Forum towarzyskie »

Nasza-Klasa, photoblogi itp. - "kwiatki" ;)

[quote author=łania link=topic=1320.msg1237754#msg1237754 date=1325005899]
http://www.photoblog.pl/karusioowa/110818133 Czy ten koń ma wypinacze między nogami założone?

Jeśli chodzi o wypinacze, to często pomagają, chociaż ja spotkałam się z jednym + mostek i przyznam, że dobry patent jedli uczy się konia zbierania 🙂
[/quote]

mnie tam już nic zadziwi chyba jeśli chodzi o pomysłowość ludzi w kwestii jak "zebrać" konia. Nie wiem, może to ja jestem taka tępa i nieuświadomiona - powiesz mi jak sie ma przywiązywanie końskiej głowy do popręgu do nauki zebrania? konia w ogóle uczy się zebrania?
wątek zamknięty
Gillian, http://www.photoblog.pl/shootinstars/98737630 wygląda to tak 🙂
wątek zamknięty
no i co to ma dać?
wątek zamknięty
Gillian, przeciez konik ladnie glowe czyma 😀
wątek zamknięty
muszę popełnić nieregulaminowego posta, przepraszam:

🙁
wątek zamknięty
pomaga to w ustawieniu głowy, ta klacz ma 4 lata 🙂 Ale to oczywiście nie działa sam wypinacz, jest to pomoc (chociaż może i na tym zdjęciu tego nie widać), ogólnie w tej stajni instruktorka zwraca uwagę na to, żeby wypinacz mimo wszystko był luźny. (Tak wiem, zaraz będzie "to po co wypinacz, skoro i tak jest luźny" i wiadomo wszystko źle), ale każdy radzi sobie jak może, a ten wypinacz żadnej krzywdy nie robi 🙂
wątek zamknięty
a po co komu ustawienie głowy skoro zad jest daleeeko?
krzywdy nie robi, ale też i w niczym nie pomaga. Daje słitaśne wrażenie zganaszowanego konia, co jak wiemy daje +10 do profesjonalizmu.
wątek zamknięty
Gillian, spokojnie, nad zadem tam też pracują 🙂
wątek zamknięty
no, szkoda że w odwrotnej kolejności 😉 ale jak już mówiłam - zero zdziwienia 🙂
wątek zamknięty
Gillian, Raczej jednocześnie, wiecej zdjęć nie znajdę, bo ludzie z tamtej stajni mają zdjecia bardziej dla siebie, niż dla internetu 🙂 Ale to na tyle bo oft się robi 🙂
wątek zamknięty
Ty cały czas o stajni a ja o metodzie. Do stajni nic nie mam, nie wiem gdzie to, kto to. Sposób pracy mnie intryguje 🙂
wątek zamknięty
Wypinacze jako metoda schylenia głowy konia i co za tym idzie wysklepienia grzbietu jest stosowana w szkółkach. Jak instruktor ma do wyboru, czy woli żeby ktoś walił tyłkiem o kręgosłup konia odgięty w dół lub też o kręgosłup konia wygięty w łuk (pomijając te wybitne jednostki konne, które potrafią odgiąć się zganaszowane), to wybiera to drugie. Szkółkowe konie uczą się szybko trzymać głowę tak, żeby sobie wypinaczami nie szkodzić, a na skoki są zdejmowane. Co prawda w mojej stajni rekreanty chodzą w zwykłych wypinaczach do boków lub gumach, ale spotkałam się raz w innej stajni z zapięciem wypinacza pojedynczego między nogami. Uważam, że to nie jest wielka tragedia, ale przypisywanie temu patentowi jakichś magicznych właściwości uczących koni zbierania się - śmiech na sali 😀
wątek zamknięty
http://www.tvn24.pl/2490816,28377,0,0,1,wideo.html

Jeśli to nie tu to sorka nie wiedziałam gdzie to wkleić .
wątek zamknięty
katija, Cierp1enie, czyli waszym zdaniem taki boks (może nie dosłownie obrobiony, ale chodziło o sam sens) jest doskonałym miejscem na sesje (pomijając już zasady bezpieczeństwa)?  🙄

edit: literówka
wątek zamknięty
anonimowa nie rób sensacji z tragedii jaka się stała.
Znałam tego konia....... [*]
wątek zamknięty
A kto tu sensację robi? Linka nie można nigdzie wrzucić?
wątek zamknięty
można jasne....ale w wątek kwiatek?

no, ale nieistotne w końcu chyba dla Was.....
wątek zamknięty
derby, - "sorka nie wiedziałam gdzie to wkleić"

a na końskich jest cały temat o tym, więc wdeeeech wyyydech.
wątek zamknięty
no ale żeby zaliczyć wypadek, i to tragiczny, do kwiatków?
wątek zamknięty

w naszej okolicy straciliśmy 4 konie w ciągu 2 tygodni....
więc już mnie nawet powietrze drażni.....
a to nie kwiatek-to tragedia [*]
wątek zamknięty
ehh... nie ma to jak zajeżdżanie 2,5 latka ://
http://www.photoblog.pl/misiaela/111286422
wątek zamknięty
i jej notka:
"kłus ma fajny i galop też ale jeszcze nie jest on pozbierany .

Ale jak na szalony galop po błocie to ma bardzo dobrą równowagę 😀

a  hamowanie przed ścianą zajefajne 😀
"

ja się pytam skąd się biorą tacy ludzie?? 😲

wątek zamknięty
No co! Wszyscy chcom mieć koniki i jeździć na koniku  💃
wątek zamknięty
Julie, przeczytałam "wszyscy kcom mieć chomiki"...  😂  Może i byłaby to lepsza opcja...? 🤔
wątek zamknięty
derby, Myślę, że anonimowa nie chodziło o wypadek tylko o makabryczne zachowanie lekarza i policjantów.. I to chyba można zaliczyć do meega negatywnego "kwiatka". Ale fakt tragiczne to jest, współczuję..
wątek zamknięty
Libeerte a to lepiej było co zrobić? konia zostawić, żeby się męczył? weterynarz pewnie ze sprzętem do usypiania nie przyjechał. i co, koń miał w mękach czekać na uśpienie? chyba lepiej skrócić cierpienie od razu, poza tym uśpienie to też nie jest tak hop siup...
wątek zamknięty
Facella może i lepsza opcja ale sposób wykonania raczej niezbyt humanitarny, no i  napisane jest, że przy swiadkach w tym dzieciach, a to trochę przesada
wątek zamknięty
humanitarnie? czy może lepiej gdy zwierze przestaje cierpieć jak najszybciej?
Wyjazd po zastrzyk trwał by min 20minut, zanim wbili by igłę w szalejącego, spanikowanego konia
po wbiciu igły zaczął by wstawać upadać i wstawać etc zanim zacznie działać......
masa cierpienia, masa bólu i po co to? Jak można zrobić to tak by zwierze już nie czuło nic....

fakt źle, że dzieci i ludzie....ale cóż, za późno, można było oczy zakryć....
wątek zamknięty
halo, nie wystarczy na forum jeden watek, gdzie toczy sie o tym dyskusja?
wątek zamknięty
katija, Cierp1enie, czyli waszym zdaniem taki boks (może nie dosłownie obrobiony, ale chodziło o sam sens) jest doskonałym miejscem na sesje (pomijając już zasady bezpieczeństwa)?  🙄

edit: literówka

o matko, ale czy to od razu kwiatek  🙄
takich zdjęć jest pełno w necie

bardziej przeraża mnie taki widok

http://www.garnek.pl/lusii14/7831851/bez-gumy-lepiej-i-bezpieczniej
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.