Forum konie »

buty dla koni

BeAtra,

Dopiero co je namierzylam, wiec nie moge Ci odpowiedziec jeszcze - ale one sa ze skondensowanej GUMY - nie jak karimata...wiec miejmy nadzieje, ze troche wytrzymaja....ale za 4zl. Heh  😎
Zaloze jutro to dam znac czy przetrwaly 😉
czekamy więc na relację  🙂
ledwo tydzień temu kupiłam buty, wczoraj mój mały ewenement zdążył jednego rozwalić
czy możliwe że są za duże/?
czy po prostu to się zdarza??
było to w terenie, wystraszył się, poślizgnął i musiał sobie nadepnąć

co prawda na szerokość jest troochę luzu,ale nie jakoś tak bardzo, niby z pomiarów max 1cm,ale wogóle tego nie widać, za to na długość podeszwa na styk, ale ta "getra" wydaje mi się trochę za duża
dokupuje nową, bo oderwał "getre" w miejscu gdzie z tego usztywnianego przechodzi w materiał
ale czy da się przed tym zabezpieczyć na przyszłość??
zdarzyło się komuś coś podobnego??
A jaki masz model butów?
easyboot Bare

Hmm. Dziwne - przy dobrze pasujacych i dobrze zapietych butach tego typu nie powinno wogole byc takich sytuacji.
jeden jedyny raz u nas but sie przekrecil podczas jazdy, ale dlatego, ze dziewczyna ktora jezdzila mojego konia za slabo zapiela i sam but i klamre.
But powinien byc zapiety na prawde mocno. Nie moze byc mowy o zadych luzach.Co do gaitera, to on tez powinien byc zapiety na styk  -nie jakos maxymalnie, ale bardzo ciasno.
To jedyne, co mi przychodzi do glowy...
zoyabea, mam nadzieję, że Twój pomysł z gumą z Leroy Merlin był dobry, bo dziś zakupiłam. Obym nie wyrzuciła pieniędzy w błoto 🙂.
easyboot Bare

Ja mam EasyBoot Epic - więc trochę inne. W moich nie ma szansy na to, że kon sobie na coś nadepnie - jeśli buty są dobrze dopasowane i dobrze zapięte....
Z reguły problemy są, gdy buty są zbyt duże i na to stawiam....

Aquarius...
no nie recze glowa a nawet reka  😉
Sama jeszcze nie testowalam..(wybaczcie) ale moze wlasnie Ty nam zdasz pierwsza relacje?
W dotyku prawie  identiko co nie? 😎
Ha, żebym ja wiedziała. Tylko raz widziałam na żywo u Azbuki wkładki i (chyba) nawet ich nie dotknęłam.
Ale na pierwszy rzut oryginalne są ciut grubsze czy mi się zdaje?
Sa 2 rozmiary tych oryginalnych.
6mm i 12mm. Te z Leroy sa minimalnie grubsze niz 6mm.
Daj znac czy przetrwaly 😎
wiem właśnie że teoretycznie coś takiego nie powinno się zdażyć, ale mój koń udany jest
zastanawia mnie, bo but jest dopasowany, ale ta właśnie getra dość luźna i nie wiem co z tym zrobić
do tego mój rumak ma dość porządny wykrok i cały czas stuka tyłami o buty
czytałam że niektórzy zakładają jeszcze kalosze na buty
chyba spróbuje
po prostu mam zdolnego konia

Hmm.
Wykrok wykrokiem, ale buty z gaiterami nie powinny spadac 😉 Pobaw sie troche tym zapieciem gaiterowym - mi chwile zajelo, zeby zobaczyc, ze mozna je jeszcze ciasniej zapiac ( trzeba troche pokombinowac). Gdzies mi sie obilo o uszy, ze ktos wkladal kaloszki na buty...wiec moze warto sprobowac.

pozdrawiam
Drodzy butowcy, mam do Was takie pytanie, tzn potrzebuję Waszej rady.
Mój koń teraz został pozbawiony części ściany kopyta z boku z powodu potwornej ropy w kopycie. Oznacza to łaaaadne parę miesięcy (roczek?) odrastania. Jednak za jakiś czas mamy zaleconą regularną "pracę" - aktywny stęp do pobudzenia krążenia i rośnięcia kopyt.
W związku z tym potrzebujemy butów. Dodam, że koń ma słabe, małe kopytka (folblut, kuty od "zawsze"😉. Kucie teraz odpada (chyba już w ogóle odpada, bo mam dosyć...), a ubytek jest na tyle znaczący, że trzeba coś założyć, żeby zabezpieczyć i przede wszystkim nie wykoślawić. Docelowo odrastamy i dążymy do biegania na bosaka. Ale póki co... właśnie.
Myślałam o boa. Jak z ich przyczepnością?
Piszecie, że są bardziej ortopedyczne, niż inne. Ale może coś przeoczyłam.. Jak sądzicie?

(Zmierzyłam mu kopytka. Jedno ma większe wyszło mi około 11,5x 12,5 (zgodnie z przelicznikiem na http://www.easycareinc.com rozmiar 1) drugie (to wyrypane) trochę mniejsze i bardziej w sztorc.)
nyelle- a nie myślałaś o glove-ach. Łatwo się zakladają i są w takich małych rozmiarach. Poza tym chyba można dokupić je pojedynczo, co przy twoich "róznych" kopytach łatwiej można sparować.
nyelle ja przy podobnych wymiarach kopyt kupiłam dla swojej siwki buciki glove 1,5
Ja mam taką prośbę...
Jakby jakiś posiadacz butów rozm. 1 byl przejazdem w Gdańsku to byłoby super, gdyby umożliwił mi ich przymiarkę 😉
mało prawdopodobne, ale moze akurat kiedyś ktoś taki to przeczyta😉
W związku z tym potrzebujemy butów. Dodam, że koń ma słabe, małe kopytka (folblut, kuty od "zawsze"😉. Kucie teraz odpada (chyba już w ogóle odpada, bo mam dosyć...), a ubytek jest na tyle znaczący, że trzeba coś założyć, żeby zabezpieczyć i przede wszystkim nie wykoślawić.

