a mnie się to podoba. młoda dziewczyna, która nie jest "miszczem swiata" i wsiada na rumaki, które jej robią rodeo, ale ona jest takim jeścem, rze sie utrzymuje. dla mnie to wrażliwa dziewczynka, której zależy na wiezi ze zwierzakiem, i z dwojga złego, wolę takie młodziencze i naiwne podejscie, niż brutalność i przedmiotowe traktowanie innych nastolatek, których kwiatki są wstawiane.
dla mnie to rozczulające i urocze niż smieszne i żałosne 😉 wolalałbym, zeby moja córka miała takie podejscie, niż miszczowanie w ostrogach i patentach, czy podejsce słodziutkich kolezanek - klonów, dwie strony wczesniej 😉
I ja się pytam: Czy ktoś ustala to z końmi- że będą dzierżawione i czy im jeździec pasuje? Może one nie chcą przebywać z obcą osobą? A co z końmi w rekreacji? One to dopiero muszą mieć zniszczoną psychikę 🤔wirek:
Ale fakt, takie podejście jest o niebo lepsze niż dziewczyn(y) od konia-rodeo, zwłaszcza, że jest nieszkodliwe. Szkoda że się dziewczyna na tej naiwności może przejechać i ktos może wykorzystać jej miękkie serduszko.
Zamiast komentowaniem czyiś zdjęć i ocenianie konia i co powinno sie z nim robić może pokomentujecie to co sie dzieje na torach? Np. znów w Gran National doszło do tragedii i 2 konie zginęły! To jest chore robienie wszystkiego dla kasy! I chore jest to forum! Żeby oceniać konia i jeźdźca po zdjęciach! Powodzenia w życiu wam życzę może wy sobie lepiej poradzicie na świrusach.
~~
i odwalcie się od Merrkury, znam tego konia i wiem jaki jest, jej trzeba przemówic do rozumu nie głaskaniem i mizieniem tylko pokazaniem tym, ze ONA MA SIE WAS SŁUCHAĆ, A NIE WY JEJ, takie wielce mądre, a gówno wiecie! jeździłam na niej i nie raz świrowała, taki charakter konia po prostu ;/
hm. po pierwsze - koń to zwierze, nie zabawka. skoro jest organizmem żywym czującym i myślącym to nie traktuje się go jak przedmiot. chyba niektórzy tego nie rozumieją jak np merkkury, bo wsiadanie bez doświadczenia z trudnymi końmi i ciągnięcie za pysk nie jest rozwiązaniem. jak dla mnie to nie jest dziewczyna, która jest rozsądna i która kocha konie tylko jest osobą niepoważną i traktującą konie jak zabaweczki .. na priv odpisała mi "CZASAMI TTZEBA DAC PO RYJU ZAŁOŻĘ SIĘ , ŻE NA OCZY NIE WIDZIAŁAŚ KONIA CO TAKIE RZECZY DSTAWA I NIE PORÓWNUJ MOICH UMIEJĘTNOŚCI DO TWOICH ;D".
olafasola, nie warto... Nie powiedzą nic mądrego, a zakrzyczą Cię i tylko wkurzą. A ten tekst, który Ci wysłała na priv to ręce opadają poniżej gruntu... 😵
hm. po pierwsze - koń to zwierze, nie zabawka. skoro jest organizmem żywym czującym i myślącym to nie traktuje się go jak przedmiot. chyba niektórzy tego nie rozumieją jak np merkkury, bo wsiadanie bez doświadczenia z trudnymi końmi i ciągnięcie za pysk nie jest rozwiązaniem. jak dla mnie to nie jest dziewczyna, która jest rozsądna i która kocha konie tylko jest osobą niepoważną i traktującą konie jak zabaweczki .. na priv odpisała mi "CZASAMI TTZEBA DAC PO RYJU ZAŁOŻĘ SIĘ , ŻE NA OCZY NIE WIDZIAŁAŚ KONIA CO TAKIE RZECZY DSTAWA I NIE PORÓWNUJ MOICH UMIEJĘTNOŚCI DO TWOICH ;D".
czy to według kogokolwiek jest normalne ?
