Forum konie »

COPD

My stosowaliśmy z ludzkich Flegamine i syrop tymiankowy.

U nas ok. Sporadycznie zdarza się pojedyncze kaszlnięcie na jeździe i przezroczysta wydzielina. 
xxequus najtańszy i najskuteczniejszy to NaCl
Ale to jest wziewne, dobrze pamiętam?
XXequus tak, trzeba inhalować.
Ja miałam następujące preparaty: secretę PRO, Foran Breatheze, syrop z Gold Labela, mieszankę ziołową stieffel na kaszel, mieszankę podkowy, sama robiłam mieszankę z prawoślazu, babki lancetowatej, dzikiej róży, tymianku
...i nic nie działało tak skutecznie jak NaCl za kilka groszy z apteki. Wystarczy przed jazdą (albo lonżą) zinhalowac i gil cieknie litrami.

edit: apteczne ACC optima 600 i tussicom też dawałam.
Ok, pewnie bylo o tych inhalacjach NaCl mowa w wątku to poszukam i poczytam  :kwiatek:

Edit:
Znalazłam, wybrobuje najprostszy sposób wiadro z parujaca woda i do tego NaCl i kilka kropel olejku eukaliptusowego  :kwiatek:
Kurcze ja jakos nie umiem inhalowac, praktycznie w ogole mi ta soj fizjologiczna nie schodzi z pojemnika w nebulizatorze.

Czy taki sposob z wiadrem tez jest skuteczny?
Evson może masz słaby kompresor, sprawdź jaki masz przepływ. Normalnie inhalacja ludzkim, w miarę szybkim zajmowała mi około 30-40 minut, może nie trzymasz tego pojemnika z solą pionowo?
Nie wiem czy ten patent z wiadrem jest dobry, gorąca woda na podrażnione śluzówki...
Mi philipsem 5 ml soli schodzi w 10 minut, drugim schodzi w 15.
Musze kupic jakis szybszy. Ale dzisiaj moj kon zaakceptowal nebulizator i poinhalowalam go ta sola, za krotko bo nie mialam czasu ale troche poszło. wypływ gluta był całkiem niezły.
Mamy niezbyt duze ale jednak pogorszenie, bo odkad przestawilam konia na trociny to nie kaszlal nic a teraz jednak od kiedy robi sie wiosna mamy 2-3kaszlniecia na lonzy i glutka  🤔 A moze to tez kwestia tego ze kon zaczał chodzi mocno do dołu na lonzy i ogolnie mocniej pracowac w dole, ze wzgledu na plecy, pewnie lepiej mu to schodzi niz jak biegał jak lama. Jak zawsze nie wiem czy powinnam cos jeszcze zrobic, moi lekarze proponuja berodual przy pogorszeniach a ja nie jestem przekonana do tego leku. Moze spróbuje z solą hipertoniczną zamiast fizjologicznej, ona działa mocniej? Jest na recepte?
Dołożyłam tez olej z czarnuszki no i kupie znowu estry omega 3 bo dawały efekty

No i kwestia parownika, jesli ktos ogarnął temat odpowiedniego kubła (z odpowiedniego materiału, boje sie tych plastikowych koszy) to bardzo proszę o kontakt  :kwiatek:
Evson ja bym bardzo uważała z berodualem. Weci jednak mają małe rozeznanie jeśli chodzi o ludzkie leki, zwłaszcza wziewne. Leki rozkurczowe stosuję naprawdę dopiero przy liczbie oddechów powyżej 35/min w spoczynku. Myślę, że Wy jeszcze nie doszliście do takiego pułapu.

Jeśli chodzi o parowanie siana, ja paruję w kuble 240l od jesieni zeszłego roku. Konie żyją, mają się świetnie.
Rudzik wlasnie ja odstąpiłam od stosowania berodualu poniewaz nie widze sensu przy naszym stanie, mysle ze to lek bardziej awaryjny.
Chciałabym zawołac dr Blankę ale obawiam sie ze bedzie chciala robic ponowną endoskopię a zwyczajnie w tej chwili mnie na to nie stac, bo jeszcze nam doszły problemy z plecami i zwiazane z tym wydatki.. Mial 2 endo i wychodził 1 stopien. Mam dostęp do wszystkich leków, ale nie bardzo chce kombinowac sama a nie mam sie do kogo zwrocic.

