Forum konie »

buty dla koni

Meise, moje się nie zbiegły z powrotem. Rozciągałam je w marcu.
No więc myślałam o tych mud strapsach i wymyśliłam pomysł najprostszy z możliwych. Wczoraj przetestowany i działa. A mianowicie - a na cholerę używać tunelików, jak można użyć czegokolwiek do "spięcia" pasków? Wzięłam dwie czarne gumki do włosów i działa jak ta lala. Także polecam 😀

Paski sprawdzają się super. Skakałam wczoraj kłody i taplałam się w stawie. Wszystko na miejscu, 0 obtarć. Muszę je jeszcze tylko sprawdzić przy dużych prędkościach w terenie, ale szczerze mówiąc nie widzę absolutnie żadnej możliwości, żeby ten but miał szansę spaść zapięty mud strapsami. W końcu mogę przestać świrować, że nowego buta zgubię. Możliwe, że zakupię sobie też na te buty na tył, ale na razie ich drugi raz nie zakładałam, bo koniowi się włącza mode <niesmiertelnosc>, a już i tak ma wystarczająco dużo ognia w sobie ostatnio...
Przepraszam za post pod postem, ale potrzebuję rady pomysłowego Dobromira... 🙈

Dziś po treningu zobaczyłam, że mud strap jest naderwany... W zasadzie to wisi na włosku. Nowiuśkie paski. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to zespoić / spiąć / połączyć? Nie uśmiecha mi się kupować pary za kolejne 140 zł 😤
Nie mam pojęcia jak ten pasek się naderwał, o co zaczepił, itd. Koń chodził dziś tylko po hali i skakał. Żadne krzaczory itp.

Czy ktoś ma jakiś pomysł (w sensie jak to naprawić)? 🤷
Meise, może rozmiar większy lub mniejszy, który dostałaś w zestawie, będzie pasował? Chyba że do zwykłych butów nie ma kilku par...
Sivrite, ja nigdy nie miałam mud strapsów w zestawie, kupowałam je osobno. Mam jakieś tam paski zapasowe typu na koronke czy te przednie. Ale nie mud strapsy 🙁

Nie wiem, może mi mysz nadgryzła ten pasek, bo serio nie mam pojęcia jak on mógł się tak naderwać :|
Nie wiem, chwycę to czarną taśmą i zobaczę ile wytrzyma.
Meise, Polecam poszukac na olx lub vinted. Mozna znalezc duzo taniej. Tez mam 1 pare w rozm L na sprzedaz. Faktycznie musial sie mechanicznie uszkodzic, bo normalnie one sa nie do zajechania. Jedyne co sie moze stac to sie moga rozciagnac
Dobry pomysł, tak chyba zrobię. Ja nie wiem co mój koń takiego robi, że dewastuje wszystko co ma na nogach. Jak nie rozrywa gwoździ (tak, tak, główki zostawały w kopycie...), to już naderwał nowiutki pasek koronkowy, a teraz tego mud strapsa.
Cieszę się, że się nie zdecydowałam na klejone podkowy, bo na 99,99% by nie przetrwały trzech dni.
Jakieś opinie o Scootboot TheraRide? 🙏
Kuń delikates. Reaguje na wszystkie gwoździe nawet najcieńsze i miedziaki. Obciera się też łatwo.
Trzeszczki, to są Enduro, tylko z dedykowanymi wkładkami. Ja mam je na białych nogach, właściwie łysych na pęcinach w lecie, w osłonkach i się nie obciera.
Zwróć uwagę, że one mają tylko rozmiar slim, mogą być nie do dopasowania na niektóre konie. Łatwiej je dopasować niż te standardowe, ale jednak, bardzo ograniczona rozmiarówka.
Jeszcze parę lat temu wszystkie buty były dedykowane dla koni z problemami z kopytami i trzeszczkami... A teraz nowe buty dla takich koni. 😅 Na pewno dodatkowa amortyzacja nie zaszkodzi.
Sivrite, dziękuję.
Czy Enduro to Scootboot Adjust? Wyglądają z zew identycznie tylko z filmików wychodzi, że Thera są jakby głębsze i właśnie mają miejsce na tą wkładkę dzięki temu.
Tak, teraz to Adjust.
Z tego, co widzę na zdjęciach, to właśnie to samo, tylko z dedykowanym miejscem na wkładki.
Mi się oczywiście mud strap (ten naderwany) urwał. Proszę mnie nie gonić - jakby ktoś miał na sprzedaż rozm. S to dajcie plis znać na priv. Kolor obojętny.
Generalnie rozmiar S jest dedykowany dla rozmiaru 3, ale myślicie, że mud strapsy M też by były ok?
Ponoć to różnica tylko 1 cm między rozmiarami.
Meise, tak roznica jest mala. Ja uzywalam XL i XXL wymiennie
Olimpia190, ok, super, to poszerza mi możliwości szukania i zakupu używanych pasków 🙂