Jeśli to ten koń, o którym myślę, to w stajni obok (na drugim podwórku) możesz zobaczyć buty Cavallo - też IMHO rehablilitacyjne, łatwe do założenia itd. Tyle, że te które mam są na moją Ześ i jest to rozmiar największy, jaki jest  😁 😜

Drugie (dla mojego A) mam Epic - ale te są bardziej do jazdy niż 'opatrunkowe' i trudniejsze do założenia...
teska, Kabbi dzięki za odpowiedź 🙂 Myślałam na początku o glove'ach ale nie wiem na ile będą korygować ubytek w jego kopycie. Wyglądają fajnie, ale obawiam się że mogą być za mało ortopedyczne/rehabilitacyjne.

A+A to jest właśnie ten koń, jedyny w swoim rodzaju hehh.. nawet chciałam wybrać się do Was na pogadankę o butkach, ale czasu brak i z tego co wiem to trochę się mijamy 🙂 a jak z ew. getrami w cavallo, trzeba dokupić czy są w zestawie? Jak w błotku z nimi? Ale jeździć się da? Bo my będziemy "zaraz" szaleć stępem haha 🙂
Co powiecie na takie buty?
http://horse-castle.ch/index.php?manolo-hufschuhe
Bardzo łatwe w zakładaniu i ściąganiu.
A+A to jest właśnie ten koń, jedyny w swoim rodzaju hehh..

😍

A+A a jak z ew. getrami w cavallo, trzeba dokupić czy są w zestawie? Jak w błotku z nimi? Ale jeździć się da? Bo my będziemy "zaraz" szaleć stępem haha 🙂

w Ześkowym zestawie nie było getrów i Ześ chodziła w butach bez getrów bez żadnych konsekwencji. Ale ona ma bogato owłosione nóżki  😁

Ześka po wyjściu z kliniki (miesiąc stania w  boksie) tak szalała, że ja tylko patrzylam w którym kierunku polecą buty... Zostały na nogach Zesi. Zatem jeździć się da, bez wątpienia,  we wszystkich chodach.

Przyjdź, zobacz (prawdopodobnie całą niedzielę będę kwitła w stajni) - bo warto, IMHO,  zobaczyć przed decyzją o zakupie.
No właśnie ciekawa jestem czy mojego by nie obcierały, bo to delikutasik trochę  😁 .. A takie getry gdzie można ew. kupić, bo widzę same butki np. w sklepie GNL?

Niestety w niedzielę pracuję - ogólnie krucho u mnie z czasem 😉 A może piątek? 🙂
Dorcysia, ciekawie wyglądają. Ja bym tylko chciała przemacać plastyczność wewnętrznego kapcia i zobaczyć jak dokładnie montowana jest wyścielająca "tapicerka" ortopedyczna.

Wciąż czekam na dostawę brakującego rozmiaru butów 🙁
czy może mnie ktoś poinstruować jak w którym miejscy i jak się montuje hacele w cavallo simple hoof ? mile widziane fotki
Niestety w niedzielę pracuję - ogólnie krucho u mnie z czasem 😉 A może piątek? 🙂

u mnie też...

W piątek pracuję. Będę dopiero wieczorem....
LoveHorses proszę bardzo:

tu widać dziurki, zdjęć z hacelami na razie nie mam, ale wieczorem mogę porobić i wstawić

hacele mają z jednej strony płaską śrubkę z gwintem, ją się wkłada od wewnątrz do nawierconych samodzielnie dziurek, a na zewnątrz przykręca się takie nakładki 8 - kątne, problem jest wtedy, kiedy dokręca się mocniej, bo obie części się obracają. Mam po 4 hacele na każdy but, ale chyba zostanę przy 2 hacelach zakładanych tylko na wyjazd w teren. Z hacelami na placu nie jeżdżę, bo jest za duże tarcie, a wykonuję dużo zatrzymań i cofań z kłusa i galopu, więc buty z hacelami za bardzo obciążają stawy, przez brak poślizgu
na zimowe wyjazdy w teren a wiadomo że zimą nawierzchnia bardzo różna : śnieg, lód , błoto jakie polecasz hacele i ile na jednego buta? Jeżeli dwa na buta to gdzie je wtedy przykręcić.
miejsca zaznaczone to dziurki ?
tak! dokładnie te miejsca 🙂

hacele do butów produkuje tylko easycare (chyba), dostępne są w sklep.horses.pl, przynajmniej innych nie widziałam. Jak dwa, to w tych dziurkach z tyłu, jak przy podkowach.
Tak się zastanawiam nad 2 hacelami w bucie i też mi przeszedł przez głowe taki pomysł. No ale nie wiem czy przez to szybciej but sie nie zetrze z przodu. Przy 4 hacelach bardziej oszczędzamy podeszwy buta.
W podkowach jak są 2 hacele z tyłu to podkowa jest jak cienki plasterek z przodu.Chyba lepiej dać 4.
no lepiej, ale jeśli używasz buta na piasku, a nie np na betonie, czy kostce, to hacele będą się wkopywały w piach, więc nie ma takiego ryzyka 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się