Forum konie »

naturalna pielęgnacja kopyt

na blogu Wiwiany [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg359050.html #msg359050]str 37[/url] . dyskusje o wplywie zywienia na kopyta [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg353729.html #msg353729]str 34[/url] (i kolejne posty) . roznice miedzy szkolami [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg150295.html #msg150295]Ramey a Swedish[/url] [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg323135.html #msg323135]SANHCP a AANHCP[/url] [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg359050.html #msg359050]Strasser-Ramey[/url] . buty, a la buty [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg239377.html #msg239377]z detki[/url] . sprzet (tarniki, noze, inne) [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg203207.html #msg203207]str 10[/url] [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg231175.html #msg231175]hoof jack[/url] (tj. podporka) [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg231263.html #msg231263]pomysly na podporke[/url] [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg231402.html #msg231402]ostrzenie nozy[/url] (+ kilka kolejnych postow) [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg233787.html #msg233787]tarnik noz[/url] [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg369314.html #msg369314]str 46[/url] i [url= http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1384.msg369377.html #msg369377]str 46[/url] _________________________________________________________________ . artykuly j. polski [url=[[a]]http://hipologia.pl/news/show/id/461\" target=\"_blank\" rel=\"ugc\">Poszukiwanie prawdy na temat syndromu trzeszczkowego Koniec z chorobą linii białej Zrozumieć podeszwę j. angielski Articles by Pete Ramey Forward Foot Syndrome (FFS) by Walt Friedrick [url= http://www.voltahorse.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=12911&st=0&sk=t&sd=a #p910686]bose konie w sporcie[/url] _________________________________________________________________ . przydatne strony j. polski [url=[[a]]http://o-kopytach-naturalnie.blog.onet.pl/\" target=\"_blank\" rel=\"ugc\">blog Wiwiany Naturalne kopyto czyli rzecz o bieganiu boso j. angielski Swedish Hoof School Lars Pala Marjorie ANHC all-natural-horse-care The Naked Hoof Iron Free Hoof Case Studies Oskar’s hooves HealthyHoof _________________________________________________________________ [url= http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,1384.msg824845.html #msg824845]Instrukcja wykonania \"noża do czyszczenia rowków przystrzałkowych\"[/url] _________________________________________________________________ kto się wybiera na kurs naturalnej pielęgnacji kopyt do Poznania?  planowany jest 18-19 kwietnia. ja jadę na pewno. jeśli ktoś z Wawy, okolic też się wybiera można by pomyśleć o jakimś wspólnym transporcie. BTW - wysłałam mojej wet artykuł, który wkleiła dea w wątku o dr Straser - o nowym podejściu do prowadzenia kopyt u trzeszczkowców (niskie piętki, bose kopyta itp). odpisała mi, że artykuł jest interesujący, a koncepcja Ramseya ma swoją logikę i że warto spróbować, bo sama jest ciekawa rezultatów. fajnie, że jest otwarta. będziemy probować 😉 ">
Jeśli o mnie chodzi to gdzieś z grubsza "w osi Polski", żeby było spokojnie w jeden dzień do przejechania do Gdańska i do Zakopca, i gdzieś w okolicy sierpnia - może być koniec lipca, początek września, bo urlopy jeszcze nie ustalone. No i żeby kasik dojechała  😎 bo naprawdę chciałabym podpatrzeć robotę w praktyce  :kwiatek: i zebrać opinie. Burza mózgów z nożem w garści  😜
Inny termin albo wschodnio-zachodnie krańce to nie bardzo, bo wożenie dziecka i urlop z roboty i obsługa zwierzyńca - nie chcę tego dwa razy organizować...
Ale by było super gdyby się coś udało 🙂
trusia - nie wiem czy srok nie za wiele, chociaż... urlopu sporo nazbierałam, jeszcze zależy jak się będzie w robocie układało.
Tajnaa, a mogłabyś wrzucić aktualne zdjęcia kopyt Trixi?
ło rany. Nie robiłam zdjęć dawnoooo. Jutro jak podjadę to ogarnę coś jak mi dzieci dadzą....
Wrzucam na szybko podeszwowe zdjęcie tego najgorszego kopyta - LP. Przepraszam, że nie zrobione i brudne, ale macierzyństwo z dwójką dzieci plus konie mnie przerosły. Jeszcze im sporo brakuje do ideału, ale ja już swoją działalność zakończyłam. Trixi w piątek prawdopodobnie wyjeżdża do nowych właścicieli. Szkoda, bo się przywiązałam, ale siła wyższa. Mam nadzieję, że będzie dzielnie służyła i uszczęśliwi wiele dzieci.
Poleciłby mi ktosiu jakieś suplementy przy gniciu strzałek ?

