Forum towarzyskie »

Nasza-Klasa, photoblogi itp. - "kwiatki" ;)

Misskiedis to złe odnosisz wrażenie.
W każdym wątku sięoczywiście wyżywam, gnębie innych przez chorą akcje która nie ma dla mnoe najmniejszego znaczenia i raczej nie chcę do niej wracać.
szkoda, bo słyszałam o wielu akcjach chociażby znajomych jak koń potrafi takie dębowanie wykorzystać.
moda na sztuczki jest dla mnie denna, rozumiem że konie do filmów itp jak najbardziej, ale jak co photoblog widzęzdjęcie dębującego konisia to krew zalewa. Ile można?
wątek zamknięty
Nikt nie powiedział przecież, że wyżywasz się w każdym wątku. Ale uczenie sztuczek takich jak dębowanie ma na celu zlikwidowanie narowu, nie? Koń uczy się dębować na jakiś sygnał i w żadnej innej sytuacji. Może po prostu skończmy tą dyskusje, bo jeśli tak to może od razu wrzućmy wszystkie dziewczyny uczące sztuczek do tego wątku, bo przecież koniu się krzywda dzieje.
wątek zamknięty
Intrygo, ja nie wskazuje palcem ty, ty i ty jesteście złe. Piszę ogólnie o modzie na sztuczki i pytam co to ma na celu. Bo ja tu widzę przede wszystkim lans...
wątek zamknięty
Misskiedis odnoszę to samo wrażenie. (drobny druk)

Również nie rozumiem, dlaczego szkoda konia? Mogłabyś nam Konwalio wyjaśnić?
Ucząc konia sztuczek, jednocześnie uczymy go spostrzegania i prawidłowego odczytywania mowy ciała i poprawia koncentracje bo zwierze musi pomyśleć jak zdobyć smakołyk, który chowamy w kieszeni.
Poza tym, jeżeli chodzi o samo dębowanie to o ile mi wiadomo, konia nie można tego nauczyć bo jest ono naturale, jak dla psa szczekanie. Można ewentualnie nauczyć prawidłowego reagowania na dany sygnał.

Jeżeli tak wam przeszkadza to, że ktoś uczy konia sztuczek to może zasypcie wątek zdjęciami np. Alexandra Nevzorova?
Dlaczego by nie? Aha no tak, bo jest on "sławny" i wie co robi, a reszta to plebs z wiedzą zaczerpniętą z zapytaj.onet.pl  😀iabeł:

aż strach czasami wrzucić jakiekolwiek zdjęcie do sieci...  😵
wątek zamknięty
PumCass to, co z końmi robi Nevzorov bardzo mi sie podoba. A zanim pampera i inne photoblpgowe dziewczyny dojdądo tego poziomu, długo minie. Ona ma prawo nauczenia tego konia, ja mam prawo odbierać to jako coś nie potrzebnegk.
wątek zamknięty
PumCass dokładnie o to mi chodziło  :kwiatek:
Konwalio, lans? nie we wszystkich. Koniu nie dzieje się krzywda, a dziewczyna? niech robi co chce, przecież to jest jej życie. Koń nie wygląda na nieszczęśliwego, nie dzieje mu się przecież krzywda.

Wydaje mi się, że idea tego wątku poszła w niepamięć już daawno temu, dużo osób wstawia tu zdjęcia osób, których nie lubi, bo np "widziałam jak ona uczy go tego na chama! on jest taaaki biedny.."
wątek zamknięty
Intrygo, mysle, że sama pampera bajlepiej idpowie co miała na celu ucząc tego konia wyżej wspomnianych sztuczek.
Ja pampery nie znam. Nie wiem jakimi sposobami go uczyła. Ale nadal mowie, że nie podoba mi się ta moda.
wątek zamknięty
konwalia owszem masz prawo odebrać to jak chcesz, ale Nevzorov również dochodził do tego poziomu latami, podobnie jak światowej klasy ujeżdzeniowcy czy skoczkowie. Kiedy ci ludzie mają się uczyć? Jak mają zdobywać umiejętności jeżeli nie metodą prób i błędów? Wiele koni zostało oraz zostanie "zepsutych" w imię zdobywania wiedzy nie tylko przez naturalsów, ale i westernowców oraz wyżej wymienionych. Podle mówiąc: takie jest życie.

