Forum konie »

buty dla koni

Aquarius, tak, ale trzeba nawiercić dziury na te (jak to się nazywa??) metalowe otworki do wkręcania haceli. Może to zrobić choćby i kowal. Kiedyś była też możliwość kupienia butów z już nawierconymi dziurkami, z hacelami w komplecie.
Czy mi się wydaje czy te buty są jakieś takie małe.
Kobyła kopyta ma na 13 cm szerokie więc wyboru wielkiego nie mam  , dł. 14 cm ( chyba że źle zmierzyłam)
czy ta 3 nie będzie ciasna?
Lovehorses,

jesli mowisz o butach z easycare to pamietaj, ze po wlozeniu wkladek buty moga sie okazac ciasnawe. Ja musialam kupic o rozmiar wieksze - a stare przody poszly na tyly 😎

czyli te butki nie dla nas  😕 😕 😕
hmmm...
no niestety...wydaje mi sie, ze lepiej kupic ciutke za duze i ewentualnie "dopychac" wkladkami... 😉
kupując Easyboots jak dobieraliście rozmiar?
kopyta są  13cm szer na 14-14,5 cm dł. ,  wdł. rozmiarówki to 3 , czy decydować się na 3 czy lepiej o rozmiar większe?
kupując Easyboots jak dobieraliście rozmiar?

Warto pamiętać, że po werkowaniu koń ma przeważnie mniejszy rozmiar kopyta, niż tuż przed.
Dlatego lepiej brać pod uwagę wymiary kopyta przed werkowaniem.
kopyta były robione jakieś 2-3 tygodnie temu, może lepiej kupić rozmiar większe i ewentualnie uzupełniać wkładkami ?
To zależy, co ile werkujesz, jak szybko rosną kopyta, no i czy obecne wymiary kopyta to górna czy dolna granica rozmiaru, a może sam środek 😉
Jak górna, to ja bym brała rozmiar większe, jak dolna - to te 3.
3    131-139mm szer.    141-150mm dł.
4    140-150mm            151-163mm

kopyta nie rosną za szybko ,  teraz mają wymiar 13 cm szer. na 14-14,5 dł.  to chyba ta 3 będzie lepsza.
Jest problem z dobraniem właściwego rozmiaru.
Za duże tez niedobre, bo koń zaczyna przydeptywać sobie przednie tylnymi kopytami.
System wkładek pozwala zmniejszyć środek buta, ale nie jego zewnętrzne rozmiary.

Buty dla kuca zrobiły się za duże , bo kopyta skrócone , a na dodatek on zwykle bardzo mocno wkraczał tylnymi.
W efekcie zaczął przydeptywać sobie buty.
W rezultacie skrócił  wykrok , co nie jest może zbyt dobre, ale butów przecież nie nosi cały dzień.
I coś za coś.
LOVEHORSES, rozmiar 4 jest na naprawdę duże kopyta, miałam je i chlupotały, i wkładki nie pomogły.
Gdzieś na poprzednich stronach wklajałam linki do szablonów z rozmiarami. Wytnij sobie szablon rozmiaru 3 i 4 i przyłóż do kopyta. Wtedy zobaczysz realnie , który rozmiar bardziej pasuje.
Pani Marta ze sklepu Horses ma na stanie oba rozmiary, może spytaj o mozliwość przymiarki.
Azbuka jesteś jak zdrowie, że ja wcześniej nie wpadłam na pomysł z tym szablonem.
Dzięki Ci wielkie za podpowiedź.  🙇 🙇
Przed przyjęciem zamówienia w tym sklepie zawsze dają instrukcję wykonania prawidłowej miary 🙂
Ale i tak powinnaś brać pod uwagę dodatkowe okoliczności.
Dzięki wam za porady.
podbijam temat ale znalazłam nowe Cavallo Simple Horse Boot za 120 $ przyznam , że kusi mnie ta oferta bo u nas  praktycznie 100zł droższe. spróbuję wynegocjować cenę lepszą  cenę ale czy ktoś byłby zainteresowany tymi butkami? Przy kilku parach większe szanse na zniżkę.
Ja być może będę - muszę kupić kolejny rozmiar :/
Zdeklaruję się do środy.

PS. Jeżeli ktoś będzie w potrzebie pt. buty Cavallo rozm. 4 - pisać na PW śmiało.
😅 😅 😅 😅 😅
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320425747919

są moje ,  😅 😅

kobiety chyba dobra cena?

Alvika  jak na moją nie będą pasowały to odsprzedam Ci  🤣

edit:
http://www.gnl.pl/buty-simple-boots-cavallo-p-3041.html

zasadnicza różnica w cenie  😲
LoveHorses super okazja 😀
Ja się zastanawiam nad tymi drugimi używanymi, ale czy cavallo powinny być aż tak dramatycznie zjechane po dwóch miesiącach użytkowania?