Na jesień przy końcu sezonu pastwiskowego wprowadziłam Horse Vital Plus Eggersmann i trzymamy się go do tej pory. Zaczął się już sezon pastwiskowy i jak ruszy całkowicie to zrezygnujemy z nich do następnej jesieni.  Mamy suchą wiosnę, a mimo to dość często zdarzały się problemy z gnijącymi strzałkami.  I tu pytanie, co polecacie dodatkowo w kierunku właśnie tych problematycznych strzałek ? Puszka, podeszwa, róg zdrowy, jedynie problem ze strzałkami występuje regularnie.  Podleczone po 2 tyg znów zaczynają się gdzieś dziury i tak w kółko.  Krew badana na jesień. Wszystko było w porządku.  Ruch po pastwiskach/padoku od rana do nocy.  Kopyta regularnie strugane. 
Cowgirl, ja polecam przede wszystkim zmianę kowala. Jeśli koń dobrze odżywiony, padokowany w boksach czysto, a strzałki nadal gniją - coś nie halo z werkowaniem moim zdaniem...
Z suplementów osobiście polecam Biotynę Officinalis , jednak tak czy siak pomyślałabym najpierw o kowalu.
Gnijące strzałki to także nadmiar cukrów w diecie, pytanie więc, co koń dostaje do jedzenia - już sama trawa może być problemem w przypadku niektórych.
Zmiana kowala też może się okazać dobrym rozwiązaniem.

A ja się chciałam podzielić pewnym doświadczeniem kopytowym na bazie właśnie Eggersmanna Horse Vital Plus oraz suplementów Podkowy. Mój koń dostaje od zawsze mieszankę suplementów od Podkowy, jednak jesienią kupiłam dodatkowo Eggesrmanna i dostawała przez pewien czas jedno i drugie. Potem Podkowa mi się skończył i stwierdziłam, że skoro mam Eggesrmanna, w którym minerały też są, to może póki się nie skończy, zostawię konia tylko na nim. Zapas był jeszcze na jakieś półtora miesiąca. W ciągu tego czasu zauważalnie poleciała jakość kopyt i jakość ruchu konia... To była jedyna rzecz, jaka zmieniła się w żywieniu. Dokupiłam więc Podkowę - i wszystko wróciło do normy.
Murat-Gazon, a co od Podkowy dajesz?
Mi na Horse Vital + koń (Kataira) się super regeneruje (m.in dzięki wit A). a i krew Darco mocno się poprawiła, zatem ro z pewnością sprawa indywidualna - a i tu nie bez znaczenia jest pozostała dieta.
Z tym, że ja z okresie niepastwiskowym daję pełną dawkę (150 gr)
_Gaga, nie no, to też odpada raczej.  Sama werkuję od dawna.  Wcześniej takich problemów nie było, a jak były to usprawiedliwione, że na padoku przez tydzień błoto, czy coś. A i po podleczeniu problem nie powracał znów. Leczyłam clor + trib i armex moczenia. Działa i teraz, ale problem powraca.  Chciałam jakoś wspomóc od wewnątrz. 
Jeszcze zaczynają pracować po przerwie, dojdzie dodatkowa porcja ruchu może to pomoże. 

