Forum konie »

Fiordy, fiording - przybliżenie rasy

Sankaritarina, co do mix'u fiord/xx też bym była bardzo ciekawa - nie zrozumcie mnie źle, bo mając kobyłkę xx myślę nad pokryciem jej (dopiero za parę lat - maluch najpewniej zostanie wtedy, pod tereny/rajdy rekreacyjne i spokojniejszy od lekko nadpobudliwego xx - taki tam bzdurny off).

Wetnę się w temat, ale zaraz już znikam i nie nudzę. Co do mix'u fiord/oo to miałam okazję przez jakiś czas na rajdzie polegać na takowym koniku - złapał za serce za równo wyglądem, jak i charakterem - niestety brak u mnie doświadczenia z oo i fiordami, więc nie wiem bezpośrednio jak to u nich charakterologicznie wygląda. No i w jakieś 3tyg zrobiliśmy ponad 900km luźnym tempem, a szedł boso - maluch nie do zdarcia, z sercem.

Poglądowe - kara klacz to wlkp z tego co pamiętam, a siwa oo.. O ile czegoś nie pomieszałam.

I już znikam ze swoim off'em mieszankowym.

Tylko jak to u czystych fiordów z charakterem? Można porównać w jakimś stopniu do kp, czy zupełnie inna mentalność?
Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że fiordy są o niebo chętniejsze do współpracy niż koniki polskie. Fakt, że jedna jaskółka wiosny nie czyni... A powiedzcie mi co uważacie o ogierze Eldon?
Tu jest artykuł o fiordach w Jaroszówce, wraz ze zdjęciami. Jest arabo-fiord Watażka i całe stawki anglo-fiordów: http://jaroszowka.w.interia.pl/fiord/fiordzkie.htm

Kiedyś dzierżawiłam anglo-fiordkę, odgrzebię jej zdjęcie i może uda mu się odnależć jej rodowód, to wkleję  😀
Bischa, maść po hucule czy fiordzie? 😀 Taką mieszankę mogę sobie wyobrazić, ale nigdy nie widziałam fiorda "uszlachetnionego" xx czy oo, jestem ciekawa efektu (pewnie podobny do arabokoników, ale i tak chcę widzieć 😁 )

Budowę ponoć ma typowo fiordzką, nie mam z boku, spróbuję zrobić w pracy któregoś dnia lepsze zdjęcie.
No, niestety, nie mam zdjęć Darki. Jest tylko to, na re-volcie (oryginał chyba usunęłam z komputera, nadgorliwiec jestem): http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,504.msg965849.html#msg965849 

Kl. Darka, m.Dana po Watażka, o. Dametto xx, ur.w 1993r.
to ja wcisnę się z moim Czekiem  😀  na początku września po 4latach sielanki u nas w domu-stajni pojechał się podszkolić i odchudzić 😀
mowa o charakterach, to mogę określić tak  - chęć pracy z człowiekiem, pozytywnie nastawiony do pracy 😜
fot. Jessica Boroń

i taki jeszcze portretowo

Viridila, Bardzo ładny ten mix wyszedł 😀 🙂
a co do charakteru fiordów - nooo, ponoć jest właśnie tak jak mówi Fiordka - są lepsze do pracy niż koniki polskie. Ale to ciągle prymitywy 🙂

Cień na śniegu, Dzięki za link! 🙂 Fajna ta Darka, ale bym po tym zdjęciu w ogóle się nie zorientowała, że to po fiordzie. 😀 Zastanawiałam się przy takich mieszankach jak z maścią, ale wysuwa się na czoło wniosek, że fiordy niespecjalnie maść przekazują, jeśli są kojarzone z nie-fiordami.

Bischa, Huculsko wygląda 😀
juliadna, Czeka kojarzę ze szmato i jeszcze jakiegoś innego wątku i niekiedy się napatrzeć nie mogę 😉 Chociaż mam podobnie w wątku o konikach polskich. No, ale ja lubię prymitywy z wyglądu, a charakterki też zazwyczaj cenię w nich.

Sankaritarina, jak usłyszałam, że to arobo-fiord to uwierzyć nie mogłam patrząc na głowę.. Tylko ta grzywa taka mało arabska (gruba?) 😉 Poglądowo tutaj łepek fajnie widać no i wzrost (ja mam jakieś 163cm): (w linku, żeby bezpośrednio nie zaśmiecać wątku już)
Na tych zdjęciach ma około 10 lat ( obecnie będzie miał koło 13-14).
A co do maści to pewnie tez zależy z jakim koniem fiord jest kojarzony - może osoby siedzące w maściach coś więcej mogły by powiedzieć.