Podpisuję się pod tym nogami i rękami. Chciałam z Merkury normalnie porozmawiać, nie jakoś złośliwie prawić jej rady na temat tego jak ma siedzieć i co z koniem robić, po prostu pogadać bo moja kobyła też ma takie odpały i po prostu spróbować doradzić. Oczywiście usłyszałam, że mój koń to osioł, który podnosi nogi do góry na 1cm (cóż, może nie znam swojego konia najlepiej, a wszystkie siniaki i krwiaki jakie zafundowała mi i trenerce płyną z braku naszych umiejętności ?) Poradziłam, że może koń wymaga jednego, doświadczonego jeźdźca bo u mojej to pomogło, to odpyskowała, że podważam jej umiejętności (chociaż nic takiego nie napisałam) i mam się odwalić bo ona na pewno jeździ lepiej ode mnie 🤔 Napisała mi dokładnie to samo "trzeba koniowi dać po ryju i nie dać mu satysfakcji z wygranej", pominęła fakt, że koń to żywe stworzenie, które też czuje i może mieć gorszy dzień, coś może go boleć lub uwierać i czasami warto koniowi odpuścić (nigdy nie wiadomo co jest przyczyną buntu) To jest walka z wiatrakami, nie ma sensu z nimi dyskutować bo to przyniesie takie same skutki jak przy whisperer i przyczepią się do Ciebie jak rzep do psiego ogona. Tylko koni żal ... Cieszę się, że wyrosłam z takiego kuniarkowania 🙄
No właśnie jest organizmem myślącym i czującym a nie zabawką do zarabiania kasy!! Patrząc na jej zdjęcia widać że wie co robi z koniem z tym Merkurym dogaduje sie świetnie więc nie wydaje mi sie że jest niedoświadczona i więc może to jest z argumentów, w którym powinnyśmy jej uwierzyć że ta Nasiba jest naprawdę trudnym koniem? i też nie znamy powodów dla których ona na niej jeździła więc dlaczego od razu "naskakujemy" i komentujemy może pokomentujecie to co sie dzieje na zawodach? w"świecie biznesu" .
Dżamajkax3, ale ja nie podważyłam jej umiejętności, nie chciałam być złośliwa. Chciałam doradzić, a nie prawić jej morały... Nigdy nie komentuję czyichś dosiadów - nie jestem instruktorem, trenerem czy chodzącą książką. Doradzanie, a dogryzanie to dwa różne pojęcia... Mozii czyli co ? Dżamajka i reszta kuniarek, które próbują się tutaj bronić to jedna i ta sama osoba ? 🤔
Nie do końca wie co robi, skoro koń cały czas zachowuje tak jak się zachowuje znaczy to że merkkury poza organizowaniem sobie rodeo nie robi nic co zmieniło by sytuację taka trochę sztuka dla sztuki, nie chodzi o to żeby konia złamać a o to żeby koń zaczął współpracować bez szarpania na ryju, skoro jej jazdy nic nie zmieniają znaczy to że koń wymaga kogoś lepszego i bardziej doświadczonego kto zamiast nie spaść z niej w czasie bryków zwyczajnie będzie pracował nad tym żeby do nich nie dochodziło.
aja sie też zastanawiam dlaczego kolejny ( chyba 3 ) profil jest nowo założony i broni merkkury ? no litości .. zbiera adwokatów ?
wiem niestety Mysza, że to na nic, ale po prostu serce mi sie kraja kiedy widzę takie coś .. no na prawdę czy takie osoby nie widzą innego rozwiązania tylko siłowo ? to chore .