Nie wiem jakimi sposobami go uczyła. Ale nadal mowie, że nie podoba mi się ta moda.

Skoro nie wiesz jaka to metoda, jak może ci się ona nie podobać?
A jeżeli uczyła go bezstresowo, nie używając przemocy i nagradzała soczystym jabłkiem jest w tym coś złego? Trzeba ją za to bić po łapach?

wątek zamknięty
To, że na photoblogu jest moda na jakieś pseudo-sztuczki (szarpanie za pysk, niebezpieczne wywrotki itp) nie znaczy, że każdy debujący koń jest uczony w ten sposób. Nie zawsze też jest to kaprys, dziewczyny z forum pisały kiedyś o uczeniu konia grzebiącego nogą wymachów na komendę aby pozbyć się tego narowu. Jest to też metoda na spędzenie czasu z koniem, ustalenie hierarchii, zajęcie umysłowo konia który tego potrzebuje a nie tylko i wyłącznie lans. Jeśli robi sie coś z głową a zwierzakowi krzywda się nie dzieje to ja nie widzę przeciwwskazań.
wątek zamknięty
Wybacz konwalia ale... masz 16 lat ... to chyba troche za młody wiek żeby krytykować różne metody szkolenia koni. Ja w tym wieku ( a było to całkiem niedawno) szukalam nowyh sposobów treningowych i nic nie wykluczałam. Dziwi mnie że ktoś tak młody może być nastawiony tak negatywnie na rzecz której nie zna. Uczyłaś kiedyś konie sztuczek ?Miałaś do czynienia z koniem sztuczek nauczonym? wybacz ale pierdoły pleciesz i nie masz pojęcia o tym co mówisz. Zadziwię Cię ale sztuczki to może być element treningu konia ,  szok🤔ztuczki potrafią rozciągnąć mięśnie konia przed czy po treningu( np wyrzut nogi,czy machanie głową do góry) , mogą nawet budować mięśnie (dębowanie wzmacnia mięśnie zadu a ukłony pleców) wzmacniają relacje i dzięki nim ma się lepszą kontrole nad koniem bo uczysz go reagowania na twoje sygnały.
Dla mnie i siwej sztuczki to wspaniała zabawa , ja trenuje swoje umiejętności kontrolowania konia , ona inteligencie : ) Nie łażę po stajni i nie chwale się że mój koń umie naście sztuczek , wręcz przeciwnie : ) Szpanowanie nic do tego nie ma.

Ale proponuje przenieść temat do sztuczek albo całkiem wyciszyć  ,przepraszam ale musiałam , 🚫
wątek zamknięty
konwalia wez najpierw opanuj swojego konia a nie czepiaj sie tych co ze swoimi sobie radzą  😉
wątek zamknięty
Po co uczyłam ? Bo zawsze podobało mi się jak konie dębują. Nie dla lansu, nie dla pochwał. Po prostu. To była nasza pierwsza sztuczka, potem były ukłony, kładzenie, teraz ćwiczymy Stęp Hiszpański. Robię to dla siebie i konia. Od kiedy to robimy koń się do mnie zbliżył. Gdy widzi, że przynoszę smakołyki kombinuje jak je zdobyć (czyt. wykonuje sztuczki) i wysila swój mózg 🙂
Konwalia czemu odbierasz to jako MODĘ na uczenie koni dębowania ? I ogólnie wszystkich sztuczek. Ludzie uczyli tego koni od dawna. Używali lepszych i gorszym metod. Teraz, gdy świat idzie ciągle do przodu, a w internecie można znaleźć dużo informacji i osoby, które podzielają nasze zainteresowania ta nauka jest łatwiejsza. Oczywiście nie popieram uczenia koni dębowania przez 13-latki, no ale trudno. Ludzie gdy coś nauczą swojego pupila lubią się tym chwalić (ja też), dlatego też aktualnie w internecie i na fbl'lu jest tak dużo dębujących koniczków 😉
Wielcy i znani. A co robili jak jeszcze nie byli wielcy i znani ? Trenowali, ćwiczyli, zdobywali doświadczenie. Ja ze swoim koniem pracuje 2 lata. Wcześniej nie miałam możliwości pracować z końmi (uroki wsi), więc kochanie nie wymagaj ode mnie, że zawsze będzie wszystko idealnie i pięknie.

