Dzięki :kwiatek: Szkoda, że to co mi wpadło w oko nie jest ok 🤔 Jeśli chodzi o zwrot taka' uroda' nie chodziło mi o efekty wizualne i ukrywanie czego kolwiek. Z tego co przez wszystkie lata sie dowiedziałam w czasie walki z 'naszym' problemem to łamiące się ściany stromego kopyta są spowodowane nie prawidłową jego budową, co skutkuje nie odpowiednim ukrwieniem i osłabieniem kopyta - tak w skrócie. Podkowa ma chronić podeszwę, która jest bardzo czuła ponieważ wypycha ją pionowo ustawiona kość kopytowa itd......- nie ma mowy o ukrywaniu tylko raczej o pomaganiu. Jednak każda wiedza się przyda więc bardzo dziękuję 🙂
To miałam na myśli, mówiąc ukrywanie przyczyny 😉. To dalej jest ukrywanie. Tak w niewyobrażalnie WIELKIM skrócie - wystarczy, żeby kość kopytową właściwym sposobem ustawić równolegle do ziemi.
Aquarius, znam konia Donki, jest bez przerwy od wielu lat pod okiem wetów i kowali i NIE MA MOŻLIWOŚCI ustawić kości kopytowej całkiem prawidłowo. Cały czas następuje poprawa ale to potrwa lata, a w tej chwili szukamy buta, który da się dopasować na strome kopyto i będzie w dobrej cenie, oraz wytrzymały a nie szukamy porady medycznej.
Super poproszę o ten sposób, to 'sprzedam' go lekarzom i profesorom, którzy konsultowali nasz przypadek, bo bidaki nie znają tego 'złotego sposobu' - będę dozgonnie wdzięczna. Kurcze tyle lat starań, a sprawa może okazać się banalnie prosta 😉
Witam Ja na mojego podopiecznego używałam dwóch marek bucików. Pierwsze to były turf kingi sprowadzone z Niemiec9 Teraz już są wycofane, przynajmniej ten model który ja miałam). Spisywały się bardzo dobrze. Teraz od roku mam buty CAVALLO, amerykańskie. Są mocne, używam ich razem z ochraniaczami na piętkę oraz wkładką żelową i konikowi się fajnie ruch w nich poprawia🙂
Witam Czy Ktoś może coś wie nt: Shires but zastępczy? Weszłam sobie na stronę sklep.horses.pl i w oko wpadły mi :ww. buty lub EasyCare but Glove. Mam sierściucha ze stromym kopytem i są wiecznie problemy z kruszeniem i obłamywaniem rogu - taka 'uroda' i chce spróbować 'chłopaka' rozkuć ale muszę zabezpieczyć mu spód kopyta. Pytania: 1. Co możecie powiedzieć o ww. modelach? 2. Czy koń może chodzić w jednym bucie i jednej podkowie? Chcę nadmienić, że zwierze ma wyjątkowe zdolności niszczycielskie i będzie chodził w bucie na padok i pod siodło 😉
Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi :kwiatek:
jeśli jeszcze Cię interesują odpowiedzi: - posiadam but zastępczy Shires - niestety, nie nadaje się do noszenia przez konia np na padok a na pewno nie do jazdy, raczej tylko jako awaryjny but w sytuacji kiedy koń zgubi podkowę to zanim przyjedzie kowal można kopyto ochronić takim butem - ale praktycznie nadaje się tylko do stania w boksie lub prowadzania konia w ręku - w każdym innym przypadku spada w kilka sekund 😉 do moczenia kopyta się nie nadaje bo posiada dość nisko przy podeszwie dziury przez które jest przewleczony pasek do zapinania - chyba że w środek włoży się nasączony wkład i będzie się go często podlewać - ale w takim przypadku but musi mieć większy rozmiar.
