C, CC, w uj. prawo startu w CDI etc. Obowiązują w roku zdobycia i następnym. Trzeba je odnawiać. II licencje odpowiadają normom na II klasę sportową. Można też zdobyć I klasę sportową i II licencję mieć dożywotnio. Oczywiście po wykupieniu etc. W WKKW w tym roku mocno się pozmieniało, trzeba sobie sprawdzić w regulaminie. Klasy sportowe służą do zbiorowego "podliczania" osiągnięć sportowych klubów, WZJ etc. Służą też do celów stypendialnych, naboru na AWF, nagród dla trenerów etc.
klasa sportowa jest tlyko jedna? lecencje robi się osiagajac konkretne wynika na danym poziomie? nie ma sie co litowac, to wątek pytań o podstawy 🙂
drugie pytanie: jak sie dobiera siodlo ujeżdżeniowe i tybinki sa za dlugie to trzeba szukac innego modelu, czy sa rozne wersje modelu? i jeszcze o rozmiarach- siodlo dobieramy do konia. ale na stronach sklepow internetowych sa podane wartosci '17 '18... ktore jak rozumiem dotycza naszej pupy. jak wiec wyglada kupowianie siodla o dobranym do konia zmiarze i czy rozmiar to kąt boków konia, szerokosc? jak sie to mierzy?
cieciorka "Zlituję się" wynika z tego, że wałkowane i w kąciku ujeżdżenia (akurat teraz) i trochę skoków, i jest temat o licencjach. Klasy są III, II, I, M (mistrzowska), MM(mistrzowska międzynarodowa). Za określone wyniki, na określonym poziomie, określoną ilość razy. Licencja często jest oparta na klasie, ale nie zawsze: np. III licencja w skokach to przejazd konkursu licencyjnego do 3 pkt. (+ srebrna odznaka dla rejestrowanych po 2007).
Jest też calutki temat o pasowaniu siodeł. Niektóre firmy/typy siodeł mają wersje z różnymi tybinkami, np. short, normal, long. 17, 18... cali to rozmiar od środka linii łączącej punkty mocowania terlicy (znaczki firmowe) do środka tylnego łęku. 32,34... (i inne wersje numeracji) to szerokość przedniego łęku. 32 to standard. Mierzy się np. giętkim krzywikiem i profile przenosi na karton.
przeglądałam własnie watek ujeżdżeniowy i to skłoniło mnie do zapytania- bo nie rozumiałam o czym pieszecie.
przeczytałam watek o dopasowaniu siodel i strone ihaha, ale wciaz nie wszystko jest jasne. jak sie zamawia siodło np ze strony internetowej a potrzebuje na grubego konia, to jak zaznaczam, ze rozstaw ma byc szerszy od standartowego? sa rozne kombinacje danego modelu- np moze byc 17'/30 jak rowniejsz 17'/34 lub 18'/30?. rozumiem, ze mozliwosc dopasowania dlugosci tybinek jest raczej ograniczona i zwykle trzeba szukac innego modelu.
Dziękuję, za odpowiedzi :kwiatek: . Kiedyś tam usłyszałam, że nie można (już nawet nie pamiętam argumentów)
Ja gdzieś czytałam, to tak apropos argumentów 😉, że po obcięciu moze wystepować gruda u koni pokazowych/sportowych , w każdym razie takich co codziennie mają myte nogi. Szczotki odprowadzają niejako wodę i nie leci ona bezpośrednio na kopyta czy jakoś tak - pokrętne tlumaczenie w każdym razie 😁
W sumie ja nie mam czego ciąć moje mlp szczotek nie posiadają
----
Z innej beczki czy ktoś moze mi wyjaśnić czemu słuzy naklejanie koniom wkkw na kros takiej jakby srebrnej taśmy (nie wiem jak to nazwać) wygląda to tak :
to ja tez jeszcze o coś zapytam konie startujące w wkkw mają czasami taką białą maź, pianke nie wiem jak to nazwać na nogach , co to jest? czy to ma zabezpieczać w jakiś sposób przed urazami? np.