40 dag mąki tortowej 3 żółtka opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 10 dag margaryny 4 dag drożdży 1,5 szklanki mleka sól 2 banany
PRZYGOTOWANIE
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać cukier. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę. Posypać szczyptą soli, wsypać cukier wanilinowy. Wymieszać. Zrobić rowek, wbić żółtka, dodać rozczyn z drożdży. Wyrabiać. Pod koniec dodać roztopioną ciepłą margarynę, wymieszać (dosypywać mąki jeśli ciasto będzie bardzo kleiste). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkować. Kroić na kawałki, dodać banana i zwijać w bułkę, można posmarować bułeczkę białkiem. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem 🙂
Potrzebuję jakiejś inspiracji na dodatek do mięs zamiast: ziemniaków (puree, frytki, placki, gotowane itp), ryżu i kasz 👀 pomimo, że staram się urozmaicać i kupuję np. różne kasze, to już mi się to znudziło 🍴
Oj nie, strasznie dużo zabawy. Może jest pyszna ale jak dla mnie to dalej zwykłe ziemniaki z jakąś nutką beszamelu. Myślałam raczej o jakiś potrawach np.z cieciorki, albo fajne puree z innych warzyw 👀
Ja znów z ziemniakami. Jako osobie pojedynczej chyba mi ich brak. W BBC, w programie o gotowaniu widziałam. Młode, drobne ziemniaki w łupinach wrzucone na blaszkę, na to pognieciony czosnek, galązki rozmarynu i oliwą polane. I cyk! Piekarnik i podobno są chrupiące i smaczne.
Please! Spytajcie kogoś o to jagnię! W necie są przepisy, ale nie ufam. Hronovsky! Ty umiesz? Głównie chodzi mi o opis jak półtuszę porcjować. Jagnię ma chyba nogi długie? Po co mi to było? 😵
Tania-jagnięcinę dorwałaś w sklepie czy od znajomego hodowcy?
dziś na obiad kolejny raz curry z ananasa 😀
Znalazłam i hodowlę i ubojnię i sklep. I to wszystko w Krk. Już chyba wstępnie ogarnięta akcja "baranek". Podzieliłam mięso tak, że nogi nie wystają z kuchni. 😉 Strasznie tęskniłam za synem chirurgiem. No, ale jakoś przy pomocy wiedzy z anatomii poszło. Panie Profesorze Flieger- warto było mieć u Pana piątki. 😍 Zrobiłam bejcę i zalałam. Uff.... do jutra spokój. Curry z ananasa??? Mrrrr.....
Ja znów z ziemniakami. Jako osobie pojedynczjej chyba mi ich brak. W BBC, w programie o gotowaniu widziałam. Młode, drobne ziemniki w łupinach wrzucone na blaszkę, na to pognieciony czosnek, galązki rozmarynu i oliwą polane. I cyk! Piekarnik i podobno są chrupiące i smaczne.
Moja mama takie czasem robie, ale tylko na młody ziemniakach. Wychodzą super, polecam 😉
Wybieram się w sobotę na grilla i obiecałam zrobić coś "mięsnego". Mam kilka pomysłów, ale pomyślałam, że może Wy podpowiecie mi coś oryginalnego i pysznego🙂 Chciałabym czymś pysznym zaskoczyć znajomych🙂
solusiek, na grilla to niesmiertelna karkowka i boczek- poszalej z dobra marynata, ja najbardziej lubie slodko-pikantna 😉 mozesz jeszcze zaskoczyc gosci baklazanem/cukinia (w oliwie i ziolach prowansalskich) na ktore podczas grillowania kladzie sie kawalek sera brie/podobnego - mniam! No i boczek z oscypkiem jeszcze z takich oryginalniejszych dan.
No właśnie znalazłam fajną marynatę i teraz zastanawiam sie, czy lepsza karkówka, czy skrzydełka... Sama nie jadam karkówki, więc nie mam punktu odniesienia🙂 Strasznie mnie kuszą też serki camemberty w folii z jakimś dodatkiem, panierką. Ale to nie mięsne danie🙂
solusiek - kaszanka wyciągnięta z flaka, przełożona na podwójne sreberko. Na to grubo pokrojone pieczarki, cebulka w piórka i odrobina papryczek chilli - u mnie na kaædym grillu robi fororę. Na grillu może sobie poleżeć z godzinkę, żeby warzywa się miękkie zrobiły. Z tym, że kaszanka sama w sobie musi być dobra. Ja mam swojską od teścia i jest rewelacyjna. W sklepie trzeba się dobrze naszukać, żeby nie było wątroby itp historii w środku.
Ja robię karkówkę wieczorem przed planowanym obiadem/grillem - lekko obijam ją pięścią, posypuje przyprawami - słodka papryka w ilości bardzo dużej, ostra papryka, kurkuma też całkiem sporo, rozmaryn, ciut soli,polewam/obsmarowuję miodem i dorzucam posiekany/przeciśnięty czosnek... też sporo... rewelacja
Karkówkę warto przemrozić, jest wtedy smaczniejsza, bardziej krucha, no i można ją zrobić kilka dni przed imprezą, mniej roboty przed samym grillem bo wystarczy wyjąć odpowiednio wcześniej 😉
Subaru mój tata robił kiedyś piersi z kurczaka w sosie pomarańczowym (w necie jest dużo przepisów) i naprawdę dobre to było🙂 Do kurczaka pasuje też ananas i curry (chociaż nie wiem czy to się kwalifikuje pod 'słodkie'😉 🙂 Ja jutro robię piersi w zielonym pesto i sosie ziołowym. Mam nadzieje, że będzie zjadliwe 😀
Ma ktoś dobry, sprawdzony przepis na biały ser 👀 mam teraz dostęp do mleka prosto od krówki. Postawiłam we wtorek na zsiadłe, dzisiaj wedle wskazówek przelałam do garnka i podgrzewałam. Jak mi się pojawiły grudki to przelałam na tetrę i odcieka właśnie. Tylko, że jakoś tak nie wygląda tak jak w opisach 🙄 I się właśnie zastanawiałam nad paroma rzeczami: czy zdejmować śmietanę przed podgrzewanie, ile czasu podgrzewać, ostudzać przed zlaniem?
Subaru mój tata robił kiedyś piersi z kurczaka w sosie pomarańczowym (w necie jest dużo przepisów) i naprawdę dobre to było🙂 Do kurczaka pasuje też ananas i curry (chociaż nie wiem czy to się kwalifikuje pod 'słodkie'😉 🙂 Ja jutro robię piersi w zielonym pesto i sosie ziołowym. Mam nadzieje, że będzie zjadliwe 😀
wiem, że sporo jest, tylko chciałam coś faktycznie sprawdzonego 😀 ale dzięki 🙂 !
Subaru mi mama robi kurczaka na slodko, jest pyszny, spytam i przesle przepis, wiem ze tam miod magii sie daje i troche oliwy , ale spytam i przesle dokladnie 🙂