No i mam dylemat, bo kowal miał być ale nie dotarł, więc ciągle jest problem ze zmierzeniem kopyt, a kobył powinien mieć buty na wczoraj :/
Lewe kopyto w tym momencie ma 120x110 mm, prawe 121x115 mm - i ogólnie nie bardzo jest co werkować; ile odliczyć na zrobienie mustang rolla? 5mm?
Z Cavallo wychodzi mi rozmiar 2, ale z EasyCareGlove? One jakieś wąskie są, nie wiem, czy wziąć 0,5 (108-111 x 118-121 mm) czy lepiej 1 (112-115 x 122-125 mm)  🤔

edit/ za długi link
LoveHorses, nie-dziękuję, my na 3 polujemy, w porywach do 2 (niedobry "werkownik", niedobry  😀iabeł: )
Alvika    🤦 coś mi się pomerdało, że ty 5 potrzebujesz. Jak coś zauważę na ebayu dam Ci znać.

Orzeszkowa tobie chodzi o te:
LINK

podeszwa dosyć mocno wytarta , ale musisz zasięgnąć opinii użytkowników butów myślę, że łatwiej im będzie ocenić jak szybko ścierają się spody i w jakich warunkach (ale zależy to też od sposobu chodzenia konia)

wydaje mi się jednak, że na 2 miesięczne buty to chyba za mocno zniszczone.
LoveHorses tak, właśnie o te. Przyjrzałam się dokładnie i wydaje mi się, że są bardzo zniszczone w środku, nie tylko na zewnątrz, dlatego podjęłam męską decyzję:
Biorę EasyCare Glove, rozmiar 0,5 (tak mi wyszło z obliczeń  :???🙂
Orzeszkowa zrób sobie obrys kopyta i przymierz do szablonu (tak jak mi tutaj doradzono) , najłatwiej dopasować.
Tylko nie wiem czy Glove moją swój szablon bo to chyba trochę inna rozmiarówka niż pozostałe EasyCare .
Nie mają osobnego szablonu. W ogóle poprzednie modele EasyCare'ów nie miały połówek rozmiarów :/
te używane cavallo z linku są starte dużo bardziej niż moje, a jak wspominałam, moje mam 1,5 roku 😉

Pinesska, no właśnie też mi się tak wydawało, że Twoje trzymają się lepiej  😁
A ja dalej myślę nad rozmiarem  😵 - czy 5 mm luzu to dużo czy mało? Lepiej brać na styk?
właśnie ja też mam mały dylemat z tymi luzami, bo te glovy muszą się bardzo mocno trzymać, ale myślę, że z tym paskiem z przodu będzie o.k. a w razie za dużego buta po werkowaniu - wcisnę na kopyto opaskę ściągającą 🙂
a ja chce kupic jakies uzywane butki, w bardo malym rozmiarze (jak na arabka) to beda nasze pierwsze, a ja raczej jestem cseptyczna do takich nowosci dlatego chce najpierw tanie uzywki, model obojetny,sprawe zalatwilo by przymierzenie  czy wogole kon jakos inaczej bedzie chodzil ale nikt z moich znajomych nie ma takiego rozmiaru, wiec musze kupic.
poza tym mam taka mala watpliwosc, kiedys konie sie kuło po paru wiekach okazalo sie ze to nie zdrowe i zle, czy nie boicie sie z e z butami tez tak bedzie?
i bardziej przyziemne pytanie, jesli mojego konia obcieraja zwykle kaloszki, to buty tez moga?
julia - co do szkodliwości, nie jest to możliwe. Szkodliwość kucia nie okazała się po wielu wiekach (tzn. nie po wielu wiekach stało się to szkodliwe) - po wielu wiekach została zauważona, ale szkodliwe efekty widać już po krótkim czasie (mierzonym raczej w latach niż w setkach lat). Po prostu nikt na to nie patrzył, a zwężone kopyta o wysokich piętkach uważane były za normalne/zdrowe. Powszechna była olewka stanu strzałek (błąd błąd błąd! Nadal częsty, niestety...)

Teraz są już "nurty", które znają poprawną formę kopyta i poprawny wzorzec ruchu i mają oko na to, w którą stronę się one zmieniają. W dobrze dobranych butach (przy zachowaniu innych koniecznych warunków) zmieniają się na plus, na pewno nie zmieniają się na minus. Jedyna uwaga - trzeba uważać przy długoterminowym pozostawianiu konia w butach na kondycję strzałek - zamknięcie w bucie i niewietrzenie kopyta często powoduje pogorszenie kondycji (doskonałe warunki dla grzyba). Słyszałam o takich metodach jak sypanie kopyta i wnętrza buta przed założeniem pudrem przeciwgrzybicznym do stóp. Ale to raczej dla koni noszących buty 24/7. Dla zakładających na jazdę (max kilka godzin) - nie ma tego problemu.

Co do zmiany ruchu Twojego konia (lub braku zmiany) - może się okazać, ze same buty nie wystarczą, bo np. potrzebuje wkładek (albo last but not least zmiany sposobu strugania) - to zależy jak kopyto wygląda.
Mysle i mam nadzieje, ze chodzenie mojego konia zmieni sie na dobre juz od samego werkowania, bo w ostatnim czasie mielismy kilka przepraw z kowalami co mieli inna wizje kasztaltu kopyt mojego konia niz on sam, ale teraz jestemy na dobrej drodze jedyne co jest zle to macanie i podbijanie od czasu do czasu dlatego mysle o butach by mu to zycie ulatwic na grudzie zimowej no i pod siodlem, licze ze za rok o tej porze z kopytami problemu nie bedzie.
takze chcialabym jakies tansze kupic, jakby ktos mial cos do sprzedania, on ma dlugosc kopyta 12,13 cm
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się