Mam ustawione pewnie kryteria wyszukiwania i codziennie dostaje e-mail z dodanymi aukcjami każdego dnia dla danego hasła. Od kilku dni maile nie przychodzą 🤔
jest jakiś wyznaczony czas na wybranie sposobu przesyłki i wpłaty? oraz samej wpłaty? od kilku dni czekam na jakikolwiek znak od kupującego mimo, że ostatnio logował się wczoraj. jeżeli przez jakiś czas nie będzie dawał znaku życia, to mogę wystawić przedmiot jeszcze raz? czy po prostu mu napisać wiadomość z zapytaniem, czy leci w kulki? ale to raczej jego interes, żebym wysłała mu tę paczkę w miarę szybko.
ankers, właśnie miałam pytać dokladnie o to samo. W Walentynki gość kupił ode mnie przedmiot, na każdego meila odpowiadal w ciagu kilku minut i bardzo zależało mu na szybkiej wysyłce. Odkąd podesłałąm dane do przelewu milczy jak zaklety. Wczoraj wysłałam meila ponaglającego, dalej cisza. Jara, czyli mogę spokojnie gosciowi negatywa dac, a przedmiot wystawic ponownie? czy powinnam pisac do allegro o uniewaznienie aukcji? Czy facet ma prawo wystawic mi w takim przypadku negatywa zwrotnego? Czekam jeszcze kilka dni, bo ostatnie logowanie mial kilka dni temu... jesli nic nie napisze to chyba faktycznie negatyw poleci...
w takim razie jeszcze trochę poczekam, bo aukcja zakończyła się dopiero w środę... ale reszta kupujących z tego dnia wpłaciła kasę od razu, a paczki albo do nich idą, albo już są. napiszę maila, bo pilnie potrzebuję pieniędzy z tej aukcji. a dziewczyna ma kilkaset pozytywnych komentarzy i ani jednego negatywa. może musi poczekać do pierwszego 😎.
my-karen zawsze warto zgłosić to Allegro, chociażby po to, by otrzymać zwrot prowizji. W takim przypadku Allegro samo kontaktuje się z Kupującym i często tak bywa, że dzięki upomnieniu Kupujący "się nawraca" ;P
ankers,my_karen, w treści aukcji możesz zaznaczyć, że na kontakt po zawarciu transakcji/wpłatę czekasz daną ilość dni, inaczej anulujesz transakcję. Ale Allegro przyjęło bodajże tydzień, po czym musisz wysłać Przypomnienie o zawarciu transakcji (w dziale Centrum Sporów masz listę wszystkich ostatnich transakcji i przy nicku Kupującego jest przycisk Przypomnij Kupującemu). Dalej Kupujący ma czas (znów nie pamiętam ile, ale bodajże tydzień) na odezwanie się, lub wpłatę. Jeśli nadal nic - możesz przejść do pktu 2 - Formularz zwrotu prowizji (w tym samym miejscu, co powyższe Przypomnienie). Allegro pisze wtedy do delikwenta, żeby się wytłumaczył. Jeśli da jakąś pokrętną odpowiedź lub brak odpowiedzi - otrzymuje ostrzeżenie. Czasami, jeśli się dobrze wytłumaczy - może nie dostać ostrzeżenia. W obu przypadkach Allegro zwraca Ci pobraną prowizję od sprzedaży. Możesz wystawić przedmiot ponownie. Można też dać sobie komentarze. Negatywa taka osoba ma prawo Ci wystawić, Allegro chyba nie ma na to wpływu, co najwyżej możecie się dogadać z kontrahentem na maila, co sobie wystawiacie.
Serdeczne dzięki za rady. Wczoraj własnie trafilam na to 'przypomnienie o transakcji', wyslalam i czekam. Pewnie reagowałabym szybciej i ostrzej jesli uzytkownik by sie logowal, ale nie ma go juz na allegro drugi tydzien. No ale w nieskonczonosc tez czekac nie bede, pod koniec tygodnia napisze do allegro. Sprzedaje na allegro od niedawna, ale pierwszy raz mam jakikolwiek problem z kupujacym :/
Sytuacja wyglada tak ze w osttaniej minucie z aukcji został wycofany inny uzytkownik , któy nie miał żadnych przeprowadzonych transakcji na swoim koncie. Cena spadła z 160zł na 127zł - kwota notabene od której zaczełam licytować. Sprzedajacy pisze ze nie ma ustawione funkcji wycofywania osób bez komentarzy i pisze ze napisał do allegro w sprawie anulowania transakcji. W tytule aukcji jest zaznaczone że jest aukcja od 1 zł. I teraz nie wiem czy sprzedajacy moze nie musieć wydać mi towaru? ( wczoraj przelew zrobiłam).