Myślę, że na mojej wypowiedzi zakończmy ten temat. A jeśli ktoś chce go kontynuować to zapraszam do wątku ze sztuczkami.
wątek zamknięty
Facella: to tylko potwierdza teorię że kładąc sie pod konia nie ryzykujemy dużo więcej niż zwyczajnie go czyszcząc  ^^ Zwierze to zwierze.(...)uważam że jak coś ma sie stać, to sie stanie czy leżysz pod koniem , czy na nim , czy zwyczajnie idziesz koło niego. oczywiście kwestia toczka i jazdy to inna sprawa.

leżenie pod koniem to zwiększanie swoich szans na poważniejsze obrażenia w razie "w"... jak konia prowadzę i się spłoszy, to raczej po mnie nie podepcze (chyba że się go nieprawidłowo prowadzi, ale to inna kwestia) i będę mieć szansę chociażby uskoczyć w bok i zejść mu z drogi. a jak pod nim leżę, i się spłoszy, to w żadną stronę nie ucieknę. ani wstać, ani potoczyć się w bok, tylko leżeć i się modlić o cud  🙄 kuszenie losu i brak odpowiedzialności, tyle w temacie.
wątek zamknięty
Facella - świetne podsumowanie, brak wyobraźni i tyle..
wątek zamknięty
PumCass dokładnie o to mi chodziło  :kwiatek:
Konwalio, lans? nie we wszystkich. Koniu nie dzieje się krzywda, a dziewczyna?(...)

Koniowi!!!  🤦  👿

Sorki za  🚫 , ale nie wytrzymałam  :kwiatek:
wątek zamknięty
Nigna aby wzmocnić mięśnie np zadu wole wsadzic komus dobremu konia w trening, a nie uczyc debowac.
Totilas tez byl uczony dębowania no bo skoro ma taaakie mięsnie... 😉
sorry, mi to "zalatuje kuniarstwem" bo bardzo łatwo konia znarowić.
i tak, miałam do czynienia z koniem uczonym sztuczki - klacz robiła wymach nogą w boksie gdy ktoś przechodził z czymkolwiek do jedzenia, bo byla nieprawidlowo tego nauczona. A co by bylo, gdyby nie byla uczona wymachu a dębowania? btw, Diva tez umie wymach, ale wlascicielka nauczyla ja tylko wtedy, gdy tego wymaga.
wątek zamknięty
pampera Masz coś chyba do 13 latek, a mi się wydaje, że tylko takie masz "fanki" na fbl...  🙄 Zrobiłam mały teścik nawet, i się nim tu pochwalę, a co! Przecież każdy to lubi  🙂 Wzięłam 3 użytkowników z samego dołu, którzy Ci skomentowali najnowsze zdjęcie, 1 użytkownik nie ma podanego wieku, 2 i 3 mają 13 lat...  🤔 🥂
Sztuczki są ok, ale jak się je wykonuje z choć malutkim dodatkiem głowy, a więc podpisuje się pod dziewczynami (Facella, konwalia i Cierp1enie)
Tyle ode mnie  😉 :kwiatek:
wątek zamknięty
I tak będzie wiedziała swoje. 😉 Dopóki coś się nie stanie  😀iabeł:
wątek zamknięty
patt140 to był przykład. Ja sobie "fanek" nie wybieram. I tu też Cie muszę zaskoczyć, bo nie tylko słiiit 13-latki mnie podziwiają.
Jeśli tak bardzo zależy Ci na kłótni to zapraszam na PM, bo wątku nie zamierzam zaśmiecać.
wątek zamknięty

Ja tez uważam ,ze to głupota z tym kładzeniem się i prowadzaniem dzieci na oklep bez kasku po drodze, że ja bym tak nie zrobiła, ale czy gadanie o tym przez milion stron ma sens? Popatrzyłam, oceniłam w głowie, nie spodobało mi się-trudno. Zejdźcie z dziewczyny, przeproawdziliscie juz swoje śledztwo, zajmijcie się sobą. A stosowanie ataków personalnych ,zamiast uzywac argumentów dotyczących sprawy to juz jest w ogole popis braku umiejętnosci prowadzenia deyskusji na dany temat. Co z tego ,że ktoś ma 13 lat, musi byc od razu kuniarką z kuniarkowego grona kuniarkowych dzieffczynek i ich jednorożców?

wątek zamknięty
Wstawianie do internetu fotek z blantem to szczyt debilizmu.........az korci mnie przesłać zdjecie adres bloga i namiar na uzykownika na policję....W końcu co za problem? Odwaga cywilna jest skoro w internecie się afiszujemy jakie to kozaki jesteśmy? Hahaha.....Ciekawa jestem czy dalej takie kozactwo będzie jak przyjdzie do sprawy w sądzie za posiadanie narkotyków i zachęcanie innych IMO "młodszych fanek" bloga.

