Zu tak wielokrazek 😀 Jest tyle roznych ksztaltow, modeli, materialow z ktorych sa zrobione. Ze naprawde mozna sie pogubic, nie wiem w jakim celu dokladnie sie ich uzywa. 🙁
na tyle krótko by obracajac głowe nie mogł obrócić ciała.
Ja miałam ostatnio przygode, akcja z wchodzeniem do przyczepy, ucieczka z niej, przepinanie przyczepy w trakcie jazdy....a jak dojechaliśmy kon stał odpięty i jadł sianko z podłogi 😵
Ostatnio przeczytałam w jakiejś książce o wodzy pośredniej, było opisane jak prawidłowo powinno stosować się wodze pośrednią ale nie było napisane w jakich wypadkach... może ktoś wie? nie mogę przez to spać 🙄
Glinki Flogestine (szara i różowa) od dawna są używane z powodzeniem w stajniach. mi kilka razy 'przepisywał' ją wet, byłam zadowolona zarówno z rezultatów jak i ceny 😉
[quote author=Ala_WR link=topic=1412.msg543903#msg543903 date=1270554971] Są to kroki konia, a dokładniej pełen ruch w danym chodzi, np. w galopie trzy taktowy "skok" konia oznacza jedna fulę. [/quote] to się tyczy tylko galopu. NIE MA czegoś takiego jak foula kłusa 😉
Wodza pośrednia... wiem, że używa się tego określenia. Sama nie używam, więc może ktoś będzie wiedział więcej. Ale raczej nie chodzi o wodzę w sensie "taśmy" tylko o sposób użycia w sytuacjach gdy mamy "nową wewnętrzną" itp. I raczej już przy munsztuku. Też chętnie przeczytam, jeśli ktoś dokładnie wie co to oznacza ew. tytuł wydawnictwa.
Jane Savoie w swojej książce "Wszechstronne szkolenie koni" pisze: "Trzy podstawowe sposoby działania wodzami: (...)2.wodza pośrednia działa wzdłuż linii łączącej dłoń z biodrem po przeciwnej stronie, czyli lewa dłoń porusza się w kierunku prawego biodra. Jednocześnie przekręcamy palce dłoni do góry w kierunku twarzy, tak żeby mały palec, a nie kciuk, był skierowany w stronę biodra. Wyobraź sobie, że przekręcasz klucz, otwierając drzwi. Jest to tylko krótkotrwała korekta.(...)"
Jest jeszcze kawałek definicji, w razie czego napiszę (lub odsyłam do lektury 😉)
W jakim wieku kon najszybciej moze zaczac skakac sam w korytarzu_wczoraj slyszalam ze 1,5 roku, jak powiedzialam ze kon do 4 lat nie powinien odrywac sie od ziemi to zabili mnie argumentem ze to sie zgadza, bo do 4 lat nie moze skakac z obciazeniem. Cwiczyc sobie moze, kiedy powiedzialam ze siadaja stawy, spojrzeli jak bym conajmniej z drzewa spadla. Dobijaja mnie te rozbieznosci, oraz przekonanie kazdego o swojej racji. 🤔wirek: 🙄
adrianna- jak ktoś Cię namawia odpowiedz najlepsza i najbardziej asertywna to: Nie! Jak Cie pytają czemu to mówi się :bo nie. I koniec dyskusji. Dużo osób wcześnie puszcza konie w korytarz tylko po to by mieć radochę, by się móc pochwalić, że skakał 150 w korytarzu i w ogóle jaki to rewelacyjny i chętny jest koń. Robią to po to gdyż nie wiedzą, jak inaczej mogliby zaimponowac w towarzystwie, które jest nastawione na sport.
diołem, najlepiej by było,żebyś zwróciła się o pomoc do kogoś,kto już to potrafi...ciężko wirtualnie wytłumaczyć.a nieprawidłowym zawinięciem możesz w drastycznej wersji zrobić krzywdę,gdy owijka puści,a koń nadepnie na nią...efekt może być podobny do nadepnięcia przez człowieka na rozwiązaną sznurówkę...