Murat-Gazon możliwe i że nadmiar cukru, bez pracy dostawały około 1kg dziennie owsa. Wysłodki (niemelasowane), otręby, siano, marchew. Teraz od około tygodnia żywione bez owsa i wprowadzamy stopniowo pastwisko.

edit: szczerze mówiąc to cena tej biotyny lekko onieśmiela 😀 https://animalia.pl/officinalis-biotin-5000-msm-1000ml/szczegoly/14823/
Cowgirl, ale podajesz jej 10 ml dziennie, więc zapas na 3 miesiące z hakiem. Moim zdaniem najlepsza jaką testowałam, a próbowałam naprawdę top produkty polecane tu i przez wetów.
Gaga mieszankę wiosenno-letnią/jesienno-zimową - w zależności od pory roku.
Stawiam na to, że zdecydowanie zabrakło cynku, miedzi i magnezu, a niepotrzebnie zupełnie dołożyłam żelazo, które jeszcze dodatkowo osłabiło wchłanianie tego, co zostało.
Jeżeli chodzi o resztę diety, to wysłodki + otręby + owies jako podstawa, do tego otręby ryżowe i makuch lniany.

Cowgirl błoto, jeśli jest czyste, a nie przybiera formy płynnej gnojówki, nie powinno stanowić powodu do gnicia strzałek. Moja stoi w wolnowybiegowej stajni, gdzie jesienią i wiosną błoto na padokach jest np. przez miesiąc albo dwa niemal non stop - odkąd tam stoimy, ponad półtora roku, nie miałam żadnych problemów z gniciem strzałek. W poprzedniej stajni, gdzie koń stał w boksie, a na pastwiskach nie było sprzątane, już tak.
Cowgirl, niestety nie znam biotyny tańszej niż 70 zł/mc podawania, która byłaby dodatkowo bardzo skuteczna 🙁
Dodam, ze również nie zauważyłam wpływu błota na kopyta.

Murat-Gazon, a nie pomyślałaś, że odstawiłaś mieszankę Podkowy dokładnie w momencie zwiększonego zapotrzebowania na witaminy i minerały? Ja w okresie zmiany sierści zawsze suplementuję dodatkowo officinallisem wlaśnie, dzięki czemu nic (poza sierścią) nam się nie sypie a nowa sierść błyszczy się jak psu...oczy 😉
Gaga a owszem, pomyślałam, że to był najgorszy możliwy moment na takie eksperymenty 😉 (usprawiedliwia mnie fakt, że nie były zamierzone...  🙄 )
Tyle że większość osób bardzo chwali Eggersmanna, twierdząc, że ma najlepszy skład na rynku i największe ilości witamin i minerałów w dawce dziennej z podobnych ogólnych mieszanek. Nie zaprzeczam, ale jeśli to są największe, to nie chciałabym widzieć najmniejszych  😁
Na plus wydaje mi się jakość sierści, ale właśnie przy podawaniu obu suplementów, a nie na samym Eggersmannie. Być może kwestia dodania witamin, których w Podkowie nie ma, poza witaminą E.
Murat-Gazon, ej no konia przecież nie zepsułaś. Większość właścicieli koni niesportowych w ogóle na suplementy patrzy jak na kosmitów jakiś 😉
A skoro HV+ u Was działa średnio - może spróbuj Chevinala? Z koniopsji wiem, że jedne konie lepiej działają na HV+, inne na Chevinalu. Nie odkryłam niestety od czego to zależy 😁
Nie no, wiem, że nie zepsułam, tylko jej pogorszyłam komfort poruszania się, na szczęście na krótko. Jak na kosmitę to na mnie patrzono w stajni, jak powiedziałam, że gorzej chodzi  😜
Na razie mam zapas Eggersmanna na dłuuugo, ale jak się skończy, to pomyślę nad wypróbowaniem Chevinala.
Niedawno odkryłam kopytny suplement z UK, który składowo bije na głowę wszystkie wymienione suplementy
http://www.ebay.co.uk/itm/PRO-HOOF-3-6KG-HIGH-CONCENTRATED-EQUINE-SUPPLEMENT-/281364774189.