To jest debilizm z tym co na tych pb się dzieje....Dzieciary myślą ze są anonimowe,a  tu niespodzianka jest.....Ciekawa jestem czy nadal takie twarde będa jak ktoś z rodziny na pb wejdzie...
wątek zamknięty
asds, dasz link? 😉
wątek zamknięty
asds tak samo sądzę  😉 ale jak ktoś się nie ma czym popisać, to popisuje sie głupotą  🤬
whisperer13 tak, ale chyba po to powstał ten wątek, by pokazywać co się nam nie spodobało. Właśnie niektóre 13latki mają więcej w głowie, niż te pełnoletnie  😀 ale ja tą małą kłótnię z pamperą zaczęłam, i kończę jeśli pozwolicie  :kwiatek:
pampera nie, nie chce sie kłócić.  😉
wątek zamknięty
dobra ,ale co ta klótnia da? Ona zmieni swoje postępowanie? Wątpię!
Wątek jest po to żeby pokazywać  takie zdjęcia pozytywnych i negatywnych kwiatków, a nie robić internetowa nagonkę (najlepiej jeszcze,jak osoba nie wie i nie może się bronić)
wątek zamknięty
http://www.photoblog.pl/xmissdeadx/129774131

zostawiam juz kaleczenie języka polskiego. Przeraża mnie to że szczyle ( nie zasługujecie na tytuł "młodzież" - młodzież myśli i kombinuje jak tu na piwo skołować, na fajka wyskoczyć czy na imprezie skręta wypalic w zaufanym towarzystwie) bezmózgie w dodatku naoglądają się jakiś telenówel łamerykańskich o wilkołakach/wampirach i cytatych blondynach a potem taka szara masa internet zaśmieca takim g.. O dziwo szczególnie dziewczyny. Jas nie wiem szacunku do siebie nie macie? Powiem szczerze że notka dwóch 13latek z instruktażem dla chłopców co sie robi z prezerwatywą (dzióbki na fociach obowiązkowe) mnie rozkładają......Szczególnie mi się śmiać chce gdy ogladam te zdjecia z moim 18 letnim siostrzeńcem i kolegami jego na imprezce wieczornej przy piwku. No tak...chłopaki mówia chociaż szczerze do czego takie sixy są....

Ale nie o tym mowa......Dzieciom sie zdaje że są takieee niezniszczalne w necie. A tutaj niespodzianka...Facebook jest monitorowany co do treści, coraz większa ilosc rodzoców jest świadoma tego co ich dzieciarnia rozpuszczona wyczynia...Pytanie kiedy tylko podejma drastyczne środki?

Nie, nie jestem konserwatywna co do poglądów. Po prostu wkur*iają mnie jamochłony obojga płci.
wątek zamknięty
Pampera, ale nie zaśmiecasz wątku. Nadal prowadzimy dyskusje dot. Twoich zdjęć a Ty masz świete prawo się bronić.
asds, ręce opadają. Inaczej nie umiem tego skomentować... i skojarzyło mi się z linkiem "halo, policja? prosze przyjechać na facebooka" 😁
wątek zamknięty
konwalia: to przestań ją prowadzić bo zaraz pewnie posypią sie ostrzeżenia, i słusznie. Ile można... 🙄

Co do linka z blantami jak mówiłam... one chyba nie są jej.
wątek zamknięty
Pal licho czy jej czy jakiegoś znajomego jamochłona. Cycki nadal opadają.....
wątek zamknięty

Ktoś chyba jeszcze nie opanował zapinania ogłowia  😜
wątek zamknięty
Widziałam nachrapnik, który był tak założony, że zapięcie było z przodu (odwrotnie), ale takiego sposobu jeszcze nie widziałam !  😂
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.