Parujesz w tym kuble na smieci? No ja sie tylko boje ze plastik bedzie cos wydzielal.  🙄 Sprobuje jeszcze znalezc jakies dane techniczne w necie.
Evson, jeśli masz pod ręką ludzkiego alergologa albo lepiej plumonologa to może spróbuj tam uderzyć? Jest jeszcze dr Niedźwiedż we Wrocławiu i Przewoźny też mocno się interesuje tematem nebulizacji.
Ja paruję siano w zwykłym na śmieci. Wydaje mi się, że jak ma mi się coś wydzielać, to równie dobrze będzie mi się wydzielało w czasie parowania boksu: ram okiennych, żłobu, poideł. Tą samą parownicą karchera odkażam cały boks raz w tygodniu ...wiem paranoja.
Ja paruje od grudnia kasta okrągłą budowlana i mój narzeczony wytrząsnął skądś jakąś, ala folie o wyższych parametrach temp. Wkładam do tej kasty siano zarzucam tą płachtą i ciasno wiąże. Nie widzę różnicy pomiędzy zlewaniem konkretnym wodą z węża ,ale jest to wygodniejsze i mniej się brudzi. 🙂

Kurczę moja kobyłka tez słabo zaczęło sie na dobre pylenie. Brak wydzieliny i suchy kaszel. Ciężki oddech. Nie wiem jak jej pomóc. Na steryd jeszcze za wcześnie , a jak nic nie zrobię to bedzie powtórka z rozrywki. Ewidentnie chodzi o pyłki.  Czy ktoś może mi coś doradzić co podać lub zrobić?
Evson fizjologiczna rozrzedza tyle ze nawilża i dzięki temu łatwiej spływa. Hipertoniczna powoduje osmoze i wciąga do płuc płyny z okolicznych tkanek ci daje znacznie lepszy efekt. Jest bez recepty,  ja używam 3%. Tylko jeśli Intruz ma wrażliwego nochala to posmaruj kremem Nivea przed inhalacja bo może spalić skórę 😉
Dziękuję za odpowiedzi
Rudzik wlasnie widze ze ten kubeł z inovpolu ma atesty, ciekawe czy to taki sam jak zwykłe smieciowe.. bo tak wyglada. Pewnie tez stanie na tym kuble. A masz parownice do tapet karchera do tego? Czy jakas inna? Fajny pomysł z tym odkażaniem boksu.
elena111 mój własnie tez uczulony głównie na pyłki  🤔 a nie bardzo da sie wyeliminowac czynnik
escada dziekuje Ci bardzo  🙂 A dla bezpieczenstwa mozna to napierw zmieszac z sola fizjologiczna zeby bylo mniej stezone czy nie bardzo?
Evson mam model karcher SC2 ( nie wkleję linka bo za długi) nie wiem czy to jest do tapet, ale ma w zestawie szczotkę i wąska dyszę które fajnie sprawdzają sie właśnie przy czyszczeniu boksu

Escada, a czy sól hipertoniczna nie zaszkodzi, jeśli kaszel jest suchy, w wyniku podrażnienia krtani? Ja tam zawsze osluchuje płuca i oskrzela, jeśli furczy to znacy ze coś zalega, jeśli nie to znaczy ze wystarczy nawilżać śluzówki, ale nie w każdym przypadku to jest takie oczywiste
Evson pisałam kilka stron wcześniej o beczce metalowej po produktach spożywczych- sądzę że tylko wtedy jest wystarczająca gwarancja że nic się nie wydzieli.

Ja dzisiaj miałam jeden z gorszych dni z moją kaszlaczką. 22 oddechy/min w spoczynku -jeden z najgorszych stanów jaki do tej pory miałyśmy. Niby 2 stopień, ale lepiej dmuchać na zimne. Na jakieś dwa tygodnie zaprzestałam inhalacji, ale teraz robie to znowu codziennie. Mam Sanity Pro (jak coś to na ustawieniu 2 -dolne drogi oddechowe, 5ml soli schodzi w ok 30min). Ale dziś dostała doraźnie Dilaterol i inhalacje z Berodualu- wiem że piszecie o sporo większej liczbie oddechów, ale niemalże non stop kaszlała, więc musiałam czymś ją poratować. Udało się zbić do 18 oddechów/min, czyli jej "normalne" spoczynkowe. Obawiam się jednak, że Dilaterol będzie potrzebny przez całą wiosnę i lato 🙁 Najgorzej jest jak jest wilgotno, a latem jest ok dopóki nie ma kurzu, ciężko było podczas żniw.
dowiedziałam się o stosowaniu pyłku pszczelego przy alergii. Koń pracował dość mocno bokami, gdy zaczęto kurację, z b. dobrym efektem na teraz.  Czy ktoś ma doświadczenia? albo coś wie?
Evson możesz ale 3% to najsłabsza wiec spokojnie, dzieci się tym Inhaluje 🙂