Pan Podkowa wycenił mi zrobienie takiej mieszanki na 180zł/mieś. Drogo. Ale powiedział też, że ten skład go zainspirował i że opracowują Polską wersję na podstawie swoim badań zapotrzebowań (a może już opracowali - bo z tego co widzę to większość jego gotowych mieszanek ma wyższe poziomy niż kiedyś miedzi/cynku i ma dodany selen i drożdże).

Dzienna (!) dawka to:

2000 iu Vitamin E
20 mg Folic Acid
500 mg Niacin (B3)
250 mg Vitamin B5
1000 mcg Vitamin B12
200 mg Vitamin B1
100 mg Vitamin B6
15g MSM
1mg of Selenium (Organic selenium S.cerevisiae)
175mg of Copper (chelate of amino acids Hydrate)
525mg of Zinc (chelate of amino acids Hydrate)
20mg Biotin
3000mg of Methionine
10256mg of L-Lysine
1000mg Yeasacc TS S. cerevisiae (equivalent to 10g yeasacc 1026)
6000mg of Magnesium
Composition- MSM, Magnesium oxide, Lysine Hydrochloride, Wheatfeed, Methionine

Usage Level 75ml scoop supplies approx. 58 grams of product.

To jest suplement specjalistyczny. Koncentruje się na kopytach, recenzje ma świetne i nie dziwię się, że działa. Dla mnie wielki plus za chelatowane postacie cynku i miedzi, oraz za selen z drożdży (bezpieczniejszy, łatwiej wchłanialny). Większość "multivitaminek" dostępnych na rynku ma dawki zachowawcze.
.........
dla porównania Officinalis ( podane dawki na KG! a nie jednorazową dawkę)

Skład:
DL-metionina 50 mg/kg
Biotyna 5000 mg/kg
witamina C 20000 mg/kg
witamina A 200000 IU/kg
witamina D3 2000 IU/kg
witamina B1 12,5 mg/kg
witamina B2 12,5 mg/kg
witamina B6 5 mg/kg
kwas D-pantotenowy 2000 mg/kg
witamina E 80 mg/kg
menadion (witamina K3 51%) 5 mg/kg
witamina PP 100 mg/kg
witamina B12 0,05 mg/kg
chlorek choliny 1000 mg/kg
Cynk 15000 mg/kg
Miedź 1000 mg/kg
L-lizyna 120 mg/kg
L-theonina 10 mg/kg
L-tryptofan 30 mg/kg

Konie o masie ok 500 kg : 10 ml / dziennie
..............

Eggersman Horse Vital - bardzo dużo żelaza, które blokuje wchłanianie miedźi i cynku.

Biotyna 13.000,00 mcg/kg
Chlorek choliny 10.000,00 mg/kg
Cynk 1.700,00 mg/kg
Fosfor 3,00%
Jod 40,00 mg/kg
Kwas foliowy 150,00 mg/kg
Kwas nikotynowy 1.000,00 mg/kg
Magnez 2,00%
Mangan 1.000,00 mg/kg
Miedź 275,00 mg/kg
Pantotenian wapnia 800,00 mg/kg
Selen 5,00 mg/kg
Sód 2,00%
Wapń 12,00%
Witamina A 700.000,00 IE/kg
Witamina B1 400,00 mg/kg
Witamina B12 1.000,00 mcg/kg
Witamina B2 400,00 mg/kg
Witamina B6 400,00 mg/kg
Witamina C 2.000,00 mg/kg
Witamina D3 40.000,00 IE/kg
Witamina E 6.000,00 mg/kg
Witamina K3 100,00 mg/kg
Żelazo 2.000,00 mg/kg
Dawkowanie źrebięta, kuce i małe konie - 25g/dzień,
konie wyścigowe i sportowe - 75g/dzień,
ogiery kryjące i ciężarne klacze - 100g/dzień
Karmiące klacze - 150g/dzień, (1 miarka zawiera 100g).
...............
Chevinial:

Witamina A 500.000 i.e./kg 30.000 i.e. /na 50 ml - dzienna dawka
Witamina D3 75.000 i.e./kg 4.500 i.e. /na 50 ml - dzienna dawka
Witamina E 14.166 i.e/kg 850 i.e. /na 50 ml - dzienna dawka
Witamina B1 833 mg/kg 50 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Witamina B2 333 mg/kg 20 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Witamina B6 333 mg/kg 20 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Witamina B12 1.333 ug/kg 80 ug /na 50 ml - dzienna dawka
Witamina K3 83 mg/kg 5 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Kwas nikotynowy 1.000 mg/kg 60 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Wapno-D-pantotenat 1.666 mg/kg 100 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Kwas foliowy 416 mg/kg 25 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Biotyna 165 mg/kg 1 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Cholino chloryd 3.332 mg/kg 200 g /na 50 ml - dzienna dawka
Miedź 1.166 mg/kg 70 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Mangan 3.333 mg/kg 200 mg /na 50 ml - dzienna dawka Cynk 4.166 mg/kg 250 mg /na 50 ml - dzienna dawka Jod 16,50 mg/kg 1 mg /na 50 ml - dzienna dawka Selen 5,80 mg/kg 0,35 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Magnez 6,66 mg/kg 40 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Sód 13.333 mg/kg 800 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Kobalt 16,5 mg/kg 1 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Żelazo 1333 mg/kg 80 mg /na 50 ml - dzienna dawka
DL-Metionina 6.666 mg/kg 400 mg /na 50 ml - dzienna dawka
L-Lizyna 8.333 mg/kg 500 mg /na 50 ml - dzienna dawka
Dawkowanie :
- konie wyścigowe i do zawodów: 50 ml / dzień, zmieszane z pokarmem
- konie pracujące lekko: 25 ml / dzień, zmieszane z pokarmem
- konie odpoczywające lub dochodzące do formy: 25 ml / dzień, zmieszane z pokarmem
No właśnie, i teraz wystarczy porównać - mieszanka wiosenno-letnia Podkowy ma np. miedzi 112 mg DZIENNIE w dawce 30 g. Co jeżeli dobrze liczę, daje jakieś 3700 mg w kg.
Jak się to ma do 1000 mg w Officinalisie i 275 w Eggersmannie  🙄
Zgadza się ilość cynku w Officinalisie i Podkowie, Eggersmann ma go około 8 razy mniej  😲
zoyabea,
Super ze poczyniłas próby stworzenia takiej mieszanki u nas
Sama chcielam kupić ten preparat, ale cena jest wysoka i przesyłka tez dużo kosztuje
Baaaaaaarzo podoba mi się skład 🙂
Z tego co pamietam to Nic i Sarah suplementują tym konie
zoyabea,
Super ze poczyniłas próby stworzenia takiej mieszanki u nas
Sama chcielam kupić ten preparat, ale cena jest wysoka i przesyłka tez dużo kosztuje
Baaaaaaarzo podoba mi się skład 🙂
Z tego co pamietam to Nic i Sarah suplementują tym konie

Po pierwsze to nie ja próbowałam ją stworzyć tylko Pan Podkowa - swoją drogą, ta firma Progressive Earth to jest Brytyjski odpowiednik Podkowy 🙂
W każdym razie - ja okroiłam tą wersję, żeby była ekonomiczniejsza ...chyba mogę się nią podzielić??  👀

edit. Mozna odjąc wit C, Bokashi i peletowanie - będzie wtedy ok 90zł/mieś.