Kiedyś miałam podobna sytuacje podczas licytacji jeansów, ale tam nie miałam tego rodzaju sprawy- za ile kupiłam za tyle mi sprzedali.
asds tłumaczenie sprzedającego jest bzdurne. Istnieje funkcja blokująca dostęp do licytacji osób bez autoryzowanego konta i 0 liczbą komentarzy, ale kiedy sprzedający wycofuje jakieś oferty samodzielnie, robi to na własne 'ryzyko' i bez kontroli Allegro. Jeżeli aukcja nie miała ustawionej ceny minimalnej to transakcja jest ważna, niezależnie od tego jak wysoko ponad 1 zł podskoczy ostateczna cena. Moim zdaniem Allegro nie potwierdzi wersji sprzedającego.
nie, to nie moja aukcja🙂 najpierw odpisałam na wiadomość asds, dopiero potem weszłam w link, a tam niespodzianka 😉 Chyba powinnam dopisać do mojej wcześniejszej wypowiedzi, że jeżeli dobrze zrozumiałam case, to tłumaczenie sprzedającego jest marne
Nie wiem co wiecje mogę npisać. Bo do sprzedajacego po aukcji wysłalam pw zamiast maila i teraz mam problem z kwestią cytowania pw. Jeszcze raz wysłac to co na pw wysłałam mailem i wtedy bede mogła o tym pisac? 🤔wirek:
z tego co udało mi się ustalić dziś ( nawet podpytałam siostre prawniczkę bo miała wolną chwilę) to traknzakcja jest zoobowiązująca i aktualna. Kupujący musi za wylicytowaną kwotę wysłać mi towar. Co mnie zdziwiło bardzo to to że w tej chwili nie wydanie towaru daję mi prawo podjąć kroki prawne.
Już napiszę to co sied owiedziałam. W przypadku np. gdy sprzedający twierdzi ze towar uległ uszkodzeniu zoobowiązany jest przedłożyć zdjecia z uszkodzeniem, a następnie czekać na decyzję kupującego czy bierze uszkodzony towar czy żada zwrotu pieniędzy.
Dobrze o tym wiedzieć 🙂
a u mnie sprawa gorzej jak lepiej. Sprzedjacy nie chce padu wysłać za kwote za którą go wylicytowalam! No chyba że dopłacę więcej kasy !!!!! 😤
interpretowanie treści pw po swojemu i kolejna sugestia, że nie chce wysłać padu jest bzdurna. Być może jak moje wytłumaczenie, ale jedyne na co czekam to odpowiedź od allegro, które wydaje mi się najbardziej wiarygodne. Ani słowa nie napisałam, że padu wysłać nie chce, to Ty pisałaś, że Ci się śpieszy bo minerwa coś Ci ma wysłać. Cały czas twierdzisz, że nie wydam Ci towaru co mówiąc prosto doprowadza mnie do szału ! Aukcja skończyła się trzy dni temu, a Ty się zachowujesz jakbym tygodniami zwlekała z wysyłką. Jedyne na co czekam to mail od allegro, a Twoje insynuacje są dla mnie na tyle po prostu przykre, że mam brzydko mówiąc gdzieś te 30 zł
Allegro wysyła odpowiedxi na zapytania w ciągu 24-do maks 72 h! Proszę przeczytaj ajki termin ty mi podałaś.
Co do kolejnej kwestii nie wysłania padu, prosze o przeczytanie pw które mi wysłałaś ostatniego z wczoraj!!! Zaraz pierwsze słowa! Jak jest potrzeba mogę ci je wysłać z powrotem.
Prawda towar zakupiłam i opłaciłam u ciebie 3 dni temu! i czekałąm 2 dni na odpowiedź dla ciebie z allegro! BA! Nawet wysłalam ci część regulaminu allegro odwołującą się dokładnie do naszej sytuacji!
Dalam sugestie przekazania paczki minerwie bo od niej też planowalam zamówienie, chciałam termin potwierdzić wysyłki zeby móc opłacić! na spokojnie zakup u minerwy.
Jezeli twierdzisz ze to ja źle interpretuje pw od ciebie, nie ma problemu napiszę do moderatorów z prośbą o ich ocenę pw. Czy ja źle czytam czy moze jednka dobrze czytam.
zasugerowałaś na forum godzinę po aukcji, że cyt: "zaczynasz mieć problemy z otrzymaniem padu". Uważam, że jeżeli koniecznie chcesz uważać za spór to co się dzieje to zgłoś to na allegro, ja nie mam zamiaru rozdrapywać sprawy w wątku.
zasugerowałaś na forum godzinę po aukcji, że cyt: "zaczynasz mieć problemy z otrzymaniem padu". Uważam, że jeżeli koniecznie chcesz uważać za spór to co się dzieje to zgłoś to na allegro, ja nie mam zamiaru rozdrapywać sprawy w wątku.
Z tego co pamietam to to był następny dzień 🙂
Godzinę po zkaończeniu aukcji to ja link wstawiłam żeby dziewczynom pokazać okazję z allegro.
Ok, to ja wysyłam pisemko do allegro- wyszło z 1,5 strony A4
Allegro wysyła odpowiedxi na zapytania w ciągu 24-do maks 72 h! Proszę przeczytaj ajki termin ty mi podałaś.
Nie bądź tego taka pewna! Ja ostatnio czekałam chyba 5 dni na odp., oczywiście na początku wiadomości dostałam info z przeprosinami za tak długi czas oczekiwania, co nie zmienia faktu że odp. nie była w 24h.
[quote author=asds link=topic=1316.msg922338#msg922338 date=1299156167] Allegro wysyła odpowiedxi na zapytania w ciągu 24-do maks 72 h! Proszę przeczytaj ajki termin ty mi podałaś.
Nie bądź tego taka pewna! Ja ostatnio czekałam chyba 5 dni na odp., oczywiście na początku wiadomości dostałam info z przeprosinami za tak długi czas oczekiwania, co nie zmienia faktu że odp. nie była w 24h. [/quote]