Także jakby ktoś miał na sprzedaż S, albo M to -> priv 😉

Btw używałam moich mud strapsów bez kołnierza i tak realnie - uważam, że nie jest on do niczego potrzebny. A przyspiesza to ich założenie o jakieś 90% :P
Meise, zajrzę, jakie mi zostały z zestawu, bo ja w Adjust miałam 4 różne długości.
Meise jest możliwość że śrubą od drugiego buta koń zahaczył.
Jak dlugo tzn.na ile km wystarczają Wam Flex boot?Mi sie zniszczyly spody juz po ok.630km.Zakladane w teren z drogami piaszczystymi ale miejscami utwardzone żwirem.Ogolnie buty fajne,nigdy nie spadly nie obtarły,Zastanawiam się czy kupić znowu Flexy czy może lepsze,bardziej wytrzymale na twarde podloże są Scootboot Adjust?A moze ktoś ma na sprzedaż Flexy r.125 lub Adjust r 4s?
biedrona78, Flexy mają żywotność bodajże 500-1000 km, wiadomo, w zależności od masy konia, jego chodu, terenu itp.
biedrona78, Flexy mają żywotność bodajże 500-1000 km, wiadomo, w zależności od masy konia, jego chodu, terenu itp.
Fokusowa, o żesz, nie wiedziałam że buty są tak krótko-żywotne.
Rudzielc_23, to akurat było na pasku, który był po zew stronie, więc ciężko byłoby zaczepić śrubą. Tak czy siak będę mieć nowe od Sivrite 😀

adriena, biorąc pod uwagę, że kuje się co 6 tygodni to jednak dłużej się z nich korzysta 😅 to jest guma, musi się wycierać niestety, ale i tak uważam, że warto - jeśli się ktoś waha.
Oczywiście nie oznacza to, że nie wytrzymają dłużej. Jak mówiłam - w zależności od użytkowania, konia, dróg itp. Można pewnie zrobić znacznie więcej kilometrów.
biedrona78, Flex mamy 1,5 roku, dystans około 1200km. Zakładane tylko do lasu. Jeszcze dają radę 🙂
Fokusowa, właśnie bardzo dużo zależy od wagi i chodu. Scooty też mogą przeżyć 500, a mogą ponad 2,5 tysiąca.
Używa ktoś buty Explora Magic ?
Uzywal ktoś buty Scootboost Adjust?Czy nie obcierają piętek?Zastanawiam się nad ich zakupem.
A ja mam pytanie, czy ktoś używał haceli do scootów: https://hoofbeats.pl/produkt/hacele-do-scootboot/?srsltid=AfmBOoq5ZEWsEpYvFeM8OyD59NNuLer3HLXQAox-mBulO0ZY8tIeMBXE

Czy trzeba je wykręcać, czy mogą być wkręcone na stałe jak nie jeżdżę po asfalcie? Jakie są minusy tego rozwiązania? Czy łatwo rozwalić buta? Czy mogą się one po czasie obluzować?
Przyznam szczerze, że mi trochę siadło ostatnio na mózg i chciałabym zwiększyć przyczepność konia do podłoża 😉
No i pytanie, czy hacelami na przodach koń może jakimś cudem uszkodzić sobie zady?
Biedrona, tam nie ma tych standardowych pasków, co w zwykłych butach, nie ma co obcierać. W zwykłych to, co obciera, jest częścią buta, tutaj masz regulowany pasek. Jak go dopasujesz tak, żeby był w dobrym miejscu, to raczej nie ma prawa obcierać. Plus masz gaiter też na niego.
domiwa ja używam Explora Magic boots od ponad 3 lat dla poochwatowej klaczy. Jeździmy głównie w teren po zróżnicowanej nawierzchni, od trawiastej po asfalt ok. 1-2x w tygodniu.
Ogólnie jestem z nich zadowolona. Niedługo czeka mnie kupno nowych, bo w starych podeszwa już się mocno zdarła i pewnie zamówię kolejną parę Explora Magic
Dziękuję za odpowiedź. Utwierdziłas mnie w przekonaniu, że brać 🙂 koń to rekreantka że szkolki więc po płaskim , tereny i jakieś podskoki.
A jeździ ktoś w gaiterach do Scootów? Tych z wkładką pod spód? Dużo one zabierają miejsca na piętkach?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się