Witamina B1 - Tiamina  - 200 mg /6g – 2zł
Witamina B3 - Niacyna - 500 mg / 15g – 3zł
Witamina B5 - Kwas pantotenowy - 250 mg / 7,5g – 3zł
Witamina B6 - Pirydoksyna - 100 mg / 3g – 3zł
Witamina B7 - Biotyna 2%  (biotyna-20mg)  - 1g / 30g – 7zł
Witamina B9 - Kwas foliowy - 20 mg / 0,6g – 2zł
Witamina B12 - Kobalamina 0,1% - 1000 mcg / 30mg -1zł
Witamina E - 1500 iu – 2g / 60g – 14zł
Amin. Chelat miedzi (miedź-175mg)  - 1,17g / 35g – 2zł
Amin. Chelat cynku (cynk-525mg)  - 3,5g / 105g – 5zł
DL- Metionina - 3g / 90g – 7zł
L- Lizyna - 10256mg / 307.68g – 10zł
Tlenek magnezu 92% –  (magnez-6000mg)  - 12g / 360g – 8zł
Witamina C – 2g / 60g – 7zł
Drożdże selenowe – (selen 2mg) - 1g / 30g – 6zł
Drożdże paszowe – 20g / 600g – 6zł
EM Bokashi – 43,5g / 1304g – 11zł
Przygotowanie i granulowanie – 20zł
Razem –  100g / 3000g – 120zł
..................
[quote author=Murat-Gazon link=topic=1384.msg2542355#msg2542355 date=1463137029]
Zgadza się ilość cynku w Officinalisie i Podkowie, Eggersmann ma go około 8 razy mniej  😲
[/quote]
Moment - na jakiej zasadzie porównujesz suplement stricte na kopyta do suplementu bardzo ogólnego?
zoyabea,
Doczytałam ze to nie ty tworzysz a pan Podkowa
Niemniej próby stworzenia zainicjowałas Ty 😉
Nieważne, pisze z tel na szybko. Niemniej dziękuje za starania bo jak pisałam skład super a i cena będzie bardzo atrakcyjna 🙂
Fajnie
Gaga te mieszanki nie są nigdzie opisane jako stricte na kopyta, tylko jako suplementacja ogólna. Na kopyta jest biotyna, ewentualnie z dodatkami, oraz uzupełniające mieszanki ziołowe.
Według opisu Podkowy ilości minerałów w nim zawarte to jest standardowe zapotrzebowanie dzienne konia o określonej masie w określonym rodzaju pracy - tak po prostu.
Swoją drogą rzeczywiście przydałby się w ofercie Podkowy bardziej kompleksowy suplement, ze "wszystkim", a nie tylko najpotrzebniejszymi składnikami.
Pieprzona trawa...

płasko, kapcie zamiast kopyt i mega wrażliwość na twardym. 😵
Wiosna panie, wiosna.

Murat-Gazon, jak to nie? Jak się suplement nazywa "Pro hoof" czy "biotin cośtam cośtam" (officinalis) to jest ogólny? 😉
Pieprzona trawa...

płasko, kapcie zamiast kopyt i mega wrażliwość na twardym. 😵
Wiosna panie, wiosna.