btw Dżamajkax3 wiemy, że nie jest zabawką do zarabiania kasy, ale osobom z branży wyścigów czy tym podobnych raczej nic nie możemy zrobić, bo jesteśmy do tego niezdolni, a patrząc na to co napisałas to nie rozumiesz o co nam wszystkim chodzi. my nie naskakujemy i nie drapiemy tylko staramy sie wytłumaczyć, że nie trzeba z koniem siłą i pokazaniem "kto tu rządzi" . patrząc na jej zdjęcia właśnie nie wie co robi, bo wyżywa sie na tym koniu właściwie. gdyby każda dziewczyna z rozsądkiem zobaczyła, że ciągle chce ją koń zrzucić, a prawie zabić to by na niego nie wsiadała tylko dała komuś doświadczonemu. widzimy, że to trudny koń i dlatego nie musi go siłowo zmuszać do posłuszeństwa co jak widać i tak jej nie wychodzi.
ja to już przepraszam za 🚫 , bo tylko ja tu napsociłam, ale musiałam, bo zwyczajnie nie dało sie nie odpisac. już milczę 🤬
bez przesady.. przeczytałam co piszecie i postanowiłam specjalnie załozyc konto. widzę że na nią najeżdżacie, wgl nie znacie sytuacji.. A po za tym nic sie nie stanie jak raz powiesi sie koniowi na pysku co widać ze zdjęcia, o którym tak dyskutujecie.. Myślicie że są tylko osoby ktore będą sie z wami zgadzały. Otóż nie jest tak.. Może też nie jestem za tym żeby wieszać sie koniowi na pysku, al NIE WIDZIAŁEŚ, NIE OCENIAJ. a po za tym ciągle piszecie to samo, wieć skońcie to bo robi się strasznie żałośnie. O.o
Jestem pewna, że merkkury i dżamajka1 to jedna i ta sama osoba. Czy dżamajka3 również? Śmiem twierdzić, że tak. Chociaż styl pisania się nieco zmienił... Spokorniał? Olafasola może mieć rację, że zbiera adwokatów. Aczkolwiek wydaje mi się, że to to samo dziewcze 🙇 🚫 🚫
EDIT: "A po za tym nic sie nie stanie jak raz powiesi sie koniowi na pysku co widać ze zdjęcia, o którym tak dyskutujecie.." Dżamajka3 Ty kpisz, czy o drogę pytasz? 😲 🤔
sory ale źle myślisz 🙂 czy jest tylko jedna Dżamajka na tym świecie? O.o mój koń sie tak nazywa więc taki mam nick, może tamta dziewczyna tez ma konia o takim imieniu albo sie jej podoba? nie masz co robić tylko sprawdzać kto kim jest i czy to ta sama osoba? -,-
Dżamajkax3 jak nie dociera to trzeba pisać w kółko to samo . niestety no. btw. to znasz ją ? sama sobie zaprzeczasz, bo najpierw mówisz, że jak raz jej się zawiesi na pysku to nic sie nie stanie, a za chwile, że też jesteś takiemu czemuś przeciwna. dodatkowo chyba nie rozumiesz, że skoro ciągle na nią wsiada to wiesza się cały czas i cały czas robi jej "rodeo". nie trzeba widzieć , żeby oceniać tylko MYŚLEĆ CO SIE ROBI. dziękuję, dobranoc 🙂
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] karmienie trola pomimo prosb moderacji
wiecie co dla mnie to jest jeden wielki raj dla pedofilii, jaki normalny rodzic będzie ubierał swoje dziecko jak prostytutkę 🤔 Wg ich prawa to jest wszystko legalne?
Uwielbiam to oglądać 🙂 Śmieszne są te mamusie, zawsze mi humor poprawiają 🙂 Tylko dzieci szkoda, nie pozostaje nic innego niż współczuć. Jeszcze kij z laskami 12+, gdzie częściowo dziewczynki same chcą spróbować swoich sił, ale nie jestem w stanie ogarnąć co kieruje osobą wystawiającą kilkumiesięcznego dzieciaka albo np 4-latkę. Niesamowicie grube baby z kompleksami leczące się z nich przez dzieci 😎 Prześmieszny program.
Domi, dla kasy? To ich BARDZO dużo kosztuje, stroje, dojazd, zęby, zdjęcia, etc. a nagrody pieniężne zdobywa mały procent uczestniczek + dużo wcale nie wygrywają.