- koń może chodzić w jednej podkowie i jednym bucie - ale na tej samej zasadzie jak może chodzić z jedną podkową kiedy drugą zgubi lub np z opatrunkiem na jednym kopycie 😉 o żadnej pracy nie może być mowy bo podkowa i but będą miały przede wszystkim różną przyczepność i amortyzację..
- glovów w ręku nie miałam - ale po moich doświadczeniach z innymi butami (a używałam ich co najmniej kilka różnych rodzajów) wydaje mi się że nie mogą się dobrze trzymać - pisałam zresztą o tym wcześniej w tym wątku 😉
- na sztorcowe kopyto poleciłabym buty które łatwo dopasowują się do kształtu kopyta np: old macs, boa, cavallo. odradzam buty z serii easyboots: epick, bare, grip itd bo pasują tylko na w miarę poprawne kopyta 😉 a moje ulubione buty turf kingi ładnie dopasowałyby się do sztorcowego kopyta - ale pod warunkiem że nie będzie wysokiej piętki, czyli musiałoby być często (np co tydzień-dwa) werkowane z obniżaniem piętek.
Ja mam Glove nieużywane. Mogę wypożyczyć do przymiarki. Kasztan je przymierzał ,ale jemu ciut za ciasne, w każdym razie nie spadły mu w czasie próby ( jedno kopyto ma lekko sztorcowe). Czekają na siwkę, aż wróci z macierzyńskiego 😉
- na sztorcowe kopyto poleciłabym buty które łatwo dopasowują się do kształtu kopyta np: old macs, boa, cavallo. odradzam buty z serii easyboots: epick, bare, grip itd bo pasują tylko na w miarę poprawne kopyta 😉 a moje ulubione buty turf kingi ładnie dopasowałyby się do sztorcowego kopyta - ale pod warunkiem że nie będzie wysokiej piętki, czyli musiałoby być często (np co tydzień-dwa) werkowane z obniżaniem piętek.
właśnie - mam pytanie...
Mam kobyłę zimnokrwistą, wykupioną z transportu - oczywiście kopyta masakra.
W każdym razie kobył na razi stoi sobie w klinice na sggw w tzw miękkim boksie - bo na twardym ja bolą kopytka. Oczywiście dla całej kliniki jest oczywiste, że należy ja okuć (jak już kopyto na tyle narośnie, że będzie do czego przybić) - a ja wolałabym buty i pewnie będe forsować swój pomysł, ale.....
Dla drugiego swojego konia mam EasyBoot Epic - ale on jest bardzo prawidłowy i kopyta też ma prawidłowe i równe. Tak się własnie zastanawiałam, że dla mojej Krejzi Dejzi (czyli owej kobyły) EasyBoot chyba nie będą dobre - bo ona ma te kopyciny na razie bardzo takie sobie (sztorcowe, o kształcie tylnych).
ja niezmiennie polecam Turf Kingi 😉 z old macsów jestem również bardzo zadowolona - ale one mają cieńszą i bardziej miekką podeszwę, więc i gorszą amortyzację od TK. mam kobyłę, która często również nie może nawet stać boso w boksie z podłogą betonową na standardowej wartwie słomy - wyścielam pod słomę dodatkowo grubą warstwę trocin lub zakładam jej "kapcie" z grubą wkładką pod kopyto.. dla tej kobyły przejście z Turf Kingów na Old Macsy wiązało się z koniecznością stosowania w OM grubych wkładek (1,2mm) bo amortyzacja samej podeszwy była zbyt słaba. zresztą wiele razy juz pisałam że TK można przyrównać do traperów a OM do trampek 😉
boa ani cavallo nie miałam w ręku ale cavallo bardzo zachwala Pinesska a z boa chyba Sznurka jest zadowolona?
A Turf Kingi są już normalnie dostępne? Bo ja się zatrzymałam na etapie jak dawno temu z jakiegoś powodu je wycofali 😡 BeAtra ty swoje zamawiałaś z Niemiec? Z tego sklepu co podałaś? Ja niestety nie niemieckojęzyczna i trochę ciężko mi idzie mi przeglądanie tamtejszych stron.
