Forum konie »

Konie achał-tekińskie

jkobus, gratulacje, już na swoim, to jest to!!! Teraz z każdym dniem powolutku będzie się wszystko układało i klarowało. Trzymam kciuki i musze się kiedys wprosić na wizytę 😀. Pozdrawiam ciepło 😉.
Jejku te konie są boskie . Strasznie mi się podobają . Fakma jest śliczna ale Guron cudo , ma w sobie to coś . Wiecie może gdzie więcej zdjęć można oglądać ?
Wujek Google ma wiele zdjęć tekińców. 😉

A ja nie poznaję naszego ogiera. 23 lata na karku, a on mało boksu nie rozsadzi. Jak się go prowadzi, to podskakuje, rży, wręcz "tańczy". 😉 Aż miło popatrzeć w jakiej jest formie. 😀

Z wczoraj. Foto by Dalia. Na razie tyle. Zresztą, muszę się dopiero nauczyć pisać jedną ręką - jeszcze co najmniej 3 tygodnie gipsu. A tu siano czeka... Ech, do d..y ten rok i tyle...
Fajne to drugie zdjęcie. Widać, że koń pustyni. 😉
Pelhan moze nadal pod wplywem uroku Gazeli jest 😉
Bardzo możliwe. 😀

Edit: Tu były zdjęcia.

Od razu chciałabym uprzedzić ewentualne komentarze na temat jego wyglądu. Jest bardzo chudy, ale ma 23 lata, nie rusza się praktycznie wcale oprócz padoku i lonży raz na jakiś czas, jest po ciężkiej chorobie i na dodatek jest tekińcem. 😉 Nie głodzimy go, a wigoru i kondycji można mu pozazdrościć.
Pursat - to po co wstawiasz foty, które - jak sama zaznaczasz - prawdopodobnie będą krytykowane?...
Bo - niestety - koń wygląda strasznie...
skoro nie głodzicie go, to może wypadałoby zrobić badania...? cokolwiek, ale to na pewno nie jest zwierzę w tzw dobrej kondycji (i nie chodzi tu o wigor i chęć do biegania...)

W takim razie usuwam zdjęcia.

A po co wstawiam? Mam takie prawo.

Zdaję sobie doskonale sprawę z tego jak koń wygląda, złożyło się na to wiele czynników i możliwe, że nigdy już nie będzie "w tzw dobrej kondycji (i nie chodzi tu o wigor i chęć do biegania...)".
Zdajesz sobie sprawę? Bo dwa posty niżej napisałaś, że kondycji temu koniowi można pozazdrościć... 🤔wirek:

Rozumiem że jest po chorobie i rozumiem, że jest tekińcem, ale kondycji to ja mu nie zazdroszczę  👀
Pursat - ja nie napisałam posta po to, żebyś usunęła zdjęcia, a po to, żebyś coś przemyślała i spojrzała na sprawę (konia) szerzej...
ale jak widać bezskutecznie...
Miałam na myśli, że jest energiczny, wesoły, ciekawski, na lonży bryka itp. Słowo "kondycja" rzeczywiście trochę nietrafne, jeśli mówimy o całokształcie, w tym także o wyglądzie zewnętrznym.

Anaa, znam tego konia bardzo dobrze, widuję go niemal codziennie i wiem jak z nim jest, ale rozumiem że osoby z zewnątrz mogą być zszokowane, mimo mojego wyjaśnienia. Zdjęcia usunęłam, nie chcę wywoływać jeszcze większej burzy i dotarło do mnie jakie odczucia wywołał taki widok u Was - które tego konia i jego historii nie znacie.

