Forum konie »

Konie achał-tekińskie

ten ogier kryjący, który pojawił się stronę temu ponoć stoi w mojej okolicy. Mam do niego 80km. Właśnie jest zajezdzany. Planuję pojechać tam i go zobaczyć
kate - jak tylko właściciel się zgodzi to wklejaj fotki i zdaj relację z wizyty 🙄
nie sądzę, aby miał coś przeciwko skoro reklamuje go jak może jako ogiera kryjąca. Wklejenie fotek na ogólnopolskim forum to dobra reklama.  😉
tylko mam mocno średni aparat, więc zdjęcia nie będą powalające, ale postaram się
Czy ja widzę pręgę na zadzie? Wyrośnięty konik polski? 😁

Koń bułany zawsze występuje z pręgą grzbietową, ale uwaga - ta maść nie występuje u koni achał-tekińskich! Tekińca beżowej barwy, z czarnym włosiem grzywy i ogona potocznie nazywamy bułanym, ale tak naprawdę wszystkie te "bułane" są końmi maści jeleniej, ponieważ nie posiadają pręgi grzbietowej.

Specjalnie przejrzałam zdjęcia kobył Jacka, bo też jakiś zarys pręgi na zdjęciu rzucił mi się w oczy. Na letniej sierści na szczęście żadnej pręgi nie widać. 😉 Jacku, mógłbyś zrobić zdjęcie tej pręgi?
Jak będzie lepsze światło. Poza tym, teorie sobie, a praktyka sobie: mój całkiem zwykły i przyciętny, gniady wielkopolak Dar też miewał pręgę przez grzbiet, dla odmiany - głównie latem.

Nie mówiąc o tym, że jak chodził z arabem, to zaczynał nosić wysoko ogon, a w towarzystwie hucułów robiły mu się pręgi na nogach  😁
kameleon nie koń  🤣
Czemu tekińce mają na championatach golone grzywy? Tak z ciekawości pytam, bo piękne te zdjecia z championatu swiata(tzn piekne konie), ale jednak grzyw mi brakuje.
Brak grzywy uwydatnia piękno szyi. Bez fruwających dookoła włosów sylwetka nabiera jeszcze ładniejszej, bardziej charciej linii.
Poza tym achałtekińskie grzywy często są... liche 😉 Skoro uroku nie dodają to równie dobrze można je zgolić - konie często prezentują się wtedy zdecydowanie atrakcyjniej.
abre, o wiele atrakcyjniej! 😉
Jak oglądam zdjęcia z wystaw achałtekińców, to często się zastanawiam czy to na pewno są żywe zwierzęta, a nie posągi 😍
Z wczoraj. Jakoś zapomniałem o prędze, ale to się jeszcze nadrobi:

Czosnku księżniczki nie lubią, krzywią się na sam zapach. Zobaczymy, jak im zasmakuje dzisiaj witamina C o smaku "lekko pomarańczowym". Oby tylko nie uznały, że bez oliwki i palemki takiego drinka też nie wypiją...  👀
Piękne zdjęcia Gazancza:

🙂
Pierwsze i trzecie bajka  😜
Właściciel stajni i klubu Pegaz Dziemiany, pan Marcin Podpora i jego urocza małżonka, pani Mariana odwiedzili nas dzisiaj w Boskiej Woli. Szczegóły będą później, być może nawet o wiele później, ale wygląda na to, że nie tylko wiedza o stanie aktualnym i perspektywach rozwoju hodowli w Polsce, ale też o historii prób jej pionierskiego rozwoju w latach poprzednich pełna jest kompromitujących luk...

Przy okazji przepraszam za pomyłkę w zdjęciu parę oczek wyżej. Oczywiście nie widoczek chciałem wkleić, tylko zdjącia koni - ale coś mi się najwyraźniej pomyliło.

Tohtamysz (Halif - m. po Kerzi) i jego zabójcze spojrzenie. 😎

by fotart
Spojrzenie niesamowite  😀
noo, spojrzenie to on ma naprawdę zabójcze 🙂
wow ! pierwszy raz taki wzrok widze  😀
Wrażenie potęgują dodatkowo rybie oczy. 😎

Jeszcze jeden kolega z oczkami w tym stylu:

Saburbek
(foto by Vikarus)

i jego ojciec Garajusup:

One mają oczy jak smoki  😍
koledzy mi się bardziej podobają  💘
oo tak koledzy mają oczy jak smoki, straszne ale piękne 😍

Senova 1981 (Senetir - Oliwa po Ametist), Intermediate Loudoun April 1993

Najmłodsze pokolenie w stawropolskim stadzie 😜 :

http://www.stavropol-teke.com/web/stavr.nsf/Youngsters?OpenView
Efekt 4-miesięcznej pracy Dalii z Osman Guli na lonży:

W sobotę mam się przewieszać  😡  🏇
jkobus - powodzenia  😀 Mam nadzieję, że wszystko pójdzie jak z płatka
W sumie przewiesiłem się już dziś. Spontanicznie. Konik spoko! Tylko nastąpnym razem muszę pamiętać, żeby wyjąć z kieszeni 5-metrową miarkę w twardej, plastikowej obudowie ze skuwką, bo trochę w żołądek ciśnie  😉
Jacku, i jak tam Osman Guli?
To czeski tekiniec. 😉

http://achalteke.cz/koneCR1.asp?name=59
jkobus   Osman Gulii (poprawione - sory za wcześniejszą pomyłkę ale dochodze do siebie po grypie żołądkowej i jeszcze średnio kontaktuje, dzięki Bischa za poprawkę  :icon_redface🙂 to chyba najbardziej absorbujący moją uwagę tekiniec  😲  umaszczenie ma po prostu niesamowite, jak zaczarowana, pochłaniająca bez reszty, po prostu piękna!  🙇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się