Ja w tym roku robię pierwszy raz pasztet wg przepisu mojej babci. Taki domowej roboty najlepszy! Tylko dobrze zmielony musi być. Dodaje do niego podgardle i wątróbki. Już nie mogę się doczekać jak wyjdzie.
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 30 marca 2018 13:44
Ja pierwszy raz goszczę przyszłych teściów 😲 pierwszy raz sama będę robić rolady i modrą kapustę - zwykle z mamą robiłam 😡
Laski pomocy, smaże ten boczek na czipsy ale strzela jak cholera, pokroiłam na cienkie plastry i na oleju rzepakowym pikantnym smażę ale coś średnio to idzie.Kupiłam wędzony- to źle?? 😵 Ja pie.. jeden trafił w monitor. 🤔 Nie idzie go przewrócić tak atakuje.Zakryłam pokrywką, pewnie niepotrzebnie dodałam olej (mało). 😵
Teraz to już wiem. 🙂posypałam papryką wędzona-fajnie wyszło.niepotrzebnie ten olej dodałam-myślałam,że boczek będzie się przypalac na rozgrzanej patelni(mialam taki olej z chili pomyslalam, że fajnie sie zgra) Ogorku-bez szans bez przykrycia..lapalam boczek po kuchni( na średnio rozgrzanej patelni).
Ide w sobotę na grilla, mialam upiec urodzinowe ciasto, ktore mialo byc niespodzianka, ale okazauje sie, ze ta zaskakiwana osoba tez bedzie cos piekła, qiec z ciasta rezygnuje.
Co moge zrobić innego na tego grilla? Beda burgery, ziemniaki z ogniska, jakies sałatki. Ja nie mam pomyslu, cos latwego, czego nie zepsuje. Na 14 osob.
Poza burgerami to mieso każdy przynosi sobie sam, okazuje się, że jeden chce kurczaka, a inny biała kiełbasę. W zwiazku z tym, ze nie da sie wszystkich zadowolic to każdy ma zabrac swoje.
Z tym ciastem to mi trochę ulzylo, bo na sobotniego grilla musiałabym je wiezc 40km o 1 w nocy 😉
Hej 🙂 podrzucicie mi jakiś fajny przepis na sałatkę na grilla? Chciałam zrobić coś z surowego brokuła albo ryżu i nic fajnego nie mogę znalezc. Koniecznie musi być bezmięsna 🙂
Ja bym kupiła to takie pyszne tortellini z Biedry czy lidla, co to się zalewa na minutę wrzątkiem i dodała do tego kukurydzę, pomidory, ogórek, cebulka, bób, mogą też być suszone 😍 do tego jakiś dobry sosik i voila. Super sycąca i moim zdaniem wpasowuje się w grillowy klimat.
Dziewczyny czym można zastąpić beszamel przy robieniu zapiekanki z lasagne? Farszem jest mięsko wymieszane z cukinią i pomidorkami. Przydałoby się coś do "łączenia" warstw, ale nie chcę przesadzać z ciężkością dania. Może coś na bazie jogurtu?
I od razu pytanie techniczne - na spód naczynia dajecie najpierw trochę sosu, a na to pierwszy płat makaronu? Czy lasagne bezpośrednio na dno?
Hmmm... obawiam się, że z tego farszu się makaron nie wysyci. Poza tym smakowo coś nabiałowego by mi tak pasowało. A jakbym jogurt wymieszała z parmezanem?
Potrzebuję przepis na dobrą passatę pomidorową, na ostro albo z ziołami. I pytanie do lepszych znawców - bo w netowych przepisach nic nie ma o pasteryzacji. Tylko do słoików, do góry dnem i stygnie...