Ja się zastanawiam nad butkami, ale kształt kopyt nam się cały czas zmienia i boję się, że zaraz by przestały pasować.
tak, ja kupowałam w niemieckim kramerze. też nie znam niemieckiego - korespondowałam z nimi mailowo bezproblemowo po angielsku 😉 wielka szkoda że TK już chyba nie będą sprzedawane, widze że kramer znów ma w swojej ofercie buty easycare 🙄
TK można jeszcze upolować na ebay - widywałam nawet nówki.
Hm, mam problem. Zakładałam buty na kopny piach na galopy dowolne i nic się nie działo. Dziś założyłam buty, żeby maść dłużej została na strzałkach i akurat konie urządziły sobie galopy po śliskim pastwisku. Z odległości 100 metrów słyszałam człapanie i cóż, obydwa gaitery przedarte. Reszta buta nie wygląda na zniszczoną.
Zawsze naciągam, ile się da pasek na piętki, a druciki są tak naciągnięte, że mam problem z naciągnięciem i potem zdjęciem butów (na tyle mocno, że wcześniej nie spadły). Kopyta zmieniały ostatnio kształt, ale wydało mi się, że buty nawet lepiej pasują niż wcześniej.
Nie interesowałam się tym wcześniej, więc jak to jest z gwarancją? Nie wszystko rozumiem z tego, co pisze na opakowaniu. Mam zarejestrować się na podaną stronę, tyle, że tam potrzebny jest UPC Code No. - co to takiego i gdzie to znajdę?
I czy muszą rozpatrzyć pozytywnie mój wniosek obojętnie, czy byłaby to moja wina, czy też nie, jeśli buty są jeszcze na gwarancji?
EDIT: Ha, kod kreskowy. Dobrze wiedzieć 🙂. Niestety, trzeba będzie zadzwonić.
"Warranty failure (used product that is within 90 days of purchase): Contact us at 800-447-8836. EasyCare will either provide repair parts directly to you, or repair/replace after our evaluation. Items must be returned to EasyCare at the consumers cost with original receipt. EasyCare will return the items via ground service (UPS or FEDX) free of charge. Requests for faster shipping service will be at the expense of the consumer. "
jeśli kupowałaś buty w horses.pl to zgłoś sprawę do p.Marty - pamiętam że zajmowała się wymianą gwarancyjną uszkodzonych butów które sprzedawała. choć w Twoim przypadku pewnie wystarczy wymienić getry?
możesz wstawić zdjęcia tych uszkodzeń? oba getry "poszły"?
Tak, getry wymienić, ale i pasek na piętki, bo pobiegał z butami wiszącymi na getrach i jednak troszkę pasek się uszkodził. Da się go wymienić samodzielnie?
O, ciekawe rozwiązanie. Dzwoniłam do p. Marty i powiedziała, że postara się, żeby koszty były dla mnie jak najmniejsze. Jeśli miałaby być niskie, to czemu nie skorzystać. Dodatkowo paska na piętki nie dostanę nigdzie indziej.
Jak patrzyłam teraz to puścił szew, ale też pod koniec tych dwóch największych rozdarć sam getr jest trochę postrzępiony (ale myślę, że dałoby się to jakoś obejść u szewca).
Naprawdę wielkie dziękuję 🙂. Będę czekać na rozwój sytuacji.
Ja miałam buty dla mojego CAVALLO (w sumie nadal mam ale teraz nie używam bo poszedł z powrotem na podkowy). Ale butki były świetne, mocne i w ogóle och i ach, konio się super w nich ruszał:-) Także mogę śmiało polecić. Jakbyście miały jakieś pytania odnośnie tej marki śmiało!!
ale w sklepie netowym ich nie ma (są wyprzedane) i nie ma info że będą i kiedy. a to co im zostało czyli b.małe i b.duże rozmiary jest przecenione o połowę ceny.