ja zdjęcia widziałam, koń na pączka nie wygląda, ale... skoro to stary koń, który swoje przeszedł, w tej chwili jest zdrowy i funkcjonuje, to moim zdaniem i tak nie będzie pączkiem w maśle, a skoro biega, bryka, jest energiczny to przecież z niczego tej energii nie bierze i gdyby był chory - szybko by o tym powiadomił. Konie zazwyczaj przecież nie udają, tylko pokazują, że coś je boli, że są słabe, chore... a w niektórych przypadkach - mizernieją z braku pracy i swojego, jednego jeźdźca-opiekuna. Widziałam trochę starszych koni, które całe życie miały jednego człowieka, który na nich jeździł i w momencie, kiedy tego człowieka zabrakło i konie zostały zupełnie odstawione od pracy na łąki - dosłownie zmętniały w oczach, przez zupełny brak kontaktu z człowiekiem, mimo, że miały, jedzenia pod dostatkiem i dobre warunki bytowe. Ba, sama miałam takiego emeryta kupować, do bujania się 3-4 razy w tygodniu, ale w końcu jakoś nie wyszło. Obiecałam sobie, że kiedy dorobię się własnej stajni, a on będzie jeszcze żył, wykupię go na emeryturę.
Nawet u siebie w stajni mam przykład starszego jegomościa, który ma więcej niż "naście", troskliwą opiekunkę, od czasu do czasu chodzi pod siodłem i wygląda na zadowolonego z życia zwierzaka. 
jkobus- sielskie widoczki  🙂 . Masz jakieś zdjęcia stajni?  😉
Na jednym czy dwóch zdjęciach widać wiatę dla koni: na razie tylko dach.
Myślałam, że poza tym jeszcze jakaś stajnia jest. Ale już coś się buduje? Na przykład na długie zimowe miesiące?
Na razie nie mam pieniędzy. Jeśli uda mi się zarobić, obiję i ocieplę wiatę.
Astra mnie powaliła na kolana  😜 cudo nie koń!!! Nie wiesz przypadkiem ile za nią chcą (tak z ciekawości...)?
Niestety nie wiem, trzeba napisać do nich i zapytać. 😉
Dlaczego one wszystkie takie masywne i krótkoszyje? Specjalnie wybierali..?
Astra mnie powaliła na kolana  😜 cudo nie koń!!! Nie wiesz przypadkiem ile za nią chcą (tak z ciekawości...)?

Hihi, raczej daleko będzie, żeby oglądnąć kobyłki.
Stacjonują w Tampa na Florydzie.
Jakoś mi nie pasowały do Szwecji te hunterowe ogłowia.
Teraz Floryda - zgadza się. 😉 Ja już z przyzwyczajenia piszę o tej Szwecji, bo większość ich koni urodziła się właśnie tam. 🙂

Widocznie przestały pasować do koncepcji hodowlanej, bo zostawili sobie Maję i Merdżen - pełne siostry po Osmanie, które prezentują się już inaczej: lekkie, o długich szyjach i zgrabnych szlachetnych głowach. Zresztą wystarczy obejrzeć zdjęcia.

Masywne - no cóż, takie tekińce przecież też istnieją. 😉

Edit: na stronie Alania Stud pojawiła się aktualizacja. Na sprzedaż są konie kupione niedawno od pana Hofmana z Czech: ogiery Dżasman i Abebe.

http://alania-stud.com/index.php?id=79

http://alania-stud.com/index.php?id=81

Chciałam jeszcze dodać, że zakończył się Czempionat Świata. Wśród ogierów zwyciężył Tykma Serdar (po Murgab) urodzony w Stawropolu, obecnie prywatnej własności. 🙂
Mi się Prizma spodobała. Ma cudowne oczy 🙂
Wspomniany czempion Tykma Serdar:

a przy okazji dwa ogiery ze stadniny im. Naiba Idrisa - Saburbek:

oraz Garajusup:

Zdjęcia by Vikarus
P...łem nie jestem, ale żadnego z nich z łóżka bym nie wygonił!  😜
Saburbek to jest ktoś!!!! Ja piórkuje ale spojżenie  😲A moje złotko i tak najpiękniejsze na świecie  😍
Dwójkę proszę 😍
śliczności 🍴
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się