Forum towarzyskie »

Pomoc naukowa (zadania, tłumaczenia itp.)

sciagnij moze quicktime player'a czy jakos tak 😉 wiem, ze sie w nim avi otwieraja.
zaspa89, czeka Cię przewertowanie albumów. Pooglądaj prace takich malarzy jak:
Caspar David Friedrich
Claude Lorrain
William Turner
Salomon van Ruysdael

Jeśli dopadniesz "Wielkich malarzy" myślę, że znajdziesz tam łopatologiczny opis.
Ponawiam pytanko, czy ktos oceniłby mój felieton ?  😉
annn, ja co prawda pisywałam felietony do gazetki szkolnej i zachwycał się nimi mój wychowawco-polonista, ale zbyt wiele o nich nie wiem. Możesz podesłać, to rzucę okiem, ale na ile moje rady przydatne będą - nie wiem.
annn- ja też chętnie ocenię  😉
no to pw poleciały  😉
Sądzę, że temat odpowiedni 😉

Na jutro muszę pisemnie odnieść się do stwierdzień:
1) "O wiele bezpieczniej budzić strach niż miłość"
2) "Przyjaźnie które pozyskuje się zapłatą, a nie wielkością i szlachetnością umysłu, są wprawdzie zasłużone, lecz w istocie nie istnieją i nie można z nich w potrzebie korzystać"

Swoją opinię na ten temat mam i wiem co z tym zrobić, natomiast potrzebne mi są konkretne przykłady postępowań, jakieś 'za' i 'przeciw' oraz opinie innych osób na ten temat.
Nie mam czasu żeby wyjść na ulice i pytać przechodniów, więc proszę o pomoc Was 👀
plis help, potrzebuję tłumaczenie tych podpunktów:
APPLICATION REQUIREMENTS:
- Have sufficient knowledge of the Spanish language to be able to follow the tuition and take advantage of the classes attended.
- Submit a medical certificate as proof of no impeding reason for the practice of the sport.
- Suffer from no ailment which may affect its coming in close contact with horses or equines.
- Produce written authorisation signed by parent or tutor, if not of legal age.
- Providing DVD 5 minutes of practice riding a job running free.
- Attach an Equestrian Curriculum Vitae to the Enrolment Form.
Strucelka tak na szybko:

wymogi rekrutacyjne
- wymagana znajomosc jezyka hiszpanskiego w stopniu pozwalajacym na sledzenie kursu i efektywnym uczestnictwie w zajeciach (wynoszeniu wiedzy z zajec)
- przedstawieniu zaswiadczenia lekarskiego jako dowodu, ze nie ma zadnych przeciwwskazan do uprawiania sportu
- brak dolegliwosci, które mogą miec wpływ na bliski kontakt z końmi
- przedstawienie pisemnej zgody rodzica lub opiekuna (nauczyciela), jezeli nie jest sie osoba pelnoletnia
- dostarczenie DVD z nagraną 5-minutową jazdą 'wolna' (bez elementow) *** tego punktu nie jestem pewna, ale podjerzewam, ze chodzi o taka zwykla jazde
- załącznie jeździeckiego CV do formularza aplikacji
😉

edit: dobra, jestem juz pewna tego punktu z DVD. musialam tylko przeczytac po hiszpansku te wymogi. chodzi o jazde bez pracy (pracy w sensie skoki czy elementy ujezdzenia). ja przez to rozumiem jazde po prostych, ewentualnie jakas wolta, polwolta 😉 ale w razie co mozna sie ich dopytac co konkretnie ma sie znalezc na tym filmiku
Czy ja mogłabym liczyć na pomoc?? Chodzi o  na francuski haśle do krzyżówki. Z góry dziękuje.
1.Czyści sie nim konia.
2. górna cześć grzywy
3. długodystansowe...
4. konkurs na bicie rekordu wysokości
5. wpisuje sie w nią klacze
6. tam leży miodlo
7. specjalne spodnie do jazdy
8. koń ma je w pysku
9. tylna cześć konia
10. samica konia

7. specjalne spodnie do jazdy culotte
8. koń ma je w pysku  Embouchures (tylko to chyba mnoga jest)

chodzi mi o przetłumaczę tych pytań nie odpowiedzi. źle sie wyrazilam przepraszam 😉
to ma byc tak slowo w slowo?

bo mozna np tak:
1. Ustensile de nettoyage
3. L' *** long-distance ( w sensie L'endurance long-distance)
tak  moze byc w doslownie 😉
5. c'est un registre de recensement des poulinières d'une race donnée

6. miodlo to rozumiem ze siodlo?  😀 Lieu où l'on range les selles et harnais de chevaux, de montures que l'on possède

7. un pantalon de cheval, retouché sur lui-même par le maître tailleur et dont les basanes ajustées singeaient la botte

8. c'est une pièce de harnachement insérée dans la bouche du cheval

9. jezeli to chodzi o zad: Train postérieur du cheval, compris entre les reins et le jarret

nad 4 musze pomyslec.