Może to jest dobry moment, żeby podać te ulepszone mieszanki od Podkowy - ale wybrać 99% magnez?
Gaga a bo myślałam, że pytasz konkretnie o Podkowę. Jasne, jak coś ma "hoof" w nazwie albo inne podobne w dowolnym języku, to domyślnie jest na kopyta.
Tym niemniej, jeżeli mieszanka ogólna ma wyższą zawartość minerałów mających bezpośredni wpływ na kopyta niż mieszanka pro-kopytowa, to coś tu nie gra  👀
Murat-Gazon, nie koniecznie nie gra
To pomysł akurat Podkowy, inni producenci mają inne podejście. Kopyta to niejedyna część konia przecież 😉 Mi np. an tę chwilę bardzo zależy na jak największej dawce wit A - a tego u Podkowy już nie ma...
Gaga sądzę, że są badania podające konkretnie, jakie jest zapotrzebowanie na określone witaminy i minerały w zależności od "parametrów konia" - Podkowa przecież też nie wziął tego z palca. Chociaż nie wątpię, że wyniki tych badań różnią się między sobą 😉
Fakt, przydałby się w ofercie Podkowy preparat witaminowy. Można sobie kupić daną witaminę osobno i skalkulować odpowiednią dawkę, ale nie wiem, na ile się to opłaca finansowo.
Poza tym problemy kopytowe są spowodowane niedoborami różnych pierwiastków. Ty chcesz ładować miedź, a ja potrzebuję suplementu z jak najniższą jej zawartością. Z kolei przy suplementacji cynku, miedź być musi, więc wybieram to co ma jej minimum. Aczkolwiek ja i tak zawsze badam krew, nie daje nic w ciemno. A jak już daje to w dawkach "klinicznych", a nie z opakowania  😉
Problem z mieszankami od podkowy i innymi gotowymi jest taki, że często trzeba dawać inne dawki niż zalecane, żeby byl efekt. Do tego często jest tak, że jeden pierwiastek rozwala wszystko, ostatnio szczególnie często spotykam sie z powalonymi ilościami selenu lub manganu(w sianie - i to w dwie strony czyli np w stajniach oddalonych o 20km w jednej mega dużo w innej mega Malo...co ciekawe wyszly nam ostatnio różne wartości w sianie od tego samego rolnika i teoretycznie kupowane bylo to samo, hurtowo na raz do 2,stajni...ale moze po prostu bylo z różnych lak). Często bywa tak, że badania krwi ok, a widac wyraźny problem po kopytach. Ja mam np jedna stajnie gdzie teoretycznie super warunki dla kopyt - konie 24h na dobę na dworze, dużo wymuszonego ruchu po różnych podłożach, bez owsa, bez pasz cukrowych. Konie chodzą od pietki,kopyta naprawde fajne jesli patrzeć na to jak działają, ale... Pękają jak cholera i to wzdłuż i wszerz. Robiliśmy wszelkie badania krwi, siana, gastroskopie, cuda wianki - i żadnych wniosków, nie wychodzi nic niepokojącego. A jednak cos jest mocno nie tak, konie maja co jakis czas problemy zdrowotne (bardzo różne,ale wskazujące na to ze albo się czymś podtruwają albo cholera wie co...), kopyta poza poprawna mechanika i bardzo częstym struganiem i tak pękają jak cholera... Nie mam pomysłu co jeszcze można zrobic ale problem jest ewidentyny. Moze woda, moze cos innego, nie wiadomo... 🙁 i wszelkie badania o kant d rozbic w tej sytuacji.. Przewertowałam mnóstwo artykolow, wlasciciele i ich weci to samo a dalej nie mamy tropu... Suplementację próbowaliśmy różną i nie dawala NIC.
A mam inna stajnie gdzie jedne konie żrą tonę owsa inne w ogole, robione poza mną przez innego kowala i WSZYSTKIE maja mega fajne kopyta...sciany piękne, biala linia idealna.. I badz tu człowieku mądry🙂

A a propos miedzi - uwaga z końmi które miały problemy z wątroba, ostatnio kolejny raz sie spotkałam z tym, ze u koni u których takie problemy były, wszystko wracało do normy po odstawieniu suplementu kopytowego, który miał jej dużo...
Mam pytanie do strugaczy. Czy piłowaliście kiedyś kąty wsporowe  źrebakowi, który ma 10 dni? Tak zalecił wet. u źrebaka, który urodził się z niedużym przykurczem w przodach i w zasadzie jest już prawie ok, tyle, że lekko mu jeszcze ''chodzą'' nadgarstki.  Poradźcie, piłować, czy jeszcze poczekać? Nie mam w zasadzie powodu by nie wierzyć wetowi, ale chciałabym poznać wasze zdanie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się