Cień na śniegu, dzięki za link 🙂 W sumie to te mix'y xx/fd są naprawdę sympatyczne.
Juliadna możesz mi podać pochodzenie Czeka - jestem pod wrażeniem 🙂
Viridila dziękujemy 🙂
Fiordka o jeju, ojciec to Bank tyle wiem. Ja mam problemy z zapamiętywaniem imion. Jest z hodowli z Bydgoszczy 🙂

To świeże zdjęcia kluseczka pod Trenerką 🙂

Dziękuję 🙂
Mam pytanie, co zrobić  aby ustabilizować siodło na okrąglutkim, zapasionym fiordzie ? Kobyłka zaczyna dopiero pracę pod siodłem, więc zanim schudnie  to trochę czasu minie, a siodło lata :/ Jazda nie jest zbyt komfortowa dla konia jak i jeźdźca. Mam podogonie... jedno już niestety zostało unicestwione, kobyła tak bryknęła, że pękło  😉 No ale może coś zastosować dodatkowo z podogoniem ?? help
napierśnik V .
Napierśnik i podogonie 🙂 A poza tym sprawdź czy masz dobrze dobrane siodło dla swojego konia.
Polecam siodło typu haflinger, nie jest łatwo z kulkami w sprawie siodeł, ale jak się dobierze to potem potrafi służyć długo🙂
Nie wiedziałam gdzie to wrzucić, ani czy już było, ale aaa, jakie fajne, może kogoś zainspiruje :P

Dziękuję za odpowiedzi, spóźnione podziękowania ale zawsze coś😉
Pochłonęła mnie całkiem praca z tym fiordem. Włochata, gruba kulka, a deje tyle radości.
Trochę pokombinowałam z siodłami, tak jak polecałyście. I na nieszczęście moje jedynym siodłem pasującym na nią jest ujeżdżeniówka euroriding diamant :/ troszkę mi szkoda tego siodła na ciuchanie dla rekreantów.

Jestem ciekawa dlaczego wałach Wicher jest znowu na sprzedaż, nowy właściciel kilka miesięcy i idzie dalej ?  Czysta ciekawość, bez złośliwości 🙂 Jestem tylko ciekawa co jest przyczyną.
Łomatko!Toż to wyższa szkoła jazdy! Ja obrzępalam na sucho i się cieszę, jak wyjdzie w miarę równo  😀
To może i ja tu dorzucę swojego fiorda 🙂 (ojciec fd,matka kn)
Cień na śniegu praktyka czyni mistrza - ja mam zamiar spróbować wg tych filmików. Jak się już za to zabiorę to wrzucę fotki 🙂
xxxxjagnaxxxx czym na co dzień zajmuje się Twój fiordek? Po jakim jest ogierze? -moje zboczenie hodowlane informacje :P
No, koniecznie pokaż swoje dzieło. Może ambitnie też się do tego przyłożę  😀

Zobaczcie, co przysłała mi właśnie koleżanka z Norwegii! Cudne!
[[a]]http://eitrheim.net/photogallery/WEB-album/Eldre%20bilder/slides/P7260046.html[[a]]
Nie wiem kiedy znajdę czas, ale na pewno spróbuję 🙂 A pomnik świetny 🙂
Na górze moja kochana ulubienica- Sonata 😉
Na dole parka starszych fiordzików... Swoje przeżyły :P

Ja mam wielki sentyment do tej rasy :P
Fiordka ,koń na codzień w wiekszości czasu spaceruje po łące i wcina trawę  😀 sporadycznie jest użytkowany pod siodłem,jest po ogierze fd Tonic.
xxxjagnaxxx dzięki 🙂 A dysponuje ktoś może zdjęciami og Tonic fd?
Dziś odszedł na zielone pastwiska ogier fiordzki Demo Kjeldsvang, koń mojej znajomej 🙁
No to ja może wstawię zdjęcie Demika. Prawdziwy ogier w każdym calu  😍
Fajowy🙂
[quote author=Miss_Rainy_Rose link=topic=1322.msg1628802#msg1628802 date=1356710339]
No to ja może wstawię zdjęcie Demika. Prawdziwy ogier w każdym calu  😍
[/quote]

Piękny jest!

Załączam efekty moich dzisiejszych wypocin! 😀 Może być? Postaram się jutro pstryknąć coś pod siodłem 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się