Melduje ze u nas ok, kaszlu brak, glut w normie, oddechy tez 🙂
U nas troszkę lepiej. Oddechy w normie i nie robi bokami.
Daje lipę z miodem i syrop z prawoślazu kobyłce. Nie inhaluje NaCl bo nic nie zalega.

Za to walaszka inhaluję 3 dzień NaCl. Jestem zachwycona. 🙂 Nie jest , aż tak mocno zawalony , ale pięknie spływa. Troche sie mu nudzi przy inhalacjach i musze go pilnować. Mam nebulizator z lidla(kupiłam za nim przeczytałam ,że nie warto) i działa.  Maskę mamy nie standardową bo wielki nos nie wchodzi w butelkę 5 l i wykorzystałam silikonową formę do babki za 10 zl. 😀

Najbardziej podoba mi sie koszt jednej inhalacji 0,29 zł. 🙂 Rewelacja.
U mnie bardzo spoko 🙂
Przy zwiększającej się temperaturze raczej roerek zaczyna się odzywać i to dosłownie ale zeszłe lata były dużo gorsze (i dużo mniej świadome).
No to u Nas też sukces, 22 oddechy/min (co jest bardzo dobrym parametrem) bez gila i robienia bokami, za to z fantazyjnymi zabawami padokowymi z nowym kucykowym kumplem i czystymi osłuchowo płucami!
escada, wiem, że pisałaś sto razy. Ale proszę Cię bardzo bardzo o linka do nebulizatora, z przeznaczeniem do inhalowania solą przede wszystkim. Jesteś moim guru nebulizacyjnym 🙂.
escada, wiem, że pisałaś sto razy. Ale proszę Cię bardzo bardzo o linka do nebulizatora, z przeznaczeniem do inhalowania solą przede wszystkim. Jesteś moim guru nebulizacyjnym 🙂.

Podpinam się pod prośbę  :kwiatek:
http://m.ceneo.pl/12376395 do soli mam dokładnie ten, jest mega szybki. Do leków mam inny z większymi cząsteczkami ale połowę wolnej pracuje.
O dzieki, tez sobie kupie ten, bo jestem zachwycona inhalacjami z soli tylko moj jest dosc wolny.
Kurcze, moj jest chyba najbardziej ze wszystkiego uczulony na pyłki, suche trawy itd. Jak ide z nim po łące gdzie są wlasnie takie suche przerośniete trawy, chaszcze to nieładnie oddycha.. No ale z tym chyba nie da sie nic zrobic  🤔 Nie zatrzymam pylenia roślin przeciez. A moze warto sprobowac odczulania w takim przypadku? Nijak nie mam szans wyeliminowac czynnika
Evson my się odczulamy na zielsko, konkretnie cynodon. Za 1,5 tygodnia 3 zastrzyk pierwszej serii i póki co koń kaszle gorzej.. Czytałam, że przy odczulaniu to się zdarza wiec walczymy dalej    😉 przy okazji chciałam się przywitać i dołączyć do szczęśliwego grona posiadaczy kaszlakow  😁 :kwiatek:
chomcia Witam w wątku  🙂 I dziekuje za informacje. Dawaj znac czy bedzie lepiej. Ja sie wlasnie boje tego pogorszenia i ze tak zostanie. Mozesz na PW lub tutaj zdradzic jaki koszt Ci za to wyjdzie?
elena111 super pomysł z tą foremką 😎 Mojej łeb też się w butelkę 5l nie mieści, a dzięki twojemu pomysłowi uda się zrobić inhalator 😀

Kurcze dalej niby tylko 22odd/min ale robi bokami, a w stępie potrafi świszczeć  🙁 Glut jakoś spływa po inhalacjach
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się