jkobus, gratulacje, już na swoim, to jest to!!! Teraz z każdym dniem powolutku będzie się wszystko układało i klarowało. Trzymam kciuki i musze się kiedys wprosić na wizytę 😀. Pozdrawiam ciepło 😉.
Jejku te konie są boskie . Strasznie mi się podobają . Fakma jest śliczna ale Guron cudo , ma w sobie to coś . Wiecie może gdzie więcej zdjęć można oglądać ?
A ja nie poznaję naszego ogiera. 23 lata na karku, a on mało boksu nie rozsadzi. Jak się go prowadzi, to podskakuje, rży, wręcz "tańczy". 😉 Aż miło popatrzeć w jakiej jest formie. 😀
Z wczoraj. Foto by Dalia. Na razie tyle. Zresztą, muszę się dopiero nauczyć pisać jedną ręką - jeszcze co najmniej 3 tygodnie gipsu. A tu siano czeka... Ech, do d..y ten rok i tyle...
Od razu chciałabym uprzedzić ewentualne komentarze na temat jego wyglądu. Jest bardzo chudy, ale ma 23 lata, nie rusza się praktycznie wcale oprócz padoku i lonży raz na jakiś czas, jest po ciężkiej chorobie i na dodatek jest tekińcem. 😉 Nie głodzimy go, a wigoru i kondycji można mu pozazdrościć.
Pursat - to po co wstawiasz foty, które - jak sama zaznaczasz - prawdopodobnie będą krytykowane?... Bo - niestety - koń wygląda strasznie... skoro nie głodzicie go, to może wypadałoby zrobić badania...? cokolwiek, ale to na pewno nie jest zwierzę w tzw dobrej kondycji (i nie chodzi tu o wigor i chęć do biegania...)
Zdaję sobie doskonale sprawę z tego jak koń wygląda, złożyło się na to wiele czynników i możliwe, że nigdy już nie będzie "w tzw dobrej kondycji (i nie chodzi tu o wigor i chęć do biegania...)".
Pursat - ja nie napisałam posta po to, żebyś usunęła zdjęcia, a po to, żebyś coś przemyślała i spojrzała na sprawę (konia) szerzej... ale jak widać bezskutecznie...
Miałam na myśli, że jest energiczny, wesoły, ciekawski, na lonży bryka itp. Słowo "kondycja" rzeczywiście trochę nietrafne, jeśli mówimy o całokształcie, w tym także o wyglądzie zewnętrznym.
Anaa, znam tego konia bardzo dobrze, widuję go niemal codziennie i wiem jak z nim jest, ale rozumiem że osoby z zewnątrz mogą być zszokowane, mimo mojego wyjaśnienia. Zdjęcia usunęłam, nie chcę wywoływać jeszcze większej burzy i dotarło do mnie jakie odczucia wywołał taki widok u Was - które tego konia i jego historii nie znacie.
ja zdjęcia widziałam, koń na pączka nie wygląda, ale... skoro to stary koń, który swoje przeszedł, w tej chwili jest zdrowy i funkcjonuje, to moim zdaniem i tak nie będzie pączkiem w maśle, a skoro biega, bryka, jest energiczny to przecież z niczego tej energii nie bierze i gdyby był chory - szybko by o tym powiadomił. Konie zazwyczaj przecież nie udają, tylko pokazują, że coś je boli, że są słabe, chore... a w niektórych przypadkach - mizernieją z braku pracy i swojego, jednego jeźdźca-opiekuna. Widziałam trochę starszych koni, które całe życie miały jednego człowieka, który na nich jeździł i w momencie, kiedy tego człowieka zabrakło i konie zostały zupełnie odstawione od pracy na łąki - dosłownie zmętniały w oczach, przez zupełny brak kontaktu z człowiekiem, mimo, że miały, jedzenia pod dostatkiem i dobre warunki bytowe. Ba, sama miałam takiego emeryta kupować, do bujania się 3-4 razy w tygodniu, ale w końcu jakoś nie wyszło. Obiecałam sobie, że kiedy dorobię się własnej stajni, a on będzie jeszcze żył, wykupię go na emeryturę. Nawet u siebie w stajni mam przykład starszego jegomościa, który ma więcej niż "naście", troskliwą opiekunkę, od czasu do czasu chodzi pod siodłem i wygląda na zadowolonego z życia zwierzaka.
Teraz Floryda - zgadza się. 😉 Ja już z przyzwyczajenia piszę o tej Szwecji, bo większość ich koni urodziła się właśnie tam. 🙂
Widocznie przestały pasować do koncepcji hodowlanej, bo zostawili sobie Maję i Merdżen - pełne siostry po Osmanie, które prezentują się już inaczej: lekkie, o długich szyjach i zgrabnych szlachetnych głowach. Zresztą wystarczy obejrzeć zdjęcia.
Masywne - no cóż, takie tekińce przecież też istnieją. 😉
Edit: na stronie Alania Stud pojawiła się aktualizacja. Na sprzedaż są konie kupione niedawno od pana Hofmana z Czech: ogiery Dżasman i Abebe.
Chciałam jeszcze dodać, że zakończył się Czempionat Świata. Wśród ogierów zwyciężył Tykma Serdar (po Murgab) urodzony w Stawropolu, obecnie prywatnej własności. 🙂