co do 2: jakie jest haslo? bo nie mam pojecia czy gorna czesc grzywy to grzywka czy moze jeszcze cos innego
10. jezeli chodzi o klacz ktora daje zrebaki Jument destinée à la reproduction
a jezeli o taka bez zrebakow to Femelle du cheval
siodlo siodlo🙂
w 2. mialo być górna cześć szyji (odp. kark) 😉
Czekam na 4 wtedy🙂 ale juz dziękuje :kwiatek:
Edytka jestem Twoją dłużniczką 🙇 :kwiatek: :kwiatek:
właśnie, co rozumiesz poprzez tą "wolną jazdę"? Myślisz, że kwalifikuje się jazda stępem, kłusem i galopem po obwodzie maneżu czy coś? Bo w sumie nie wiem jak to rozumieć.
Strucelka, nigdy się nie spotkałam z określeniem, całe to zdanie jest dość nieszczęśliwe (Providing DVD 5 minutes of practice riding a job running free).
hmm... a to określenie "wolna jazda" to nie czasem taka zwykła jazda stęp-kłus-galop bez specjalnego zebrania i trudniejszych elementów, tak se, o, jazda rekreacyjna?
Pomóżcie🙂 Zrobiłam zadania, ale nie wiem czy dobrze 🙂 Możecie sprawdzic ?
1.Przez poprzeczny przekrój przewodnika przepływa w ciągu 1 minuty ładunek 120 C. Oblicz natężenie prądu w tym przewodniku.

AD1
Q=120[c]
t=1min=60 sek
I=Q/t
I=120/60
I=2[A]

2.Na rysunku przedstawiono schemat pewnego obwodu elektrycznego. Z jakich elemwntów składa sie ten obwód elektryczny? Zaznacz kierunki prądów płynących  obwodzie po zamknięciu wyłącznika.

Ad2.
-bateria
-przewody
-odbiornik
-włacznik

3. Przyjrzyj się dokładnie latarce kieszonkowej i spróbuj narysować schemat instalacji elektrycznej tego obwodu.
AD3.

( tego jestem najmniej pewna)

Z góry dziękuje 🙂

Dobrze, z takich drobnych uwag to ładunek ma jednostkę C a nie c, a czas s a nie sek.
W obwodzie zaznacz też jak prąd płynie w rozgałęzieniach. Jak rysuje się kierunek przepływu prądu, to dobrze jest zamknąć włącznik. No i ja tam widzę więcej niż jeden odbiornik  😉
kto by mi przetlumaczyl tekst piosenki prosze i z gory dziekuje :kwiatek: Uratujcie 😉

Viens je t'emmene x2

Refrain
Viens je t'emmene sur l'océan
Viens je t'emmene au gré du vent
Vers la lumiére du soleil levant
Viens je t'emmene sur mon bateau blanc

Faire une croisiére d'1 jour ou d'1 an
Découvrir la terre les yeux droit devant
Pour ne pas laisser même quelques instants
Les paysages defiler sans les voir avant
Connaître la mer les poissons volants
Découvrir une terre les oiseaux chantants
Visiter une île au large des Antilles
Mais encore sauvage sans aucune cage

refrain x2

Faire une croisiere d'1 jour ou d'1 an
Découvrir la terre les yeux droit devant
Pour ne pas laisser même quelques instants
Les paysages defiler sans les voir avant

Comme l 'écuyer sur son cheval blanc
Fier d'avancer le coeur en avant
Faire ce voyage pour devenir grand
Lors de l'amarrage du beau bateau blanc
potrzebuje jakiś tablic z niemieckim pismem neogotyckim
Przerabial ktos z was wiersz Czesława Miłosza "Zaklęcie"??
mam 3 pytania.
1. Skoro wiersz sławi potegę rozumu, dlaczego nosi tytul zaklecie?
2. Z wiersza dowiadujemy sie, że rozum ustanawia powszechne idee. Jakie idee zostały przywołane w tym utworze?
3. Jaką wartosc nadaje Miłosz słowu poetyckiemu??

Proszę pomóżcie to ważne :kwiatek:
Czy ktoś znający hiszpański byłby chętny i sprawdził mi pod względem gramatycznym niedługi list?
pomocy jak będzie "układ nerwowy u koni" po angielsku ? z góry dzięki za pomoc
Ok, hiszpański zrobiłam jakoś.

Ale mam problem. Brakuje ciut do paska (4,73) i do tego muszę mieć 5 z hiszpańskiego.
Zostało mi jakieś 40stron do końca książki (ćwiczenia) i muszę je zrobić.
Jest ktoś z Krakowa, kto by mógł mi pomóc to zrobić?
Albo nie z Krakowa, komu mogłabym wysłać książkę? Zapłacę, jeśli trzeba.
proszę, bo sama sobie nie dam rady, a pasek na koniec liceum...  😍
Jest tu jakiś pasjonat historii tudzież historyk skłonny wyciągnąć pomocną dłoń?
Info na Pw
Proooooszę
witam utknełam przy bibliografi🙁 ma ktos może poprawnie wykonaną?? była bym bardzo wdzięczna za pomoc
Zaspa89 - a taka do magisterki moze byc? Mam napisane jak powina wygladac kolejnosc itp.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się